om min kamera.
Många undrar om min kamera såhär kommer ett högst informativt inlägg.
Jag vill först bara säga att jag är ingen kameraexpert överhuvudtaget och tror att många andra har bättre koll på inställningar och sånt. Men så här gör jag i alla fall.
.

KAMERAN.

Mina kamera är en Canon Eos 50D.
Det är storasystern skulle man kunna säga till min gamla kamera, en 400D.
50D är lite större, lite mer professionell och som killen i affären som sålde in den till mig sa: ”lite bättre”.
Egentligen är det här ”lite bättre” upp till var och en och skillnaderna är inte speciellt superstora, det enda jag har märkt är att det är lättare att få till en bättre bild och bilderna känns på något vänster liksom lite mer levande. Men det är säkert nån superstor skillnad som jag inte har förstått. Jag har fotograferat med min nya kamera sedan juni 2010.
Minus är att den är tung.
.

INSTÄLLNINGAR.
Jag är dålig på inställningar. Jag fotograferar bara på inställningen P.
Sedan ändrar jag ISO (högt kväll, lågt dag). En annan sak som verkligen gör skillnad är att ställa in vitbalansen till var du är. Det gör du manuellt genom att fotografera något vitt där du är och sedan välja egen vitbalans -> välj bild och sedan ställa in vitbalansen på manuell. Det här gör att kameran fotograferar trevligare och så blir färgerna inte lika gula. Mer än såhär kan jag inte om inställningar, det är många som försökt visa och lära mig men jag kommer ALDRIG ihåg när jag ska använda vad och hur och kommer aldrig ihåg vilka av de konstiga orden passar till vad. Hmm. Önskar att jag kom ihåg ibland.
.

OBJEKTIV.
Jag har två olika objektiv.

Först och främst har jag ett Canon EF 50MM 1.8 II.
Det är ett porträttobjektiv som kostar runt 1000 kronor. Det är hur bra som helst, prisvärt och jag älskar det verkligen. Tycker allt framträder väldigt fint och den klarar riktigt mörka rum. Det är ett fast objektiv så man kan inte zooma. I överlag är objektiv där man inte kan zooma mycket bättre. Bilderna blir krispigare och de klarar mörker bättre. Enda nackdelen med det här objektivet är att det är svårt att få med större miljöer och ska du exempelvis fotografera en gruppbild får du backa ett gäng med meter. Exempel på bilder jag tagit med det:
.

Mitt andra objektiv är ett Tamron SPAF 17-50mm F/2.8

Det är ett all-objektiv som kostar runt 3500 kronor. Det går att zooma med, alltså kan du ta bilder både nära och långt ifrån utan problem. Det här objektivet är bättre i kvällsljus än standardobjektiven men inte lika bra som det fasta som jag har. Jag gillar det här objektivet en massa men är inte helt säker på att jag skulle tipsa om det. Det är nämligen sjukt tungt och därför svårt att bära med sig och svårt att fotografera spontana bilder eftersom det blir rätt tydligt när jag plockar fram kameran som blir stor som ett mjölkpaket.
Exempel på bilder jag tagit med det:
.

REDIGERING.Jag redigerar mina bilder i iPhoto och i Photoshop. Bilderna ser alltså inte ut sådär direkt utan jag jobbar med dem. I iPhoto (som är ett vanligt fotoprogram som ingår i Mac) så gör jag enkla grejer. Till exempel så höjer jag kontrasten och ändrar lite i färger och så. Ett ganska enkelt knep för att få bilderna att se lite mer softade ut är att dra ner färgerna lite och göra bilden lite mer blå. Är det blixt, gå åt det gulare hållet.
I Photoshop lägger jag på ett mörkblått lager över hela bilden och sedan väljer jag kommandot ”uteslutning” och ändrar opaciteten. Sedan brukar jag prova mig fram med selektiva färgändringen.
Det finns många tutorials på nätet där du kan lära dig steg för steg hur du ska få fram olika stämningar på bilder. Sök exempelvis på ”dream + tutorial” eller ”fairytale + tutorial”.


Ibland när jag har mer tid så leker jag också med bokeh. Bokeh betyder suddig på japanska och det är precis vad det är. Till exempel om du fotograferar en ljusslinga ur fokus så blir den prickig.
Såhär:

Den här bilden kan du sedan lägga som ett lager på den bilden du vill använda och sedan välja ”raster”, då får du den här drömlika känslan:


Hjärtanen fick jag till genom att klippa ut ett hjärta i papper, tejpa utanpå objektivet och sedan fotografera av en ljusslinga oskarp.
På flickr finns också många bokeh-bilder som folk ger bort för dig att använda. Sök på flickr efter ”bokeh”.
.

LITE ANNAT.
– Jag fotograferar alltid tre eller fyra bilder i taget. Då är det större chans att bilden blir bra och en av dem brukar oftast vara skarp, vilket kan vara klurigt när man fotograferar på kväll.
– Försök leta efter ljuset i den miljö du är i. Är du kompis med ljuset, oavsett om det är solen eller en fotogenlampa och lär dig hur du kan samarbeta med det blir bilderna snabbt bättre.
– Tänk på att allt som syns i ditt fotografi är verktyg du kan använda dig av, oavsett om det är människor, träd eller små hundar. Vissa bilder passar att ha människor i mitten, andra är kanske finare med fokuset längst till höger osv. På min fotokurs förra året lärde jag mig att alla bilder har potential att bli vackra mönster, och det stämmer verkligen. Lek lite helt enkelt.
– Jag använder i princip aldrig blixt. Jag litar på en stadig hand när jag fotograferar kvällsbilder.
– Jag säger nästan aldrig till när jag fotograferar någon utan bara smäller av. Då får man naturligare leenden och hamnar mer ”mitt i” sammanhanget. Naturligt är fint.

Nu kommer jag inte på mer. Hoppas det var till lite hjälp!
.


A little bit about my camera! To sum it up: My camera is a 50D. A really like it, although it’s a bit heavy. I have two lenses: a Canon EF 50MM 1.8 II, which is a good lens when you are taking portraits and you almost never need to use the flash, and the other one is a
Tamron SPAF 17-50mm F/2.8, a good all around lens (a bit heavy though). I edit my pictures in photoshop by playing around a bit, but most of the time I start with adding a new navy blue layer, changing the mode to exclusion and then change the opacity. I also sometimes use bokeh as the next layer (google it to see what that is).

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
77kommentarer
 • i really like the concept train by feel too. slowly i’m starting to be able to wrap my head around it.

  jdisehgdiu 2013-04-14 02:44:59 http://fhfhdfjf.sr
  Svara
 • brau guide!

  Majsan 2013-04-11 19:24:07 http://majabt.blogspot.se/
  Svara
 • kan du inte snälla skriva lite om hur du gör när du filmar med din kamera?? xxx

  e 2012-11-18 16:02:12 http://mycollapsingframe.tumblr.com
  Svara
 • Which lens do you use most? ’o’ Nice pics!

  Davi 2012-10-07 01:10:48 http://www.blogandocomvigor.com
  Svara
 • Jag undrar vad ”raster” är i photoshop, kan inte riktigt hitta det 😛

  Tack på förhand! 🙂

  lisa 2012-03-14 00:07:27
  Svara
 • Tack Sandra! Himla bra inlägg att kunna kolla och läsa igenom, om man är på jakt efter kamera men inte känner sig sådär himla säker på fötterna!

  Maja 2012-02-09 11:45:15
  Svara
 • Saken med 50mm objektivet är att bländaren är så stor (f/ 1.8). Desto STÖRRE bländare du har, alltså MINDRE bländartal (1.8), desto mer bokeh får du i dina bilder.

  Alltså rekommenderar jag att du istället ställer in kameran på AV läget. Det som blir skillnaden då jämfört med i P läget, är att du kontrollerar bländaren OCH ISO. Ställ in den på 1.8 och sedan är det bara att ändra iso som du annars brukar göra.

  På detta sätter får du en snygg bokeh och ett kort skärpedjup i dina bilder 🙂

  Benjamin 2011-09-27 13:24:15 http://benjaminlundin.blogspot.com
  Svara
 • Men du Sandra, den andra kameran du har, vad är det för någon? Har en sådan som du, canon 50d, men kan bli trött på att den är så stor och klumpig att dra med överallt. Är lite sugen på att köpa något mindre men som ändå håller bra kvalitét.

  Moa 2011-09-05 08:26:39
  Svara
 • Hej, en snabb fråga bara – hur går du till väga när du sparar bilderna till internet? Dina bilder blir alltid väldigt bra på internet. Ps. du är verkligen en duktigt fotograf. Om du nånsin funderar på karriärbyte så vet du vad du ska pröva 😉

  ha det gött

  Peter 2011-08-01 21:56:37
  Svara
 • Hej!

  Jag råkade av en slump trilla in på den här bloggen. Jag fastnade verkligen för dina fina bilder! Jag tycker speciellt om en bild..den fjärde nerifrån och upp – den med filten och skalade löken. Vad har du gjort för redigering där? Vilka steg? Ser nästan ut som en tavla! Häftigt att man ser vecken i papperet så bra.
  Verkligen jättefin!

  Madelene 2011-06-27 21:09:26
  Svara
 • […] Berätta mer om din kamera! Har gjort en sådant inlägg som man alltid hittar här i högra ramen under FAQ. Det heter Om min kamera! […]

  questions&answers part 8. my camera. - Niotillfem 2011-04-16 19:45:15 http://rodeo.net/niotillfem/2011/04/questionsanswers-part-8-my-camera/
  Svara
 • Du är ett perfekt exempel på att man inte tar bättre bilder ju mer man vet om kameror, gear och inställningar. Det som räknas är att man har öga. Är så less på folk som stirrar sig blinda på exif-info och objektivets skärpa på 100% osv. Blås liv i bilderna säger jag! Precis som du gör. Tycker verkligen om dina kompositioner!
  Det vill jag bara säga (bokeh-freak som jag är) är att bokeh inte bara är de där suddiga bollarna, bokeh är bluret som finns i bilden, speciellt när man fotar med stora bländare (f1.2-f2.8, så där allmänt). Det är alltså allt det som blir suddigt, t.ex. när du fotar porträtt på rätt så nära håll och bakgrunden blir mjuk och fin. Det mjuka och fina är bokeh. Som curiosa så kan man kalla bilder där det inte finns någon bokeh (som landskap, cityscapes osv, fotade med små bländare t.ex. f8-f16) nokeh, :).

  Hannah 2011-02-27 19:04:30 http://www.flickr.com/brightdawns
  Svara
 • Först och främst: Tack för en jättebra blogg!

  Trillade precis in här så kommer lite sent med kommentaren – men vilket photoshopversion kör du med? Jag har funderat på att köpa PS Elements men undrar om det räcker. Så jag tänkte att om du har elements och kan redigera dina bilder så snyggt så borde det duga gott^^
  Kram!

  Therese 2011-01-15 11:37:09
  Svara
 • När är den femte bilden (på killen med ciggen) från?

  Panda 2010-09-07 08:51:17 http://pandalicious.blogg.se/
  Svara
 • Hej! Jag har precis provat att redigera som du rekommenderar, så tack så mycket! Det hjälpte verkligen, nu börjar jag verkligen förstå det roliga i att redigera bilder!!! Ha det bra!

  Svara
 • Love these pics,they are gorgeous!!

  Vanessa

  Vanessa 2010-09-06 09:40:04 http://glamfashionprincess.blogspot.com
  Svara
 • Jag älskar Canons funktioner. Har en 7D nu men körde också med 400D först, sen 30D.

  Är det bildstabilisering i Tamrons objektiv? Jag kör med Canon 17-55 f2,8 med bildstabilisering, det kostar nog en del men kan VARMT rekommenderas om du vill ha ett bra och skarpt objektiv =)

  Fina foton! Första gången jag trillar in här =)

  //Carro – Amatörfotograf

  Just Another Crazy Blonde - With Just Another Stupid Blog 2010-09-05 00:38:24 http://spindeltjejen.wordpress.com
  Svara
 • Så utrolig fine bilder!

  Anna 2010-09-04 19:53:17 http://annatheand.blogspot.com
  Svara
 • Bländare 2.8 is da shit, snygga bilder. Jättehäftigt!

  Johan B 2010-09-04 12:56:21 http://www.bondefoto.wordpress.com
  Svara
 • Du tar helt fantastiske bilder! Jeg blir helt stum jeg. Nydlige bilder, med herlig lys og kontraster! Elsker virkelig din blogg! 🙂

  Ida-Marie Fiskaa, Photography 2010-09-04 11:01:57 http://blogg.idafiskaa.com
  Svara
 • Älskar dina bilder

  Andreas N 2010-09-03 13:16:28
  Svara
 • Intressant! Så generöst av dig att dela så många tips 🙂

  Hanna 2010-09-03 09:56:46 http://hannasvirrvarr.blogspot.com
  Svara
 • fantastiskt vackra bilder tar du iaf!

  Lisa 2010-09-02 21:01:33 http://popflickan.blogg.se
  Svara
 • superglad av din blogg, och det här inlägget kommer jag ta med mig. liksom rotfrukteriugnen-receptet som har blivit en favvo!

  jag är också nyfiken på hur du har din kamera. rakt i väskan eller har du lyckats hitta en fantastisk kameraväska som inte är stor & klumpig?
  jag har en Nikon D5000 utan väska, och ibland får jag så dåligt samvete av att jag borde ta hand om den mer.

  hejhej!

  mormor sthlm 2010-09-02 19:43:57
  Svara
 • så mange vackre bilder! jag tycker nok best om det med hestene! vackert!

  Fotograf Ida Linge 2010-09-02 13:13:41 http://www.idalinge.blogg.no
  Svara
 • En totalt okunnig som undrar vad P betyder. Jag har en NikonD200 och hittar inte vad motsvarigheten skulle vara…?

  Pernilla 2010-09-02 11:11:00
  Svara
 • Vilket superbra inlägg! Det sparas i favoriter.

  Och bilden på tjejerna vid jukeboxen på Elsas bröllopsfest är en av de finaste bilderna jag nånsin sett.

  Pam 2010-09-02 05:23:12
  Svara
 • FINALLY. the mystery unveiled, i shall save this page & use it as my photography companion. <3 thanks for sharing Sandradeee.

  nikki 2010-09-02 04:06:07 http://www.technikolly.blogspot.com
  Svara
 • jättefina bilder och fint och bra inlägg!

  (ett litet tips: om du vill byta från P till en annan halvautomatisk så rekommenderar jag AV. det är precis som P bara att man också kan ställa in vilken bländare man ska ha! det kan man ju inte styra över i P. AV är tex praktisk om man gärna fotar med stor bländare)

  fortsätt fota, du är toppenbra på att fånga stämningar och finheter!

  Elina 2010-09-01 23:05:12 http://elinani.blogg.se
  Svara
 • Thank you, thank you, thank you.
  Love this post.

  Maybe in the future you could add a few links to your favourite tutorials …. but this little bit of info was much appreciated.
  Merci!

  Ruby 2010-09-01 20:10:38 http://www.rubyclicks.blogspot.com
  Svara
 • Riktigt fina!

  Sia 2010-09-01 19:26:19 http://siaasiaa.blogspot.com/
  Svara
 • sotnos, du ar efterlangtad.

  Nathalie 2010-09-01 19:08:38 http://nathalie.metromode.se
  Svara
 • Nej gud vad fina bilder 😮 Helt fantastiskt!

  Elsa 2010-09-01 17:33:05 http://elsaglans.blogg.se
  Svara
 • Jättebra tips! Tack!

  Joanna 2010-09-01 17:21:03 http://susochdus.blogg.se
  Svara
 • Jag tycker väldigt mycket om dina bilder. Förutom att de ofta är färgglada, kärleksfulla och innehåller mycket fina kläder, tycker jag om att de ger en känsla av nuet. I gamla fotoalbum är det precis likadant. Man blir liksom glad själv när man ser sin mormor skratta i oskärpa.

  Erica 2010-09-01 17:14:58 http://enettaiparis.blogg.se
  Svara
 • hej!
  jag skulle vilja tipsa en grej om vitbalansen. jag kör nästan alltid på auto. och sen ändrar jag när jag lägger in dem i datorn. och jag använder mig av canons egna program ”zoombrowser” där kan du ändra väldigt snabbt och lätt. ^^
  jag har även kört på manuell, men tycker inte alltid den är självklar.

  finfina bilder!

  lisa 2010-09-01 17:00:40 http://gogopop.blogg.se
  Svara
 • du som tycker om fransk musik, har du sett Gainsbourg? Den går på bio nu tror jag!

  http://www.youtube.com/watch?v=FKn_LQLslwM&feature=player_embedded#at=11

  Sofia i London 2010-09-01 14:43:25 http://sophedeluxe.devote.se
  Svara
 • Sandra! Såg att du fanns mer på den här hemsidan: http://en.akinator.com/ Det var coolt tyckte jag!

  julia 2010-09-01 14:29:32 http://julijuzz.blogg.se/
  Svara
 • Gud va inspirerad jag blir!
  Jag har aldrig fotat särskilt mycket, men jag uppskattar verkligen dina bilder, och ska nog försöka sitta och pilla lite själv nu, och se vart det leder 🙂

  Klara 2010-09-01 13:03:17
  Svara
 • Oj, jag älskar den sista bilden, den är jättefin.

  Anniina 2010-09-01 12:01:46 http://cinnamonbiscuits.blogspot.com/
  Svara
 • I simply adore your pictures!!! so beautiful!! thanks for sharing them!
  viele grüsse, kristina

  Kristina 2010-09-01 11:55:07 http://le-fabuleux-destin-de.blogspot.com/
  Svara
 • Riktigt bra och intressant inlägg, tack för det!

  Lisa 2010-09-01 11:13:52 http://lisaedoff.blogspot.com
  Svara
 • Tack för att du delar med dig av det här!

  Sara 2010-09-01 08:47:13
  Svara
 • Jag tänkte tipsa dig om denna video http://www.youtube.com/watch?v=3otUlQ4wvLY du gillar nog Joseph Gordon-Levitt och jag blev lite charmad av hans franska sång…

  fina fina bilder som vanligt
  kram

  Mia 2010-09-01 08:42:28 http://hepek.blogg.se
  Svara
 • Du har så himla tjusiga bilder att man blir varm i hela kroppen av att titta på dem!

  Ida 2010-09-01 07:44:25 http://tobehappy.blogg.se
  Svara
 • Tack för ruskigt vackra bilder och en utmärkt liten tutorial.
  Det var intressant att läsa om hur du fått till de fina hjärtanen i en av bilderna.

  Maria- Claudia 2010-09-01 00:09:49 http://santander.blogg.se
  Svara
 • ett himla himla bra inlägg måste jag säga! speciellt med tanke på att jag preciiis köpt min allra första systemkamera! 🙂

  freja 2010-08-31 22:08:45 http://heja-freja.blogspot.com
  Svara
 • tusen tack! tycker att dina bilder är fantastiskt vackra!

  Träningsglädje 2010-08-31 21:45:36 http://www.traningsgladje.se
  Svara
 • det är så himla mycket kommentarer redan, men jag får väl säga tack för väldigt bra hjälp! kram

  Hannan 2010-08-31 21:25:43 http://musikpolis.blogg.se
  Svara
 • alla dina bilder är så grymt bra. vackra. oemotståndliga hihi 🙂

  vonskareng 2010-08-31 20:21:10 http://www.metrobloggen.se/vonskareng
  Svara
 • vilken fin guide du gjort sandra! jag som till och med arbetar som fotograf skulle inte hinna och orka, så bra jobbat! <3

  jessica 2010-08-31 20:15:48 http://www.vintageportale.se
  Svara
 • Tack snälle, det här var en ruggigt bra guide;)

  Sara 2010-08-31 20:08:20
  Svara
 • du tar så underbart fina bilder!!

  Angelica 2010-08-31 19:56:16 http://mataduvor.blogg.se
  Svara
 • Du är sådan underbar fotograf! Älskar dina spontana bilder och de känns alltid så verkliga. Färgerna är alltid så mysiga och man vill bara hoppa in i bilden och ta del av all stämning!

  Det var intressant om hur du fotar och redigerar, enkelt för en som inte kan så mycket att förstå, grundläggande grejer. Mycket bra.

  Svara
 • superbra! puss

  Julia 2010-08-31 18:19:03 http://disarmmynightmares.blogg.se
  Svara
 • I am so happy! This is like the world’s best birthday present. Thank you so much lovely Sandra. You are amazing. x

  Lauren 2010-08-31 18:01:10 http://www.glossaryzine.blogspot.com
  Svara
 • Jättefina bilder som vanligt, schysta tips om redigering!

  Du som alltid skriver så bra texter, kan inte du posta nånting om bra grejor med hösten? Haha om man får lägga in önskemål… Jag kanske har missat det, du kanske redan gjort det. Men jag tycker det är så deppigt med höst, mörkt kallt och framförallt alla rutiner. Skulle vara så himla härligt med ett schyst inlägg om saker man kan gilla med hösten, och det känns som att du kan göra just ett sånt inlägg himla bra. Gör det själv kvinna kanske man tänker om mig nu, haha, men du skriver så inspirerande. Och fler skulle nog tycka att det var kuligt!

  cheers! take care!

  Hanna 2010-08-31 17:43:00
  Svara
 • Åh vad bra, precis allt jag ville veta 🙂
  Tack tack!

  /C

  Hansby 2010-08-31 17:39:12
  Svara
 • Fan vad duktig du har blivit. Blir sjukt inspirerad. Älskar dina bilder. ♡W

  Walter Naeslund 2010-08-31 16:54:54 http://walternaeslund.com
  Svara
 • OMG! Jag älskar bilderna!!!!! 😀

  K A R O L I N A 2010-08-31 16:54:29 http://bykarolinaa.blogg.se
  Svara
 • Hade dött av lycka när jag blir äldre om jag hade haft den kvalitén och de fina bilder som du har att visa mina eventuella framtida barn. Men man får väl ta och investera i en fin kamera när man har råd!

  Jenny 2010-08-31 16:47:45 http://passi0n.devote.se
  Svara
 • Tusen takk for tips. <3 Kommer aldri til å ta like fine bilder som deg, men det er lov å prøve.

  Nøve 2010-08-31 16:37:32 http://omgstfulzm.blogspot.com
  Svara
 • Tack så mycket, jag har undrat över dina drömska bilder!

  Karin 2010-08-31 15:56:16 http://vackerunderbar.se
  Svara
 • Hej Sandra,

  Tusen tack för ett superbra inlägg. Jag har en liten praktisk fråga. Hur förvarar du din kamera när du tar med den ut? Jag fotar en del, men ibland orkare jag inte tar med den för att jag inte har tillräckligt med plats i väskan. Än så länge har jag den i en egen kameraväska, som jag lägger i min väska. Men jag funderar på om man kanske kan ha den rakt ner i väska. Man har ju ända objektivskydd.. vad är din åsikt om detta?

  Tack för en bra blogg,

  Karin

  Karin 2010-08-31 15:53:53 http://www.karinsperspektiv.webblogg.se
  Svara
 • Är precis påväg att byta upp mig till en 50D, så det var mycket intressant läsning!

  Kamilla Nylund 2010-08-31 15:47:16 http://kamillush.blogg.se
  Svara
 • Du är så duktig på att fotografera!

  panda 2010-08-31 15:40:50 http://www.gulasnickarbyxor.blogspot.com
  Svara
 • Förlåt, men vart hittar man ”raster” i photoshop?
  Tacksam för svar!
  Kram

  moa 2010-08-31 15:37:35
  Svara
 • Hejhej!

  Jag och en kompis skall åka till NY i höst och stanna där i några veckor (läsa engelska ca 5 veckor). De som organiserar dessa kurser anordnar boende till en om man önskar men sen kom jag och tänka på att man kanske kan hyra lägenheter och i sin tur kom jag och tänka på att niotillfem var ju där nyligen i en hyrd lägenhet. Har du några fina tips att dela med dig av? Blir glad i så fall!

  kram,
  christin

  Christin 2010-08-31 15:34:30 http://www.harts.blogg.se
  Svara
 • Mycket uppskattat inlägg!

  Själv fotar jag alltid med inställning M, alltså manuell. Ganska så mycket att hålla reda på då, men då bestämmer man helt över hur bilden ska se ut!

  Då gäller det att få ”stegen” att vara i mitten för att få bra ljus, men då kan man ju också trixa för att få bilden ljusare eller mörkare, genom att snurra på ratten! Har för mig att man inte kan göra det i P?

  Kanske värt att testa ni som inte gjort det?

  Sofia i London 2010-08-31 15:29:12 http://sophedeluxe.devote.se
  Svara
 • Kul att läsa. Själv har jag (förutom det fasta 50mm) ett Canon 15-85 och med det täcker man allt! Dyrt och stort men äckligt bra. Jukeboxbilden är fantastisk!

  Daniel 2010-08-31 15:28:42 http://dmilton.blogspot.com
  Svara
 • åh! sandra det här var ett jättebra inlägg! jag är också så dålig på inställningar och det är så fruktansvärt tråkigt att läsa instruktionsböcker fastän jag vet att man borde.

  julia. 2010-08-31 15:12:50 http://julia.blogg.se
  Svara
 • Bästa inlägget någonsin!! Jag har också ett 50mm’s men har inte hunnit fota så mycket med det tyvärr. man känns så begränsad på nåt vis med närgränsen (som inte ens är nära alls). men man kan få sköna bilder. Skulle vilja investera i ett liknande objektiv som det andra du har också. Du har alltid så fina bilder, men egentligen är det ju inte kameran som tar bilden utan fotografen… men du får alltid så drömska ljus, kanske ska prova redigeringstipsen. Älskar dina foton så mycket. den ena bilden är vackrare än den andra även om det bara är en vardagsbild. Det livar verkligen upp det tråkigaste tillfället, typ.

  (fast jag kör med nikon, men det är ju egentligen saksamma det med)

  linnea 2010-08-31 15:10:16 http://linneah.devote.se
  Svara
 • har också ett sådant fast objektiv, älskar det!

  M I K A E L A 2010-08-31 15:07:06 http://mikaelabjarve.blogg.se
  Svara
 • Jättebra skrivet! Nu blev jag inspirerad av att fota en massa (även om jag var ut och gjorde det imorse)!

  Sandra 2010-08-31 14:56:49 http://www.tintura.blogg.se
  Svara
 • bra inlägg, tusen tack. du fotograferar riktigt tjusigt, även om du kanske inte kan allt om bländare/slutare så har du känslan och det är det viktigaste. (en sak som jag bara undrar ganska mycket är vad det är för übersköna skodon som är under ”lite annat”. de bruna. fantastiskaaaaaa!)

  lovisa/polichinelle 2010-08-31 14:38:56 http://polichinelle.webblogg.se
  Svara
 • och vitbalans kan man ändra när som, inet bara när det är mörkt 🙂

  erica 2010-08-31 14:03:32 http://suddenlythough.blogg.se
  Svara
 • Det som är med det fasta är ju att det är stor bländare. Det gör att bakgrunden blir suddigare. Och större bländartal-lättare o ta i mörker.

  erica 2010-08-31 14:03:09 http://suddenlythough.blogg.se
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!