Tillsammans med Kungsörnen har jag ju samarbetet Pastatisdag (som några av er förövrigt har läst som ”pastatis-dag” med uttalet som en slags potatispasta, jag tyckte det var väldigt roligt). Idag är det dags för det allra sista receptet. Lite ledsen över det för det har varit så roligt att komponera olika små rätter med det godaste som finns – alltså pasta.
För att tacka av lagade jag igår en extra tjusig rätt som man till exempel kan bjuda en första dejt på, när ens föräldrar kommer över eller när man har tisdagsgäster. Eller närsomhelst när man vill göra en lite lyxigare pasta egentligen.
DU BEHÖVER (för tre personer):
Linguine (eller annan bandpasta, jag använde Kungsörnens ljusa fiber-linguine)
En liten näve pinjenötter
En vitlöksklyfta
En fjärdedels citron
Två deciliter parmesan
En äggula
En mindre knytnäve buffelmozzarella
6 rader lammracks (två var)
Färsk timjan (ungefär så mycket som på bilden)
Soja
Olivolja
Balsamvinäger
Honung
Börja med att marinera lammracksen.
Såhär gör man det: Skär racksen i bitar så att de blir som klubbor och lägg i en skål. Häll sedan över en skvätt honung, en skvätt balsamvinäger, soja, olivolja och peppar. Jag har inga exakta mått utan jag bara häller över lite, men var försiktig med olivoljan och sojan. Blanda runt allt med händerna och låt stå i rumstemperatur i en halvtimme.
Medan lammracksen marinerar till sig gör vi pastasås! Eller sås och sås, mer som en kräm. Riv två deciliter parmesan och blanda i en bunke tillsammans med en äggula, saften av en fjärdedels citron och en finhackad vitlöksklyfta. Och lite salt också.
Hacka timjan, stek på medelvärme i en stekpanna med olivolja och salt och blanda ner i pastakrämen.
Rosta pinjenötter (hög värme i stekpanna utan olja, rör ofta och när de får färg är de klara).
Nu är det nog också läge att sätta på en kastrull med pastavatten.
Nu har det gått en halvtimme och lammracksen är redo att stekas. Samtidigt kan du lägga ner pastan i vattnet som kokar. Pastan borde vara klar lagom till att racksen är klara.
Lammracksen steker du i olja, först en minut på varje sida på hög värme och sedan två minuter på varje sida på medelvärme.
När linguinin är klar häller du i den krämiga pastasåsen och cirka en matsked honung. Salta, peppra och rör om.
Servera med strösslad färsk buffelmozzarella, pinjenötter, lammracksen och lite extra timjan för garnering.
Så himla supergott faktiskt.