novemberfeminism.


Årets nästa sista månadsfeminism-summering kommer här. Här är alltså länkar som delats mycket på de platser jag har hängt omkring i på internet förra månaden.
Tipsa gärna om fler i kommentarerna!

1 november.
Bloggprofilerna Lady Dahmer, Mondo Kanel & Flickvänsmaterialet startar den feministiska podden ”Glädjeflickorna”.

12 november.
Kvinnor tjänar 87 procent av mäns lön. Den trettonde november hade 87 procent av året gått, och från och med då jobbar alltså kvinnor gratis.

13 november.
Natashja Blomberg skriver om att kvinnan skulle ha makten i hemmet och vara bättre lämpad till ”husliga saker” är en myt. ”Och om män nu har sämre fingertoppskänsla, varför låter man dem bli kirurger? Peta omkring inne i människors kroppar och hjärnor med bristande kompetens?! Och om de nu har sämre periferiseende och uppfattning av sin omgivning, hur kan man då tillåta män att ta körkort, använda tunga maskiner, bli piloter eller allt annat som faktiskt krävs ett visst mått av detaljkänsla?”

17 november.
Parisa Amiri skriver om när Lena Dunham gästade Skavlan och ifrågasatte hans intervjufrågor ”Att våga riskera Den Trevliga Stämningen i studion för att hon inte bara ler och skojar bort frågan. Den trevlighet som speciellt kvinnor förväntas upprätthålla.”

19 november.
Fittjournalen publicerar listan ”Topp 10 tröttsamma killar”. Bered er på igenkänning..

19 november.
Annika Leone skriver krönikan Det är mycket som ska accepteras för att man har en vagina. ”Har du fått svaret ”det är helt normalt” tidigare? Kvinnliga åkommor verkar nämligen vara just helt normala – jämt. Hur mycket de än smärtar och hur jobbiga man än upplever dem.”

23 november.
Katrine Marçal skriver om hur ”jämställda Sverige” nästan bara har manliga chefer, och att det blir extra tydligt om man jämför med andra länder. ”Ett sam­hälle utan kvinnor på chefspositioner är ett samhälle som begränsar kvinnor.  Fram­för allt unga kvinnor.  För du kan inte bli vad du inte kan se.”

27 november.
En jury bestående av folk från reklambranschen, har korat ordet ”samtyckesbrott” som ska ersätta ordet våldtäkt. Hanna Fridén skriver om varför detta är ett problem. ”Eller lyssna på det här: ”jag är dömd för våldtäkt”, kontra ”jag är dömd för samtyckesbrott”. Vem tror ni att detta gynnar mest? Är det verkligen offret som gynnas av att ett begrepp vi ser på med allvar undermineras, eller kanske den som begått brottet och får en beskrivning som är mycket lättare för allmänheten att acceptera?”

27 november.
Natashja Blomberg skriver också om problemen kring ordet ”samtyckesbrott”. ”De flesta våldtäktsmän ser inte på sig själva som just våldtäktsmän och den självbilden backar samhället upp. Våldtäktsmän frikänns på löpande band medan kvinnor får bära skulden för det som drabbar dem. Bär inte korta kjolar, gå inte hem med okända killar och skyll dig själv om du blir våldtagen men fan ta dig om du påstår att alla män är potentiella våldtäktsmän.”

30 november.
Emelie om killar och deras uppenbarelser.

Tidigare inlägg:
Januarifeminism.
Februarifeminism.
Marsfeminism.
Aprilfeminism.
Majfeminism.
Juni&Julifeminism.
Augustifeminism.
Septemberfeminism.
Oktoberfeminism.

 

Translation.
A summary of feminist links that have been shared in my social media feed during october.

 

photo source.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!