novell: det händer nu.

Minns ni att jag är med i en norsk antologi om mens som kom ut i Norge i våras? 22 olika skribenter fick skriva varsin text på temat mens. Jag tänkte att det kunde vara intressant skriva en text där mens överhuvudtaget inte problematiseras. Där två personer ligger med varandra utan att det är någon big deal att hon har mens. Hon bara har det, som man har.
Jag frågade förlaget om det gick bra att publicera texten på svenska i min blogg, och det fick jag!
Den heter Det händer nu. Eller Nå Skjer Det på norska.

DET HÄNDER NU

När han äntligen står framför mig igen vet jag att det är nu som jag måste våga. Jag tänker inte fundera inte på var han har varit. Jag kommer inte bry mig om var han tillbringade sina andra fredagar eller lördagar de senaste veckorna och jag oroar mig inte för om han är på väg någon annanstans ikväll. Istället lägger sig ett tillfredsställande lugn inuti, som varm mjölk kanske. Det är nu det gäller. Han står i vardagsrummet vänd mot mig och drar handen genom håret. Han är kortare än jag minns honom men t-shirten drar över bröstkorgen på samma sätt som alla gånger förut. Som jag har fantiserat kring den där överkroppen. Hur den luktar och smakar, hur den känns under min handflata.

Jag tar av mig mina skor och går in i lägenheten. Jag står på tröskeln mellan hall och vardagsrum och väger på fotsulorna. I handen en plastpåse med folköl och den slår mot smalbenet: ett ljud som är ett löfte om en kväll jag fantiserat om i veckor. När han går mot soffan går jag efter honom, sätter mig bredvid och öppnar en av burkarna. Skummet rinner över kanten ner över mina händer och han sneglar åt mitt håll. Jag hade kunnat besvara hans blick, men inte nu, det är inte dags riktigt än.

Han pratar med någon, jag pratar med någon annan. Mellan våra ryggar finns en elektrisk brygga han ännu inte har noterat men jag känner hans doft genom alla lager kläder. Efter tre öl och två timmar formas ett dansgolv på vardagsrumsmattan och jag ställer mig upp och försvinner in i havet av människor. Vi dansar med händerna mot taket och basen bultar mellan mina revben. Jag biter mig i läppen och blundar, låter mig kastas omkring bland kropparna. Ölen stänker över mina handleder, klibbar sig under strumporna. När jag tittar mot soffan sitter han kvar. Han har vänt sig om med ansiktet mot oss, dricker vin direkt ur flaskan och tittar under lugg. Jag vet inte hur gammal han är. Hans nacke är ännu för bred för axlarna, adamsäpplet petar sig vasst ut. Proportionerna helt nya men blicken stadig, inpräntande. Sexton? Sjutton?
Jag måste ha honom. Jag måste våga.

När hans kompisar kommer in från köket sluter de sig kring honom. De ropar i hans öra för att musiken är så hög, flaskan skickas runt. Jag har förflyttat mig till den yttersta kanten av dansgolvet, lyfter bara fötterna till takten då och då. Inuti min klänningsficka vibrerar telefonen, sms som undrar var jag är, om jag inte ska följa med till den där efterfesten, fortsätta natten någon annanstans: längs med tunnelbanans linjer eller i någons soffa. Men det går inte nu. Inte nu, när det är så nära. När han äntligen fingrar i sin munktröja efter ett cigarettpaket vet jag är att det är dags. Jag följer honom längs med festens väggar och ut i trappuppgången. Han skjuter upp dörren till innergården med hela kroppen och håller sedan upp den för mig med vänster fot. Jag nickar mot honom som tack.

Vi står bredvid varandra i januarimörkret och hans tändarhjul är trasigt. Såklart det är trasigt. Jag kramar min egen tändare inuti min knutna näve, känner ett rysande välbehag längs med armarna när han till slut vänder sig om:
– Kan jag låna den där?

Vi tar hans cykel hem till mig. Jag lägger örat mot hans rygg när han skjutsar mig över gatorna. Hans halsduk slår mot min kind, hans bröstkorg som häver sig först upp och sedan ner över mina handflator. Den är precis som jag hade föreställt mig den. Utanför min port är hans andedräkt söt och sträv och jag sväljer den i djupa klunkar när han pressar sin mun mot min. Det söta sipprar sig ut och sedan in i alla organ, lägger sig som ett lent täcke över lungorna.

Vi klär tyst av oss ytterkläderna i hallen, jag lyssnar efter mina föräldrar men de hör oss inte. Jag drar fingrarna genom hans mörka hår, över nacken.

– Din nacke är så satans bred, säger jag och han skrattar och svarar tack med ett försiktigt frågetecken i slutet.
Han tar ljudlöst av mig min klänning. Han knyter upp mina skor. Han rör sig så lätt bland mina kläder, hakar loss och knäpper upp. Till slut står vi i bara underkläder, skrattar tyst och jag kan känna hur huden smälter ihop, hur jag blir en del av hans väldoftande.

Han ligger över mig i mitt flickrum och drar sin näsa utmed mina nyckelben, placerar tungan längs med gåshuden. Jag har gåshud precis överallt. Varenda synaps i mig har längtat efter den här tyngden, de där axlarna mot mina egna. Han lägger ett pekfinger innanför sömmen på mina trosor, mot höftbenet och försöker försiktigt dra av mig dem.
– Vänta, väver jag in i hans öra, jag måste bara hämta en grej.
Jag glider ur sängen, smyger genom rummen in i badrummet och tar fram en handduk. Efter att jag plockat ur tampongen står jag kvar framför spegeln och ser mig själv i ögonen. Bröstet är rödflammigt och hjärtat på väg ut ur kroppen. Det händer nu.

Han breder ut handduken över mitt lakan och sedan ligger vi med varandra. Först lugnt. Först metodiskt och kanske i takt med musiken på festen vi nyss lämnade. Men sedan i takt med oss, sedan i takt med pulserandet invid hans käkben, under min handled. Han väser små bokstäver in i mitt öra och kysser mig så djupt att jag inte vet vem av oss som är vem.  Det är ryckigt och vibrerande och han tar min hand, höjer ett förvånande ögonbryn och precis innan han kommer, innan vi kommer – slår han upp ögonen och tittar på mig. Det är som att pupillerna bränner hål i mina. De är helt nattsvarta och glittrar som någon mystisk jävla trolsk sjö någonstans ute i någon skog. Jag kan inte förklara det på något annat sätt, de är helt utomjordiska. Efteråt glider han ur mig och när han lyfter på täcket blänker det röda över handduken. Jordgubbsrött och smultronrött och klarrött. Han drar ett finger längs med insidan av sitt lår och visar det för mig.

– Jävlar, säger han. Du har märkt mig.

Jag svarar, med ett halvt leende, med munnen tätt mot hans,

Om jag har.


Boken går att köpa här.

 

Translation. A short story I wrote in a Norwegian anthology about periods.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
29kommentarer
 • Det här är det bästa jag någonsin läst.
  100% GULD.

  Elin 2017-09-26 12:44:26
  Svara
 • Jag tror det här kan vara det bästa du skrivit!

  Tiara 2017-06-22 14:31:39
  Svara
 • Åh, herregud så fint! Och så fantastiskt bra att det äntligen pratas och skrivs om mens och sex på ett sådant avdramatiserat sätt. Äntligen.

  Ellen 2016-10-12 09:40:10 http://lindbergellen.com
  Svara
 • Fantastisk bra skrevet! Super avslutning også.

  G 2016-10-12 08:34:04 http://tilfeldighet.blogspot.no
  Svara
 • yesssss! i en norsk anmeldelse av denne boka ble din novelle pekt ut som spesielt bra og unik. sikkert pga det annerledese perspektivet (fuckit, seff skal man sexe med mens). har villet si det til deg helt siden jeg leste det (i sommer), eller håper du har visst det. hvis ikke vet du det nå. 🙂

  love

  dina 2016-10-12 00:23:10
  Svara
 • 🙂 tumme upp! Megaplus för slutet. Okonstlat, enkelt, liksom sakligt och coolt!

  Therese 2016-10-11 22:29:13
  Svara
 • Sandra, den är underbar. Så glad för alla tonåringar som får läsa detta. Tack!

  Jenny 2016-10-11 21:04:07
  Svara
 • så så så bra!!

  Linnéa 2016-10-11 20:44:28
  Svara
 • GENI <3

  Matilda 2016-10-11 20:17:48
  Svara
 • !!!!!!!

  Cornelia 2016-10-11 20:01:59 http://cyber-tomatoes.tumblr.com/
  Svara
 • Åh SÅ BRA <3

  Kajsa 2016-10-11 19:40:57
  Svara
 • Så BÄST DU ÄR!!!

  linnea 2016-10-11 17:39:00
  Svara
 • Men jävlar vad bra du är på att skriva! Sjukt duktig!

  Aleksandra 2016-10-11 16:06:20
  Svara
 • gillade verkligen denna! blir bokmärke direkt

  frida 2016-10-11 16:03:39
  Svara
 • så bra novell! 😀 <3

  Linda 2016-10-11 13:58:26
  Svara
 • För bra för å vara sant 😉

  Nivito blyfri blandare 2016-10-11 11:01:52 http://rostfriablandare.blog.com/
  Svara
 • wow.

  rebecca 2016-10-11 10:31:50 http://spaceherosuits.webblogg.se
  Svara
 • Waaaow! Så bra!!

  Linn 2016-10-11 10:23:31
  Svara
 • Så skönt med att du avdramatiseras att ha sex när man har mens. Jag har aldrig själv brytt mig. Tvärt om, är oftast mer sugen på sex under min mens.
  Men när jag diskuterar detta med vänner så säger de att de aldrig skulle kunna ha sex när de har mens.
  Är det så, att kvinnor ofta undviker det eller vågar vi bara inte erkänna att menssex kan vara lika nice? Eller vågar de inte i risk för sin partners reaktion?

  Celia 2016-10-11 10:16:59
  Svara
  • Svar på Celias kommentar.

   jag själv hade inga problem med att ligga när jag hade mens, inte mitt ex heller. Men min nuvarande kille skulle aldrig vilja, han har varit lite rädd för mens 🙁

   K 2016-10-11 22:01:52
   Svara
   • Svar på Ks kommentar.

    Samma för mig. Mitt ex och jag hade regelbundet sex med mens utan problem. Men min nuvranade trivs inte med det. Han har dock allmän blodfobi så tror inte bara det är själva ”mensen” som är jobbigt. Han kan knappt titta om jag klämt en finne för hårt..

    Celia 2016-10-11 22:49:55
    Svara
  • Svar på Celias kommentar.

   Handduk på sängen och sen tuta och köra! 😀

   L 2016-10-11 21:35:39
   Svara
  • Svar på Celias kommentar.

   jag har sex när jag har mens. som vanligt liksom, bara att det kommer blod också.

   xyz 2016-10-11 13:03:43
   Svara
  • Svar på Celias kommentar.

   Det är nog olika för olika tjejer. Jag själv brukar inte vara sugen på att ha penetrerande sex när jag har mens pga att jag ofta mår dåligt och har ont då. Min man bryr sig dock inte om jag har mens eller inte. 🙂 men brukar inte vara särskilt sugen själv.

   Elina 2016-10-11 11:27:29
   Svara
 • Det här var såsåså bra! Slutet var det kaxigaste och sexigaste och bästa jag har läst på länge <3

  Andrea 2016-10-11 09:53:54
  Svara
 • WOOOW!!! för bra

  Malin 2016-10-11 09:40:17
  Svara
 • Du är ju för bra alltså! WOW!

  Anna 2016-10-11 09:13:33 http://annaritar.com
  Svara
 • Vilken novell!

  Ingrid 2016-10-11 07:36:02
  Svara
 • Wow!

  Linnea 2016-10-11 07:24:06 http://berglundlinnea.wordpress.com
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!