hur jag skriver en roman.

thursday.

Jag får då och då frågan hur jag arbetar när jag skriver böcker, så jag tänkte att jag skulle försöka förklara det.
Varje historia ser förstås lite olika ut, men jag har följt ungefär samma arbetssätt på de två romaner och tre noveller som jag har fått publicerade.


Jag tänkte ta min novellixnovell Juan-Les-Pins som utkom i våras som skrivexempel.

Jag vill poängtera att jag inte har gått någon skrivarlinje eller nåt sånt!! Det finns säkert asmycket bättre sätt att arbeta fram en historia på.
Det sätt jag gör är inte lika med rätt, men det är det sättet jag själv skriver på och som funkat hittills.

Jag anar dock är det är ett ganska klassiskt upplägg, så förvänta er inga trolleritricks liksom.

?
ETT:
IDÉ
Innan jag börjar skriva måste ju en idé uppstå. Jag går runt och marinerar idén i huvudet i några månader för att se om jag kommer orka stå ut med den. Att hoppa in i ett större skrivprojekt innebär ju att man ska behöva hänga med sina karaktärer i månader och år.
Orkar jag? Tröttnar jag på historien?
Känns det fortfarande bra efter ett halvår eller så är det tajm att hoppa till nästa steg.

Handlar det om en novell och inte en roman är ju förstås detta steg kortare.

?
TVÅ:
SYNOPSIS
Det första jag gör då är ett synopsis, eller en så kallad ”hisspitch” eller en kort beskrivning av idén. Ja, kalla det vad du vill.
Ett slags facit för mig själv för att inte tappa bort mig i det stora projekt även kallat bok och för att känna att det man hittat på har en början, ett mitten och ett slut.
Tänk inte att det räcker med att du har detta i huvudet: SKRIV NER DET.

Ibland ändras ens synopsis allt eftersom boken växer fram.
Det gör inget.
Både Det handlar om dig och Allt som blir kvar hade helt andra synopsis i början än vad de hade ett och ett halvt år senare.

Om vi tar Juan-Les-Pins som exempel såg mitt synopsis ut såhär:

⭐️
Tre trettonåriga flickor ska åka på språkresa. De har låg status i sin skola och i drömmen och längtan om språkresan lever dom ut allt de inte har. Deras nya liv, de tre veckorna i semesterorten Juan Les Pins kommer förändra allt. Där finns status, vänner, pojkar, något annat.
De kommer bli de personer de egentligen är.

Snart är låtsasvärlden ännu större än den verkliga världen. Det spelar ingen roll vad som sker i skolkorridoren för de har hittat en nyckel ut till något annat.
Men den riktiga världen lyckas nästla sig in i den de har byggt upp och det gör att drömmarna raseras. När de sedan sitter på flygbussen ut till Arlanda är de skamsna över sin egen lek. De  inser tills sist vilken värld som var på riktigt och att den aldrig kommer förändras.
⭐️

?
TRE:
KARAKTÄRER.
Detta steg är jag ganska slarvig med, men ser ändå till att ha någon form av mini-mall. Jag gör en lista med de personer som är huvudkaraktärer, och allt eftersom boken växer fram, växer även deras lista av karaktärsdrag.
Man kan säga att jag jobbar parallellt med detta steg under hela bokskrivandets gång. Dricker personen svart eller cappuccino? Vad är hens favoritband? Osv.

Jag brukar även skriva ut namn på kompisar som de är en blandning av. Ska inte hänga ut nån av mina vänner nu men skriver typ:

Person X: Den aktiva i kompisgänget. En blandning av X och X, med X energi och X leende och X småsinthet. 

Eftersom det bara är jag som ska läsa karaktärsbeskrivningarna tycker jag det är allra enklast att jobba utifrån redan existerande människor jag känner. Så fort man börjar blanda de med varandra uppstår ju en helt ny fiktiv person och då har man ju inte längre snott en riktig människa från verkligheten.

?
FYRA:
DRAMATURGISK KURVA.
Jag har ganska mycket komplex över att jag liksom inte gått någon skrivarlinje eller författarkurs eller något sånt. Jag vill göra rätt. Därför följer jag den klassiska dramaturgiska bågen som du hittar i majoriteten av alla böcker och filmer till punkt och pricka.

Den dag jag har tillräckligt mycket skrivarsjälvförtroende för att bryta mig ur den kommer jag kanske göra det, vem vet. Men hittills vill jag ha den crystal clear.

Dramaturgiska kurvor kan man googla fram eller hitta i skriv-en-bok-böcker. Det innehåller 6 steg:
Anslag, presentation, fördjupning, upptrappning, upplösning och avtoning.

Precis som mitt synopsis är inte innehållet i kurvan skrivet i sten. Ändras mitt synopsis måste även kurvan ändras.

Såhär såg den ut när jag skulle skriva Juan-Les-Pins:

⭐️
Anslag:

Det börjar med att de får åka. Peppen kring det.
Presentation: 
Presentation av karaktärerna och deras relation till varandra. Man förstår snabbt att de inte har hög status men att de har varandra.
Fördjupning:
Planering av resan. <- Planeringsfasen börjar snabbt falla in i fantasivärld. <- Drömfasen
Upptrappning:
De inser att ju mer de pratar om resan desto mindre känns allting annat.
Upplösning:
De råkar ”försäga” sig inför klassen alt. råkar glömma kvar något hemligt alt blir konfronterade. Något går sönder utanpå och inuti.
Avtoning:
De reser iväg. De inser att de har lekt hela tiden.
⭐️

?
FEM:
RESEARCH & SCENER & HOPPLOCK
Steg fem är research eller vad man nu ska kalla det. För mig är research lika mycket att söka i sitt eget huvud som att snappa upp meningar och skeenden som jag möter i livet. Jag skriver upp hur det känns när man äter specifika grejer, platser man kan hänga på, vad folk kan säga, meningar som dyker upp när jag ska sova etc.
Som att bygga upp en innehållsbank för boken.
Det är lite som en godispåse där man kan para ihop fysiska saker med känslor och pussla.

Detta dokument använder jag mig av under hela bokskrivningen och lägger även till i hela tiden.

Såhär såg delar av det dokumentet ut till Juan-Les-Pins:

⭐️
Elskåp

klätterställningar
hopphagar
fotbollsplaner
aula
Åker tunnelbana och om jag blundar känns det som att vi lyfter redan nu

träslöjd
lågstadiet toalett
Ser dem vid skateboardrampen när vi promenerar hem
Sugmärke under en halsduk
Papper i behån
Köpa tygskor för tidigt innan våren kommit
De populäras långa rödmålade naglar symboliserade för mig bara att de lyckats sitta still mycket länge.
smita in på jazzfestivalen
hittar instruktioner från tidigare besökare skrivna på tapeten/under slafens tak i våningssängen
lär sig franska ord
köper färglatt godis i marknadsstånden
Tar tunnelbanan till en dansuppvisning, blundar och tunnelbanevagnen lossnar från sitt spår, skjuter upp sig i himlen och tar oss med.
Evian som smakar badkarsljumhet efter att ha legat i sanden i flera timmar.
Värdföräldrarna kommer lägga petflaskor i frysen, som tampar på skollbänkarna dagen efter
⭐️

Typ. Kanske makes no sense för nån annan men jag ser det lite som ett Cluedo-spel ungefär.
Man kan plocka ihop exempelvis en parkbänk, en smak av en Refresher, en mening, två karaktärer och en vilja och så har man en scen.

?
SEX:
SKRIVA SKRIVA SKRIVA.

Ja, sen är det dags för det sista, jobbigaste steget: att skriva en bok.

Allt eftersom boken växer fram så lägger jag sedan in steg fem i steg fyra och så växer de korta exemplena till längre scener som sedan flätas ihop med varandra till kapitel och POFF har man en bok.

Så här såg det exempelvis ut i Juan-Les-Pins-dokumentet när jag jobbade med det. Jag skrev ner påminnelser i fetstilt var i den dramaturgiska modellen jag var i dom olika kapitlen:

Jag skriver i skrivprogrammer Scrivener där man enkelt kan dela in sina kapitel i mappar och undermappar etc.

Om vi tar min senaste roman Allt som blir kvar som exempel så såg det ut såhär:

Som ni ser ligger alla kapitel i mappar och dessa mappar symboliserar de olika faserna av den dramaturgiska modellen. Då har jag full koll på att historien rör sig rätt och att kurvan håller sig stark och stabil.

Ja, Ungefär så!
Hoppas att detta kunde vara till någon hjälp.

Mer om mitt skrivande finns förstås i den kategori som heter
Mina böcker.
Har även skrivit ett inlägg i kortare punktform som heter
Mina skrivtips.

Vill du läsa mina böcker? 

Roman: Det handlar om dig
Roman: Allt som blir kvar
Novell: Djuret
Novell: Det händer nu
Novell: Juan-Les-Pins

Mer texter av mig finns i min portfolio!

?

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
28kommentarer
 • Tack för det här inlägget Sandra!! <3

  Sheima 2017-11-12 12:25:16
  Svara
 • Wow Sandra! Vilket oerhört proffsigt och generöst inlägg. Blir jätteinspirerad och så tacksam att du delar med dig av din process <3

  Isabelle 2017-11-12 09:26:02
  Svara
 • Sandra, jag har gått en författarutbildning-skrivarkurs på heltid under ett års tid och det jag kan säga är att ditt blogginlägg är mer inspirerande och rakt-på-fakta+nyttiga tips än vad mitt år på kursen gav. Känn inga komplex för det som ofta kurserna ger är just ”skrivtid” och visserligen feedback men mest att jag har skrivit konstant i ett år. Har jag en roman färdig? Nej för nu är kursen slut och jag måste ”själv” klara av att fortsätta producera. Det där har du ju redan lärt dig! Tack förresten för allt, din blogg, ditt delande av tankar, funderingar och drömmar.

  Magda 2017-11-11 06:45:54
  Svara
 • Så bra inlägg, tack för att du delar med dig! <3

  Annika 2017-11-11 05:52:47 http://magpiesatsunrise.blogspot.no/
  Svara
 • Sandra! Har en fråga till framtida Q&A: har du någon gång i livet haft en period när du kände dig ointresserad och vilsen karriärsmässigt? Jag är 26 och har jobbat med PR/marknadsföring sen jag var 20, men de senaste 2-3 åren har jag varit helt ointresserad av det och byter jobb hela tiden. Då tänker man kanske: byt branch då? Men problemet är att jag inte kan komma på någonting annat som jag är tillräckligt intresserad av för att investera all min tid åt? Känner mig inte särskilt intresserad av projekt vid sidan om jobb heller (vilket jag gjorde förr). Min kille jobbar som regissör och att skapa film är hans stora passion i livet. Jag har snarare typ ett ”milt” intresse av saker, tycker tex om mode/fota/måla/rita/skriva osv men inget av det är något jag brinner för eller som känns klockrent att satsa att bygga min karriär kring. Känns lite udda att helt plötsligt bestämma att jag ska försöka bli fotograf eller stylist liksom. Känns som att det är något fel på mig? Som att andra människor blir stressade av att det inte finns tid och utrymme för alla deras intressen och projekt, medan jag typ blir stressad av att jag nästan känner att jag måste ”tvinga fram” intresse för saker. Kan man ha såna här perioder? Hur kan man vända på det? Hur bestämmer man sig för en ny karriärsinriktning när inget känns rätt? Hjälp! Känner mig så extremt vilsen. PS. Låter kanske som att jag är deprimerad och tappat intresse för allt i livet pga det, men tror faktiskt inte att jag är det, mår ändå bra bortsett från detta.

  anonym 2017-11-11 00:04:29
  Svara
  • Svar på anonyms kommentar.

   Låter inte som du är deprimerad. Men du behöver lite verktyg för att hitta rätt väg i livet. I vår tid finns supermånga val (jämfört med för typ 100 år sen) och problemet när man har så många val är att det blir för komplext att jämföra de olika valen med varandra så det går inte att fatta ett rationellt beslut och istället skjuter man upp beslutet (finns tedtalk på detta tema). Låter som du är precis där, du vet att du vill göra något annat men är för svårt att välja vad du ska göra. Är svårt att ge tips på hur du ska välja för är så individuellt. Men jag skulle, istället för att ha allt i huvudet, skriva ner det på papper allt som du kan tänka dig göra. Ringa sedan in tre som du tycker känns roliga. Och för de tre kan du börja skriva ner vad du behöver göra för att nå dit. Sen har du ”bara” 3 alternativ som du behöver välja mellan och kan ta nästa steg.

   Anna 2017-11-11 17:08:40
   Svara
 • SÅ bra inlägg!! Min skrivprocess ser ungefär likadan ut. Min research är inte alls lika uppstyrd dock utan brukar mest ske i mitt huvud. Det här fick mig dock att skapa ett ordentligt researchdokument så tack för det <3

  Elina 2017-11-10 23:40:13
  Svara
 • Skulle så gärna vilja skriva en bok. Kanske allra skriva om historien jag skrev i 2 år som 13-15åring, jag skrev varje dag på den där historien. Varje ledig stund, och så fort jag hade rast, läste för mina vänner och sådant. Men sen slängde jag allt när jag var 21 för jag fick sådan ångest när jag påmindes om min tonårstid :/. Så dumt och drastiskt, men har den i huvudet ännu. Brukar fortfarande tänka på karaktärerna som blev mina vänner i skriftform. Tror dock att jag slutade skriva efter jag hade sex första gången, blev så deprimerad då. Var det redan innan, men jag var 15 år och var förälskad i killen sedan ett år tillbaka. Han såg sin chans som den tonårskille han var, jag var full och han ville ha sex. Jag ville inte egentligen men visste inte hur jag skulle säga nej mer än genom ”men alltså jag är oskuld” han säger ”JAG ska ta det lugnt” där kände mitt femtonåriga jag att; Jaha, då måste jag väl ha sex då. Så dumt, mådde så dåligt efteråt för jag ville ju egentligen inte. Han berättade allt för hela byn sen, fick horrykte (efter en kille) så folk skrek hora efter mig när jag gick för att handla. Var ute med min då tvååriga syster och tre tjejer skrek ”MADDE din jävla hora du ska dö” efter mig.

  Jag önskar så att inga andra behöver uppleva sånt, men så vet man att det händer varje dag på varje ort. Så sorgligt :/, det är kanske sånt man skulle skriva om? 🙂

  ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★ 2017-11-10 22:24:27 http://www.saramadeleine.se
  Svara
 • Älskar ditt sätt att skriva! <3

  Ellie 2017-11-10 20:43:06 http://nouw.com/ellie_rose
  Svara
 • Så bra och intressant sammanställning, tack! Längtar efter din nästa bok ?

  Nora 2017-11-10 18:45:02
  Svara
 • Kul att läsa hur du gör när du skriver.
  Schysst att du delar med dig – du inspirerar andra på så sätt.
  Lycka till med framtida processer!

  Palle 2017-11-10 18:16:50 https://www.makemesmile.se/blogg
  Svara
 • That’s so cool! Always fascinated with writer’s. Wish I can write a novel one day.

  Christine 2017-11-10 15:49:47 http://www.christinelovestotravel.com
  Svara
 • TACK, bäst! nu fick jag både ny pepp och riktigt bra stöd till nanowrimo <333

  Mimmi 2017-11-10 13:43:25
  Svara
 • Det här inlägget är ju GULD. Tack! 🙂

  Michelle 2017-11-10 12:07:48 http://aestheticsaesthetics.com
  Svara
 • Det är fredag, var är killarna? 😉 Jättebra inlägg.

  Lotta 2017-11-10 10:53:46
  Svara
 • Väldigt inspirerande inlägg!

  Lo 2017-11-10 10:30:00
  Svara
 • Så kul att få ta del av detta!

  Josefine 2017-11-10 10:07:51 https://varmepumpeshopen.no/
  Svara
 • Åh vad fint att du delar med dig av sådant här som många författare antagligen håller på som topphemliga yrkeshemligheter. Jag bokmärker det här inlägget för att kanske kunna använda när jag är färdig gymnasielärare i svenska 🙂

  A-J 2017-11-10 09:58:10
  Svara
 • Wow vilket inlägg!

  Bella 2017-11-10 09:37:06
  Svara
 • Gud vad bra. Nu ska jag också skriva en ?

  Elin 2017-11-10 09:32:41
  Svara
 • fint! <3

  ellen 2017-11-10 08:55:09
  Svara
 • Så spännande och pedagogiskt att få se din process. Den verkar ju uppenbarligen fungera bra! Blev lite sugen på att skriva något längre nu, får börja gräva i idé-steget…

  Julia 2017-11-10 07:56:32 http://prick.blogg.se
  Svara
 • Men GU-D vilket bra och jävla välskrivet inlägg. Queen

  Johanna 2017-11-10 07:27:52
  Svara
 • Grymt bra inlägg!! Så roligt att få se hur du organiserar ditt jobb ?

  Puss o kram o fin fredag allihop! ❤??

  Ami 2017-11-10 07:18:02
  Svara
 • TACK!

  Anna Lena Mayor Ekeblad 2017-11-10 07:16:38 http://mayorekeblad.se
  Svara
 • Intressant! Har aldrig skrivit ngt själv men haft det i tankarna länge.

  Ida 2017-11-10 06:08:19
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!