Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Svaren del 7. Kategori: Jobb.

what do tou work as?
I work as a copywriter at an advertising agency called Garbergs.
And I’m the author of this blog of course.

what did you study?
I studied at a advertising school in Sweden called Berghs.

Hur visste du vad vad du ville bli?
Kom på i elvaårsåldern att det roligaste måste ju vara att hitta på reklam hela dagarna. Kom på det igen när jag slutat gymnasiet och sökte till Berghs. Men framförallt visste jag bara att jag ville skriva. Och vara kreativ.

Vad pluggade du på gymnasiet? Jag tänker eftersom du skriver så himla fint, pluggade du journalistik eller dylikt?
tack, men nej jag pluggade bara sam-sam.

Vad gör du egentligen på ditt jobb?
Hittar på reklam, eller lite tjusigare: kommunikation. Tillsammans med en art director står vi för den kreativa idén. Som copywriter har jag sedan huvudansvaret för texten.

Vad gjorde du efter studenten?
Jobbade på seven eleven. Reste runt i Vietnam. Läste genusvetenskap på universitet och första terminen på kulturvetarlinjen. Kom in på Berghs.

Hur var dina betyg?
Bra tycker jag. Gick ut högstadiet med 265 poäng och gymnasiet med 16.7.

Vad drömmer du om?
Jag drömmer om att slippa frysa om vintrarna.
 
Kan du inte berätta om en typisk jobbdag?
Det finns inga typiska jobbdagar egentligen. Ibland är man i möten hela dagen, ibland sitter man på caféer och hittar på idéer, ibland är man på inspelning, ibland framför datorn hela dagen och skriver. Ibland alltihop i en liten mix.

Har du några tips för någon som funderar på att utbilda sig för att jobba inom reklambranschen?
De reklamskolor som finns i Stockholm vad jag vet om är Berghs, Forsbergs, Hyper Island eller Beckmans reklamlinje. Man kan också först söka som ateljeassistent till en byrå för att lära sig mer innan man söker.


bild: aaliyeh

Vad har du för tips för en ung tjej som har framtids-ångest?
Jag är 19, alla mina vänner har börjat studera, men jag friskar upp mina betyg på komvux och känner mig inte alls lika vuxen som alla andra.
Vet bara inte alls vad jag ska göra. Jag vill ha ett lika häftigt liv som du har; du verkar ha det underbar.
19 år är ingenting. Res, fika, fundera och släpp stressen. Vissa börjar plugga när de är 25 andra när de är 19. Det finns ingen regel. Man ska alltid göra det man har lust med, annars blir man bara stressad, trött och ledsen.

Skulle man kunna få se dina arbetsprover du gjorde till Berghs? Hade varit härligt med lite inspiration. Skulle vara dig evigt tacksam.
Tyvärr! Hemligstämplad information. Tror inte ens jag har kvar dem. Slängda och förträngda.

do you like your job ? or just the people around you who work there ? did you ever thought of doing something else?

i love my job. When I was in my teenage I wanted to be a journalist but I think that advertising suits me better.

Hur var människorna/stämningen på Berghs? Finns det vettiga, jordnära människor eller är de flesta östermalmkids eller kultursnobbar?

Visst finns det kultursnobbar och östermalmkids men lika många av den andra sorten. Stämningen är intensiv, snabb och fasligt rolig. 

hvor mye penger tjener du på din blogg?
Om jag säger såhär; om jag ville skulle jag kunna flytta var som helst i hela världen och leva på min blogg. Just nu i alla fall, sen vet man ju inte hur länge det håller.

Mina undringar handlar om jobb.
Vad finns det för alternativ på utbildningar/skolor om man vill utbilda sig till copywriter?

I Stockholm tipsar jag om Forsbergs och Berghs. De kan läsa mer om dem på deras respektive hemsidor. Själv gick jag på Berghs.

Hur svårt skulle du säga att det är att få jobb efter en sådan utbildning, och hur söker man jobb på t.ex. reklambyråer, känns inte som att det är arbetsförmedlingen som gäller.

När man läser på reklamskolor så läser man inte böcker och har tentor och så. Utan man hittar på och lär sig om kommunikation. Man gör fiktiva uppdrag till olika företag (ibland riktiga också). De idéer man tycker är bra samlar man i en portfolio. När man slutar skolan tar man sin portfolio (som innehåller kanske 8 utvalda jobb man gjort på skolan) och går runt till de reklambyråer man tycker om och visar sin portfolio. Är man tillräckligt duktig får man jobb. Hur lätt det är att få jobb är därför svårt att säga. Allt handlar om talang. Men det är enklare i högkonjunkturer än låg.

Vet du om många av dina klasskompisar fick jobb efter Berghs eller om det var svårt för de flesta?
Jag gick ut i en högkonjunktur så de flesta fick jobb. Men nu när det blivit lågkonjunktur är det inte alls lika många som har sina jobb kvar.

Vad är ingångslönen? På ett ungefär.
Varierar mycket, beroende på storlek på byrå och vad du förhandlar dig till. Ungefär mellan 23-30 000 tror jag.

vad var det som gjorde dej till en så stor bloggare som du är idag? vem var det som upptäckte dej? och vad tror att det var som gjorde din blogg så speciellt bra?
Ingen har upptäckt mig. jag har bloggat mig hit.
Jag hoppas att människor tycker om min blogg för att jag är ärlig och snäll och för att jag försöker skriva om många olika saker i en värld som är ganska rosa och spetskantad. I niotillfemvärlden är allt så mjukare och lite gladare än det kalla därute. Jag skriver en blogg som den värld jag själv skulle vilja läsa om. Ungefär.

Hvor lange dager jobber du på reklamebyrået?
Det varierar otroligt mycket beroende på vilken fas man är i. Har man presentation eller är i produktion är det sena nätter. Om det är lugnt kanske jag jobbar från halv nio till 6 på kvällen ungefär.

förlåt om det är en oartig fråga, men hur mycket är din månadslön på ditt riktiga jobb?
jag vill helst inte prata om min lön men jag tjänar helt okej. Men jag jobbar väldigt mycket också.

Har du noen etiske problemer med reklame du må lage? Eller reklame overhuvudtaget?
Det där är något som man måste känna utifrån sig själv. Det är ju jag som skapar den reklamen jag gör och då måste man tänka att man inte försöker göra för sexistisk eller för stereotyp reklam. Jag känner inte att  jag har hamnat i det problemet än.

Sandra, jag vill så gärna arbeta med reklam och jag vet att jag skulle bli en jättefantastisk art director men allt känns så hopplöst. Jag vill såklart plugga på Berghs men jag har fått uppfattningen att de flesta som läser där är lite överklassiga och alla känner alla. Att då komma dit och inte känna någon i hela Stockholm och dessutom betala hela studieavgiften själv, det känns hopplöst. Är det det?
Hej! Alla på Berghs är inte överklassiga. Människorna kommer från alla längder och bredder av Sverige och när jag gick där var de flesta bara flotta original med en himla massa pepp i kroppen. Studieavgiften är väldigt hög, jag vet. Man kan låna av CSN. Sedan måste man också se det som en investering. Det är en hög chans att få jobb när man kommer ut därifrån och lönerna är ju över genomsnittet.

Anser du att du har ditt dröm jobb?
just nu är det det för mig.

.

Q&A part 7 is about work. Read it in google translator for weird english. 🙂

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
1kommentarer
Sandra Beijers webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!