topplistan: böckerna jag läste 2017.

Dags för en topplista med böckerna jag läste (klart) i år. Tretton stycken blev det allt som allt.

john green - sköldpaddor hela vägen ner.

PLATS TRETTON.

John Green – Sköldpaddor hela vägen ner

Handlar om tonårstjejen Aza som lider av tvångstankar och OCD. En dag hör hon och hennes bästis Daisy på radion om att en av stadens miljardärer är försvunnen. FBI har utlyst en belöning på 100 000 dollar. De behöver pengar och bestämmer sig för att försöka hitta honom.
Boken var lättläst men fungerade på sin höjd som någon form av bakisfilm på tv3 en söndag.

chris kraus - i love dick

PLATS TOLV.

Chris Kraus – I Love Dick

Filmmakaren Chris är gift med den franska kritikern Sylvére. De är ett hippt intellektuellt par, hon är snart 40, han betydligt äldre. En kväll äter de middag med Sylvéres kollega Dick. Chris känner ett sexuellt band mellan Dick och henne själv. Hon berättar om sin crush för sin man och tillsammans bestämmer de sig för att skriva brev till Dick där Chris kan få utlopp för sin förälskelse.

johannes anyuru - en storm kom från paradiset

PLATS ELVA.

Johannes Anyuru – En storm kom från paradiset

Denna roman baseras på Johannes egna pappas liv som i boken kallas ”P”. Som tonåring under 60-talet i Uganda tränas han till stridspilot. När han är färdigutbildad har Idi Amin tagit makten i Uganda och allt förändras. Ett makabert människoöde väldigt sprött skildrat.

alain de botton - kärlekens väg.

PLATS TIO.

Alain de Botton – Kärlekens Väg

Handlar om den där kärlekshistorien som vi är uppväxta och uppfostrade med att längta efter. En tvåsamhet, ett bröllop, ett barn eller två, någon att leva bredvid.
Författaren väver även in filosofiska betraktelser utöver grundhistorien. Vad är det egentligen vi kräver av ett förhållande? Och hur kommer det sig att så många förväntar sig att en enda person ska fylla alla ens tomma luckor och obesvarade frågor?

patrik lundberg - gul utanpå.

PLATS NIO.

Patrik Lundberg Gul Utanpå

Gul utanpå är en självbiografisk roman som handlar om när Patrik som tjugofemåring bestämmer sig för att söka upp sina biologiska föräldrar i Sydkorea. Så väldigt fin lättläst bladvändare, läste ut den på två dagar.

gruppen - mary mccarthy

PLATS ÅTTA.

Mary McCarthy – Gruppen

En feministisk klassiker från 1963. Handlar om ett tjejgäng under början av trettiotalet. De har precis tagit collegeexamen och har bestämt sig för att göra allt som deras föräldrar inte gjorde: göra karriär, gifta sig för kärlek, engagera sig politiskt och alltid alltid vara vänner.
Efter att ha slagit igen Gruppen lämnades jag kvar med en känsla av sorg över hela vår samtid. Att så lite har förändrats.

i en klass för sig - curtis sittenfeld

PLATS SJU.

Curtis Sittenfeld – I en klass för sig

Handlar om fjortonåriga Lee Fiora som kommer in på stipendium på en prestigefylld internatskola. Hon lämnar sitt enligt henne själv alldagliga liv för att tillbringa fyra år tillsammans med gräddan av överklassen och allt vad det innebär i form av både synliga och osynliga regler och förhållningssätt.
En på många sätt brutal historia om att vara tonåring och sin egen värsta fiende.

vegetarianen - han kang

PLATS SEX.

Han Kang – Vegetarianen

Handlar om en kvinna som helt plötsligt bestämmer sig för att sluta äta kött. Människor i hennes omgivning kan inte hantera beslutet. Men hon är benhård. Aldrig mer kött.
Detta leder snart till ett maktspel av våld, sex, och tvångsmatning.
Vegetarianen är en bok med väldigt många bottnar och antiköttätandet är kanske en symbolik för mäns våld. Hennes stilla uppror förvirrar dom och de kan varken hantera det eller acceptera det.

väggen - marlen haushofer

PLATS FEM.

Marlen Haushofer – Väggen

Väggen handlar om en kvinna som vaknar upp en morgon i sin kusins jaktstuga ute i skogen. Hon är ensam tillsammans med deras hund och undrar var de andra tagit vägen. Hon beger sig ut för att leta och går snart rakt in i en osynlig vägg. På andra sidan väggen ser hon människor, fåglar, djur. Alla döda. Väggen levde kvar i mig länge.

Lina Wolff - de polyglotta älskarna

PLATS FYRA.

Lina Wolff – De Polyglotta Älskarna

2016 års Augustprisvinnare i skönlitteratur.  Boken är uppdelad i tre historier som knyts ihop. Om män och kvinnor, om relationer, makt och klass. Asbra och väldigt mörk, men det är också det fina med den.

ernest hemingway - och solen har sin gång

PLATS TRE.

Ernest Hemingway – Och solen har sin gång

Handlar om ett kompisgäng om tre killar och en tjej som driver runt på barer i Paris, beklagar sig över sina brustna hjärtan och dränker sina sorger i rödvin, öl och ostron.
Sättet Heminway skriver på är så självklart, dialogerna så realistiska och gör att man flyger fram över sidorna, sitter där bredvid dem på baren.

isabelle ståhl - just nu är jag här

PLATS TVÅ.

Isabelle Ståhl – Just nu är jag här

En historia om att vara 25plusnånting i ett Sthlm styrt av Tinder, snabba kickar och sena nätter. Och längta bort till något annat, utan att kanske veta exakt vad.
Stor igenkänning, särskilt som singel. Det vilsna famlandet, att ständigt vara i rörelse, att träffa så många människor på så många platser och samtidigt känna att man är där helt själv.

Geir Gulliksen - Berättelse om ett äktenskap

PLATS ETT.

Geir Gulliksen – Berättelse om ett äktenskap

Romanen är som en lång klagosång, om en man som försöker sätta sig in i sin hustrus perspektiv, vad som försegick i hennes huvud när hon valde att överge honom för någon annan.
Så jävla bra bok, välskriven, sorglig, intensiv. Bästa jag läst i år, kanske på flera år.
Åt upp den som någon slags gräddbakelse, den tog slut direkt.

Fler boktips?
Här finns topplistan över 2016 års lästa böcker.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!