åh det är natt och på avstånd hörs skratt och man går hem genom stan, en doft av hö från nån ljuv skärgårdsö smyger sig tyst intill stan.

Jag har haft en olidlig hemlängtan de senaste två veckorna. Så att det gör ont i kroppen och man får svårt att andas när man ska sova. Det är dumt, för det har precis blivit vårsommar här och man kan sitta i parken och på uteserveringar och gå i t-shirt fastän klockan är midnatt.
Men Sverige är så väldigt fint just nu. Det skarpa vårljuset, vitsippor och tussilago, solen som bränner genom fönstren tio på kvällen och körsbärsblommorna i Kungsträdgården. Och jag saknar min cykel, saknar när träden knoppar på norrtullsgatan, saknar nyckelpigor och färska räkor. Och alla mina vänner i tunna vårkläder och nya solglasögon, Tranans uteservering, långpromenad på Gärdet med Milla och Vera, isen som smälter bort och försvinner till november och nyborstade trottoarer. Någon skrev när jag precis flyttat hit att saknaden blir som allra värst precis när ett halvår har gått. Och sedan värker det i ett par veckor tills den avtar försiktigt och allt blir som vanligt igen. Som olycklig kärlek ungefär. De får väl vara så nu. 


I miss Sweden today.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
47kommentarer
 • jag upplever svensk vår för första gången på fyra år. Och Sandra, det är verkligen magiskt. Skånes stränder, alla magnolier och körsbärsträd. Glassen, alla människor i shorts och framförallt en plötslig öppenhet. Det blir så mycket bättre när man fått sakna den så det nästan gör ont. Men bäst är den, den svenska våren och sommaren alltså 🙂

  johanna 2011-05-04 23:04:59
  Svara
 • Helt underbart magiska bilder!

  Gabriella 2011-04-29 15:26:20 http://elephantzoul.blogg.se
  Svara
 • Oh, I hope you are soon cured of your homesickness! When we visited NYC, we thought it was such a lovely and vibrant city, but I don’t know how you don’t ache all the time for Sweden because it seems like such a wonderful, peaceful, carefree place. My dream was to visit Germany, and a few years ago I did, and it felt so much like home after just 10 days that I still ache with homesickness for it.

  Oh goodness, now I’m homesick too! I’m sure NYC is very alive in the springtime…hope you get to enjoy it. 🙂

  Aubrey 2011-04-29 02:29:44 http://www.thetulipbulb.blogspot.com
  Svara
 • Du skriver så fint så jag spricker. Och jag kommer snart också få känna på det där med hemlängtan. Efter studenten hamnar jag någonstans. Var vet jag inte riktigt än, men jag kommer ha det solskensgrymt, med inslag av hemlängtansmoln.

  Hanna 2011-04-29 00:32:14 http://alltipasteller.blogg.se
  Svara
 • Så himla fint med alla uppmuntrande kommentarer. Våren i Sverige är väldigt vacker, men det måste vara ännu häftigare att uppleva det i New York. Och som skrivet, du har ju upplevt över 20 svenska vårar och somrar, så några i New York är nog bara bra för balansen.

  andrea 2011-04-28 17:17:52 http://www.lowhighlife.blogg.se
  Svara
 • Forstar precis. Bor i England och har san fruktansvard Sverige-och Stockholmslangtan ibland. Lyckos mig eftersom jag spendera sommaren dar och jobba. Suktar redan efter rosevin pa skinnis, parkteaterpickinickar, Debban slussens uteservering, bad i vinterviken, midsommarsill, sommarnatthang pa balkonger och Popaganda.

  Lina 2011-04-28 14:14:26 http://www.linalena.blogg.se
  Svara
 • Hej!
  Fint skrivet, håller med dig.
  Vet du varför man inte kan komma in på blodsvettochsvartpeppar längre?
  Jag bor med kompisar i London och vi älskar bloggen!

  Sixten 2011-04-28 12:12:59
  Svara
 • se där, stockholm är bäst. Men han kunde bo i berlin på vintern.
  usch denna kyla! 🙂

  knaper 2011-04-28 11:23:19 http://www.knaper.blogg.se
  Svara
 • ååh rubriken är min favofavofavofavorittext, alla låtar alla kategorier!

  Agnes 2011-04-28 11:10:03 http://primulett.blogg.se
  Svara
 • Jag vet, min mormor skickade precis påskkort till mig i Brisbane dar jag bor och hon skrev: Linda, vi plockade de forsta vitsipporna idag, kan du kanna doften om du sluter ogonen? Och visst kan jag. Det finns alltid for och nackdelar med att vara vild och våglig och bara flytta till andra dela av varlden. Men jag intalar mig att det ar till det basta, i slutandan!

  linda roos 2011-04-28 08:16:47 http://lindar00s.wordpress.com
  Svara
 • förresten, gud vad jag såg nu att på den dära bilden när ni sitter på en innergård runt ett bord med Elsa på högerkanten, så sitter ni på min kompis gård!!!
  Precis vid de fönstrena råkade jag släppa en fjärilsballong när jag var liten.
  Pepp på att vi har varit på samma grus!!
  <3

  eira 2011-04-28 00:11:15
  Svara
 • Kanner precis samma sak, fast for min del har det gatt fyra manader sa min hemlangtan ar val tidigare an planerat. Ar i ett land som nu har host och gar mot vinter sa tror det kan vara darfor. Vill ocksa sitta i den starka varsolen och blunda, ata dammsugare och cykla hem pa i den ljusa var kvallen nar blommorna knappt har gatt och lagt sig an. Inte kura inne med en filt i ett par manader.

  Sanna 2011-04-27 23:51:36
  Svara
 • Jag har aldrig känt att jag har en hemstad så jag längtar aldrig hem. Jag kan sakna sthlm ibland men dit kommer jag aldrig mer flytta (mest på grund av en sjuk invånare med läskiga vänner)
  Ibland måste man börja om, tänk på det som är bra med NY så löser det sig!

  Kram!

  anonym 2011-04-27 23:42:14
  Svara
 • Den kommer och går, hemlängtan… jag har bott utanför Sverige i 6 år, och för mig är den lika stark nu som den var första året… men den kommer ju i perioder, kanske kom den oftare förut, är inte helt säker…men just nu är jag också inne i en längta-hem-period, blir ofta värre på våren och sommaren

  Anna 2011-04-27 23:14:44
  Svara
 • alltså, avsnittet som slutar med att catalano tar hennes hand i korridoren. jag skrattar och gråter och avlider (och går och lägger mig utan att ha skrivit färdigt mitt projektarbete).

  julia 2011-04-27 22:25:56 http://ohhboy.blogg.se
  Svara
 • min hemlängtan och kris kom efter 10 år. jag kan inte hjälpa att tänka på hur livet hade kunnat vara.

  r 2011-04-27 22:01:07
  Svara
 • vackert.

  Lisa 2011-04-27 21:55:06 http://popflickan.blogg.se
  Svara
 • det löser sig…..

  kram!

  Sofie 2011-04-27 21:35:47
  Svara
 • Ja, bara man vill något tillräckligt mycket så går det att stå ut med den där hemlängtan som kommer när man minst anar det. För mig var det värst under vintern, när allt var grått. Sen gick det lättare.

  Emeli / Lovely chaos 2011-04-27 21:26:40 http://lovely-chaos.blogspot.com
  Svara
 • Jag känner precis likadant just nu. Har så fruktansvärt ont i hjärtat av saknad att jag tror jag ska gå itu. Saknar min pojkvän. Saknar min mamma, pappa, lillasyster. Saknar mina vänner. Saknar min hund. Saknar alla välkände dofter. Saknar Sverige.
  Jobbar som au-pair i Skottland sedan Oktober. Och just nu har vi så fruktansvärt fint väder, det har inte regnat på över en vecka (rekord sen jag kom hit tror jag), tulpanerna blommar, det är just ända till 10 på kvällarna och allt är så himla underbart vacker just nu. Och allt skulle vara så himla fint om jag inte hade så fruktansvärt ont i hjärtat. Precis hela tiden.

  Lillan 2011-04-27 21:16:27 http://lillanfahlstedt.blogg.se
  Svara
 • Simply, I know that homesick feeling so well. It springs up on you when you least expect it. You stare out in the sky wondering whats going on so far away, half missing being there half knowing you can’t be there. Which makes the tightness. I hope it passes soon for you.

  xo

  Emily 2011-04-27 21:12:47 http://emilymarthick.blog.com/
  Svara
 • Hej fina Sandra! Förstår din hemlängtan, men eftersom du verkar trivas så tror jag att den kommer att avta. Trots att jag bara flyttat 60mil hemifrån så värker det ofta i hjärtat av saknad av vänner, pojkvän och familj… när känner mig ensammast i världen nästa gång, då ska jag tänka på dig! Ha de finast kramar

  Alex 2011-04-27 21:11:02 http://svanhem.blogg.se
  Svara
 • Men jag med, är också inne i tyngsta hemmalängtar perioden just nu. Tror det beror på att april/maj är så fruktansvärt fina hemma. Det doftar och doftar och doftar i luften och män man tycker om får imma på glasögonen när det blir kväll och folk sitter ute, på balkoner, i parker, på klippor och tak och man känner sig en aning små-pirrig i magen mest hela tiden, och man vet inte riktigt varför, det är ingen speciell anledning, allt känns bara lite härligare och så blommar det ö.v.e.r.a.l.l.t.

  batfour 2011-04-27 21:00:13 http://batfour.tumblr.com/
  Svara
 • jag har bodd snart två år i frankriket och jo och ja hemlängsel kommer och går fortsatt. men det är nåt med den här tiden, for att jag har inte värt hemma senn januari och jag skal snaaaart hem igjen så da är det klart at man får hemlängsel men det betyr jo inte at man inte har det bra där man är. jag tror at for mig så är det bara en del av att bo utomlands, och det kommar nog alltid vära så men jag skulle inte ville bo i norge (altså det är mest mitt hem) själv om jag saknar det. jättefine bilder som alltid. hoppas du kommer over din hemlängsel den känslan är inte bra, jag vet, men den är nog där iallafall, så får man väl leva med det och ha det jättebra endog:D

  Anja 2011-04-27 20:36:46 http://anjastensrud.blogspot.com
  Svara
 • Få saker går att jämföra med ljumma Stockholmsnätter, men ljumma New York nätter kan inte vara långt därifrån.

  Stockholm Syndromet 2011-04-27 20:18:54 http://syndromstockholm.blogg.se/
  Svara
 • Jag vet hur det är! Flyttade från min familj i somras för att bo i Paris ett år. Hemlängtan suger. Men det är ändå ganska fint att märka hur mycket man kan känna för sitt hemland. Sverige har något speciellt som ganska få har svårt att komma ifrån tror jag.

  nina 2011-04-27 20:11:27 http://nijavlana.blogspot.com
  Svara
 • Det stämmer så väl. När jag flyttade hemifrån, långt bort från familjen och vänner, så var det jättespännande och roligt det första halvåret. Precis efter att ett halvår hade gått, så blev jag fullkomligt förkrossad och deprimerad. Jag grät i veckor, toksaknade min familj och ville bara HEM, HEM, HEM. När det gått några månader, så vänjer man sig och det blir lugnt.. man står ut. Precis som en olycklig kärlek. 🙂 Fast sen kommer dippen igen, fast då ett år senare. ^^ Jag kommer nog aldrig vänja mig helt vid att bo långt ifrån familjen och vännerna. Jag är helt enkelt en skåneflicka, vart än jag bor, men däremot är min kärlek för en speciell människa alldeles för stor att jag får vila mina skånevingar ett tag, ett par år kanske.

  Nina 2011-04-27 19:41:10
  Svara
 • God, I would too. Considering the rich life you led there. And in NYC, too. It’s magic!

  xx{ish.},
  Mae Lu @ thereafterish.!

  Mae Lu 2011-04-27 19:35:33 http://thereafterish.wordpress.com
  Svara
 • Sandra, i höstas försökte jag mig på att bo utomlands ett tag. Jag åkte till Fuengirola i Spanien för att gå på svenska skolan där nere. Jag vet precis hur hemsk en hemlängtan kan vara. De finns de som säger att när hemlängtan väl kommer, så ska man hålla ut. Men ibland blir den för stark för sitt eget bästa och det var precis vad som hände för min del. Efter en månad bestämde jag mig för att åka hem och vet du, det var det bästa jag någonsin gjort. Så kom ihåg det, ha inte för höga krav på dig själv. Tillåt dig själv att åka hem om det gör för ont.

  Lisa 2011-04-27 19:26:06 http://stjerthjerta.blogspot.com
  Svara
 • åh vad mysigt! så underbara fotton!

  Angelica 2011-04-27 18:53:09 http://mataduvor.blogg.se
  Svara
 • Ja, just nu är det så vackert här att man får ont i magen!

  Malin 2011-04-27 18:52:13
  Svara
 • Hej sandra! Vi har nyligen haft en kurs som har berört internationell handel. Det är vanligt att hemlängtan kommer efter ca 4 månader men sen kommer man att gilla det mer igen efter att man ha haft en liten svacka. Man kanske till och med tycker att det är konstigt att komma hem igen efter ett tag för att man har lärt sig att uppskatta kulturen i det nya landet. Multikulturell blir man i alla fall efter ett tag och det är en bra egenskap om du frågar mig, för då kan man se på världen i ett helt nytt ljus och tänka lite mera out of the box.

  http://www.nhtvwiki.nl/wiki02/index.php?title=Culture_shock
  Check it out! Vet inte om det hjälper att veta att de flesta känner samma sak som du efter ett tag när ”the honeymoon stage” är förbi, men det är värt ett försök 🙂 Det stämmer alltså det där som den där ”någon” sa åt dig. Styrkekram <3

  elinor 2011-04-27 18:49:12
  Svara
 • Oavsett vart på jorden du befinner dig så lyckas du alltid fånga de allra finaste på bild. Sverige, Tokyo, Paris eller där du bor nu<3 Fint skrivet, fina bilder. Fint som vanligt:)

  Miranda Margareta 2011-04-27 18:42:18 http://www.mirandamargareta.blogspot.com/
  Svara
 • men så fantastiskt att du och ludvig gör detta samtidigt tycker jag. mina vänner och jag är aldrig i samma äventyrsfas samtidigt, det gör mig olycklig ibland.

  mimmi 2011-04-27 18:35:56
  Svara
 • Galet fint beskrivet, var tvungen att gilla på bloglovin så jag kan läsa det igen nån gång. Så fint.

  Sara 2011-04-27 18:33:54 http://thevelvetpond.blogg.se
  Svara
 • Jag är i Kenya just nu och även då jag har det väldigt bra här så är det tråkigt att det aldrig händer något mellan säsongerna. Jag har haft hemlängtan från och till i en månad nu, och det avtar sakta men säkert och jag tänker att allt det jag saknar med mitt underbara svea kommer att finnas kvar och det magiska med våren, det underbara med sommaren och den obarmhärtigt vackra hösten kommer att finnas kvar när jag kommer hem igen. Jag förstår dig, finns med dig i din saknad så som du finns med i min då jag känner samvaro när jag läser dina texter. Skönt att någon är ärlig med vad man tycker och känner. Tack!

  Sara 2011-04-27 18:19:56 http://www.sarapunktcom.se
  Svara
 • Om du åker hem nu skulle du ångra dej, och sverige kommer vara exakt lika fint nästa vår och varje vår efter det! Och hur mycket jag än älskade att ta de första fotona på körsbärsträden i helgen, skulle jag mycket hellre sitta i central park med solglasögon!
  allt blir bättre om ungefär en vecka <3

  eira 2011-04-27 18:15:56
  Svara
 • Jag har bott utomlands sedan september förra året; hösten spenderade jag i Spanien och vårterminen tillbringar jag i Chile.

  Det är egentligen bara vid två tillfällen hittills som jag har haft en riktig hemlängtan; strax innan jul och just nu. Det känns konstigt att inte vara där när äppelträdet utanför mitt sovrumsfönster slår ut i blom, när gatorna sopas rena från grus, när man äter sommarens första mjukglass fastän det egentligen är alldeles för kallt för glass, när dagen aldrig blir natt.

  Jag kommer på mig själv med att sakna små, till synes helt obetydliga, detaljer som jag aldrig reflekterade särskilt mycket över när jag bodde i Sverige. Jag saknar att äta frukost framför Nyhetsmorgon, jag saknar pojkar med skjortor, lagomt tighta jeans och solblekt hår, att spendera timmar på kaféer med vänner man träffar alltför sällan, att få uppleva den första riktiga vårdagen. Framförallt saknar jag vetskapen att vad som än händer, så finns det alltid någon där, någon som bara är ett samtal bort och som inte bor på andra sidan jorden.

  Men när saknaden blir som värst så tänker jag också att jag har ett helt liv av frukostar framför Nyhetsmorgon och vårdagar i Sverige framför mig, och jag blir arg på mig själv för att jag inte alltid uppskattar min tid här, framförallt eftersom jag vet att när jag om några månader väl kommit hem så kommer jag bara vilja åka iväg igen, bort från tråkiga lagom-Sverige och gråa morgnar, tandläkarväder och vardagstristess.

  Nu ska jag ta en promenad i mitt höstfina Viña del Mar och påminna mig själv om att jag ju har det rätt bra här trots allt.

  Tack för en underbar blogg.

  Gabriella 2011-04-27 18:12:07 http://ellaenelextranjero.blogg.se/
  Svara
 • I can see why! You take such beautiful photos.

  Michelle 2011-04-27 18:01:28 http://www.thefeatherden.net
  Svara
 • Sverige kommer stå kvar! Och jag har hälsat från dig nu!

  Jessica 2011-04-27 17:46:43 http://jessi91.spotlife.se
  Svara
 • Men du får tänka på att du hade bott ännu längre ifrån din man om du bott i Sverige…

  Erica 2011-04-27 17:25:33 http://enettaiparis.blogg.se
  Svara
 • Vet exakt vad du menar. Har hört att det är 7 dagar, 7 veckor och 7 månader som brukar vara jobbiga, de hållplatserna alltså. Sitter själv ungefär ett halvt jordsnurr från hem även jag, men man ska också minnas att hemma är alltid så himla FANTASTISKT när man är borta = man romantiserar som en tok.

  Sofia på sydfronten 2011-04-27 17:23:47
  Svara
 • ja, sverige är fint och lite magiskt såhär års men herregud du har följt din dröm och ditt hjärta och det är värt mer och som någon sa: sverige finns alltid kvar. puss

  lina 2011-04-27 17:23:31 http://ramlad.blogspot.com
  Svara
 • Åh jag med!!! Men jag åker hem på lördag, efter lite mer än ett halvår… Fast inte bara på grund av hemlängtan såklart

  betzor 2011-04-27 17:22:47 http://baba-i-berlin.blogspot.com/
  Svara
 • I know how you feel Sandra. I have been living away from my home for close to two years now and sometimes I get so sad about missing it that I wonder why I ever left in the first place xo

  Feeona 2011-04-27 17:13:59 http://www.disappearherefeeona.blogspot.com
  Svara
 • Det kommer bli bra igen! Och Sverige, det finns faktiskt alltid kvar, det är lite för långt borta från allt ibland bara.

  Emelie 2011-04-27 17:07:36 http://unvelo.blogg.se/
  Svara
 • Varma Stockholmsnätter kan vara så himla härliga alltså.

  LuvandotherDrugs 2011-04-27 17:05:26 http://luvandotherdrugs.blogg.se
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!