Här kommer ett recept på en festlig/dejtig/goood pasta som jag komponerade ihop när jag kom på att jag hade jordärtskockor hemma. Jordärtskockor är ju så hi-me-la gott och jag tänkte att smaken borde ju passa i en gräddig pasta? Särskilt en med saffran i? Det gjorde den och här är receptet.
Du behöver (för två)
– En pasta du gillar (jag tycker bandpasta är godast i krämiga pastor och valde en pappardelle)
– Fyra jordärtskockor
– En schalottenlök (svåraste jag vet att stava btw)
– En till två klyftor vitlök
– En chili
– En stump purjo
– Parmesan
– Ruccola
– Matlagningsgrädde
– Fransk senap
– En halv citron
– Pinjenötter
– En knivsudd saffran
Skiva jordärtskockorna i smala bitar. Fräs i en stekpanna med olivolja på lagom låg värme i en kvart tillsammans med:
En finhackad chili (ta bort fröna för att den inte ska bli alltför stark),
zesten av en halv citron,
en klyfta citronjuice,
en finhackad schallotenlök
och en till två finhackade vitlöksklyftor + lite salt.
Provsmaka en liten bit av jordärtskockan när det gått en kvart – den ska va så pass mjuk så att den inte alls känns rå, men ha kvar sitt tuggmotstånd.
Sätt på pastavatten i en kastrull.
Häll i en halv förpackning matlagningsgrädde i stekpannan tillsammans med en klick senap, en knivsudd saffran och purjolöken. Rosta lite pinjenötter i en torr stekpanna och ställ åt sidan.
Nu är det nog dags att lägga pastan i pastavattnet också!
Medan pastan kokar, rör om i stekpannan samt riv osten. Jag hade lite gruyere hemma också som fick följa med.
När pastan är färdig (obs al dente inte mer, lova!) vevar du ner den i stekpannan tillsammans med två matskedar pastavatten + parmesan och ruccola. Salta, peppra, rör om och smaka av. Servera direkt med rostade pinjenötterna på toppen och lite mer ost.
Ät upp, bli lycklig.
Ps. Lagade rätten dagen efter utan saffran och plus körsbärstomater. Blev också himla gott!
Translation. Saffron pasta with Jerusalem artichokes. This is nom.