killing us softly.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=1ujySz-_NFQ&feature=player_embedded#![/youtube]
Tittade på den här fantastiska föreläsningen igår om hur kvinnor framställs i reklam och media. Så otroligt intressant och en (egentligen så himla självklar) påminnelse om att det vi jämför oss med inte är på riktigt. Det är på låtsas, det finns inte, ingen ser ut så. Och kanske det värsta är att det har blivit värre, mycket värre de senaste åren. Dokumentären tar också upp skillnaden på hur män och kvinnor framställs, och varför man inte kan jämföra en naken manskropp i media med en naken kvinnokropp. Man kan aldrig kan säga att det är samma objektifiering, för det är det inte. Den handlar även om att kvinnor om och om igen framställs i princip utan undantag som objekt, som produkter. Våra kroppar jämförs med bilar, yoghurtförpackningar och ölflaskor. Och så handlar den förstås om att ta ansvar. Om du jobbar som jag inom reklam, eller på en tidning, modesajt, är marknadschef på ett företag, eller var som helst i mediebranschen; se borde du se den här. För det är vi, som jobbar med det, det är vi som måste göra aktiva val varje dag i våra branscher eftersom vi har makten att göra skillnad.

Hur som helst, se den här nu! Du kommer må bättre, känna dig starkare, klokare, vettigare och argare. Så himla värt att känna så en söndag i februari. Alla andra dagar också för den delen.

Del 2 här.


hittad hos Kristin.

.

This is an amazing documentary about how women are portrayed in media. I think it is so extremely important to watch this, so please do. Here is part 2.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
105kommentarer
 • […] hittade jag tack vare att Sandra Beijer och Annika Bäckström skrev om den. Rate this: Share this:Like this:GillaBli först att gilla […]

  Killing us softly « 2012-03-04 15:41:12 http://radionerd.wordpress.com/2012/03/04/killing-us-softly/
  Svara
 • […] liberal critique: How free are our choices? What makes us commit to certain choices? It’s hard to say that we’re free to make our own choices in a society where marketing is… Facebook makes marketing on steroids possible. By analyzing the tons of data you send to facebook […]

  Concluding remarks on facebook | copy is right 2012-02-26 19:33:11 http://copyisright.se/?p=1582
  Svara
 • Viktig innlegg, og viktig at vi bloggere også er bevisst ansvaret vårt! Vi kan ikke si at det er feil at det er sånn i reklamer, hvis vi poster akkurat de samme typer bilder på bloggene våre. Jeg ser at veldig mange bloggere poster bilder av supertynne modeller hvor man kan telle ribbena. Da kan man ikke skylde på reklamebransjen. Vi må gå i oss selv først! Jeg deler og håper at mange andre også deler filmen, så flest mulig jenter (og gutter) får sett den!

  Anette 2012-02-20 20:52:21 http://sistergoldenair.blogspot.com/
  Svara
 • Tyvärr tror jag att denna informationen mest går ut till tjejerna. Hur ska vi få ut informationen till killarna så att de förstår att ingen människa ser ut så?

  Erika 2012-02-19 16:00:14
  Svara
 • Jag blev så sjukt arg av att se det där. I’m to young to live in this fucked up world.
  Jag skrev det här direkt efteråt:
  http://thedailyrune.wordpress.com/2012/02/16/240/

  Clara 2012-02-16 21:15:32 http://thedailyrune.wordpress.com
  Svara
 • tack för att du lade upp den här! så viktig.

  jasmine 2012-02-16 14:58:03
  Svara
 • Tack för att du postade den här videon! Så himla skönt att se och höra att det finns andra som delar ens åsikter. Jag har nästan börjat tro att det är fel på mig som blir så illa berörd och arg över hur samhället fungerar i det här avseendet när vänner och familj avfärdar mig som överemotionell eller säger att det helt enkelt är så det fungerar och att jag måste lära mig acceptera och hantera det. Jag vägrar.

  Sanna 2012-02-15 21:39:48
  Svara
 • Sorgligt men sant. En vän som är modell sa att mycket av det hon plåtats för, ex. H&M, egentligen bara är porträttfoton. Resten av kroppen är en docka de klipper in och manipulerar digitalt. Inte konstigt att så mångas självbilder är så vridna.

  Julia 2012-02-15 21:35:30
  Svara
 • Sjukt bra video, tittade precis på den. Så viktigt budskap. Det här väckte mig till liv om hur påverkade vi verkligen är av all reklam som hela tiden matas in i oss.

  Ester 2012-02-15 15:09:07
  Svara
 • Så himla viktigt! Bra att du tar upp det. Allt det här fick mig att tänka på bloggen Sälj Grej Med Tjej (http://saljgrejmedtjej.se/) där de lägger upp reklamannonser där tjejer poserar. Det kan vara allt från kaffe till bildäck och det är så himla sjukt och obehagligt att det faktiskt går till såhär. Plötsligt har man blivit nästan van vid lättklädda tjejer i annonser att man inte längre reagerar lika starkt. Men på Sälj Grej Med Tjej-bloggen blir man så medveten om hur knäppt det är, och det känns bra att man fortfarande blir förfärad. Om bara några år kanske man inte längre reagerar lika starkt och det är då det blir farligt…. Tack för den finaste bloggen! pussen

  Siri 2012-02-15 14:24:53
  Svara
 • bra! viktigt. tack!

  rebecca 2012-02-15 12:13:13
  Svara
 • Jattebra! Gillar nar du skriver om viktiga fragor, gor det garna igen.

  Viveca 2012-02-15 10:26:12
  Svara
 • Men dagen etter poster du et innlegg der du sminker hele ansiktet med 12 – tolv!- ulike produkter for å oppnå samme effekt som filmen viser…

  sminkedokke 2012-02-15 09:05:02
  Svara
 • […] media eller liknande, måste måste måste du kolla på det här föredraget, som Sandra bloggade himla bra om häromdagen. Det handlar om hur människor framställs i media och reklam. Det handlar […]

  Det viktigaste du kan göra idag. | Nina Åkestam 2012-02-15 02:41:56 http://blogg.resume.se/nina-akestam/2012/02/15/det-viktigaste-du-kan-gora-idag/
  Svara
 • Det är ej alltid så lätt att vara vare sig man eller kvinna !

  Josef Boberg 2012-02-14 21:41:38 http://josefboberg.wordpress.com
  Svara
 • […] snubblade in på Niotillfem och ett inlägg som handlade om hur kvinnor framställs i reklam, under- och övervikt. Lyssna, se […]

  Sätt av 45 minuter av era liv. | Lipan 2012-02-14 21:37:13 http://lipan.wordpress.com/2012/02/14/satt-av-45-minuter-av-era-liv/
  Svara
 • Hej! Det är första gången jag kommenterar här på din blogg. Det känns som om det är på tiden att jag gör det nu. Tack så mycket för att du tipsar om det här. Jag har gått och tänkt massor på medias framställning av människor och främst kvinnor. Eftersom jag själv läser media i skolan känns det absolut nödvändigt att bli mer uppmärksam och medveten om vad som faktiskt sker runt en. Väldigt ofta känns det verkligen som man går runt helt virad kring massmediernas lillfinger. Äckligt! Tack å tack återigen och bisous!

  sandra 2012-02-14 18:49:20 http://poptartsforbreakfast.blogg.se
  Svara
 • Tack och bravo och heja oss alla!

  aliciasivert 2012-02-14 16:04:04 http://www.aliciasivert.blogspot.com
  Svara
 • Tack för att du gjorde mig uppmärksam på denna viktiga dokumentär.
  Och tack för din blogg! Att läsa dina betraktelser är som att andas in en värld av möjligheter, kärlek, levande och mänsklig styrka.

  ”Life is a verb, not a noun.” – Charlotte Perkins Gilman

  Lotta 2012-02-14 14:12:21
  Svara
 • Sen tycker jag att det är värt att påpeka att problemet finns självklart inte bara inom media, musikbranchen. Hur grisig är inte den?

  m 2012-02-14 11:19:41
  Svara
 • trodde inte att jag skulle orka kolla på hela, eftersom den var på engelska, men den här var sjukt inressant. tack!

  rebecka 2012-02-14 10:26:38 http://whitewhales.blogg.se
  Svara
 • När jag var yngre behandlade jag avsiktligt alla killar jag träffade som objekt. Jag kallade t o m min dåvarande pojkvän för ”Köttet” och inte bara när han inte hörde… Jag berättade rakt ut för ett ligg om jag tyckte att hans kuk var för liten eller om han inte var ”bra”. Jag brydde mig inte för mitt mantra var ”killar får känslor först vid 25”. Jag fattar inte hur jag kunde vara så dum.
  Det tog ett tag innan jag förstod att det är precis lika jobbigt för killar som avviker från den skapade normen som för oss tjejer. Vi måste börja se varandra som människor. Inte som två kön på varsin sida av verkligheten.

  Anna 2012-02-14 08:46:14
  Svara
 • marco: vad var det för man? det finns ju ingen logik att göra så? varför skulle man lägga sig någons jobb? vem kommer ens för något så fräckt och konstigt, var han frisk? människor som lider av olika störningar ser ibland inte verkligheten som andra och saknar förmågan att känna empati och veta var sociala gränser går eller vad som är sociala normer. Det låter som en skadekontroll och besatthet. Det ger ju verkligen inte tjejen något och vad han får ut av det verkar svårt att avgöra…kan inte finns något mer än behov av att minska hennes trygghet och såra med makt och kontroll.

  ann 2012-02-14 01:56:45
  Svara
 • Alex long legs: Wow!

  Jag träffade en tjej en gång som kände att hon fick kämpa på sitt jobb för att hennes ord skulle bli lika mkt värda som en mans. Där män smög bakom hennes rygg med info via chefen och som sedan kom till henne via mystiska vis på jobbet, allt handlade om hennes privatliv. Hon var jätteledsen många gånger och de fick henne att känna sig så liten, som att de män som gjorde detta mot henne gjorde det för maktkontroll och visa att deras ord och handlingar är värda så mkt mer att det ska vara okej att gå bakom hennes rygg om saker som inte handlade om hennes jobb, då via chefer. Det mest sorgliga i det hela var att kvinnor i chefspostioner lyssnade på dessa männen och gjorde det de sa. De hyllade detta beteende. Hon mådde så dåligt att hon fick byta jobb, stalkingen fortsatte dock av samma person (personer). En polisanmälan vore på sin plats, men det finns ingen lag mot att ringa en chef och snacka skit.

  Jag kan inte för mitt liv förstå varför man vill göra en sådan sak mot någon, men det är en slag utfrysning och kontroll. Kanske mannen ifråga känner sig rädd och svag i vanliga fall och måste utnyttja kontrollgrepp för att såra och göra kvinnan mindr i sin egen miljö. För att göra någon mindre och undervärdera någon är det bästa man kan göra att bryta ner personsens trygghet och intrigritet avvisa all form av respekt. Uppmana till ett beteende som ser till att få sådant att fortlöpa.

  ”Vi såg på henne och skrattade när hon grät, när hon visste att vi hade snackat skit om henne på hennes jobb. Vi skrattade alltid och njöt! Kontrollen gjorde att vi växte… Det gav en kick. Jag ville att hela hennes liv skulle handla om mig, att vända hennes värld mot henne blev min drivkraft mitt maktgrepp” Sånna saker som mannen ifråga kunde säga…

  marco 2012-02-14 01:45:06
  Svara
 • Alex long legs 2012-02-14 01:22:50
  Svara
 • Julia: Det handlar inte om att kvinnor ska bli tuffare för att bli som ”männen”… Jag tycker problemet ofta ligger i att män inte ser hur samhället ser ut eller tar sin position på allvar. Eller kanske inte vill se…Gör man inte det kan man inte vända något eller förändra något.
  Nu pratar jag inte om kläder i första hand, utan sådana saker som personlighetsdrag är även indelade idag i feminina och maskulina drag för att vi ska passas in rätt på tex arbetsmarknaden. För att man ska hamna i rätt ”fack”.
  Kvinnor har kämpat i alla år för att ta sig fram på samma vis som män. Tycker att det är på tiden att fler män tar upp debatten som Magnus Betner ibland gör, våga möta den. Det är män som borde bli mer som kvinnor i så fall, vi behöver inte en tuffare, hårdare och mer macho värld (det som anses manligt). Jag ska inte behöva känna att jag måste vara så tuff för att bli hörd på samma vis, men det händer att jag gör det. Det gör mig många gånger irriterad. Detta ämnet, som Norh sa (komikern) ”Det gör så mkt att en man som Magnus Betner tar upp sådana saker. Det är sorgligt men jag känner ibland att jag skulle kunna skrika mig hes om samma sak, men folk skulle bara tycka att jag var en jobbig liten unge… När han säger det känns det som han stöttar det jag vill säga och det gör så mkt att det är från en mans perspektiv. Att han har sett problemet och bemöter det, gör det utfrån sin position som känd vit man i Sverige, sparkar tillbaka på vissa problem han ser med det mansdominerade samhället.”

  Jag tycker framförallt att det är imponerade när kända män tar upp debatten, eftersom de har en stor påverkan genom sitt kändisskap. Våga förvalta den, inte alla som gör det eller ens tänkt tanken.

  m 2012-02-14 01:17:00
  Svara
 • Julia, håller med dig. Sandra är driven och tuff! Blir bara irriterad när hon envisas med att öppna munnen a la sexy girl ad. Annars diggar jag henne skarpt!

  sandra 2012-02-13 22:51:38
  Svara
 • o herregud vad bra den var. tänker sprida den överallt och sluta noja mig så jävla mkt.

  Lisa 2012-02-13 22:27:01 http://www.thehunkz.blogg.se
  Svara
 • anna: Jag håller inte riktigt med dig där. Jag tycker inte att det är ett problem att kvinnor klär sig traditionellt kvinnligt. Man pratar ju ofta om att den feministiska kvinnan ska vara mer ”neutral”, och med neutral brukar många ironiskt nog mena en mer manligt kodad klädsel, såsom jeans och t-shirt. För varför ska just kvinnor eftersträva de manliga idealen i den feministiska kampen, när det lika gärna skulle kunna vara tvärtom? I ett jämställt samhälle kan man ju tänka sig att män anammar traditionellt kvinnliga attribut i lika stor utsträckning som kvinnorna, varpå en stereotypt kvinnlig klädsel skulle kunna ses som det ”neutrala”. Genom att överge det som är kvinnligt kodat, så medger kvinnan inför både sig själv och för världen att det kvinnliga inte är värt något. (Sedan är jag förvisso av den åsikten att det det INTE finns biologiskt determinerade manliga och kvinnliga egenskaper, men den här diskussionen handlar ju om hur vår kultur värderar de skillnader som miljön frambringat.)

  Jag tycker faktiskt att Sandra trots sin ”stereotypa kvinnlighet” inte beter sig på ett stereotypt kvinnligt sätt. Hon är driven, självständig, kreativ, intelligent och utstrålar integritet. Egenskaper som borde ses som objektivt bra oavsett kön.

  Vad som DÄREMOT är ett problem med Sandras blogg är hyllandet av den sköra kvinnan som man kan se när hon väljer ut favoritbilder från t ex flickr (tycker dock att detta har minskat något?). Ihopkrupna, bräckliga, självförringande och apatiska flickor vars röda lockar glänser matt i ljuskäglan från en igendragen persienn (very, very Silversaga). Passiva, men dekorativa. Destruktivitet förklädd till någonting åtråvärt, listigt förpackat i en romantisk 1700-talsmiljö. ”Our girls are taught to aspire to become nothing”, som det sägs i filmen. Ja, det är precis det som sker när flickor på detta sätt lär sig att det är oattraktivt är att sträcka på sig, ha en åsikt, älska sin kropp, ställa krav, skämta högljutt och värdesätta sig själva.

  Julia 2012-02-13 22:18:31
  Svara
 • I loved this! She just makes so much sense and presents everything so incredibly clearly and logically. I know I’ll never be able to look at that D&G ad the same way again…

  Lillan 2012-02-13 22:08:23
  Svara
 • när jag tänker på normbrytande kvinnor som får en att ifrågasätta könsroller och hur kvinnor framställs i media så är inte du den första personen som jag kommer att tänka på direkt, sorry to say. även om det är hedervärt att du tar upp det här så är du en del av problemet själv genom den bild du själv förmedlar till dina läsare. du spelar ju själv på en väldigt stereotyp naivistisk kvinnlighet som influerar många; din blogg bekräftar och befäster de könsroller som du säger dig vilja motverka.

  anna 2012-02-13 20:56:34
  Svara
 • typ det bästa sett.

  hanna 2012-02-13 18:02:52 http://kaffeblask.devote.se
  Svara
 • TACK Sandra, för att du visade mig det här. Jag har aldrig någonsin varit nöjd med min kropp men efter det här mår jag faktiskt bättre. Jag är hellre äkta vara än en slav under vår fula samtid. Ska unna mig en cola nu! Puss!

  Frida 2012-02-13 16:30:52
  Svara
 • Det här verkligen ett ämne som har legat i mina tanker den senaste tiden. Jag studerar foto och i tre olika kurser dom senaste veckorna har ämnet tagits upp där vi har läst och skrivit analyser på ämnet. Det är en jobbig balansgång när man som jag faktiskt gillar att ta väldigt kvinnliga bilder men sedan när dom tas ur sitt sammanhang och får en text till sig som är helt skruvade eller retuscheras till bisarra varelser. Som fotograf får man verkligen ta ett ansvar för vart sina bilder publiceras och på vilket sätt man tar bilden.

  Kuriosakabinett 2012-02-13 16:28:28 http://kuriosakabinett.blogg.se
  Svara
 • Hjälp, vad intressant! Blir alltid glad när någon tar upp det här, för det är ju så otroligt viktigt.

  Amanda 2012-02-13 16:21:21 http://ohmerci.devote.se
  Svara
 • grät. så himla viktigt.

  Vicky 2012-02-13 16:13:02 http://vickys.se/
  Svara
 • Tack för tipset! Sjukt intressant, om än kanske liite överdrivet. Men verkligen värt att se!

  Frida 2012-02-13 15:53:03
  Svara
 • Du är så bra

  wera 2012-02-13 15:48:40 http://shor3line.tumblr.com
  Svara
 • Herregud vilken bra dokumentär! Jag är själv väldigt smal och plattbystad, och därför har jag trott på att jag inte blir påverkad av reklam och kroppsfixering. Men när hon tog upp det med bröstförstoringar så kände jag igen mig, för jag vill/VILLE själv göra det när jag blir äldre. Fick mig en riktig tankeställare. Om jag skulle skaffa mig ett par inplantat så är det som att godkänna det här hemska som pågår inom mediabranschen.

  Monika 2012-02-13 15:30:42
  Svara
 • Hej Sandra! Jag tycker att det är super att du tar upp sådana här viktiga och bra ämnen i din blogg, men jag tycker ändå att det hela blir lite paradoxalt. Å ena sidan är du feminist och påminner ofta oss läsare om att vi ska känna att vi duger som vi är, oavsett hur vi ser ut. Å andra sidan driver du en blogg som i sig är som en reklam där du postar bilder på smala människor och tipsar oss om foundations som får huden att se ”photoshoppad” ut. Som du säger så är det jätteviktigt att människor i din bransch är extra medvetna om det här, eftersom ni har världens chans att påverka. Det som är synd är att du är så himla medveten om det, men ändå inte riktigt ”lever som du lär”.

  Julia 2012-02-13 14:32:07
  Svara
 • Tack sandra för att du tog upp detta. Problemet med reklamer, media etc som framställer kvinnor som objekt är dock att män ser dem. Och män tittar inte på feministiska föreläsningar. Det leder till att flera män dömer oss kvinnor på vårt utseende o vi blir just objekt. Min kompis dejtade en kille något tag sedan, han hade tagit på hennes bröst och frågat om hon inte skäms för sin bröststorlek och varför hon inte skaffar silikoner!! Enligt honom hade han aldrig sett så små bröst förut. Och detta kommer ur munnen på en 25årig man! Då är frågan vad skall man göra? Hur kan man påverka och få även män att förstå att vi inte är objektr?

  sara 2012-02-13 14:19:25
  Svara
 • Jag läser ju här för att jag tycker att det är övervägande bra, givetvis, men reagerar oundvikligen på en del saker. Jean Kilbourne pratar ju en hel del om det här med att perfektionen hänger ihop med ungdom, att kvinnor i reklamen framställs som flickor. Jag undrar också, som någon före mig, hur du får ihop det med din egen blogg. Du väljer ju själv att klä dig flickigt, du väljer att skriva i en flickig/barnslig stil, du och de flesta andra på dina bilder är smala, du förskönar verkligheten som du visar. Inget är kanske fel i sig, men du ger ju en rätt tydlig samlad bild som stämmer skrämmande bra in på de tråkiga idealen, din utvalda bloggbild av verkligheten har tydliga paralleller med de ouppneåliga idealen. Det är en vacker blogg, som verkar på ett sätt väldigt likt den reklam du då inte själv gillar (om du håller med Kilbourne, vilket man väl får anta att du gör).

  gj 2012-02-13 14:16:16
  Svara
 • Viktigt viktigt! Tack Sandra. Ett skepp kommer lastat till alla där ute!

  Lena 2012-02-13 14:10:27 http://asakapop.wordpress.com
  Svara
 • Istället för att bara läsa och smälta detta i mitt eget huvud har jag lagt ut samma länkar på min egna blogg och Facebook. Har även uppmanat andra att skicka vidare dessa klipp. Tack Sandra B för att du tog upp detta i din blogg och för att du ispirerade mig till samma handling. Imorgon är det alla hjärtans dag och då ska jag käka bakelser med mitt godastesamvete och njuta extra mycket. Jag vet att du avskyr svordomar men har nu kommit på ett eget citat:

  ”If you dont like my brain or my as, go screw youself instead. I am wonderwomen in my own way”

  Ma 2012-02-13 14:05:09 http://www.shorthair.blogg.se
  Svara
 • Utrolig interessant dokumentar! Skal dele den med alle jeg kender 😉

  copenhagencakes 2012-02-13 13:57:05 http://www.copenhagencakes.wordpress.com
  Svara
 • Så himla bra att du lägger upp sånt här!
  Det är så himla intressant med hur kvinnor och män framställs inom media och hur det kan påverka oss.

  Det knäppaste är att precis innan jag såg den här videon så satt jag och planerade mitt träningsschema, hur jag kan göra för att få en platt mage, hur jag kan göra för att se bättre ut. Det sjukaste är att jag är en smart tjej ju, jag borde veta att bara för att jag går ner en storlek kommer det inte betyda att jag mår bättre. Men ibland behöver man bara komma ut ur sin kropp och se saker utifrån. Tack för att du hjälper mig.

  Josephine 2012-02-13 13:45:35
  Svara
 • Jag blir så otroligt arg på världen när jag ser det här. Från jag var nio år har min självkänsla påverkats av dessa onaturliga, ouppnåliga skönhetsideal. Väldigt bra och viktigt inlägg! Tack för att du la upp det.

  elin 2012-02-13 13:29:11
  Svara
 • jag använde den i mitt slutarbete när jag pluggade mode och jag intervjuade henne! Hur bra som helst.

  Sascha - Coffee and Heels 2012-02-13 12:53:58 http://www.coffee-and-heels.com
  Svara
 • utrolig viktig å bli bevisst på disse tingene. takk for at du deler sånt med oss, sandra.

  marire 2012-02-13 12:43:19 http://hoydepunkt.wordpress.com
  Svara
 • Jag såg den häromdagen, så fantastiskt bra och viktig.

  Kajsa 2012-02-13 11:42:41 http://kobranhuggertill.blogspot.com/
  Svara
 • Läser alltid men första ggn jag kommenterar. Det här var så himla bra och sunt. TACK.

  Ida 2012-02-13 11:23:01
  Svara
 • Kanske det bästa jag sett på länge. Verkligen. Måste sprida vidare till alla jag känner.

  jennifer 2012-02-13 10:46:04 http://jenniferstroud.blogg.se
  Svara
 • WOW, superbra innlegg!!!! Det er ulovlig å kvinner som ”objekt” i reklamekampanjer i Norge! Typ, naken kvinne på bil! En bra ting!!!

  Lene 2012-02-13 10:17:14 http://artemisa.blogg.no
  Svara
 • Otroligt bra att du lade upp detta Sandra! Jag inser nu själv hur omedveten jag varit om detta, visst har jag reflekterat över att modellen kan vara sjukligt mager och att kvinnokroppen är just bara ett objekt men jag var inte medveten om att det var såhär illa.

  fröken Solborg 2012-02-13 09:54:26 http://almostteatime.blogg.se
  Svara
 • Det här kan ha varit det deppigaste jag sett på länge. Det är ett ämne som är mycket, mycket viktigt att ta upp men jag känner mig så himla hjälplös. Som om vi tjejer är dömda till att fortsätta hata oss själva, för de som gör reklamen kommer alltid vilja att vi gör det. Det är ledsamt. Väldigt ledsamt.

  Josefin 2012-02-13 09:52:43 http://josefinklavus.blogspot.com
  Svara
 • Tips för alla som gillade den videon – se den amerikanska dokumentären Miss Representation som kom 2011, handlar om ungefär samma sak – hur kvinnor och flickor framställs i media, och vad det får för konsekvenser. Den är väldigt välgjord och väl researchad – man får många bra argument!

  Här är extended trailer:

  Se även gärna en annan superbra tjej som lägger ut filmer där hon analyserar populärkultur (film, tv framförallt) ur feministiskt perspektiv. Roligt, och man lär sig massor!
  Framför allt den här filmen har blivit känd – ett enkelt test man gör på filmer för att se om den har ordentliga kvinnliga karaktärer:

  Ida 2012-02-13 09:06:10
  Svara
 • thank you so much for recommending it! i just watched it and it was a great wake up call – not to mention very well-done and empowering!

  Jamie 2012-02-13 04:16:28
  Svara
 • My goodness Sandra, this was powerful. Thank you so much for posting this

  Svara
 • Jag är snart 30 och dealar med den här skiten hela tiden. Bra att du tar upp det.
  Dock vill jag, precis som någon annan gjorde, påpeka att du har makt som bloggare och inte bara som reklamare. Här på niotillfem är det knappast någon variation på tjejerna på de bilder du publicerar. Det är revbenssmala flickrtjejer all over the place. Och aldrig har det varit något som är större som är vackert.

  Hälsa NY!

  Kitty 2012-02-13 01:45:49
  Svara
 • Ville bara säga tack SAndra för att du la upp detta! Hjälper mig/oss jätte mycket med vårt projekt arbete vi skriver!

  Fortsätt vara ditt härliga bubblande ja! 😀
  KRAM!

  Nathalie 2012-02-13 00:21:09 http://www.nathalieaastwo.blogg.se
  Svara
 • Känns tryggt att ha en medveten person som du i reklambranschen! Skönt att åtminstone någon i reklamvärlden vill ta ansvar. Blir glad när du tar upp sånt här i bloggen, tack! 🙂

  Ulrica 2012-02-13 00:15:24
  Svara
 • Välgjord, sann och feministisk! Du är så bra som lägger upp en sån här video. Även om vi är många som redan är medvetna om det så kan det alltid öppna upp ögonen på massa andra.
  Asbra.

  Lini 2012-02-12 23:45:15
  Svara
 • Så himla bra. Den har ett så väldigt viktigt budskap!! Jättebra att du har den i ett blogginlägg, så att den kan spridas, alla borde se denna.

  Therese 2012-02-12 23:32:29
  Svara
 • men jag börjar också fundera på hur du, som offentlig person, framställer kvinnor i ditt eget medium. bloggen handlar om ditt liv, men är inte bilderna du lägger upp, där du ler lite snett med munnen och tindrar med ögonen ungefär samma sak? alla fjortonåriga tjejer som skulle dö för att ha dina smala knän. och reklamerna som poppar upp på din sida, marc jacobs, som du så ofta skriver att du köper. det är självklart bra att du tipsar om den här dokumentären, och jag vet att du skrivit att du i ditt arbete jobbar för att inte skapa stereotypa roller. det är verkligen bra. ändå är din blogg som en enda stor reklam. och det är givetvis ett koncept, för du är ju inte dum.

  f 2012-02-12 23:07:17
  Svara
 • Fantastisk. Har aldri hørt noen si det bedre. Takk!

  Eirin 2012-02-12 23:02:41
  Svara
 • Har precis tagit mig tid att kolla. Jag älskar verkligen reklam men stora delar av reklamindustrin har helt snedvridna och sjuka vinklar. Bra att uppmärksamma om och om igen!

  smäm 2012-02-12 22:52:16 http://smäm.se
  Svara
 • Riktigt bra dokumentär! Jag tycker att den här videon passar väldigt bra in här.

  ”Fotoshop by Adobé”

  Anna-Lena 2012-02-12 22:41:10
  Svara
 • wow, vilken bra dokumentär, väldigt intressant!

  paperstars 2012-02-12 22:16:12 http://www.starsbypaper.blogspot.com
  Svara
 • Veldig interessant! Dette er sånn man jo vet, men lett glemmer likevel, og som man har veldig godt av å bli påminnet.

  Hanne 2012-02-12 22:08:23 http://ekstremtbra.blogspot.com
  Svara
 • I am very glad that you recommended this clip, I watched it and was shocked and impressed. I furthered it to my English teacher actually, hopefully we can all do our part to spread the message.

  Me 2012-02-12 22:08:07 http://thetigerwhocametotea.blogg.se
  Svara
 • Bra att du la ut den här! Fortfarande synd att du jobbar i den bransch du gör, men det är klart du gör bra saker också!

  gj 2012-02-12 22:06:41
  Svara
 • Tack för att du länkade till den! Kollat på den ikväll, alltid bra att få en påminnelse och bli lite argare. Tycker som många andra att alla borde sen den!

  Sarah 2012-02-12 22:05:56 http://harnite.blogg.se
  Svara
 • Det är så fruktansvärt bra. Det går ned på en så grundläggande nivå, där problemet låts gro och växa och göra det värre. Få oss att tro på alla ideal vi växt upp med och matas med. Det Men nog om hur bra den här dokumentären är (alla borde se den, alla, ska kontakta mina lärare här på Linköpings Universitet, Grafisk Design och Kommunikation och be om att de tar med den här i utbildningen, precis den här dokumentären.)

  Vad jag tycker är bäst med det här inlägget är att det är gjort. Att det är DU som lagt upp det. Jag vet, liksom alla dina läsare, att du är feminist. Och jag vet också att det här inte är en politisk blogg, att det är inte den sortens blogg du har. Du luftar dina åsikter då och då (ingen kritik här, fast det låter negativt), men inte på regelbunden basis. Ingen förväntar sig det. Men när du gör det, när DU gör det, så når du ut till både feminister men också tjejer, kvinnor som kanske annars inte tittar på sådana här dokumentärer eller diskuterar feminism. Därför tycker jag att det är så fint att du lagt ut det. Det är så viktigt.

  Sist, tack för en underbart fin blogg.

  Kajsa 2012-02-12 21:48:11 http://indicate.blogg.se
  Svara
 • det här är något som jag också funderat mycket på på sistone. det är så skrämmande. ännu mer bestört blev jag när jag läste i min lokaltidning för ett par dagar sedan att anorexi är den vanligaste dödsorsaken bland unga kvinnor i finland idag (det är där jag bor). helt fruktansvärt.

  Ida 2012-02-12 21:37:29 http://alwaysmonday.blogspot.com
  Svara
 • Det är verkligen skrämmande. Tänkte på en gång att jag måste tipsa om bloggen Sälj grej med tjej, men det har andra visst redan gjort. Tipsar ändå en gång till http://saljgrejmedtjej.se/ man mår illa! Och tips 2 är dokumentären ”Girl Model” som ligger på SVT play under Dox. Men det kanske inte funkar i Amerikat? Hur som helst – bra att du tar up detta i ett forum där många unga tjejer vistas. Och att man kan bry sig om sitt utseende, jobba med reklam osv UTAN att ställa upp på hela grejen!

  rara clara 2012-02-12 21:13:35
  Svara
 • Hej! Kollade på hela dokumentären. Sjukt intressant. Jag tyckte att det kändes som att hela sälj grej med tjej-grejen kanske är större där borta i amerikat, men man kanske bara är hemblind. Sedan måste jag bara säga att du är hemskt rolig på twitter! Började just att följa dig där. Älska handuppräckningen i hissen.

  viktoria 2012-02-12 21:10:08 http://mmmbopbadupadop.blogg.se
  Svara
 • Tack för tipset. Jag tycker att sånt här är fruktansvärt intressant. Jag läste eller hörde någonstans (minns inte i vilket sammanhang) en teori om att problemen med fetma och övervikt hos kvinnor till viss del beror på de osunda idealen och objektifieringen i media: de orealistiskt smala idealet, till exempel, gör att många utvecklar ätstörningar, och såklart är det en ätstörning att överäta precis som att äta för lite. Portia deRossis bok Unbearable Lightness om hennes kamp med anorexia är också en fantastiskt bra (dock hemsk) och stark skildring av att leva med anorexia i en värld där ens existensberättigande ligger i utseendet. Hon skriver också att hon upplevde att alla ”slutade att bry sig” om hennes sjukdom när hon väl hade gått upp i vikt, trots att hon i själva verket var sjukare än någonsin, eftersom hon inte var smal. Kanske lite sidospår, men ändå. Heja dig! x

  Johanna 2012-02-12 20:46:52
  Svara
 • Det är en sån himla tur att en klok människa som du jobbar med reklam och har en sån här stor blogg.

  Jessica 2012-02-12 20:25:02 http://nyplats.blogg.se
  Svara
 • Tack för tipset! Lite lustigt, satt precis och sträckkollade på FeministFrequency ( http://www.youtube.com/user/feministfrequency?feature=g-user-u ) innan jag kikade in här. Söndag är en bra dag att sitta hemma och bli lite småarg.

  esteterier - i unga fröken karlssons värld 2012-02-12 20:24:03 http://esteterier.blogspot.com/
  Svara
 • Thank you for showing this! I really was looking for something like this. Makes me more aware of our ads. I have a question, though. I know you work in advertising and I am wondering, what steps do you take to make sure advertisements like these are not made?

  Love your blog! Thank you again 🙂

  Nina 2012-02-12 19:59:15 http://distinctlynina.blogspot.com/
  Svara
 • alltså. jag fattade inte riktigt att jag var så vriden i huvudet som jag är, men efter att ha sett den här så inser jag det. jag och mina kompisar. helt otroligt. jättebra sandra. heja!

  andrea 2012-02-12 19:47:41 http://www.lowhighlife.blogg.se
  Svara
 • Dessa ideal är illusioner och det hela eskalerar hela tiden och det börjar bli vansinnigt!

  Emanuel Almroth 2012-02-12 19:19:37 http://emanuelalmroth.wordpress.com
  Svara
 • Du är bäst som postar det här Sandra! Så himla, himla viktigt. Borde visas i skolan tycker jag!

  Emma 2012-02-12 19:16:10
  Svara
 • Jag tänker på det här med killarna, pojkarna, männen. Hur förvirrade de lär bli av den sortens reklam som visar på att vi kvinnor vill att de skall vara sexuellt aggressiva mot oss. Att det är något som vi går i gång på.
  I vissa fall på bilder får jag den känslan, mannen har ett stadigt grepp om kvinnan som lutar huvudet bakåt i njutning. Det är ju inte så konstigt att de tror att vi vill att de skall vara hårdhända i sängen.

  Jag inser ju självklart att det finns de människor som gillar hårda tag i sängen. Men den generalisering som blir genom reklamen är inte nyttig för någon.

  Jacqueline 2012-02-12 19:11:43 http://spetsochannatfint.com
  Svara
 • tusen takk for at du delte denne med oss!

  siljus 2012-02-12 19:08:42
  Svara
 • Så himla bra att du tar upp det här i din blogg. Visst tänker man inte på hur påverkad man faktiskt blir av reklam? Jag tänkte också så först, att ”nej, jag påverkas inte av reklamen” men visst har man ändå den där Colgate-tandkrämen i badrumsskåpet och den där parfymen med kändisens namn på? Så himla intressant, men likaså sjukt.

  Maja 2012-02-12 19:05:55 http://mla-photography.blogspot.com/
  Svara
 • Hela föreläsningen finns på youtube:

  Del 1
  http://www.youtube.com/watch?v=1ujySz-_NFQ

  Del 2
  http://www.youtube.com/watch?v=E4-1xCf3I7U&feature=related

  Ebba 2012-02-12 19:00:43 http://ebbaochmoa.blogspot.com
  Svara
 • Thank you.

  Emily 2012-02-12 18:49:56 http://emilymarthick.blog.com/
  Svara
 • Så bra att du tar upp detta, fantastisk dokumentär. Känner mig riktigt upplyft efter att ha tittat! Jag är smal och har långa ben, ändå hatar jag min kropp och lägger energi på vad jag kan förbättra med den varje dag. Men just nu är jag faktiskt bara glad åt det lilla extra hullet på min mage, det bevisar bara att jag är mänsklig, för dessa ideal vi lever med är omöjliga!

  anna 2012-02-12 18:46:49 http://whathappensincanada.blogspot.com
  Svara
 • så himla bra att du tar upp detta Sandra! det är en viktig fråga!

  Karoline 2012-02-12 18:44:14 http://www.ikarolineshuvud.blogg.se
  Svara
 • Tack, alltså verkligen tack, för att du engagerar dig och tar upp sådana här saker.
  Det är så viktigt och det borde finnas många fler som du i bloggvärlden.
  Alla borde se filmen.

  maja 2012-02-12 18:42:05 http://luminousstarss.blogspot.com
  Svara
 • Bra och otroligt viktigt inlägg! Apropå det MÅSTE ni spana in den här bloggen: sälj en grej med en tjej.

  http://saljgrejmedtjej.se/

  Efter bara ett par bilder blir man blir helt arg och frustrerad över hur objektifieringen av kvinnor inte ens försöker paketeras in, och låtsas vara någonting annat än just sexanspelningar, kroppmaximeringar och sneda skönhetsideal.

  Linda 2012-02-12 18:36:48 http://frokenekoreko.blogspot.com/
  Svara
 • Tack så jättemycket för att du lade upp dessa videos. Det har verkligen hjälpt mig att förstå vad det är för en sjuk värld som vi lever i. Jag är 13 och har mer än en gång gråtit över hur jag ser ut och velat straffa mig själv genom att inte äta, känner verkligen igen mig i det som hon pratar om där.
  Tack igen.

  M.M 2012-02-12 18:32:54
  Svara
 • Det är så himla bra att du skriver om det här Sandra, jag hade inte ens tänkt på allt förtryck som förmedlas via media mot oss tjejer, innan jag såg det här klippet.

  Linnea 2012-02-12 18:32:49 http://favoritelife.blogg.se
  Svara
 • Vad heter youtube klippet som den översta bilden kommer ifrån? Såg det för ett tag sen och det är så sjukt!!

  Inga 2012-02-12 18:29:39
  Svara
 • Jag minns att jag såg den för ca fem år sedan, och det var den filmen som fick mig att bli feminist på riktigt. Så himla bra. Nu på lördag ska jag föreläsa på London School of African and Oriental Studies om kvinnors underrepresentation och ”misrepresentation” inom media, har fått mycket inspiration av denna film och även ”Miss Representation” som man kan streama här http://www.movie2k.to/Miss-Representation-watch-movie-947789.html

  Jättebra att du tar upp detta!

  Sofia Capel - Londonbloggen 2012-02-12 18:24:43 http://londonsvenskar.com/sofiacapel
  Svara
 • thank you so much for sharing. this should be shown in schools.

  Lena 2012-02-12 18:21:44
  Svara
 • galet att det faktiskt är så! grym du är sandra som tar upp sådana här problem som faktiskt finns och existerar. det är viktigt!

  Matilda 2012-02-12 18:21:13 http://Maatildalindgren.blogg.se
  Svara
 • Ska kolla på dem!
  Tack.

  Angie 2012-02-12 18:16:10 http://kidsvensk.devote.se
  Svara
 • Skrev precis ett inlägg om reklamen för parfymen Oh Lola! från Marc Jacobs, apropå dokumentärens andra del som handlar om sexualiseirng av unga flickor. Vad tycker du om den reklamen, Sandra?

  Kram

  Ebba 2012-02-12 18:09:40 http://ebbaochmoa.blogspot.com
  Svara
 • Såg den nyss. Så himla bra att du tar upp den. Blir så äcklad av all skitreklam som finns och faktiskt tillåts och accepteras av och på grund av synen på hur tjejer och kvinnor ”ska vara” det är så så så sjukt.

  den här borde alla alla alla se.

  johanna 2012-02-12 17:50:54 http://johannaochjennifer.webblogg.se/
  Svara
 • Fast det är VÄLDIGT synd att han inte är medveten om det, såklart.

  Dzana 2012-02-12 17:40:18
  Svara
 • Min bror berättade om det här imorse, så nu måste jag ju kolla. Är så glad över att jag har en sådan fin bror och att han själv inte är medveten om det egentligen.

  Dzana 2012-02-12 17:39:49
  Svara
 • Så himla intressant och viktigt! Jag skrev just klart ett blogginlägg angående filmen Järnladyn och hur män och kvinnor beskrivs, ta gärna en titt. http://komuturgarderoben.wordpress.com/2012/02/12/enastaende/

  komuturgarderoben 2012-02-12 17:37:17 http://komuturgarderoben.wordpress.com/
  Svara
 • Allt som är extremt är osunt.

  Antonia at Swedish Love Affair 2012-02-12 17:16:06 http://www.swedishloveaffair.com
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!