Svaren om feminism. DEL ETT.

För ett tag sedan fick ni ställa frågor om vad som helst angående jämställdhet och feminism.

Jag lovade att svara på varenda fråga, tillsammans med min vän Nina. Jag hörde också av mig till centrum för genusstudier på stockholms universitet, som inte bara läste igenom våra svar utan också hjälpte till att svara. Vi har försökt skriva så kortfattat och så enkelt som det bara går och helt undvikit svåra termer och begrepp.

Här kommer del ett av era frågor och våra svar:

Vad är feminism?
Feminism är att man tycker att kvinnor ska vara jämställda männen. Att kvinnor ska ha precis samma förutsättningar som män på alla olika plan. På jobbet, i hemmet, i skolan och överallt annars. Att det ska vara rättvist.

Betyder feminism att kvinnor vill vara ”över” männen?
Nej det gör det inte. Det betyder att vi ska vara precis lika mycket värda.

Jag vill inte kalla mig för feminist, men jag är för jämställdhet!
Det är såklart upp till var och en om de vill kalla sig för feminist eller inte. Men är du för jämställdhet har du något gemensamt med feminister. Feminismen arbetar för att män och kvinnor skall vara lika mycket värda. Feminister tycker att just nu ser världen inte ut så och det resulterar i orättvisor som inte ska finnas mellan människor. Kan du skriva under på det tänker du som en feminist. Till exempel är arbeten där mycket män arbetar ofta bättre betalda än kvinnodominerade arbeten och män tar ut mindre av föräldraledigheten än kvinnor. Det leder till att kvinnor tjänar mindre än män. Fler män än kvinnor sitter på maktpositioner så som chefsposter och de tar större plats i politiken.
Feminismen är dock inte en enhetlig rörelse. Det finns socialistiska feminister, liberala feminister, radikala feminister, radikala socialistiska feminister. De olika rörelserna förklarar ojämlikheten mellan kvinnor och män på olika sätt och har olika idéer om hur vi ska komma till rätta med problemet. Kanske finns det en feminism som passar dig? Vill du veta mer om de olika feministerna rekommenderar jag dig att läsa boken Feminism av Lena Gemzöe. En lättläst och spännande bok som beskriver feminismen på ett bra sätt.

Borde man inte bedöma människor efter individer istället för kön?
Det är precis det feminismen vill. Skulle världen vara helt jämställd skulle man aldrig bedömas efter sitt kön utan personligheten skulle vara det allra viktigaste.
Men så ser det inte ut nu och det vill feminismen förändra.

Kan killar vara feminister?
Javisst. Vem som helst kan vara feminist. Om en kille tycker att en man och en kvinna ska vara jämställda så borde han kalla sig feminist.

Jag vill vara hemma och baka. Kan jag ändå vara feminist?
En feminist vill inte att människor ska placeras i fack. De tycker att det ska vara lika självklart för en kille vill vara hemma och baka som en tjej. När världen är jämställd ska alla få följa sina drömmar oavsett kön. Så, ja klart du kan vara feminist om du vill vara hemma och baka.

Varför finns det så mycket fördomar om feminister?
Feminister ifrågasätter en rådande ordning. Det kan många tycka är läskigt. Alla som någonsin har ifrågasatt hur världen ser ut får ta smällar, oavsett vad det handlar om. Om man tänker på fördomar i överlag har det alltid ett visst mått av sanning. Klart att det säkert har funnits ett knippe feminister som hatat män men det betyder inte att alla andra feminister gör det. Precis som att alla vänsterpartister inte är kommunister och precis som att alla andra fördomar nästan aldrig stämmer i alla andra grupper.

Ser en feminist ut på ett speciellt sätt?
En feminist kan se ut precis hur som helst. Men självklart finns det säkert människor som man kan ana har en viss politisk ställning eller brinner för en speciell sakfråga. Exempelvis kanske man kan se om en människa brinner för miljöfrågor om den har specifika kläder av en viss typ eller på grund av budskapet på tygkassen. Precis på samma sätt kan man säkert ana om någon kallar sig feminist och brinner för de frågorna. I alla dessa fall finns det människor man inte skulle tro från första anblick att de är miljöaktivister, moderater eller feminister.
Feminism handlar om ett synsätt och inte om ett utseende.

Feminister ifrågasätter också all den här utseendehysterin. Ska verkligen en sextonårig flicka känna ångest över att hon glömt att raka benen när hon ska hångla?  En feminist tycker till exempel att raka benen ska kännas som ett val och inte som en regel. Ingen ska behövas tvingas in i en utseende-mall. Då kanske en feminist väljer att inte raka sig om en ståndpunkt.


Slug från hiphopduon Atmosphere

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
1kommentarer
  • […] du och Nina lade ut på din blogg för några år sedan? Svaren hittar du här och här. Det ska finnas en tredje del men jag hittar inte den, kanske försvann när jag förde […]

    q&a. part 3. - Niotillfem 2011-11-17 09:01:17 http://rodeo.net/niotillfem/2011/11/qa-part-3/
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!