För några veckor sedan blev jag så orimligt sugen på kräftor. Jag och Magnus gick således till frysdisken i vår närmsta mataffär, köpte ett paket turkiska kräftor och gjorde en vanlig kväll till en mycket liten kräftskiva.
Här ser det ju inte ut som att jag uppskattar maten så jättemycket men det gjorde jag i alla fall. Vi åt kräftor och vitlöksbröd och drack citronläsk och jag uppmanar alla kräftsugna att göra detsamma!
När skivan var över bestämde jag mig för att göra kräftssoppa på skalen. De blev en av de godare soppor som jag lagat, så här kommer det som egentligen detta inlägg handlar om, nämligen: receptet! Något modifierat men inspirerat från det som stod på baksidan av kräftförpackningen.
Du behöver (blir soppa för fyra personer):
Skalen från typ 15-20 kräftor
En morot
En halv fänkål
En halv purjolök
3 schalottenlökar
2 tomater
1 chili
1 palsternacka
1 matsked tomatpuré
2 matskedar vetemjöl
2 buljongtärningar fiskbuljong
En halv citron
2 dl vispgrädde
Valfritt:
Två nävar räkor
2 nävar små pilgrimsmusslor
1. Riv moroten och skiva schalottenlök, fänkål, palsternacka, purjolök och chili i små bitar.
2. Fräs i en kastrull med olivolja.
3. Krossa eller grovhacka kräftskalen. Jag la dem i en djup bunke och bara jobbade järnet med en tung mortelliknande grej jag hittade hemma. Man behöver inte vara så supernogrann.
4. Häll i skalen i kastrullen. Fräs under omrörning i ungefär fem minuter.
5. Skiva tomaterna.
6. Och lägg i kastrullen tillsammans med en matsked tomatpuré. Rör om och låt fräsa någon minut till.
7. Pudra över två matskedar vetemjöl och rör om väl.
8. Häll i 14 dl vatten, två fiskbuljongtärningar och saften av en halv citron. Låt koka upp och sjud sedan utan lock i en halvtimme.
9. Sila av allt jox så du bara har buljongen kvar.
Nu är del 1 klar!
Efter detta steg lät jag buljongen svalna och sedan frös jag in den i en stor matlåda.
10. En dag några veckor senare plockar man ur buljongen ur frysen, öppnar en flaska cava och bjuder över sin kompis Gustav som fyllt 24 år och sin kompis Alexandra som fyllt 30 år på födelsedagsmiddag.
11. Värm upp buljongen i en kastrull, addera två deciliter grädde. Låt puttra ihop i fem minuter. Smaka av med salt och peppar och möjligen lite ytterligare citronsaft.
12. (Detta steg ej nödvändigt men gör soppan matigare) Jag skalade ett gäng räkor samt fräste ett gäng små pilgrimsmusslor (finns i påse på Picard tips tips) i en stekpanna och la i soppan.
13. Ät tillsammans och dela ut födelsedagspaket som är preciiiis lika stora och inpackade likadant så ingen ska bli avundsjuk (hej hej uppväxt med tre bröder). Och känn dig så himla nöjd med dig själv för att du gjort en soppa så redigt from scratch!
Translation. I few weeks ago I did a delicious crayfish soup with stock i made from crayfish shells. I googled the internet for a similar recipe in English and found this!