nytorgets bästa.

photo: sara holmberg.
photo: sara holmberg.

Jag bor på Nytorget som ligger på Södermalm. Det är min absoluta favoritplats i Stockholm. När jag började leta efter lägenheter var min högsta dröm att hamna just här (tvåa kom Mariaberget) och efter minst tusen visningar (kändes i alla fall så) dök det här hemmet upp. Den ganska knasiga och fina historien om hur lägenheten blev min kan ni läsa om här.

Nytorget är ett litet torg som ligger mellan två tunnelbanestationer och är kanske inte helt självklart att hamna vid om man inte vet att det existerar. Här finns både röda små trähus och stora gamla senapsgula byggnader från tidigt nittonhundratal. Nästan varje hus har en restaurang, butik, bar eller ett café på bottenvåningen vilket gör den här platsen konstant levande. Den är som ett miniparis tänker jag ibland.  Så lyxigt att få ha en asgullig vinbar och en jättegod restaurang i samma hus jag bor i. Vill aldrig flytta härifrån faktiskt.

Här kommer mina Nytorgetfavoriter:

friday.
Nytorget 6.
Nytorget 6
En av Stockholms bästa restauranger tycker jag. Jättegod meny, alltid svårt att välja och en mysig inredning med både en restaurangdel och en bar. Inget på menyn kostar över 200 kronor. Rotisseriekycklingen är min favorit, men menyn är ganska rullande. Är hundvänligt <3 Nedervåningen ser ut som någon slags burleskig twin peaks-plats.  Har sin systerrestaurang på Östermalm som heter Nybrogatan 38.


Sardin.
Skånegatan 79
En av Stockholms gulligaste ställen! Miniliten tapasrestaurang med kanske fyra bord eller så. Väldigt romantiskt och perfekt dejtingställe.


Urban Deli
Nytorget 4
Restaurang, bar och mataffär i ett. Mataffären är inte direkt billig utan är mer som en delikatessbutik. Här finns i alla fall väldigt mycket gott och perfekt ställe att svänga förbi om man kanske ska på en middag – för visst är det trevligare att ge bort en god olivolja än en flaska vin? Restaurangdelen är lite dyrare och fokuserar på skaldjur. Har bra frukosterbjudande innan 10.00 där du får en finfin frukostbuffé för 110 kronor.


Vina
Sofiagatan 1
Nyöppnad vinbar med utomlandsfeeling. Här serveras bara gott vin och en lite mindre meny (rekommenderar deras råbiff). Finns ofta plats pga folk har inte riktigt upptäckt denna pärla än. Mycket tända ljus och runda små bord.

thursday.
Il Caffe
Södermannagatan 23
Här hänger jag cirka 4 gånger i veckan och jobbar på förmiddagarna. Bra wifi, många platser (har även en tyst del i mitten som är guld om man ska skriva på något viktigt), goda mackor och trevlig personal.


Christoffers Blommor
Södermannagatan 21
Instagramvänlig blomaffär med så himla fina blommor, växter och buketter. Dyrt men inspirationsdrömmigt.

Grandpa
Södermannagatan 21
Inrednings- och klädaffär. Mycket hipstergrejer, dansk design och bra grejer för pojkvänner och andra manliga bekantskaper.

Gossip.
Skånegatan 71
En bengalisk liten restaurang som serverar streetfood från Bangladesh. Prisvärt. Smaker och komponeringar jag aldrig sett på någon annan resto i Stockholm och så kölxNLÖANLJ gott.


Ugglan.
Närkesgatan 6
Ugglan är något så fint som en bar och en boulehall kombinerat. Här finns även pingis och andra lekiga grejer. En fritidsgård för vuxna profilerar de själva sig som.

A.H. Glassbar
Skånegatan 83
Hemgjord italiensk glass! Har bara öppet under det varmare halvåret men då ringlar sig kön lång. Deras saffransglass samt hallon/lakrits är en dröm.

Snottys
Skånegatan 90
Klassiskt gammalt indiehak som är perfa för öl och häng. Men ser alltid någon musikerkändis här.

Bistro Bon
Renstiernas gata 30
På kanten av där Nytorget tar slut hittar du denna lilla franska bistro som ären hejare på moules mariniere.

Primo Ciao Ciao 
Bondegatan 44
Italiensk restaurang med fokus på pizza. Detta är en kedja som finns lite här och var i Stockholm men denna profilerar sig som den flottare varianten. Har typ balkonger (?) inomhus vilket går hem hos mig men kanske inte hos andra.


Katarina Ölcafé
Katarina ölcafé ligger ju typ inte på Nytorget, ganska exakt 150 meter därifrån. Men jag tycker ändå de är sammankopplade på något vis. Detta är ett av mina favoritställen och de serverar klassisk amerikansk delimat och god öl.  Jag gillar deras matzo ball soup och den vegetariska mackan med svamp och kimchi.

Vi ses i krokarna!

 

Translation. My favorite bars, restaurants and places in the neighborhood where I live.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
24kommentarer
  • Hej Sandra!
    Tack för alla dina grymma reseguider, har använt den när jag var i New York sist.
    Hittade en liten uppdatering som skulle behövas på den här guiden. Sardin finns ju inte kvar längre på Nytorget. Det är ju Agrikultur nu. Har du varit på det nya stället?
    Tycker själv nog att Sardin var lite mysigare än det nya stället.

    Liv 2017-10-17 08:08:50 http://www.livecasinozone.com
    Svara
  • Du bor så himla drömmigt Sandra!<3

    Tora (torahansson.blogg.se) 2016-02-27 19:32:38 http://torahansson.blogg.se
    Svara
  • Du bor verkligen så drömmigt Sandra!<3

    Tora (torahansson.blogg.se) 2016-02-27 19:32:07 http://torahansson.blogg.se
    Svara
  • Härligt blogginlägg! Du bor så fint och drömmigt, verkligen<33.

    Tora (torahansson.blogg.se) 2016-02-27 19:31:44 http://torahansson.blogg.se
    Svara
  • Jag ÄLSKAR att bo i Malmö men detta fick mig att flytta dirr

    Neamdring 2016-02-27 13:50:52 http://neamdring.blogg.se
    Svara
  • Väldigt lyxigt att bo så centralt 🙂

    Jeanette 2016-02-27 12:28:28 http://jeanetteseflin.com/blog
    Svara
  • Men alltså åh! Den där satans längtan efter Stockholm alltså. Bodde i grannhuset till Elsa Billgren och blev kär i den där jäkla staden. Tips tips! Gildas Rum, SÅ himla fin inredning och jättegoda mackor/sallader där. <33333

    Hanna 2016-02-26 23:24:54
    Svara
  • så fint innlegg <3

    marire 2016-02-26 16:53:42 http://hoydepunkt.wordpress.com
    Svara
  • Ser ut som ett jättemysigt ställe. Sällan man läser så fina recensioner om sin hemort. Känns nästan som en beskrivning på resebyråer. Fint skrivet 🙂

    Beatrice 2016-02-26 16:27:18 http://www.savly.se
    Svara
  • SÅ viktigt inlägg, tack<33

    Amanda 2016-02-26 14:30:17
    Svara
  • Sandra, jag undrar om du eller nån av dina läsare kan hjälpa mig innan jag googlar ihäl mig. Jag försöker hitta tjejen som gör så fina sminkvideor. Har ingen aning om vad hon kan tänkas heta, men förra året låg hennes videor uppe på din blogg (som reklaminlägg gissar jag). Är ganska säker på att det är en svensk tjej, men tror att hon pratar engelska i videorna. Är det NÅGON som vet vem det är? Vill följa henne på Insta (om hon har det) eller iaf kolla in videorna igen. Tacksam för hjälp!

    M 2016-02-26 14:09:20
    Svara
    • Svar på Ms kommentar.

      hon bloggar ju på metro! under ”skönhet”! tipsade om hennes blogg senast förra fredagen 🙂 kram.

      sandrabeijer 2016-02-26 14:17:46
      Svara
      • Svar på sandrabeijers kommentar.

        Men jaaa! Det är precis hon jag menar. Vad glad jag blir! Brukar inte läsa ”tipsinlägg” så det är därför jag har missat det… 🙁 TACK för att du hjälpte mig! Har varit jättearg på mig själv för att jag inte kunde lista ut vem det var, haha. 🙂 Kram!

        M 2016-02-26 16:03:18
        Svara
  • Jag var i Stockholm på helgen så det här är lite försenad för mig! Hade middag på nytorg 6 i allafall och det var väldigt fint. Jag vet inte om det räknas som nytorg området men bröderna Olssons garlic and shots är ganska bra också!

    Gen 2016-02-26 12:56:46
    Svara
  • Åh, nu saknar jag Stockholm lite faktiskt.

    Fanny 2016-02-26 10:00:40 http://Fannyblingman.blogg.se
    Svara
  • åh älskar sådana här typer av inlägg! vill verkligen besöka några av dessa ställen nästa gång jag åker över till östkusten!

    anna 2016-02-26 09:50:56 http://whiskeysour.blogg.se
    Svara
  • Testat Bar central? 🙂

    Älskar också pärlans kolors-butik.

    Aida 2016-02-26 09:32:04
    Svara
  • Åh nytorget!

    Min mamma växte upp på Nytorgsgatan 33 våning fem. När jag var liten bodde min mormor kvar där och utsikten från balkongen är bäst. Jag minns när jag var 5-10 år gammal (1990-1995) gick vi tre till café string, satt i fönstrena och jag hade ingen aning om huruvida nytorget var hippt eller ej. Det var enbart mormors hem. När jag var 13 år tog livet slut för mormor men får jag chansen åker jag alltid förbi port 33 och minns. Min mamma har i hela min uppväxt sagt att hon vill tillbaka dit, bo där igen. Hon är snart 75 år och det kommer nog inte hända tyvärr. Men jag förstår kärleken du har för nytorget, jag har hört om den kärleken hela min uppväxt.

    Sara 2016-02-26 09:23:24
    Svara
  • Så många av dessa tipsen jag ska försöka besöka när jag besöker huvudstaden nästa gång!

    Mathilda 2016-02-26 09:17:16 http://www.mathildaahlberg.se
    Svara
  • åh, tack för tips! Louie Louie var ett bra ställe för söndagsbrunch/lunch också tyckte jag. ska bli fint att testa fler av dessa när jag flyttar till storstan i sommar. 🙂

    Wilda 2016-02-26 08:31:26 http://reaktionista.wordpress.com
    Svara
  • Själv bor jag i en knarrig gammal sekelskifteslya på mariaberget men älskar båda områdena.. Söder 4-life ❤️

    Johanna 2016-02-26 08:29:10
    Svara
  • Konversationen som upptod i mitt och min killes kök efter att jag läst den här posten (obs vi är båda från Stockholm och bodde förut på söder)
    Jag: älskling…jag läser en post på en blogg.. om nytorget..
    Han: OM NYTORGET?
    Jag: JA den fick mig att inse.. hur JÄVLA MYCKET JAG SAKNAR STOCKHOLM *fake sobs*
    Han: Nääää åh jag också 🙁

    Vi är alltså båda utflyttade stockholmare nu boende i gbg. Älskar gbg men alltså stockholm, fan det är ändå världens finaste stad. Sånt inser man först när man flyttar därifrån

    Amanda 2016-02-26 08:05:50 http://amandaragna.se
    Svara
  • Jag bara älskar vego-mackan på Katarina ölcafé! Drömmer om den typ. Jobbar i krokarna och tänkte käka lunch där i veckan, men tydligen har dom lunchstängt på vardagar under vintern </3
    Fin guide! Vill testa flera av ställena som du rekommenderar.

    Annie - lättlagat vegokäk 2016-02-26 07:55:06 http://vegokak.se/
    Svara
  • Alltså åh vad jag blev Stockholms- och Söderlängtig nu då!

    Linnéa 2016-02-26 07:40:08 http://berglundlinnea.wordpress.com
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!