saffranspasta med vitlöksfrästa jordärtskockor.

Här kommer ett recept på en festlig/dejtig/goood pasta som jag komponerade ihop när jag kom på att jag hade jordärtskockor hemma. Jordärtskockor är ju så hi-me-la gott och jag tänkte att smaken borde ju passa i en gräddig pasta? Särskilt en med saffran i? Det gjorde den och här är receptet.

pasta

Du behöver (för två)
– En pasta du gillar (jag tycker bandpasta är godast i krämiga pastor och valde en pappardelle)
– Fyra jordärtskockor
– En schalottenlök (svåraste jag vet att stava btw)
– En till två klyftor vitlök
– En chili
– En stump purjo
– Parmesan
– Ruccola
– Matlagningsgrädde
– Fransk senap
– En halv citron
– Pinjenötter
– En knivsudd saffran

pasta

Skiva jordärtskockorna i smala bitar. Fräs i en stekpanna med olivolja på lagom låg värme i en kvart tillsammans med:
En finhackad chili (ta bort fröna för att den inte ska bli alltför stark),
zesten av en halv citron,
en klyfta citronjuice,
en finhackad schallotenlök
och en till två finhackade vitlöksklyftor + lite salt.
Provsmaka en liten bit av jordärtskockan när det gått en kvart – den ska va så pass mjuk så att den inte alls känns rå, men ha kvar sitt tuggmotstånd.

Sätt på pastavatten i en kastrull.

pasta

Häll i en halv förpackning matlagningsgrädde i stekpannan tillsammans med en klick senap, en knivsudd saffran och purjolöken. Rosta lite pinjenötter i en torr stekpanna och ställ åt sidan.
Nu är det nog dags att lägga pastan i pastavattnet också!

pasta

Medan pastan kokar, rör om i stekpannan samt riv osten. Jag hade lite gruyere hemma också som fick följa med.

pasta

När pastan är färdig (obs al dente inte mer, lova!) vevar du ner den i stekpannan tillsammans med två matskedar pastavatten + parmesan och ruccola. Salta, peppra, rör om och smaka av. Servera direkt med rostade pinjenötterna på toppen och lite mer ost.
Ät upp, bli lycklig.

Ps. Lagade rätten dagen efter utan saffran och plus körsbärstomater. Blev också himla gott!

 

Translation. Saffron pasta with Jerusalem artichokes. This is nom.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
14kommentarer
  • Grymt recept, så gott! Hittade en kvarglömd jordärtskocksplanta på altanen som jag inte orkade ta hand om i höstas utan bara klippte ner. I jorden hittade jag 4 underbara knölar 🙂 Skippade saffran och senap men blev lysande ändå.

    Cissi 2016-04-21 21:04:07
    Svara
  • Hej!
    Ska snart till USA för första gången och tänkte därför fråga dig om tips på saker som är bra att köpa med sig hem därifrån, saker som kanske inte går att få tag på i Sverige, saker som är mycket billigare där än här, etc.. Vad brukar du alltid köpa på dig när du är i USA? 🙂
    Puss o kram! Tack för att du skriver en så superduperbra blogg <3

    Louise 2016-04-19 23:30:49
    Svara
  • Älskar jordärtskockor!

    Sandra – när kommer Tokyoguiden? Ska åka dit om två veckor och så taggad på alla dina tips 🙂

    Sophia 2016-04-19 22:11:16
    Svara
  • Åh! Ser helt galet gott ut 🙂

    Natalie plus Co 2016-04-19 20:52:31 http://nouw.com/natalieplusco
    Svara
  • Hej hej bästa Sandra!
    Tack för världens bästa och finaste blogg!

    Nu till saken. Det här har ju absolut inget att göra med detta inlägget, men jag ville bara dela med mig av en sida angående frågan om tips på bra och mysig porr i din senaste frågor & svar. So here you go: http://www.welovegoodsex.com, en sida om och med porr på ett mer feministiskt sätt. Tänkte det var bättre att jag kommenterade här så kan du, om du vill, ta med det i nästa frågor & svar kanske. För jag har noll koll på om folk är inne och läser på det förra inlägget fortfarande och en vill ju inte att de ska gå miste om detta!

    Puss och kram!

    Hanna 2016-04-19 19:55:04
    Svara
  • Jordärtskockor är ju BÄST! Önskar att jag orkade skala oftare, för då skulle jag äta det var och varannan dag 🙂

    Annie lättlagat vegokäk 2016-04-19 19:27:13 http://vegokak.se/
    Svara
  • Ar sa hungrig pa jobbet nu och detta var droppen 🙁 Ser hur gott ut som helst!

    gh 2016-04-19 18:23:27 http://www.devote.se/ugh
    Svara
  • Det är alltid trevligare om en uppmuntrar än kritiserar, det brukar funka bättre för den delen också. 🙂

    S 2016-04-19 18:16:54
    Svara
  • Men alltså maggagaddashitFYFFAN va gott det ser ut, vill typ göra en print av sista bilden :’)

    Clara 2016-04-19 18:09:06
    Svara
  • blir ledsen då du inte använder ekologiska mjölkprodukter, i detta fall matlagningsgrädde.
    måste man använda mjölkprodukter (eller kött för den delen), så kan man väl ändå använda ekologiskt… liite kan du väl ändå bry dig om djuren (+ att det är bättre för miljön).

    Jenny 2016-04-19 15:35:04
    Svara
    • Svar på Jennys kommentar.

      Bahaha! Ett laktovegetariskt recept och du bah ”lite kan du väl bry dig”. Jag blir ledsen över HM-kläderna du har i garderoben som sytts av en sweatshopsfånge.

      L 2016-04-20 11:59:48
      Svara
    • Svar på Jennys kommentar.

      Varenda gång hon lagar någonting med kött i så kommer det klagande kommentarer på det. Nu, när hon lagat ett vegetariskt recept så kommer istället veganer och klagar på det? Jag tror ju det skulle bita bättre att berömma och säga ”Gud vad kul med ett vegetariskt recept och vad kul att du börjat intressera dig allt mer för vegetarisk matlagning! Det vore kul att få något tips någon gång på veganska recept också!”. Det blir så tråkigt när exakt alla matinlägg ska följas av kritik.

      JAG tycker i alla fall att receptet såg supergott ut. Och vill man göra det veganskt är det ju ”bara” att byta ut grädden och osten.

      PUSS!

      Sara 2016-04-20 07:27:36
      Svara
    • Svar på Jennys kommentar.

      Hon är bara en människa.

      J 2016-04-20 04:38:31
      Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!