Förra veckan åt jag en så himla god soppa till lunch med päron och gruyere-ost som två av ingredienserna. Därför tänkte jag i måndags när jag handlade mat att jag också borde köpa lite päron och ost och prova att koka soppa på. Och igår blev det fruktsoppekokardagen. Jag valde butternut squash som huvudingrediensen och lade till lite andra grejer som smakar gott.
Detta behöver du (blev cirka 3 portioner):
– en butternut squash. Det finns i Sverige om man tittar efter lite noggrannare. Annars funkar nog gul squash eller pumpa.
– en schalottenlök, en gul lök (eller silverlök som på bilden), två vitlöksklyftor
– ett och ett halvt päron ungefär
– en rejäl bit gruyere-ost
– ruccola
– granatäpple
– purjolök
1.
Hacka vitlök, gul lök och schalottenlök och fräs i en stor kastrull.
2.
Skär butternut squashen och päronen i tärningsstora bitar och fräs tillsammans med löken i några minuter.
3.
Häll på vatten, låt koka upp och tillsätt hönsbuljong. Koka i tio minuter. Lägg sedan i creme fraiche och några nävar ruccola. Glöm inte att salta och peppra.
4.
Skär en stor bit gruyere-ost och bryt över.
5.
Mixa soppan slät.
6.
Skär purjolök i smala bitar och låt koka i soppan högst någon minut. Purjolök råkar nämligen vara för gott för att mixa.
7.
Strö över ett gäng granatäpplekärnor tillsammans med ruccola och lite extra ost. Ät upp!
.
Here is a recipe of a butternut squash soup I made last night:
Sizzle onions in a saucepan together with diced butternut squash and pear. Add water and chicken stock and let it boil for ten minutes. Add arugula, some gruyere cheese and sour cream. Mix. Dice some leek and add to the soup and let it boil for just a minute to keep the crispiness. Sprinkle salt and pepper, pomegranate seeds and a bit of arugula on top. Eat!