Förra veckan åt jag en så himla god soppa till lunch med päron och gruyere-ost som två av ingredienserna. Därför tänkte jag i måndags när jag handlade mat att jag också borde köpa lite päron och ost och prova att koka soppa på. Och igår blev det fruktsoppekokardagen. Jag valde butternut squash som huvudingrediensen och lade till lite andra grejer som smakar gott.
Detta behöver du (blev cirka 3 portioner):
– en butternut squash. Det finns i Sverige om man tittar efter lite noggrannare. Annars funkar nog gul squash eller pumpa.
– en schalottenlök, en gul lök (eller silverlök som på bilden), två vitlöksklyftor
– ett och ett halvt päron ungefär
– en rejäl bit gruyere-ost
– ruccola
– granatäpple
– purjolök
1.
Hacka vitlök, gul lök och schalottenlök och fräs i en stor kastrull.
2.
Skär butternut squashen och päronen i tärningsstora bitar och fräs tillsammans med löken i några minuter.
3.
Häll på vatten, låt koka upp och tillsätt hönsbuljong. Koka i tio minuter. Lägg sedan i creme fraiche och några nävar ruccola. Glöm inte att salta och peppra.
4.
Skär en stor bit gruyere-ost och bryt över.
5.
Mixa soppan slät.
6.
Skär purjolök i smala bitar och låt koka i soppan högst någon minut. Purjolök råkar nämligen vara för gott för att mixa.
7.
Strö över ett gäng granatäpplekärnor tillsammans med ruccola och lite extra ost. Ät upp!
.
Here is a recipe of a butternut squash soup I made last night:
Sizzle onions in a saucepan together with diced butternut squash and pear. Add water and chicken stock and let it boil for ten minutes. Add arugula, some gruyere cheese and sour cream. Mix. Dice some leek and add to the soup and let it boil for just a minute to keep the crispiness. Sprinkle salt and pepper, pomegranate seeds and a bit of arugula on top. Eat!
[…] Jag håller fortfarande på att lära mig vad man kan göra med pumpor i allmänhet och butternut i synnerhet, men har lärt mig att den passar utmärkt i soppa. Receptet för kvällen blev därför butternutsoppa med päron, gruyèreost och granatäpple. […]
så vansinnigt gott!
Ok – jeg lagde akkurat denne og det er kanskje den beste supper jeg noen sinne har laget!! Brukte rømme i stedet for creme fraiche. Fikk skryt av alle mine venner og skal lage mer snart!!
Namm!!!
Verkar gottgottgott 🙂
Mm, det såg gott ut! Du gör så konstnärliga inlägg Sandra, både foton och textrader. Lööv it :6
Bäst att göra soppa nu när det är höst <3
Gaaah! Så gott och krämigt!
Anna: Yes there is! If you cut the pomagranate in half, and hold it, so that your palm is facing the cut side, then take a wooden spoon and gently knock all over the skin of the fruit. That will make the seeds fall into your hand, and that should do the trick! Hope it helped! 🙂 <3
GIF’ar är så inne. Nice work!
I adore your food posts!
Wow! Skulle bli bra catering!
gott det ser ut! om man är en student med ganska låg matbudget, tror du man kan byta ut/hoppa över gruyeren då? älskar ju ost men det svider i plånboken… kanske någon billigare ost som också funkar?
Det måste jag prova!
Sandra, din krönika var så otroligt, otroligt fin. På riktigt alltså. Du behöver inte alls dö nervösdöden, för det var så himla kul att läsa. Jag klippte ut den och la den i min skolåda för fina lappar, så att den kan läsas flera gånger! TACK!!!! <3
Ser gott ut! Gör du kakor också?
Det är roligt att du testar annorlunda mat, det är spännande!!
Yummy, yummy, yummy I might try this with some of the apples we have xoxo
Åhhherregud vad gott det ser ut!
Spännande kombinationer. Måste nog testa det receptet nån gång.
This sounds great! But is there any way of getting the pomegranate seeds out of the fruit without bespattering yourself and everything around you?
Gud vad gott, det ska jag prova! Älskar gruyère, det är fantastiskt gott. Jag bodde i Schweiz i två år fram till i våras, i bern som ligger 20 minuter från staden Gruyère där osten görs 🙂
Tack för recept!
har precis läst din krönika i sofies mode, och jag tycker den var himla bra och fin (även om jag redan innan visste att den skulle vara det). älskar hur du får till meningar på ett så träffande sätt, du är begåvad sandra!
That looks lovely 🙂 where did you get the idea from?P
Mumsigt det lät och annorlunda! Gör alldeles för få soppor och hösten är en bra soppsäsong 😀
Awh tack för tipset! Det blir onsdagsdinner at my place!!=)