å jag e så sugen på langos så att det är helt sjukt.
langos finns ju typ inte i stockholm.
jag kan bara komma på ett ställe och det är gröna lund.
men man borde ju kunna laga det.
Från Susning.nu:
Langos (uttalas ungefär lang-gosh) är ett halvsegt, friterat tunt bröd som bland annat serveras penslat med vitlök och vinäger eller med gräddfil och bacon på.
Går att köpa överallt i Ungern, i en del gatukök och vid många evenemang som musikfestivaler och "stadsfester".
Recept:
25 g jäst
3 dl vatten (ljummet)
1 stor kokt potatis (riven)
1 tsk salt
7 dl vetemjöl
1 dl mjöl till utbakning
olja till fritering (ca 7 dl)
Fyllning:
Crème fraiche / gräddfil
Lök (hackad)
Stenbitsrom (röd/svart)
Räkor
Pressad vitlök utrörd i vinäger
Rör ut jästen i det ljumma vattnet.
Blanda med riven potatis, salt och mjöl.
Arbeta till en slät, blank och ganska lös deg.
Jäs degen i 35-40 minuter.
Arbeta in lite mer mjöl i degen på mjölat bakbord. Dela degen i 8 bitar.
Kavla ut ovaler, ca 15 cm långa. Jäs dem ca 10 minuter på väl mjölat bakplåtspapper
Hetta upp oljan, 3-4 cm i en tjockbottnad panna. Fritera brödet någon minut på varje sida.
Fyll med gräddfil/creme fraiche, hackad lök, riven ost, stenbitsrom ev räkor.
Kan någon laga detta till mig?
/sandra