Utifrånperspektivet.

Ända sedan jag var liten har jag skapat ett slags utifrånperspektiv för mig själv som gör att jag kan betrakta dom jobbiga saker som sker som om dom hände någon annan.
Det fungerar märkligt bra.
Man kan prata med människor om vad man går igenom utan att darra på rösten en endaste gång. Man kan gå upp på morgonen och få saker gjorda, borsta av sig mörkret som om det vore damm. Man kan skratta högst på en middag, svepas med in på ett dansgolv, titta någon djupt i ögonen.
Man kan till och med intala sig själv att man mår alldeles utmärkt.
Jag har ju kontroll över hela situationen där jag sitter utanför med full överblick.

Men vad man framförallt kan göra pågrund av denna skyddsmekanism är att se sig själv utifrån ett berättarperspektiv.
Och det är kanske därför jag skriver.
Ju närmare man kommer essensen av sin historia, de dramaturgiska bågarna och hur ens liv kanske inte ens är ett liv – snarare en film med en början och ett mitten och slut, desto mer äger man sina upplevelser. Man slutar vara någon som bara kastas runt och faller när det stormar som jävligast.
Nej, istället ställer man sig upp igen, och sedan en gång till, vecklar ut sin regissörsstol och pekar med hela handen.
Och därför orkar man vakna ännu en morgon, ta sig genom ännu en dag, fortsätta ännu ett liv.
Svårare än så kanske det inte är.

f4646f0b3c90e647e5ef3dd2f7cc3607

bildkälla: att skriva – marguerite duras 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
31kommentarer
 • Bra tips! Jag ska prova det. 🙂

  Malin 2017-03-15 20:10:35
  Svara
 • Hallå! Kom av någon slump in på ett megagammalt inlägg på din blogg – titta va fint du hade skrivit i en lista ”18 saker ni kanske inte visste om mig.” :

  – Jag skriver på en bok kanske litegrann. Det går väldigt långsamt, men den handlar om kärlek i alla fall. Att få ges ut på ett alldeles riktigt förlag och stå i en hylla i en bokhandel är det finaste jag kan tänka mig i hela världen.

  TÄNK att du har lyckats gör det som du tyckte (tycker fortfarande hoppas jag pga SÅ GRYMT) skulle vara det finaste i hela världen. Tänk på det! Så jäkla grymt.

  Julia 2017-03-14 18:31:28
  Svara
 • Känner igen mig SÅ mycket!!! Det är en fantastiskt bra egenskap tycker jag, men samtidigt lite farlig? Drabbas du också av känslan att allt är på låtsas?? Att allt man gör bara är fake och inte på riktigt? Så känner i alla fall jag ibland och det kan göra mig väldigt ledsen… Nån mer som känner igen sig?? <3

  M 2017-03-14 16:59:39
  Svara
 • Så fint <3

  Elin 2017-03-14 07:41:06
  Svara
 • Äntligen! Efter 7 års läsande säger du det som jag har misstänkt hela tiden: anledningen till att du klarar det är för att du har abstrakt tänkande. Det är inte många människor som klarar att sätta sig själv utanför sig själv, analysera sig själv ifrån ett utifrån perspektiv och vara beredd på kritiken man ger sig själv när man ser sig själv utifrån det perspektivet. Go you Sandra! Fan vad grym du är.

  Lee 2017-03-13 20:40:28
  Svara
 • Någon där ute som är kär? Blivit blixtkär??
  Träffade någon i helgen, vi hånglade och snackade och hen verkar gilla mig men var tydlig med att förhållande inte är något som hen är intresserad av. Och jag vet inte vad jag är intresserad av, vill bara vara nära denna människan!
  Och varför säger personen så efter en magisk natt?
  Vad göra? Vill inte förstöra något!

  jenny 2017-03-13 18:39:29
  Svara
  • Svar på jennys kommentar.

   Lite though-live: du kan inte förstöra något för det finns inget att förstöra. Att ni hade en magisk natt och han gillar dig stämmer säkert, men om denne är tydlig direkt med att förhållande inte är intressant är det så, inget annat. Om du känner dig ”blixtkär” och vill va runt denna person ska du gå vidare, för det kommer inte sluta med annat än att du blir sårad och inte får det du vill ha. Vart i denna sits så många gånger. Gå vidare.

   Tove 2017-03-13 21:06:27
   Svara
   • Svar på Toves kommentar.

    Håller med tyvärr. Min erfarenhet av personer som säger att de inte vill ha ett förhållande är att de verkligen inte vill ha ett förhållande (iaf inte med den de säger det till) och att det inte går att ändra på dem. Med andra ord – lämna bakom dig och gå vidare! Surt men tyvärr är ju livet så ibland. Kram

    Linda 2017-03-15 09:17:31
    Svara
 • Så fint. Älskar när du skriver om hur det är för dig att skriva.

  Sofie 2017-03-13 18:19:19 http://livetefter30.ratata.fi
  Svara
 • Heja dig!
  M tjatade till sig trekant med personen han sedan blev ihop med? Han är ju en sociopat isf… Jävla svin. Bland det vidrigaste jag hört….

  M... 2017-03-13 17:20:30
  Svara
  • Svar på M...s kommentar.

   Men släpp det. Det är rykten och oavsett vad som är sant så ska Sandra inte behöva bli påmind om all skit varje gång hon går in på sin blogg

   J 2017-03-14 17:45:26
   Svara
   • Svar på Js kommentar.

    Undrar vem som har sociopatiska drag, M eller du som skrev skvallerkommentaren? Hur svårt ska det vara att förstå att Sandra inte vill prata om det? Sluta med ert jävla Flashback-skvaller och skaffa er ett liv!

    Linda 2017-03-15 09:19:33
    Svara
 • Gud, det är så det är för mig också. Du prickade mig verkligen.

  Nike 2017-03-13 16:32:48
  Svara
 • Så fint skrivet, som alltid Sandra.

  Tokyoyo 2017-03-13 15:57:52 http://tokyoyo.se
  Svara
 • Oavsett om det bara är rykten kanske du inte ska skriva ut det i hennes kommentarsfält? Tror att det hade varit bäst med ett privat meddelande istället..

  E 2017-03-13 15:30:14
  Svara
 • så fint skrivet. känner igen mycket av de där när jag mediterar. man bevakar det som sker, man accepterar det och sedan släpper man det. som att ligga i gräset på sommaren och titta på molnet. endast bevaka, genom att bara vara.

  du är inte ditt break-up, dina känslor osv osv. du är du och det är det enda du någonsin kommer vara och det är jävligt najs.
  tänk vara skönt, som att åka på en lång resa utan att behöva tänka på packning 🙂

  /flummarn

  Anna 2017-03-13 12:37:30
  Svara
 • Vet precis vad du talar om, Sandra. Har upplevt jobbiga saker som barn och därför blivit en mästare på just det där, att avskärma sig från det man upplever. En försvarmekanism på gott och ont.

  E 2017-03-13 11:57:10
  Svara
 • så fint skrivet<3

  Agnes 2017-03-13 11:40:33 http://www.devote.se/agnesblixa
  Svara
 • Du skriver fantastiskt bra, och fint, och det är en häftig tanke. Tänker dock att det är viktigt att också vara i sina känslor, även när de är jobbiga. Det kan finnas en risk med att ställa sig utanför sin egen upplevelse och konstruera den som en berättelse, även om det är lockande (och ett privilegium för oss som får läsa). Kan starkt relatera till det där att man kan berätta om vad man upplever om för andra och garva åt det trots att man är mitt i, och tror att det kan vara positivt och en nödvändig ventil. Men kanske inte om man gör det hela tiden, för hur ont det än gör har man inte alltid kontroll, och tror att livet ibland lite kräver av en att man liksom förlikas med det. Vi kastas alla runt när det stormar ibland, och ibland faller vi. Ibland slår vi oss något så in i helvete. Man äger sina upplevelser ändå. OBS hoppas verkligen inte att detta uppfattas som på något sätt mästrande, bara en liten tanke jag hade och alla är såklart olika. Tycker du är grymt stark som hanterar allt detta så väl och fortsätter göra din grej och leva ditt liv. Kram.

  M 2017-03-13 11:25:52
  Svara
  • Svar på Ms kommentar.

   tror det kan gå lite i cykler också, jag har upplevt något det senaste året där det när jag återberättar det låter som en film (tänker på Sliding doors varenda gång). Då är det ett sätt att hantera det på, att berätta/skriva/sätta ord på vad som hänt utan att för den delen behöva beskriva hur det kändes eller känns. Jag kan få distans till det och skratta åt den där stackars tjejen i filmen. Sedan kan det komma tillfällen när det sköljer över mig som en himla våg av ångest eller någon annan känsla och då hamnar jag i det läget en period, och så tillbaka till filmmanus-läge… Alla är olika. Intressant att tänka på ändå!
   Sandra du är fantastisk och ett jäkla geni på skrivande <3

   Lotta 2017-03-13 13:43:33
   Svara
 • <3 <3 <3 <3 <3 <3
  ?

  Anna 2017-03-13 10:43:57
  Svara
 • Bravo f*kking bravo. Fy fasiken vad imponerad jag blir. Hallå vad det blåser när man är ensam på toppen, hjälp liksom. Men Du äger och är så otroligt skillad och smart. Tack och Hej!

  Em 2017-03-13 10:28:55
  Svara
 • Jag hade den jobbigaste veckan förra veckan. Igår var jag så jävla arg. Jävla arg på honom. Började fundera på dej, haha! Hur du har haft det jobbigt, och hur det finns folk som går igenom liknande. Funderade på att ta Finland-färjan över till Stockholm och bara dansa bort all sorg, fast jag normalt inte gör sånt (except at concerts).. haha. Perhaps I will! Tack för att du finns. Känns bra.

  K 2017-03-13 09:59:05
  Svara
 • Du skriver så bra! <3

  Lina 2017-03-13 09:51:17
  Svara
 • geni <3

  Flora 2017-03-13 08:50:33 http://flora.metromode.se
  Svara
 • Åh vad fint skrivet<3

  Smilla 2017-03-13 08:10:25
  Svara
 • Tror att det kallas för att man dissocierar, kram!

  Sara 2017-03-13 07:58:50
  Svara
 • Detta inlägg! <3 Och ja, du skriver kanske för att överleva, men du skriver också extremt bra. Det är en ynnest att få läsa.

  Julia 2017-03-13 07:52:54 http://prick.blogg.se
  Svara
 • Kramar i tusen till dig!

  Hanna 2017-03-13 07:43:19 http://ackribi.blogspot.com
  Svara
 • Älskar din måndagspepp! <3

  ttstilse 2017-03-13 07:16:44 http://www.ttstil.se
  Svara
 • de här är så himla intressant att läsa om och det skapar verkligen en till dimension av dig som man inte alltid ser mellan olika vardagsinlägg om saker och mat och annat härligt

  m 2017-03-13 06:49:43
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!