lammfärsbullar med fänkål och getost i ugnen.

Igår när jag gick hem från jobbet fick jag en akut lust att äta fänkål. Jag hade inte lagat något med fänkål förut så jag smsade min kära vän och matexpert Ulrika:  ”Hur gör man?” och fick svaret: ”I ugnen. Med getost.” Så så fick det bli.  Med lite annat som jag också ville äta just igår.


Du behöver:
– Fänkål
– Getost
– Ägg
– Charlottenlök
– Vitlök
– Lammfärs
– Dijonsenap


Börja med att sätta ugnen på 225 grader. Medan den blir varm sätter vi igång med lammfärsbullarna. Blanda lammfärsen i en bunke tillsammans med ett ägg, vitlök, en klick dijonsenap, pressad vitlök och salt och peppar.


Rulla till bullar. Jag rullade till plommon-stora ungefär.


Sedan kan du sätta igång med fänkålen. Skär av roten och dela den i bitar. Lägg fänkålen i en ugnsform och häll över olivolja, timjan, pressad vitlök, finhackad charlottenlök och salt och peppar. Strössla över getosten. Sedan skjuts in i ugnen i 20- 25 minuter (beroende på ens tålamod).


När det är en kvart kvar kan man börja steka lammfärsbullarna. Kom ihåg att om man steker på för hög värme blir de brända utanpå och råa inuti (så blev allt jag lagade till en början när jag flyttade hemifrån). Svag eller medelvärme räcker.


Efter 25 minuter tar du fänkålen ur ugnen och då ser den ut såhär!


Klart! Ät upp! Himla gott blev det faktiskt.
.


I made lamb meatballs with fennels and goat cheese last night. The recipe: Mix minced meat with dijon mustard, an egg, garlic and salt and peppar. Roll into meatballs. Chop the root of the fennel, put it in the oven for 25 minutes together with garlic, goat cheese, olive oil, shallot, thyme, salt and pepper. Fry the meatballs in a pan. Done!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
19kommentarer
  • Just mouthwatering!

    Velvet 2010-06-20 19:25:53
    Svara
  • sara – jag använder imovie! ett filmprogram som ingår i mac. kram.

    linda g – javisst. jag bloggade om det också, borde nog finnas i kategorin om mat. det där med att pochera var klurigt men jag fixade det!

    sandra 2010-06-16 23:05:19
    Svara
  • vad gott det ser ut!

    Linda 2010-06-16 18:56:27 http://rosettflickan.blogspot.com
    Svara
  • Ser himla gott ut! 🙂

    Ponyo 2010-06-16 13:34:14 http://www.annamaria-l.se
    Svara
  • Tack för bloggtipset, din vän Ulrika! Jag är alltid på jakt efter nya recept. 🙂 Har du förresten lyckats göra Eggs Benedict hemma någon gång? Jag är grymt sugen på att testa efter att ha upptäckt denna rätt här i din blogg.

    Linda G 2010-06-15 23:17:24
    Svara
  • those look delicious I will try them at home

    Marilynka 2010-06-15 19:24:29 http://toastedpictures.blogspot.com
    Svara
  • Du äter väl mer än två köttbullar :O

    Sofia 2010-06-15 18:25:33
    Svara
  • ah. jag ar helt tokigt kar i kjolen du har pa dig pa den forsta bilden i new york guiden!! du verkar inte anvanda den nu for tiden… har du kvar den och ar den till salu? 🙂 varma bamsekramar till fina du.

    emma 2010-06-15 18:05:16
    Svara
  • Det ser ju bautagott ut! Om du vill testa rå fänkål kan jag tipsa om att skiva den jättetunt, filea en apelsin eller två och marinera det hela i olivolja, balsamvinäger, nån sympatisk ört och lite salt och peppar. 🙂

    Sofia 2010-06-15 18:01:39
    Svara
  • blev riktigt hungrig nu:P

    MARISA 2010-06-15 17:54:43 http://sockerlockar.blogg.se
    Svara
  • rebecka – det går alltid att testa, men jag vet att de kommer vara extra hårda nu på onsdag i och med spelningen. kom tidigt!

    sandra 2010-06-15 17:28:43
    Svara
  • Det så sykt godt ut.

    Nøve 2010-06-15 17:12:46 http://omgstfulzm.blogspot.com
    Svara
  • verkar himla gott ju! getost ligger ju tveklöst bland topp-3 på matälskarlistan.

    matilda 2010-06-15 17:12:03 http://kallhudochspets.blogg.se/
    Svara
  • Hej Sandra! Imorgon kommer ju ceo och Joakim från jj till klubben holiday på kåken. Jag och min vän vill himla gärna gå på det, men åldersgränsen verkar vara tjugotre och vi är tjugo. Tror du man kommer in ändå om man är ute i god tid? (Vi måste åka en bit för att komma till Stockholm, så det känns sådär att chansa om marginalerna är små..)
    Finns det någon lista kanske? Vet du?
    Kram!

    Rebecka 2010-06-15 16:54:11
    Svara
  • Hej! Gillar din blogg – tack så mycket för all inspiration! Har en fråga. Jag har för mig att du någon gång har gjort en liten ”film” av ett antal fotografier. Dvs satt ihop ett gäng bilder och så visar man dem snabbt och så blir det som en film. Var det nåt särskilt program du använde till det? Har du tips på hur man gör? Tusen tack på förhand!

    Sara 2010-06-15 16:38:00
    Svara
  • åh, fänkål i ugn med lufttorkad skinka och grädde är nam nam. ditt såg inte helt fel ut det heller.

    ias bok 2010-06-15 16:01:40 http://www.iasbok.blogg.se
    Svara
  • Mmm fänkål! Jag brukar också tillaga den i ugn, men strimlad med olivolja och parmesanost på, blir som en gratäng ungefär, jättesmarrigt!

    Kristin 2010-06-15 15:53:34
    Svara
  • oj jisses. jag brukar i princip aldrig tycka om kött men det där såg faktiskt fruktansvärt gott ut tycker jag. fast sen kanske det beror på att det mesta du fotograferar i matväg (okej, och över huvud taget) faktiskt ser fint ut. puss

    Carita 2010-06-15 15:39:41 http://carita.
    Svara
  • oh stackars lilla lammet ju

    sue 2010-06-15 15:26:13
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!