Saffran är ju inte bara gott i efterrätter och skaldjursgrytor utan även världsbäst att ha i pastor! Så här kommer nu ett recept på saffranspasta med lammköttbullar som jag lagade i början av veckan.
♡
1. Du behöver lammfärs (jag hade 400g), vitlök, gullök, ett rått ägg, en chili, tagliatelle, körsbärstomater, ruccola, färsk basilika, creme fraiche och malen saffran.
2. Blanda färsen i en bunke tillsammans med hackad vitlök, lite torkade kryddor som typ oregano, salt, peppar, gullök, ett rått ägg och färsk hackad chili (plocka bort lite kärnor så det inte blir för starkt). Jag hade en halv i färsen och andra halvan i pastasåsen.
3. Rulla färsen till bullar och stek på medelhög värme i olivolja. Sätt på pastavatten.
4. När lammfärsbullarna är i stekpannan kan du börja med såsingredienser. Hacka resten av chilin, en halv gullök, en vitlöksklyfta, dela på körsbärstomater och skölj ruccola.
5. När bullarna är färdiga är stekpannan ganska skruttig, så torka av den lite och lägg lammbullarna på en tallrik.
6. Stek löken och chilin i pannan och ha i köttbullarna igen samt tomaterna.
7. När du lägger i pastan i ditt kokande vatten kan du hälla i creme fraichen och ungefär ett kryddmått saffran i stekpannan och låta puttra tills pastan är klar. Man får provsmaka lite och känna hur mycket saffran man gillar.
8. Pastan ska koka en-två minuter kortare än vad det står på förpackningen (jag använde tagliatelle). Sedan vevar du ner den i såsen och låter alltihop gotta in sig. Salta, peppra och ha i ruccola och basilika. Servera direkt. Ät upp.
.
Translation. This is a recipe for saffron pasta with lamb meatballs that I made this week.