Bäst att ta in det som ännu är ätbart på balkongen innan frosten kommer. Igår var det morötternas tur!
Provtestade att dra upp en morot i augusti men då var den inte högre än en liten tändsticksask. Oktobermorötterna var mataffärsstora! Fast gulligare som ni ser.
Drog inte upp alla men det här lilla gänget i alla fall.
Jaha små morötter vad ska vi göra med er?
Anade att kokboken från Buvette kanske kunde hjälpa till.
Det kunde den! Hittade ett recept på glaserade morötter, även kallat vichy carrots. Snyggare på engelska.
Okej det är enkelt: koka upp morötter i en stekpanna med en massa salt. Vattnet ska täcka morötterna till hälften. Koka i tio minuter kanske? Eller till de känns bra när man testar med gaffel. Man vill ju ha dom ganska spänstiga tänker jag.
Har du tur har vattnet hunnit koka bort under denna tid men det hade det inte för mig så då hällde jag bara bort det.
Och nej, det gröna på toppen av moroten är inte farligt! Det är bara klorofyllet från blasten som klättrat neråt : )
I med en klick honung, hackad schalottenlök och olivolja och bryn tills morötterna glänser fint.
Nu är morötterna glaserade och klara!
Mitt eget recept fortsätter dock.
Jag la i hackad morotsblast, lite grönkål och körsbärstomater och lät det få lite färg och krisp.
Och javisst, blasten på morötterna är jättegott och går finfint att äta. Påminner om persilja.
Åt detta med couscous och en klick matyoghurt framför SVT Play.
Det var allt om gårdagens morotsäventyr.