mina skrivtips.


Jag får många frågor om hur man ska göra för att klara av att skriva långt utan att tappa lusten/orken/idén/modet. Blir lite stressad av dessa mail. Jag tror det är för att det finns så många andra människor jag ser upp till som skriver som jag tänker att man borde fråga istället. Jag känner liksom inte att jag har rätten att komma med tips riktigt än. Kanske får min lilla bok tidernas sämsta recensioner och alla kommer peka och skratta. Kanske lyckas jag aldrig skrivit något mer resten av mitt liv. Samtidigt blir jag irriterad över att jag känner så, för det hade antagligen aldrig en snubbe gjort. Han hade bergis redan sökt till Författarförbundet och egen skrivarlya någonstans. Blir galen på mig själv för att jag känner mig värdelös minst sju gånger om dagen.
Men! Jag har ju trots allt skrivit ett word-dokument på nästan tvåhundra sidor. Det gick ju ändå.
Så – här kommer ett gäng skrivtips från en som tvivlar för mycket på sig själv för sitt eget bästa, men som ändå lyckats få ur sig något som faktiskt ska ges ut.

Idén.
Först och främst måste man ju ha en idé, och den måste formuleras ner på papper. Jag skrev först idén som en mening. Sedan skrev jag en halv a4 som summerade hela historien och sedan skrev jag en lista på alla punkter som skulle hända från början till slut. Jag har aldrig gått en skrivarkurs så jag vet inte om det är såhär man ska göra, men jag tycker i alla fall att det gör att man får en slags överblick. En början, en mitten och ett slut är ju en klassisk grej som man i alla fall måste ha. Att bara börja skriva från början utan att inte veta var historien ska ta vägen kan bli supersvårt och göra att man tröttnar direkt. Man vill ju veta var målet är, inte bara springa hejvilt.

Platsen.
Man skriver bra på olika platser beroende på vem man är förstås. Jag skriver bra runt många människor. Människor som också sitter vid datorer och smattrar, skickar deadlines, mail eller vad de nu pysslar med. Jag måste se andra människor utföra saker för att själv komma i samma mindset. Jag tror det är för att jag är rätt lat som person egentligen. Jag är inte en sådan som tröttnar på långsemester och säger saker som ”nä nu är jag faktiskt klar med att ligga i den här solstolen”.  Jag älskar att vara ledig, äta middag sent sent utan att bry mig om morgondagen och så. Därför skriver jag mest på platser där jag kan leka upptagen. Det bästa vore om jag hade haft en skrivchef som i slutet av varje dag krävde ett kapitel. Det har jag inte, men därför sitter jag på caféer som har wifi. För där sitter alla andra som frilansar, och då kan jag leka att vi alla måste skynda oss att skriva klart det där som vi lovat vår skrivchef att skriva. Så helt enkelt – hitta din plats där du blir mest inspirerad. Om det är ett stökigt cafe eller i ett badkar spelar ju ingen roll, man får prova sig fram.

Inspireras.
Läs läs läs böcker, se på sjukt mycket film. Jag har börjat med en tradition där jag går hem på lunchen någon gång i veckan och ser en långfilm, gärna sorglig. Sitter och snyftar i min ensamhet och sedan vill jag bara skapa något lika sorgesamt själv. Samma gäller böcker, försöker börja mina skrivardagar med att i alla fall läsa ett kapitel ur någon bok. Inspirera ihjäl dig av de du tycker är coola, bra och fantastiska. Ur det kommer oftast ens egna ord att flöda enklare.

Musik.
Svinviktigt, iallafall för mig, att helt stänga in sig i en värld av musik där jag inte hör något utanför. Införskaffa bra hörlurar och gör en spellista med dina bästa skrivlåtar. Jag skriver bäst när ingen sjunger. Här är min lista.

Multitaska.
Jag har dåligt tålamod. När jag skriver hoppar jag mellan olika dokument och idéer. Jag skriver ett halvt kapitel, byter till ett annat, skriver några meningar på en krönika och just nu sitter jag och skriver den här listan. Nyss skrev jag kapitel femton i en ny historia utan att varken ha skrivit kapitel 10, 11, 12, 13 eller 14. Jag tror jag måste göra så, för att annars är det som att jag klättrar in i mig själv och får inga andra idéer. Krönikan kanske föder en ny sidohistoria som sedan föder ett blogginlägg och så vidare. Jag vet att de säger att man ska vara så himla koncentrerad och fokusera på det som händer nu nu nu. Men jag kan inte det, kanske har det att göra med tiden vi lever i, där man inte kan kolla på tv-serier utan att spela ett spel på mobilen. Så för att inte bli galen på en sak så byter jag ofta projekt. Det gör att det går sakta, men allt går ändå framåt. Jag är ingen snabbskrivare, men då får det väl vara så.

Listor.
Ibland går det bara inte att skriva. Varenda mening blir ett trassel. Då skriver jag listor istället. Istället för att skriva hela det där kapitlet om när de bråkar så skriver jag istället punkt för punkt vad som ska hända. Typ ”Hon kommer i i rummet. Han dricker kaffe. Hon stänger av teven. Han blir arg. Hon distraheras av en hund på gatan” osv. Då kan jag gå tillbaka en annan dag och skriva mer på riktigt när jag känner att fingrarna och huvudet har lust.

Skrivprogram
Jag skrev Det handlar om dig till 50% på mobilens anteckningar och till 50% på Mac’s program textredigerare. Båda programmen är helt värdelösa, rättar ord och är estetiskt fula. Men för mig hjälpte det för då blev historien inte för viktig. Jag mindfuckade mig själv helt enkelt. Skriver man en bok på mobilen kan det ju omöjligt bli en bok, och därför kan jag heller inte fastna och få panik för att det inte blir något, för det ÄR ju ingenting. Fast sedan så blev det ju någonting ändå (och tog typ hur länge som helst att skriva över till datorn från mobilen..).
Men vill man skriva på tjusiga program kan jag rekommendera:

Scrivener
Min förläggare rekommenderade Scrivener till mig förra veckan och jag testar nu versionen som är gratis i 30 dagar. Scrivener är som ett mer avancerat Word, och kanske framförallt gjort för dom som försöker skriva något längre. Du kan dela upp dina kapitel i mappar, hur smått du vill, organisera och skriva stödord så du inte tappar bort dig. Du kan också spara bilder och länkar i särskilda research-mappar. Väldigt bra om man som jag är lite virrig och skriver lite här och där och hipp som happ. Då är Scrivener ett praktiskt sätt att hålla koll på trådarna i sin historia. Går att ladda ner här.

Ommwriter
Ommwriter tar över hela din dataskärm, täcker mail, bloggar och spotifyfönster. Istället hamnar du i en liten tyst värld där bara ditt skrivmaskinknatter och något stilla grottdroppliknande ljud hörs. Eller fågelsång om du har lust med det. Går att ladda ner här.


Låt någon annan läsa.

När du känner att du har en historia, den behöver ju inte vara hundra sidor liksom, men i alla fall ett början och ett slut, låt någon du litar på läsa den. Någon som kommer komma med vettig input och kanske har ett annat skrivsätt än du själv har. För mig var Nina värsta drömpersonen. Hon skrev ut mitt första utkast och kom tillbaka några dagar senare med en bunt full med gula markeringar och frågetecken i svart bläck. ”Är du medveten om att du använt orden ”käkben” åtta gånger? Det går ju bara inte, du får använda det högst EN gång.” Att låta någon annan läsa gör att texten helt plötsligt får liv och blir på riktigt. Någon ska ju faktiskt till slut tycka att det är roligt att läsa den. Men låt inte folk läsa hela tiden, man måste också få vara i fred med sin text. Jag lät några få läsa den först när den var tunn men hade hela historien där, och sedan när jag kände att den var ”klar”, dvs samma historia men med mer kött på benen. Jag hinner tyvärr inte läsa era verk, får så många skickade till mig, hinner inte. Hoppas ni har någon annan i närheten som kan hjälpa er. <3

När man känner: blä.
När inget annat funkar. När det känns som det man skriver är bara strunt och skit och värt noll och ingenting. Då tänker jag att jäklar ändå vad få det är som pallar skriva en hel himla historia. Lyckas jag bara skriva färdigt den, då är jag ändå så mycket närmare målet än dom som slutade mitt i. En riktigt dålig roman är ju bättre än ingen roman alls. Kanske världens futtigaste tips, men funkar på mig och hjälper prestationsångesten en del. För det behöver ju egentligen inte bli bra, inte än, bara det blir NÅGOT.

Lycka till med skrivandet.
.

Translation. My best writing tips.

picture sources.

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
53kommentarer
 • […] EN är bättre än MAN.) Tacksam för svar! Kram. Hej! Jag har skrivit ett ganska långt inlägg här om mina skrivtips, där jag berättat en del om hur jag gick tillväga. Jag lät vänner vars skrivande jag litade […]

  answers to past weeks comments. part 1. | Niotillfem 2014-05-02 08:56:44 http://rodeo.net/niotillfem/2014/05/answers-to-past-weeks-comments-part-1-4/
  Svara
 • Tänk att du skrev det här inlägget när jag behövde det som bäst, åh underbara Sandra!
  Jag har alltid älskat att läsa och att skriva ihop egna små historier. Men som många andra kan jag lätt tappa bort mig efter ett tag och har tusentals ofärdiga små berättelser som dammar i något hörn. Ditt inlägg gav mig iallafall ny inspiration och en motivation som ingen annan, nu ska det banne mig skrivas!
  Tack fantastiska du!

  Maria 2013-11-17 22:40:51 http://www..sunflower-dreamland.tumblr.com
  Svara
 • Hej Sandra. Tänkte bara skriva att jag hoppas att du totalignorerar Loves kommentar. Att det skulle vara omänskligt av dig att inte orka ta dig igenom dina läsares olika böcker tyder verkligen på att Love inte har någon aning om vad som krävs för att läsa igenom en längre text och kunna ge givande feedback. Det är någonting som kräver jättemycket av en, och dessutom inte alltid är den roligaste sysselsättningen någonsin. Jag är imponerad över att du ens hinner svara på mejl i den utsträckning som du gör. Puss.

  julia 2013-11-15 11:34:20
  Svara
 • Oj, vad intressant och spännande att du inte tar dig tid att läsa någons texter.
  Känner omänsklighet i det, att tiden inte finns där. Tänker du skulle exempelvis skippa alla säsonger av serier. För att ställa upp för någon annan. Exempelvis en bok/text i månaden med urvalet baserat på synopsis. Inte minst för det är tack vare varenda en här du har de möjligheter du har. (Undrar om talang var tillräckligt vid avtalet med förlaget eller om din breda publik tillförde otroligt mycket).

  Love 2013-11-14 11:11:37
  Svara
 • Tusen tack för bra tips och ett extra tacktacktack för spellistan! Har varit på jakt efter en bra skrivar-lista länge nu.

  Stina 2013-11-14 07:33:57 http://stainan.blogg.se
  Svara
 • Superbra tips! Jag skriver mest låttexter och har lite skriverier sparade i en mapp, försöker skriva någon typ av krönika.. Har sökt ”Kreativt Skrivande” till våren också. Vi får väl se hur det går 🙂

  Martina 2013-11-13 19:25:20
  Svara
 • Tack, jättebra tips! Det svåraste tycker jag är att komma förbi den där känslan av att allt blir dåligt och det är nog ganska vanligt, men det hjälper ju ingen att fastna i den känslan. Tror det är jättebra att få inspiration från alla håll, inte bara litteratur – och gärna andra som håller på med kreativa grejer – då kommer man ihåg att det ska vara kul och lite hämningslöst att skapa också. Stort grattis till att din bok är klar och snart utgiven!

  Annica 2013-11-13 13:42:00
  Svara
 • Tack. <3 (det där hjärtat är sprängfyllt med kärlek till dig, fy farao vad du är fantastisk)

  Karla 2013-11-11 23:02:28 http://www.chezkarla.wordpress.com
  Svara
 • Asbra tips! Blev verkligen peppad och inspirerad till att skriva på min egen idé. Mitt problem är dock att komma på bra karaktärer! Skulle vara kul att höra hur du tänker kring det? Hur gör man intressanta, men trovärdiga personer? Har liksom fastnat där och kan inte gå vidare, trots att jag vet vilken historia som jag sedan vill skriva.

  Hanna 2013-11-11 20:48:00 http://hannanilsson.com
  Svara
 • Du är så fruktansvärt inspirerande. Jag har lyckats skriva bättre än någonsin bara sedan jag läste detta i morse. Du är bäst!

  Nellie 2013-11-11 17:53:25
  Svara
 • […] över dessa två små interaktiva genilappar (här) och var bah tvungen att dela dem med […]

  En till måndag/ | You can't start a fire without a spark 2013-11-11 09:51:35 http://karmastalnacke.com/2013/11/11/en-till-mandag/
  Svara
 • […] antibiotika på min födelsedag. Blö. Snubblade över dessa två små interaktiva genilappar (här) och var bah tvungen att dela dem med […]

  Måndag/ | You can't start a fire without a spark 2013-11-11 09:50:55 http://karmastalnacke.com/2013/11/11/mandag-4/
  Svara
 • Så så bra.

  Sofia 2013-11-11 00:00:08 http://baguette.blogg.se
  Svara
 • Tack för tipsen, älskar att skriva!

  Ella 2013-11-10 21:06:01 http://ellaelle.blogg.se
  Svara
 • Ni som skriver, ni vet att november är National Novel Writing Month. Den årliga utmaningen är att skriva 50 000 ord under november, alltså ungefär en roman. Det finns forum, peppning och tips om ni går med på nanowrimo.org. Är med själv, peppigt att vara en rörelse. Bra lista, Sandra!

  Meltov 2013-11-10 20:24:07
  Svara
 • Tips på bra ”frilanscafeér” i Stockholm med wifi och trevlig frilanskänsla (inte supertrångt eller superhögljutt)?
  Skulle bli så så så glad för svar, jag har just flyttat till Stockholm och ännu haft svårt att hitta det perfekta stället/ställena. Och tack för grymt inlägg, det livade upp min dag!

  Agnes 2013-11-10 20:11:57
  Svara
 • gah precis vad jag behövde! tacktacktack!!

  Svara
 • Tack för en riktig guldlista! Och jag känner igen mig jättemycket i sättet du arbetar på. Vet inte om det hände dig, men hur skulle du reagera om förlaget ville ändra i din historia? Skulle du känna att ”nejnej” eller skulle du ta det till dig för att det typ ”vet vad som säljer”? Puss

  Fanny Darling 2013-11-10 08:04:33 http://fannydarling.devote.se
  Svara
 • Oj vad bra!
  Nu vill jag plötsligt skriva igen. Tacktacktack Sandra för att du väcker mig ur vinterdvalan

  ajaM 2013-11-09 19:48:39
  Svara
 • Ibland känner man sig som en pajas men nu kände jag ”puh”. Så skönt att upptäcka att någon annan arbetar på samma sätt, och jag tror också detta är de bästa knepen… för det är dem som fungerar för mig med.

  Sara 2013-11-09 16:25:47 http://sazzleitup.wordpress.com
  Svara
 • Tack så jättemycket för tipset om OmmWriter!
  Har länge haft både skrivkramp och prestationsångest. Nu skriver jag ingen bok utan mestadels uppsatser, men det kan vara nog så krävande om man inte vågar formulera sina tankar i ord. I OmmWriter känns det inte på riktigt. Det är bara en plats där tankar och ord får flöda fritt utan krav och förväntningar. Det är precis som det du skrev om mobilen, man mindfuckar sig själv.
  Tack igen.

  Emelie 2013-11-09 13:41:17
  Svara
 • Sandra jag älskar allt du skriver, och alla bilder du tar. Det är så fint att jag ibland bara måste hoppa upp och ner.
  Med detta sagt, här kommer min undran: Att hångla med människor, hur kommer man dit egentligen? Jag är nitton år och har aldrig varit med om detta, och det börjar komma till en punkt då jag känner att det nästan är pinsamt att det är såhär. ”Nitton år och har aldrig mer än pussat en kille”, i mina öron låter det jättekonstigt, och patetiskt att detta är det som stämmer in på mig. Jag går på fester, dejter, är kär i killar, men jag kommer aldrig dit. Har du tips? Jag har aldrig varit bekväm med att prata om detta, inte kärlek heller. Och jag är blyg, vågar bara göra ministeg som att nudda hans hand istället för att hålla i den. Hur gör man när man är som jag? Hur får man hångla?
  Kram

  Stina 2013-11-09 11:39:00
  Svara
 • Jättebra och konkreta tips. Tack!

  Du liksom jag gillar ju god mat och fina bilder. Kolla in min vän Danas blogg –> minimalistbaker.com

  Josephine 2013-11-09 07:37:59
  Svara
 • En idé, simpel men kanske värd, till Sandra eller någon läsare;
  En mötesplats för er som Sandra skriver skickar sina verk till henne, så ni kan skicka dem till varandra för feedback kanske.

  Josefine 2013-11-08 23:26:15
  Svara
 • Jag studerar Klassisk Sång och precis som författaryrket är ett väldigt ”blottande” yrke så är sång och musik också väldigt ”blottande”. En ger så mycket av sig själv i en kort stund och prestationsångesten ligger nära hela tiden. MEN det jag tycker att en ska påminna sig själv om jämt och ständigt (viktigt för mig i alla fall) är att jag måste särkoppla prestationen med att jag är bra i mig själv som människa.

  Sen när jag gjort det så måste jag berömma mig själv.

  Innan kunde inte jag stå på en scen utan att glömma en text. Igår och idag har jag gjort konserter och oavsett om det kanske inte lät sådär perfekt som jag kanske hade önskat, så måste jag vara nöjd med mig själv. För jag kom ihåg vartenda ord, och – förutom att jag gjort ett fantastiskt bra förarbete med låten, som gjorde att jag kunde sjunga trots att jag är sjuk – så hade jag en så in i helvetes bra inlevelse i känslan att jag tror att jag berörde varenda en som lyssnade.

  Den bästa medicinen som finns mot prestationsångesten tycker jag är att prata med en person i samma bransch – prata av sig och sedan skratta åt hur fånigt allting är.

  Det viktigaste (när man jobbar med kulturella eller abstrakta saker åtminstone, eller bara när man jobbar väldigt mycket ensam) tror jag är att en ska påminna sig själv om varför en gör det här. Om svaret är: ”För att jag vill ha kul! Jag älskar det här livet och jag kan inte tänka mig att göra något annat.” då får man helt enkelt ge sig själv en klapp på axeln och tänka att ”Det är helt okej att du känner såhär, men du behöver inte känna så, för det är helt onödigt och det hjälper dig ingenting just nu. Tillåt dig själv att känna så, men lägg ingen större tanke vid det.”

  Så det var tre saker:

  1. Ha kul.
  2. Du är inte din prestation.
  3. Fokusera på det du gör bra, inte det du möjligtvis skulle kunna ha gjort dåligt. Beröm dig själv!
  4. Prata med vänner i samma bransch och skratta åt eländet – och lyft fram det bra istället!
  5. Kom ihåg och påminn dig själv ständigt om VARFÖR du gör det här. Om svaret är att du inte vill göra nånting annat: Kom ihåg att NJUTA emellanåt!

  Jag kom på fler saker att lista nu när jag skrivit de övre fem, så dom vill jag såklart också bjuda på!!!

  6. Sök inspiration bortanför din vardag! Ta kontakt med människor du beundrar och fråga hur hen gjorde och/eller du kan få praktisera hos hen. Läs solskenshistorier. Se på vackra bilder som kan illustrera vad du vill förmedla.
  7. Var dig själv. Var FANTASTISKA Du och be inte om ursäkt. Ge dig själv tid och omtanke. Varje dag lär man sig något nytt och ingen är fullärd från början.
  8. Om inget annat funkar: Ta Ledigt eller till och med Förbjud dig själv att göra nånting som har med det att göra. Ta en paus helt enkelt och återkom när du känner att inspirationen visar sitt fula tryne igen.

  Och som någon annan tidigare nämnde här i kommentarerna: Skriv av dig alla tankar och ordbajserier först. Om jag inte kan somna så brukar det fungera för mig att bara skriva ner alla dumma och kloka tankar man har, så får drömmarna plats till slut! Så har jag för mig att jag brukade göra när jag gick på gymnasiet och hade svenska som ämne också. Även det tycker jag är applicerbart på sång eller även idrott: Du springer ju inte ett 100-meterslopp ouppvärmd, eller hur? (Det brukar jag säga även när jag är på fest och folk säger ”Men sjung nåt då!”… Ungefär lika roligt att höra för en sångerska som för en komiker att höra ”Dra ett skämt!”. Tack och lov får författare kanske aldrig höra ”Men kom igen! Skriv nåt då!” på fest.)

  9. Värm upp! Skriv av dig allt ordbajseriet först. I allt ordbajseri kommer fantastiskheterna.

  Hoppas jag kunde hjälpa någon med vad som brukar hjälpa mig 🙂 Jag kan tycka att det är svårast att komma ihåg dom här sakerna när jag mår dåligt eller går igenom tuffa saker i allmänhet i livet. Då brukar jag använda mig av punkt nr 8. Vissa dagar presterar en bättre och vissa dagar presterar en sämre. Vi är människor och så måste det få vara! Kram

  Maja Hurtigh 2013-11-08 22:26:15 http://enochenhalvmeter.blogg.se/
  Svara
 • Så inspirerande! <3 tack!

  Sara 2013-11-08 21:43:12
  Svara
 • Okej så om du hade en penis så hade du aldrig varit stressad över din författarkarriär?

  sandra 2013-11-08 21:42:36
  Svara
 • Jag var fast i ett 40 års gammalt förhållande men i ens 17 årsrings kropp, själ, hjärta och sinne. Jag var tvungen att göra det som hände. Jag var tvungen att göra det för min skull. Men sen dagen jag lämna dig så har det vart ett stort tomt svart hål i mitt hjärta som inget/ingen har kunnat stoppa igen och det är väl inte så konstigt att det blev tomt för första gången jag gick in i mitt rum utan dina grejer i det, gick jag in i ett tomt rum. Det var inte mitt rum utan dina saker. Det var någons främlings rum. Jag gick vilse i mitt egna rum.

  Jag gick vilse i mitt egna rum. 2013-11-08 21:32:50
  Svara
 • Tack så hemskt mycket! Ska fortsätta skriva direkt. Ska läsa detta inlägg så fort jag behöver en liten buff i ordens riktning.

  Erika 2013-11-08 20:42:12 http://pollenonthebreeze.blogg.se
  Svara
 • Vad ska man göra om den man är så himla kär i berättar att han inom en alldeles alldeles alldeles för snar framtid flyttar till andra sidan landet och sen ska ut på äventyr i hela världen? När det man har inte är definierat men man har hånglat varje dag i flera månader, sovit i samma säng i veckor och sagt att man är ens bästa person i världen. Vad fan ska man göra, gick i tusen miljoner bitar när han berättade och jag vet inte om jag kommer kunna limma ihop mig själv utan hans hjälp. Att han är min absolut bästa vän och vapendragare gör inte saken bättre, kommer dö av saknad och att sova ensam känns läskigare än någonsin förr. 18 år, tokkär och hjärtekrossad -> Jag behöver lite stöd.

  Molly 2013-11-08 20:14:06
  Svara
 • Förstår dig helt! Inte nog med att man sak göra jobbet, man ska känna att man är bra också 🙂

  Jag gör min första dokumentär nu och känner att jag behöver mkt mer självkänsla. Jag jobbar på att säga till mig själv varje dag att jag är värdefull. Och att verkligen ta in det. Jag har också en affirmationsbok hemma ”I levande nuet”, som vi fick i bröllopspresent, och jag slår upp den mist 2 ggr varje dag för att få bra positiva visdomsord. Kan tipsa om det!

  Hanna 2013-11-08 19:40:52
  Svara
 • Hej, så härligt att läsa tips och hur någon annan skriver. För det är inte lätt, och det är väldigt ensamt ibland. Men med en utgiven bok i bagaget och den andra på väg kan jag idag säga att det är utan tvekan världens roligaste jobb. Om ni vill kan ni kika in på min blogg för att se hur andra boks ångest kan se ut: It ain’t always pretty =)

  http://bliforfattare.wordpress.com/

  Tinka 2013-11-08 19:29:53 http://bliforfattare.wordpress.com
  Svara
 • if you go home with somebody
  and they don’t have fresh fruits
  don’t suck them

  alex in Brooklyn 2013-11-08 18:17:20
  Svara
 • Hej! tänka bara be er kika in på min blogg, sund mat, dvs både för kropp och skäl (behövs lite bakelser med ju!) för studenter av student. Hoppas ni hittar någon inspiration! 🙂
  http://saralouisespluggkrubb.blogspot.se/

  sara 2013-11-08 18:07:54
  Svara
 • Have you ever read ”A Moveable Feast” by Ernest Hemingway? Such good inspiration for writing. His writing is so clean and simple, yet says so much. No need for flowery language to see images so clearly. Highly recommended.

  Naomi 2013-11-08 17:57:02
  Svara
 • Så många fantastiskt bra tips på alla möjliga plan! Sluta genast upp med att förringa dig själv. Vem som helst som skriver har väl värdefulla tips på vad som kan funka eftersom det är så olika för oss alla som håller på att författa böcker och texter av olika slag. Jag blev då mycket inspirerad av detta.
  Jag känner dessutom igen mig … Jag skriver ofta i sängen för då är det ju inte allvarligt/på riktigt (som du när du skriver i mobilen) för jag menar en ”riktig” författare sitter väl inte där utan vid ett bord av något slag … Bra tänk för min del, funkar toppen för prestationsångesten faller platt till marken. Och visst blir det mycket bra skrivet, även om det är i sängen jag sitter när orden kommer på pränt. 🙂
  Kram och lycka till!

  HELENA MILTON 2013-11-08 17:36:30 http://www.helenamilton.blogspot.se
  Svara
 • Själv skriver jag just nu en C-uppsats och ibland vaknar jag så sent pga är omotiverad men trots att detta kanske handlar mer om att skriva en bok så blev jag ändå inspirerad.

  emma 2013-11-08 17:25:39 http://theroadislong.blo.gg
  Svara
 • ÅHHH MEN TACKTACKTACK!! ÄÄÄlskar! Detta inlägg läggs på favoriter DIREKT! <3
  Nej men seriöst, så sjukt skönt med såna här listor, jag älskar när man får något konkret på saker man kan göra för att det ska funka. Älskar tidningen Skriva också, köpte nya numret idag så då ska jag nog ta och läsa det med och sen skriva hela natten…
  Yay! Ha en bra helg!

  Madde Schwedaan 2013-11-08 17:05:42 http://madsonart.wordpress.com
  Svara
 • ååå världens bästa inlägg!! Och sen en super nördig fråga, vet du var “​Dedicated to everyone who wonders if I’m writing about them. I am.” kommer ifrån? Vem som skrev det? Har för mig att jag har stött på det i en bok men kan inte placera vilken. Puss!

  Laura 2013-11-08 15:37:44
  Svara
 • Vad du inspirerar, tack! Och jag håller med, skriva i mobilanteckningarna är alltid bäst.

  Linnéa 2013-11-08 15:24:10 http://www.fyrakatter.blogspot.com
  Svara
 • Inspirerande! Jag skriver inte så mycket längre, tecknar mest. Men det blir serier i alla fall, så jag berättar fortfarande. När jag var liten skrev jag jämt. Skrev böcker. Skrev noveller. Bara skrev. Nu har skolan dödat det lite tror jag. Alltså, jag kan skriva uppsatser men inte fiktion. Det gör mig lite ledsen. Fast samtidigt så tänker jag att jag kanske inte behöver skriva romaner bara för att jag gillar att läsa dem. Aja.

  Åsa 2013-11-08 15:04:36 http://trasslaren.tumblr.com
  Svara
 • Världens bästa inlägg! Precis vad jag behövde just nu när mitt skrivande är ’blä kan inte någon skriva åt mig om jag dikterar’? Du är så himla bra Sandra! Tack för att du är du!

  Lisa Marie 2013-11-08 14:42:44
  Svara
 • Super bra tips, Sandra. Du avmystifiserer hele forfattergreia, og gir motivasjon til andre forfatterspirer som kanskje ikke tør fordi de er redde for å være for dårlige. <3

  Lene 2013-11-08 14:10:04 http://artemisa.blogg.no
  Svara
 • Åhh det här var jätte användbara tips! Jag har använt mig av Scrivener, sedan en skribent på Rookie rekommenderade det. Har ännu inte fått till någon bok, har inte modet och hatar mig själv för det. Men där samlar jag i alla fall alla fragment och idéer. Förhoppningsvis kan det bli någon en dag. Ser fram emot din bok!

  Elin 2013-11-08 14:07:41 http://www.elinlouise.devote.se
  Svara
 • Vad menar du med att ”det hade antagligen aldrig en snubbe gjort”? Jag är helt säker på att det finns mängder av ängsliga författarmän där ute som har minst lika mycket ångest/tvivlar lika mycket på sitt skrivande som du gör. Patriarkat betyder ju inte automatiskt att snubbar inte bryr sig om sånt. Menar verkligen inget illa med den här kommentaren, jag ser upp till dig på många sätt men tycker det skulle vara intressant att veta hur du tänkte när du skrev detta!

  Jenny 2013-11-08 14:04:10
  Svara
 • författare (substantiv)
  1. person som är upphovsman, har skapat eller skrivit verk, särskilt skrivna sådana
  2. person med yrke att skriva verk

  Det är fint att du är så ödmjuk men förminska inte dig själv! DU ÄR FÖRFATTARE. En riktig. Det spelar ingen som helst roll om din bok skulle bli sågad eller vad som, det spelar egentligen ingen roll om du hade blivit refuserad, innerst inne är du ju fortfarande en författare. Det har du varit länge. Kanske alltid. Jag förstår vad du menar, men att jagvetintehurmånga unga människor med drömmar om att skriva kommer till dig, JUST DIG, av alla författare – det säger ju någonting ändå.

  Jag vet inte om du kollat in Alicia Siverts blogg någon gång? Hon håller på med konst och har senaste året skrivit mycket (bl.a här http://aliciasivert.blogspot.se/2013/05/saker-som-hon-gor.html ) om hur skevt det är att (oftast) tjejer förväntas förminska sig själva och sina kreativa projekt så himla mycket. Går väl att applicera på skriveri också, tycker jag.

  Stort grattis till dig, boken och ditt författarskap! Du är bäst. Tack för din blogg.

  Anna 2013-11-08 12:49:00
  Svara
 • WORD Felicia !
  <3333

  Jessica 2013-11-08 11:44:40
  Svara
 • Ett till tips som jag fick av min gamla textlärare: Öppna ett worddokument och bara skriv av dig i 15 min innan du börjar med det ”riktiga” skrivandet. Bara låt tankarna flöda. Då får man ur sig både viktiga och oviktiga saker. Testa.

  Maja 2013-11-08 11:14:23 http://Www.Mla-photography.blogspot.com
  Svara
 • Asså du är så himla överfantastiskt grym på att peppa oss läsare! Du är bästa förebilden någonsin och du fattar inte hur mycket du hjälpt mig genom alla dom där skitiga tonårs-åren då allt bara var bajs krasch och skit och ingen fattade. Träffade dig en gång på fältöveresten uppe vid rulltrappan och det kommer för evigt vara ett av de viktigaste och bästaste mötena i mitt liv. För då fick jag bevis på att du, så himla fantastiska människa, FAKTISKT FINNS! Fortsätt vara grym! Fick så himla mycket hjälp av det här inlägget så jag vet knappt vad jag ska göra av mig själv. TACK!!! <3<33<45x6yxujhzg

  Felicia 2013-11-08 10:59:34
  Svara
 • Kul inlägg, framförallt när det är min skriva på min saga-dag idag 🙂

  Scrivener är fantastisk för att skriva! Ett supertips. Vare sig man skriver en bok, ett manus eller bara samlar på korta små berättelser eller artiklar. Mest för att det går att jobba fragmentariskt. Skriva en rad där, ett kapitel här. Använder det jämt i både jobb- och fritidsskrivande.

  Ps. Där jag jobbar (guld.moderskeppet.se) kommer en kurs om Scrivener under början av 2014. Ett hett tips!

  Sanna 2013-11-08 10:56:12 http://sannalund.se
  Svara
 • <3! precis vad jag behövde mitt i mitt skrivande!

  julia 2013-11-08 10:52:47 http://ohhboy.blogg.se
  Svara
 • Himla bra tips till någon som också försöker skriva något stort(jag) Tack! Jag älskar din blogg och allt du skriver!

  Frida 2013-11-08 10:40:16 http://theblondcream.blogspot.com
  Svara
 • Det här var ett underbart inlägg. Tack fina Sandra för att du får en att känna att det är ok att skriva som jag gör.
  Alltså.. en del här och en annan del där.. Rörigt och förvirrande. På papper, på mobilen och i word.
  Men en dag…Då kanske jag oxå har min bok!

  Så ja, tack för att du inspirerar och att du är du!

  Hondjuret 2013-11-08 10:35:38 http://www.hondjuret.se
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!