Nu är kantarellsäsongen här HURRA HURRA! Här kommer en utmärkt kantarellrätt med matvete som jag lagade igår. Älskar matvete, segt och krispigt på samma gång.
Du behöver (för cirka 3 personer):
– Ett halvt kilo kantareller (jag köpte ett halvt kilo för hundra kronor på Hötorget. Så mkt billigare än i affären)
– Två chorizo
– En morot
– Två vitlöksklyftor
– En liten gul lök
– Tre vårlökar
– En halv förpackning matlagningsgrädde (sån där liten)
– En matsked dijonsenap
– Ca 1,5 dl matvete.
– En tärning hönsbuljong
– Salt & peppar
1. Tvätta kantareller. Kantareller ska man helst då inte spola under vatten, så man gör de fina genom att borsta bort grejorna. Det tar lite tid och man kan bli lite trött och arg men håll ut.
2. Fräs kantareller i en stekpanna med smör och salt, tillsammans med hackad vitlök, hackad gul lök och tunna slantar av morot. Det kommer komma jättemycket vatten från kantarellerna och de är inte klara förrän allt vatten i pannan dunstar bort.
3. När vattnet dunstat bort, i med slantar av chorizon och stek tillsammans med allt på medelvärme.
4. Koka matvetet i en kastrull enligt instruktionerna på förpackning, men istället för att ha i salt, ha i en hönsbuljongtärning.
5. I med matlagningsgrädde i stekpannan, en klick dijonsenap och en näve hackad persilja. Salta och peppra rikligt. Stek på ganska låg värme tills det blir krämigt.
6. Koka tre vårlökar. Det går fort, de behöver typ 4 minuter.
7. Servera allt på en tallrik. Ät helst utomhus för att man måste passa på.