I förrgår lagade jag dumplingssoppa, en himla god liten rätt. De flesta ingredienser hittar du nog i en vanlig butik, men jag vet i alla fall att om man bor i Stockholm finns en asiatisk matbutik på olof palmes gata. Ska visa lite hur jag gjorde!
Du behöver:
– Dumplingsdeg (eller hur man säger?). Det är den där lilla högen som ligger till vänster. Hittar man inget sånt kan man rulla det man har inuti till köttbullar och koka. Du hittar dumplingsdeg i frysen på asiataffären.
– Sockerärtor
– Chili
– Lite olika kål
– Gräslök
– Fläskfärs
– Selleri
– Vitlök
– Purjolök
– Ingefära
– Soja
– Sesamolja
– Kycklingbuljong
Vi börjar med att göra dumplings. Hacka kål, ingefära, vitlök, chili, purjolök och gräslök.
Blanda allt i en bunke tillsammans med fläskfärs plus lite soja och sesamolja.
Dags att göra små knyten! Ta litegrann i varje och knyt ihop som små servettbåtar. Jag märkte att det gick enklare om jag doppade degen i vatten först. Om man undrar lite bättre hur man knyter kan man titta på den här roliga filmen:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=r8MBX-SXnmg[/youtube]
Koka alla dumplings i ungefär två minuter och lägg de sedan för att svalna lite grann på en tallrik.
Dags för soppan! Skiva purjolök, selleri, chili, gräslök och sockerärtor. Man kan egentligen lägga i lite vad som helst som är gott.
Koka i några minuter tillsammans med en kycklingbuljongtärning. Tillsätt soja, sesamolja och lite kål och rör runt.
Gräslöken som blir över kan du ställa en vas vetja. Det gjorde jag och fick den här minimalistiska buketten.
I med dumplingsen i soppan och sedan är det klart! Ät upp.
.
This is a recipe for dumpling soup that I made two nights ago. Click in english in the right frame to read it and just ask if you have any questions.
[…] hatte das unglaubliche Bedürfnis nach einer asiatischen Suppe (vielleicht ist Sandra auch ein klein wenig schuld daran) und habe mich gestern mal ans Werk gemacht.Was ich so gerne mag: […]
[…] grönsaksdumplings så att det räckte för mig och Nina i en evighet. Receptet hittar du här och […]
[…] och därför är ju receptet höftat. Den här dumplingsoppan är till största del lagade efter detta recept men har även en del avvikelser – och det blev så vansinnigt […]
[…] söndags gjorde jag dumplings igen. Fast denna gång med räkor och edamebönor i. Dumplingsdeg hittar du i frysen i asiatiska […]
[…] Kommer komma till Stockholm halv elva, då ska jag hem, tvätta håret och äta något. Sen så tänkte jag försöka hinna med en snabbis på stan och kolla efter lite saker innan jag ska åka på ett jobbigt möte som säkert kommer att gå bra men ändå känns väldigt jobbigt. Efter det så ska jag åka hem till Sissel och vi ska laga dumplingssoppa. […]
Åh detta ska jag absolut pröva! Fast veganskt, men det går säkert bra det med 🙂 Tack för den finaste bloggen jag vet! Puss & Kram
Dumplingssoppa låter oslagbart! Kolla in mitt sopp-blogginlägg, ett annat topp-sopp inlägg! Ploppplopp.
men åhh, vad duktig du är.
har bara gjort dumplings en god, när jag bodde hos min vän i japan. så himla skoj det var! borde prova det igen! tog inte alltför lång tid, vad jag vill minnas, och var inte så svårt. mest pyssligt!
spunnet socker – majas alfabet <3
cissy – precis som det star i inlagget ska de bara koka i nagon minut. kram.
judith in brkln – bor i huset bredvid! kopte alla grejer dar 🙂
underbart att du rullar sjalv, ar du lat som jag ga till clinton food market pa samma gata,
3 pasar dumplings for 10 bucks:)
Hahaha åh, filmen! <3
Det ser fantastiskt gott ut! Hur lång tid tar det att koka ihop hela kalaset ungefär?
Åh, buketten får mig att tänka på Majas alfabet:
Gräslök med sitt goda strå/ har en stjälk med blomma på/ stråna klipps på omeletten/ ett helt år varar blombuketten/ när allt är grått och det är höst/ har jag min blombukett till tröst/ då minns jag sommarskärets skreva/ där gräslök konstigt nog kan leva
men man skriver väl ”de flesta…” man kan ju inte skriva ”dem flesta”? det ser ju knasigt ut och låter ju helt konstigt. :S
tycker det är sjukt svårt med de och dem också; man säger ju ”dom” – men jag försöker lära mig trots att jag blev skolad att lära mig de & dem, fast det var okej om vi skrev dom också.
Ugha. Det såg inte så gott ut… men bra att det smakade 😉
hahahah ahhhhh asiater är bedårande, jag älskar hur dom gör allt så gulligt och knasigt och tokroligt!
Åh, jag älskar verkligen dumplings. Första gången jag åt dem var faktiskt i New York, på Joe’s Shanghai (24 West 56th Street). De har fått väldigt många bra recensioner för sina dumplings, och man förstår verkligen varför när man äter dem. Rolig video förresten! Det är så kul när asiater pratar engelsa, haha. 🙂
Jenny Z – i love stories like this! A very sad story though. Thanks for sharing.
jennifer – haha nej usch. vet vilken det ar men tittar inte pa skrackfilmer overhuvudtaget for jag gillar inte kanslan att vara radd.
A – men jag vet att jag ar dalig pa det och jag ovar. Jag vet om ditt knep och forsoker tanka sa. Man kan ocksa tanka they= de och them=dem, for av nagon anledning ar det enklare pa engelska. Men ibland funkar inte det har knepet. Som i den har meningen exempelvis: ”De flesta ingredienser hittar du nog i en vanlig butik.” Hur gor man da, nar det inte funkar? Jag larde mig att anvanda ”dom” i hela grundskolan och har inte de och dem inbyggt i magen.
karina – mmm!
A: bra knep där! Jag har själv svårt att skilja ut de och dem!!! så tack. det knepet tar jag också till mig!
då eg var i India, nærare sagt Kalimpong og ei kvinne frå Bhutan var vår vert, laga ho dumplings. ikkje suppe, men saman med ein heimelaga, supersterk pickle og den buljongen ho hadde rundt sjølve dumplingane, åh. vi drakk den som om det skulle vore livets vatn. berre litt olje, salt og koriander, samt kokekrafta frå dumplingane. himmelsk.
Jag dör vad gott det är med dumplings! Förra veckan åt jag det flera dagar i sträck. Dumplingssoppa har jag dock aldrig testat på. Men det måste jag ju göra! Ser jättegott ut!!
Looks delicious it’s been a while since I made myself wonton soup xoxo
Gud vad gott det ser ut!!!
cool, looks delicious! will give it a try
Det ser så himla gott ut! Ska testa!
Gillar din blogg, vill ge dig ett litet tips bara. Du skriver väldigt ofta fel på ”de” och ”dem”. Vi är ju många som inte riktigt har pejl på när man ska använda vilket, så här kommer ett skitbra knep, som man får upp som första träff på google:
”Nästa gång du hamnar i en situation där du tvekar mellan de och dem provar du med jag eller mig istället. Ordet jag har nämligen samma form som de, liksom mig har samma form som dem.
Vi testar: heter det Spara en tårtbit åt de eller Spara en tårtbit åt dem? Om vi byter ut orden så ser vi genast att det heter Spara en tårtbit åt mig. Och mig hade ju samma form som dem. Alltså ska det vara Spara en tårtbit åt dem. Använd det här knepet varje gång du är osäker!”
That looks delicous! I also made dumplings last week.
Om du inte sett filmen ”Dumplings” så bör du inte göra det heller om du vill fortsätta äta dem. En film där de stoppar in foster i dem för att förbli ung. Superstört.
Oh my gosh! That’s my favorite food in the world, and my grandmother used to work in a dumpling factory and she made 8 cents for each dumpling, and she was such a dumpling folding star that she could fold up to 200 dumplings an hour and her boss would try to sabotage her by giving her at batch of the little round dough things that were imperfectly made so that all of her dumplings would fall apart! He eventually fired her for working too fast and then my grandmother stayed home and made dumplings for me and my mom instead.
I wish I wasn’t living in the south of France where there is a real dearth of Asian supermarkets and things like minced ground pork. My mouth is really watering from these pictures!
xx Jenny
Åh så härligt det ser ut! Asiatisk mat (som är väldigt brett såklart) är så oerhört gott!
Fina matbilder har du tagit också! Mat kan ibland se så oerhört äckligt ut på bild.
This is great! I’m a big fan of dumpling soup… I never thought to make it before, but now I definitely will. Thanks!
oj så du har varit super duktig! Imponerande.
Åh, ser otroligt gott ut!
I like your blog, you have a new follower, congrats!
Would you like to come and see my blog?
xo from Florence
Irene’s Closet
Sådant här är väldigt imponerande tycker jag. Att slänga ihop dumplings liksom. Du är himla duktig på det här med mat.
Haha I love that video! I’m totally going to try this! There’s something about asian cooking that always seems too complicated and hard but after that crazy video made it look so easy I think maybe I could do this