en värdelös tidning.

Till

Hej, jag heter Sandra och läste er tidning Solo G för första gången idag.
Efter en snabb googling förstod jag att Solo G är lillasystern till SOLO, och riktar sig till en yngre målgrupp.
När jag bläddrade i tidningen blev jag chockad över hur tjejer och kanske framförallt deras (våra) kroppar framställs.
Det börjar redan på sidan 8, en stor bild på Gwen Stefani med rubriken ”Jag älskar plastikoperationer!”
Hur tänkte ni då?
Sidan därefter har ni en intervju med flickan ni har på omslaget, Marie Plosjö. Hon har på sig en liten glittrig body och ni börjar artikeln:
”Lösögonfransar långa som påfågelfjädrar, tuggummirosa plutläppar, platinablonda extensionslockar. Och bröst stora som Waynes coffeemuffins.”
Vilken härlig kvinnosyn ni verkar vilja ge era läsare!
Artikeln fortsätter med att Marie Plosjö berättar att hon och kompisen skakade hand på att de skulle vika ut sig i Slitz, att hon ville ha silikonbröst som såg oäkta ut och att det snyggaste hon vet är att vara jätteblond. Utan att ni varken kritiserar eller ifrågasätter detta. Nej, artikeln ger istället en bild av att Marie är en glad tjej som alltid lyckas vara så snygg.
Varför valde ni att intervjua henne? Vad var syftet? Och varför valde ni att göra plåtningen precis som om den lika gärna skulle kunna vara hämtad ur Slitz? Jag tvivlar på att Marie dök upp på intervjun i höga pumps och liten paljettbody.
Lite senare i tidningen har ni skrivit en artikel som heter ”Botox – så funkar det!”
Jag citerar:
”Ingreppet tar inte mer än tio minuter och är nästan smärtfri”
”För det mesta kan man gå och jobba direkt efteråt utan att känna någon som helst smärta.”
”Det är ganska ovanligt med komplikationer. Det vanligaste är att man kan bli lite svullen och få blåmärken.”
Bredvid texten har ni lagt en för och efter bild på 23åriga och hemskt plastikopererade Ashlee Simpson som för att visa hur bra det kan bli.
Hur tänkte ni här? Artikeln är så uppenbart en uppmuntran till ingrepp. Varför vill ni informera era läsare om botox och hur enkelt det är att använda? Tänkte ni någonsin på att visa baksidorna, eller tänkte ni överhuvudtaget på hur det här påverkar en ung tjej?
På sidan 52 berättar ni hur ni har gett tre tjejer i åldern 21-30 så kallade bröstförstoringspiller och där de senare berättar hur det har gått. Ni berättar vad tabletterna kostar och hur länge man ska ta dem. Helt utan att kritisera hurvida det verkligen är bra för både kropp och själ att äta piller för att få brösten av växa.
Bredvid bilderna på tjejernas bröst är en stor bild på Scarlett Johansson i en klänning med pushup med bildtexten ”Scarlett Johanssons bröst är naturliga och fina.” Som om det var de som man skulle eftersträva. Vad vill ni säga? Att stora bröst är det som är snyggast?
Eller vad var poängen med artikeln?
Vi vänder sida och där har vi uppslaget med texten ”Bästa genvägarna till en snyggare kropp.” med underrubriker som ”Så ser du smalare ut” och hur man får ”sexiga lår”. Ger det här en sund bild av träning tycker ni?
På nästföljande sida ska vi tydligen ha ångest över julbordet också. Vad ska vi undvika på julbordet? En bild på en vältränad och uppstylad kändis med bildtexten ”Brittany Show står emot julens frestelser” skulle lika gärna kunnat fortsätta med ”och då borde du också göra det.”
”Skippa tårtan på bordet” står det. Varför då? Varför ska era läsare skippa tårtan på bordet? För att de inte får en tillräckligt het kropp då?

Jag undrar verkligen vad för slags bild ni vill ge till er målgrupp.
Efter att ha stängt igen er tidning så har jag lärt mig att det enda som är viktigt är att vara smal, ha stora bröst, stora läppar och i överlag alltid tänka på hur jag ser ut (se smalare ut). Att ni valde att göra er stora intervju med Marie Plosjö som faller in under samtliga av dessa krav är ju ett smart sätt för er att ge läsare ännu lite mer vatten på ångestkvarnen.
Hur tänker ni när ni gör Solo G och vad vill ni att unga tjejer ska känna när de läser er tidning?

Sandra Beijer

Från

Hej Sandra och tack för ditt mejl!
Vi gör en kommersiell produkt.
Vi skriver om det som våra läsare tycker är kul och intressant.
Vål målgrupp är 18-30.

Bästa hälsningar
Johanna Söderlind Chefredaktör SOLO G
Hammarby kajväg 14
120 30 Stockholm

QUE?!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
27kommentarer
 • jag var också inne på din portifolio och hamnade här. älskade din mejl, jag brukar också skriva mejl när jag hittar något jag inte gillar. men herregud. asså va sjutton

  ida 2014-02-26 15:28:01
  Svara
 • Otroligt bra skrivet, Sandra! Man blir ju mörkrädd. Och ännu mer mörkrädd blir man av chefredaktörens svar. Fruktansvärt …

  Anna 2014-02-11 11:09:23 http://newyorkmybite.blogspot.com
  Svara
 • Den verkar skriven för pedofiler från din beskrivning. Passar inte alls målgruppen.De borde skämmas. Vilka jubelidioter!

  Jag 2013-11-16 20:44:01
  Svara
 • Så jävla sick… var inne på din portfolio och hamnade här. Har läst innan, men detta är bara sjukt. Dock är man inte ens förvånad över svaret… fyfan vad jag hatar tidningar som uppenbarligen drivs av trasiga själar som förstör för andra oavsett om det är deras lilla ”syfte” eller inte med deras satanisttidningar.

  Förresten blev jag väldigt inspirerad av din portfolio och håller just nu på med något liknande. Jag älskar också att skriva så har börjat satsa mer på det för egen skull, ska ordna min hemsida så att den liknar ett Cv mer. Kram på dayyy<3

  Jenny www.cestjenny.blogg.se 2013-09-13 20:39:00
  Svara
 • Hej Paul!

  Jag vill hjälpa dig (samt de andra som läser detta), så att du inte felaktigt ska gå runt och tro att du hjälper till i kampen för jämställdhet.

  Till att börja med känns det oroväckande att du är lärare och alltså hjälper till att forma framtiden men ändå använder dig av uttryck som ”vill man vara män till lags” när du pratar om kvinnor och deras kroppar.
  Vill du verkligen vara till hjälp slutar du genast tänka på feminister som ”rabiata manshatare” samt avhåller dig från att lägga ännu mer skuld på kvinnor (”era medsystrar […] är de som skadar kvinnor och tjejer mest”).
  Lika lite som man kan lägga skulden för rasismen på hela den grupp som blir utsatt för den kan man lägga skulden för patriarkatet på den grupp som råkar mest illa ut av det (med det sagt vill jag ändå tillägga att män självklart också lider av patriarkatet).

  Feminismen strävar efter jämställdhet mellan könen – så att kvinnor och män ska ha lika stora möjligheter till samma saker, så att man, vem man än är, ska slippa känna sig pressad till att göra det ena eller det andra enbart på grund av det kön man råkar tillhöra.

  Lycka till, hoppas du ser saker lite klarare nu.

  joanna 2013-05-03 12:31:11
  Svara
 • Väldigt bra skrivet Sandra. Jag är en ”gammal” man, snart 56. Jag träffar ibland feninister, dessa rabiata, manshatare vill hela tiden påstå att allt elände på jorden är männen fel. Men allt mer tycker jag att det framstår som era medsystrar på denna jorden ( och vissa religioner ) är det som skadar kvinnor och tjejjer mest.
  Tro mig när jag säger det: det finns män som gillar alla varianter av kroppar och kroppsformer. Vill man vara män till lags är det bästa att vara sig själv och visa sin personlighet.
  Så har jag alltid tyckt, så det är inte bara för att jag har blivit äldre. Dessutom är jag lärare på gymnasiet och pratar ibland med mina elever om livet och kärleken, så jag vet att de också tycker om olika fasoner.
  Hälsar Paul

  Paul Borstam 2013-04-14 12:25:22
  Svara
 • Fy fan vad bra skrivet. Fuck alla jävla tånårstidningar.

  Elin 2013-04-02 17:32:56
  Svara
 • […] Sandra har skickat ett mejl till tidningen Solo G och klagat på det vidriga innehållet i deras tidning. Inget är väl nytt med hennes klagomål egentligen: tidningen representerar äckliga ideal som tjejtidningar gör mest (och bäst). Solo G verkar förvisso vara extra illa, men det är inget förvånande som beskrivs. Det som fick mig att haja till var deras svar: Hej Sandra och tack för ditt mejl! Vi gör en kommersiell produkt. Vi skriver om det som våra läsare tycker är kul och intressant. Vål målgrupp är 18-30. […]

  Personer som inte skulle dra sig för att sälja vapen och knark till småbarn. 2012-04-07 20:15:24 http://www.arsinoe.se/?p=18524
  Svara
 • Du är bäst Sandra.

  ida 2012-03-21 16:48:00 http://artonminuter.wordpress.com
  Svara
 • Blev på riktigt sjukt upprörd över detta. Fan vad du är bra Sandra!

  Hanna 2012-01-09 12:18:43
  Svara
 • sandra du har så himla rätt!!! åh blir super arg och ska aldrig aldrig aldrig ge mina barn en sån tidning (när jag väl får barn såklart)

  sonja 2011-12-11 11:00:21
  Svara
 • Sandra all heder till dig. Hur vet man att läsaren vill ha det där? Vad har de för bild av unga kvinnor? Ärligt svar men karriären kan nog inte bli lång för stackars Johanna.

  Brita 2011-12-06 13:45:32
  Svara
 • vilket respektlöst svar! bra skrivit hur som helst

  niklas 2011-12-04 21:15:11 http://megazine.se
  Svara
 • Man undrar liksom när folk känner att de ska sluta berättiga etiskt motbjudande och nedbrytande grejer med snack om ”kommersiella produkter”.
  Tidningarna säljer för att de slår mot en akilleshäl, inte för att en så stor del av målgruppen tycker att det är ”kul och intressant”.
  BAH!

  Jessica 2011-12-04 20:22:50 http://litesocker.blogg.se
  Svara
 • Det är därför jag inte läser sådana skittidningar och har vägrat göra det under hela mitt liv. Till och med när jag var 14 och alla andra tjejer i klassen läste. Jag var väl smartare än de och insåg hur förjävliga sådana ”kommersiella produkter” är.

  Malin 2011-10-29 19:23:21
  Svara
 • Haha! Så ägd du blev! Chefredaktören har klart ett sinne för humor vilket du tycks sakna 🙂
  Och hon har helt rätt! Deras jobb är väl inte att försöka indoktrinera kidsen med sunda kvinnoideal, utan att kränga sin produkt. Skiten säljer. Bröstförstoringar och botox är intressant för den målgruppen. Hade det varit mer lönsamt att ge ut en feministblaska hade de utan tvekan gjort det.

  Coon 2011-10-29 15:20:35
  Svara
 • Herregud! Ja det var ju en tidning man klarar sig utan! Jag har i stort sett slutat köpa tjej/kvinnotidningar. Deras sopiga artiklar ger mig ändå inget. Inget mer än skavsår på hjärnan.

  Matilda Flodin 2011-10-29 14:11:46 http://tildaf.wordpress.com
  Svara
 • Det sorgligaste är ju hur hon bemöter kritiken, eller rättare sagt inte bemöter den :/ Idioti…

  Killmamman 2011-10-29 14:05:52 http://killmamman.wordpress.com
  Svara
 • Chefsredaktören Johanna Söderlind, du borde skämmas! Tillbaka till klassrummet med dig din obildade bimbo! För någon som går till jobbet varje dag och producerar sån skit har antingen en sjuk kvinnosyn eller saknar helt utbildning. Mitt samvete skulle va helt nerpissat om jag hade hennes jobb

  Lia 2011-06-29 17:13:20
  Svara
 • jag förstår inte hur man kan uppmuntra till sådant? inte konstigt att unga tjejer bantar, plastikopererar sig och har ångest.

  M I K A E L A 2011-03-10 19:56:11 http://mikaelabjarve.blogg.se
  Svara
 • […] är undantaget). Igår kom nya numret av Cosmopolitan och jag bär sedan tidigare med mig det här bland annat, och jag har nära till frustration när det kommersiella är viktigare än […]

  Mediesverige » Blog Archive » Cosmo ger tipsen för hur du lever ditt liv efter han med stort H 2011-03-02 16:13:07 http://www.mediesverige.se/2011/03/02/cosmo-ger-tipsen-for-hur-du-lever-ditt-liv-efter-han-med-stort-h/
  Svara
 • Ännu en tidning som skyller ifrån sig på sina läsare, utan en tanke på att det inte alltid enbart är efterfrågan som styr utbudet, utan ibland utbudet som styr efterfrågan. Trist.

  Dess 2011-02-06 17:27:29 http://deshal.blogg.se
  Svara
 • Läser igenom lite gamla inlägg och hittade detta.
  Fan vad bra skrivet Sandra! Och vilken jävla svar sen! Fyfan, man blir bara ledsen!

  moa 2010-12-23 17:32:25
  Svara
 • Så synd att använda ännu en tidning på det som Frida & co redan gör helt tillräckligt av.

  Emma 2010-11-02 07:59:13
  Svara
 • Wow, vilken fantastiskt efterbliven kvinnosyn kära chefredaktör Johanna Söderlind har. Tror knappast det enda man som ung kvinna vill läsa om är hur man ska förstora sina bröst eller få rynkor (?!) att försvinna med hjälp av botox (rynkor har man inte ens då och varför denna uppståndelse om man får dem när man är gammal??).
  Vad f-n, fördumma inte era läsare SOLO G!

  Josephine 2010-08-05 00:54:54
  Svara
 • Haha. Förmodligen är den där cheftedaktören konflikträdd samtidigt som hon själv har världens ångest över att hon tog den där småkakan på mormors kafferep förförra veckan.

  Helén 2010-05-27 18:33:14 http://easyblue.blogg.se
  Svara
 • Jävla idioti!
  Blir arg ända ner i lilltårna åt sånhär skit!
  Inte konstigt att folk får komplex över sina kroppar och bara hatar hur de ser ut.

  Caroline 2010-05-27 14:23:44
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!