glad 8 mars!

Glad 8 mars och internationella kvinnodagen! För att fira kommer här en repris på feminist-frågestunden som jag hade för 3 år sedan, när ni fick fråga vad som helst om feminism. Frågorna är besvarade av mig, Nina och ett fantastiskt gäng som pluggade på centrum för genusstudier på Stockholms Universitet som jag kontaktade och undrade om de kunde hjälpa till.

 

Vad är feminism?
Feminism innebär att man tycker att kvinnor ska vara jämställda männen. Att kvinnor ska ha precis samma förutsättningar som män på alla olika plan. På jobbet, i hemmet, i skolan och överallt annars. Att det helt enkelt ska vara rättvist.

Betyder feminism att kvinnor vill vara ”över” männen?
Nej det gör det inte. Det betyder att alla är precis lika mycket värda.

Jag vill inte kalla mig för feminist, men jag är för jämställdhet!
Det är såklart upp till var och en om de vill kalla sig för feminist eller inte. Men är du för jämställdhet har du något gemensamt med feminister. Feminismen arbetar för att män och kvinnor skall vara lika mycket värda. Feminister tycker att världen inte ser ut så just nu och det gör att det uppstår massor av orättvisor som inte ska finnas mellan människor. Kan du skriva under på det tänker du som en feminist.
Nästan alla mansdominerade yrken är bättre betalda än kvinnodominerade. Män tar ut mindre av föräldraledigheten än kvinnor, vilket leder till att kvinnor tjänar mindre än män. Fler män än kvinnor sitter på maktpositioner så som chefsposter och de tar större plats i politiken. Det här är något som vi alla måste jobba på att ändra.

Finns det olika feminsmer?
Feminismen är inte en enhetlig rörelse, precis som vad som helst egentligen. Det finns socialistiska feminister, liberala feminister, radikala feminister, radikala socialistiska feminister och så vidare. De olika rörelserna har ibland olika idéer om hur vi ska komma till rätta med problemen. Kanske finns det en särskild feminism som passar dig? Vill du veta mer om de olika feministerna finns det en bra bok som heter Feminism av Lena Gemzöe. En lättläst bok som beskriver feminismen på ett bra sätt. Men för de flesta feminister räcker det med att kalla sig feminist för att folk ska förstå vad de står för.

Borde man inte bedöma människor efter individer istället för kön?
Det är precis det feminismen vill. Skulle världen vara helt jämställd skulle man aldrig bedömas efter sitt kön utan personligheten skulle vara det allra viktigaste.
Men så ser det inte ut nu och det vill feminismen förändra.

Kan killar vara feminister?
Javisst. Vem som helst kan vara feminist. Om en kille tycker att en man och en kvinna ska vara jämställda så borde han kalla sig feminist.

Jag vill vara hemma och baka. Kan jag ändå vara feminist?
En feminist vill inte att människor ska placeras i fack. De tycker att det ska vara lika självklart för en kille vill vara hemma och baka som en tjej. När världen är jämställd ska alla få följa sina drömmar oavsett kön. Så, ja klart du kan vara feminist om du vill vara hemma och baka.

Varför finns det så mycket fördomar om feminister?
Feminister ifrågasätter en rådande ordning. Det kan många tycka är läskigt. Alla som någonsin har ifrågasatt hur världen ser ut får ta smällar, oavsett vad det handlar om. Om man tänker på fördomar i överlag har det väl alltid funnits ett visst mått av sanning som sedan spökat vidare. Klart att det säkert har funnits ett knippe feminister som hatat män men det betyder inte att alla andra feminister gör det. Precis som att alla vänsterpartister inte är kommunister och precis som att alla andra fördomar nästan aldrig stämmer i alla andra grupper.

Ser en feminist ut på ett speciellt sätt?
En feminist kan se ut precis hur som helst. Men självklart finns det säkert människor som man kan ana har en viss politisk ställning eller brinner för en speciell sakfråga. Exempelvis kanske man kan se om en människa brinner för miljöfrågor på grund av ett budskap på en tygkasse. Precis på samma sätt kan man säkert ana om någon kallar sig feminist och brinner för de frågorna. Men samma sak galler tvärtom saklart. Det finns antagligen fler människor man inte skulle tro vid första anblick att de var miljöaktivister, moderater eller feminister.
Feminism handlar om ett synsätt och inte om ett utseende.

Men med det sagt så ifrågasätter också feminister all den här utseendehysterin. Ska verkligen en sextonårig flicka känna ångest över att hon glömt att raka benen när hon ska hångla? En feminist tycker till exempel att raka benen ska kännas som ett val och inte som en regel. Ingen ska behövas tvingas in i en utseende-mall. Då kanske en feminist väljer att inte raka sig om en ståndpunkt. Hela poängen handlar om att känna sig stark och trygg i sina val och inte känna att man måste göra det som forväntas av en.

Vad är genus?
Genus kallas de skillnader mellan man och kvinna som inte är biologiska. Till exempel har kvinnor bröst och inte män – det är skillnader från födseln och är alltså inte genus. Men att kvinnor skulle ha svagare psyke eller skulle bry sig mer omvårdnad och vara känsligare – det finns det inga exakta studier på.
Feminister kallar det här för ”genus”, sådant som växt fram för att vi lever i ett samhälle där kvinnor redan från början får placeras i det facket, och män i ett annat.
Till exempel gjorde man tester på att om man satte på en bebis en rosa mössa sa alla vuxna ”men vilket söt liten flicka!”. Om man satte på bebisen en blå mössa sa de istället ”vilket stor stark pojke!”.
Alla sådana grejer gör att man lätt blandar ihop vad som man fick från födseln och vad som man har lärt in små barn som blir till vuxna sen dagen de öppnade ögonen.
Feminister tycker att alla de har skillnaderna som många människor hela tiden vill framhäva nekar kvinnor och män till samma rättigheter. Alla måste få chansen att växa upp och bli precis vad de vill, utan att någon dömer dem på grund av deras kön.

Diskrimineras inte män också?
Vissa feminister inom historien har varit skeptiska mot att man ska tycka synd om män som i alla tider varit ”över” kvinnan och alltid haft fler rättigheter. Men idag tycker de flesta att i det samhälle som vi lever i nu så kan varken kvinnor och män själva välja fritt vilka egenskaper, intressen, reaktioner eller åsikter de ska ha. Det finns ”spelregler” som vi förväntas följa på olika sätt beroende på om vi är män eller kvinnor. Självklart spelar även ens egen personlighet in, men det finns en struktur, en så kallad genusordning, som att det inte riktigt är okej för män att visa att de gråter eller för kvinnor att ha ”för” mycket sex. På det här sättet kan både män och kvinnor bli diskriminerade, eftersom de bedöms utifrån hur ens kön ”bör” vara. Ett exempel är när föräldrar skiljer sig. Där tas det fortfarande ofta upp argument som tillexempel att kvinnor är bättre föräldrar.

Hur mycket skiljer sig män och kvinnor från födseln?
Det vet ingen. Man vet att det finns olika kroppsdelar och olika hormoner som skiljer oss åt. Men mer vet man inte. Men egentligen, spelar det här någon roll? När dömde vi senast hudfärger och länder i dessa teorier? Det som spelar någon roll är att alla ska vara lika mycket värda och ha precis lika stora förutsättningar att leva sina liv så som de själva vill. Det handlar om mänskliga rättigheter, att bedömas utifrån en själv och inte hur man ser ut, vart man är född, vilket kön eller hudfärg man har.

Är det verkligen bra att helt ta bort manligt och kvinnligt?
Det är väl klart att man inte vill sudda ut några egenskaper som är bra, utan bara sudda ut att de hör till ett särskilt kön. Människor måste få mer frihet att utvecklas som individer och inte begränsas av vad som förväntas av dem på grund av att de är tjejer eller killar.

När har man fler fördelar i samhället?
Män tenderar att anställa män –> män fler höga positioner i arbetslivet –> män tjänar mer pengar –> män får större frihet.
Män har långt många fler fördelar än detta men det som är bra är att ju längre tiden går desto mer jämnas det ut.
Det är viktigt att förstå, framförallt för dig som väljer att inte kalla dig feminist. Det som du antar är helt självklart har inte alltid varit det. Det är feminister som har drivit fram att kvinnor ska få de rättigheter vi har idag.
Här är ett par exempel, och märk att årtalen inte var för speciellt länge sedan:
1864 – Mannen förlorar laglig rätt att aga sin hustru
1872 – Kvinnan får själv bestämma vem hon ska gifta sig med
1921 – Första gången kvinnor får rösta
1946 – Avskaffande av kvinnolöner (kvinnolöner=lägre lön för kvinnor)
1964 – P-piller godkänns i Sverige
1970 – Jämställdhet inskriven i läroplanen
1975 – Kvinnan bestämmer själv om abort t.o.m. 18:e havandeskapsveckan
1980 – Lag mot könsdiskriminering i arbetslivet införs
1983 – Alla yrken öppna för kvinnor – även inom försvaret
1991 – Jämställdhetslagen kommer till
2005 – Ny sexualbrottslag. I den förra lagen var det okej att våldta kvinnor som var jättefulla eller medvetslösa just för att de inte sa ”nej” (svårt att säga nej om man är medvetslös..). I den nya lagen gäller inte det.
Så glöm aldrig det, att det är feminister som drivit fram att de här viktiga lagarna, och bara det vore anledning nog till att vara feminist, för utan dem hade samhället sett helt annorlunda ut idag.

Vilka yrkesgrupper i Sverige behöver fler kvinnor?
Alla yrkesgrupper mår bra av att vara så blandade som möjligt. Det är dumt att tänka att män är mer lämpade för något än en kvinna och tvärtom. Och kom nu inte och säg att byggarbetare är ju en självklart att det ska vara mer män. Kvinnodominerande yrken som exempelvis undersköterskor har enormt mycket tunga lyft – helt utan byggarbetarnas hjälpmedel. Man ska alltså inte låta sig luras av yrkestitlar. Militären hade länge inga kvinnor alls (det var till och med olagligt innan 1983) och nu är det massvis. Och fler och fler fröknar på dagis är killar. Att överhuvudtaget tänka att man på grund av ett kön inte är lämpad för ett yrke är galet. Alla måste få en chans att dömas individuellt.
.


Happy International Women’s Day! Here’s a 3 year old Q&A about feminism. The questions are answered by me, my friend Nina and three lovely gender studies students at the university of Stockholm. Read in Google Translator by clicking ”in english” below FAQ.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
67kommentarer
  • jag håller med dig om att vi måste på allvar försöka gå ifrån cis-normen, men i Sandras försvar så pratade hon just i det här fallet om det biologiska könet

    julia 2012-03-19 23:11:25
    Svara
  • Hej!
    Tänkte bara säga, om nu ingen annan gjort det redan, att alla kvinnor faktiskt inte har bröst. Och dessutom, att det inte bara är kvinnor som har bröst. Detta rent biologiskt. Förstår att du inte menade att vara cis-sexistisk, för det kan vara lätt att glömma att det finns kvinnor som inte har bröst, fitta, mens osv. och att det finns män som har det. Men det är bra att bli påmind och försöka komma ihåg!

    Becca 2012-03-19 11:59:17
    Svara
  • Så.Sjukt.Bra!

    Johanna 2012-03-12 22:18:06
    Svara
  • Du är bäst! ÄLSKAR DET HÄR INLÄGGET! <3 kvotering ftw

    Sigrid 2012-03-11 15:24:19
    Svara
  • Sandra 15:30: Men Sandra, jag tror att du borde läsa lite mer om feminism. Feminism handlar just om att individen är det som spelar roll, inte könet.

    Jenny 2012-03-10 20:01:12
    Svara
  • Schneboll: Gudrun Schyman kan knappast kallas för en arg gammal tant. Hon är en väldigt intelligent kvinna och hennes Feministbrev http://www.schyman.se/feministbrev är väldigt läsvärda! Och att uppfattas som en ”arg gammal tant” är antagligen en uppfattning av människor som tycker att hon stör ordningen med hennes tankar och vill bryta det tankesätt som många har. Förändringar ÄR jobbigt, och därför kan de som vill förändra anses vara jobbiga och arga.

    Jenny 2012-03-10 19:57:48
    Svara
  • […] läs den här artikeln som Sandra skrev i sin blogg niotillfem, för då kanske man får lite mer koll på saker och ting och kanske, kanske lättar fördomarna […]

    En bra text om feminism. | KATJA 2012-03-10 15:50:48 http://molinklave.wordpress.com/2012/03/10/en-bra-text-om-feminism/
    Svara
  • Thumbs up:)

    Anette 2012-03-09 07:51:55 http://sistergoldenair.blogspot.com/
    Svara
  • I REALLY appreciate you writing about feminism! Gender equality is one of, if not THE greatest challenges facing us today. Women and girls need to be recognised as real human beings and not as objects. So thank you for spreading the feminism love on your blog! I’d love to hear about how you work towards better representations of women, femininity, gender equality, and sexuality through your advertising work. I’ve watched the documentary Miss Representation and thought of you!

    FEMINISM FOR LIFE!!

    Joelle 2012-03-09 02:57:44 http://www.bitxbit.com.au/joelle
    Svara
  • Yes, important especially because this was just in the news yesterday:

    http://www.dailymail.co.uk/news/article-2111477/Afghanistan-Hamid-Karzais-backing-strict-Islamic-code-giant-step-womens-rights.html

    Thank you for this post!

    Mary 2012-03-08 23:22:45 http://insidemyhideaway.blogspot.com/
    Svara
  • Tack för ett bra inlägg!

    Gabriella 2012-03-08 21:48:44 http://elephantzoul.blogg.se
    Svara
  • åh, jättebra Sandra! Men fröken tycker jag inte man ska säga om förskollärare, det cementerar ju bilden av att det bara är kvinnor som kan jobba inom yrket! En småsak kanske…

    josefin 2012-03-08 21:36:31
    Svara
  • Så himla bäst av dig Sandra!!

    Tina 2012-03-08 21:28:18
    Svara
  • Heja heja, Sandra det är så himlans fint att du, som har flera tusen tusen läsare väljer att uppmärksamma Internationella Kvinnodagen på ett sunt sätt.
    Allt för många har ingen förståelse för vad feminism innebär och vill därför inte förknippas med den ”titeln”.
    Jag är STOLT FEMINIST och när jag läser allas fina kommentarer blir jag alldeles varm och glad. Att det finns så många med huvudet på skaft införlivar mitt hopp om lika rättigheter och lika lön etc.

    Jag tror alla som läser detta och förstår kommer lämna din blogg som bättre och mer intelligenta människor. Det är så fruktansvärt bra det du gör Sandra, speciellt i tider av könsinriktad reklam (på facebook får jag bara reklam om skor eller bantningsmedel), prat om könskvotering (så. dumt. jag dör.) och en majoritet som inte verkar fatta att vi har en KVINNODAG för att vi ska kunna jobba med orättvisorna och att målet är att SLIPPA ha en sådan dag tillsist (när samhället nått jämställdhet).

    Puss. ni är alla så rackarns fina.

    Sparkspropaganda 2012-03-08 21:07:38 http://sparkspropaganda.blogg.se
    Svara
  • DU ÄR BÄST!!! ÄLSKAR DIG BA ÄNNU MER NÄR DU GÖR INLÄGG SOM DETHÄR <3

    tilda 2012-03-08 20:44:36 http://anna-matilda.tumblr.com
    Svara
  • Alltid lika trevlig läsning när man kikar in hos dig 🙂
    Jag är inte alltför duktig på ämnet men jag reagerade i vilket fall över dehär med att kvinnor tar ut mer barnledighet och de är därför kvinnor har lägre lön. Man måste ju vara ekonomisk i det fallet när man bildar familj, för det är inte alltid så fett. Män tjänar generellt mer, och att ha mannens fulla lön och en %del av kvinnans ger mer pengar i plånboken än tvärtom.

    Kram på sig Sandra! Du verkar så härlig

    Fanfan! 2012-03-08 20:30:56 http://fanf4n.tumblr.com
    Svara
  • Sandra! Så himla bra, nyttigt och vettigt att ta upp såna här frågor och förhoppningsvis krossa lite fördomar. Tack för att du gör det som så (förhållandevis) få stora bloggare gör. Bästa.

    Evelina 2012-03-08 20:27:24 http://thevampirelounge.wordpress.com/
    Svara
  • […] och folk börjar prata om det. Det är ju precis det som behövs. Vill särskilt att ni ska läsa detta superduperbra och pedagogiska inlägg om feminism. Jag blir så glad. Bästa högtidsdagen. Share this:TwitterFacebookLike this:GillaBli först att […]

    kvinnodagen « CAVRI 2012-03-08 19:46:02 http://cavri.wordpress.com/2012/03/08/kvinnodagen/
    Svara
  • Håller med Ben om att feminism är ett ganska opassande ord för att beskriva jämställdhet.

    För att ”inte glömma den underordnade gruppen” verkar faktiskt otroligt bisarrt eftersom det i så fall förutsätter att kvinnor ÄR den underordande gruppen, något som blir mindre och mindre sant ju längre jämställdheten kommer. På så sätt motarbetar feminismen sitt syfte i att det blir lättare och lättare att motsätta sig ju närmare sitt mål det kommer.

    Ordet feminism var säkert mycket passande i tiden runt franska revolutionen då feministerna arbetade med just kvinnofrågor – kvinnlig rösträtt, rätt att ha ett yrke etc. – helt enkelt sådant som var självklart för ALLA män men INGA kvinnor.

    Idag handlar feminism (i Sverige) främst om diskriminering som kanske oftast drabbar kvinnor, men även många män. Det handlar helt enkelt om jämställdhet – om att alla människor ska få nya möjligheter att bli helt jämställda sina medmänniskor. Vi borde således använda ordet jämställdhet för att påminna oss om att då kvinnor har samma möjligheter som män finns det fortfarande mycket att jobba på för att ge alla barn/människor samma möjligheter att utvecklas till den de vill vara.

    På ett rent personligt plan förknippar jag ordet feminism lite för mycket med ”ni måste våga ta för er, säga nej och sätta krav tjejer”-mentaliteten. Som att detta är något som måste sägas till tjejer och flickor men inte till killar och pojkar, eftersom de tidigare förväntas att inte ha dessa egenskaper naturligt men de senare gör det trots att vi människor är helt otroligt mycket mer komplicerade än så.

    Problemet är att inte bara jag har dessa vanföreställningar. Att feminister hela tiden måste förklara för vuxna människor att feminism inte handlar om kvinnor utan om människor känns ganska tradigt och inte särskilt förtroendeingivande. Varför inte då genomgående använda det ord som redan finns, används, och inte minst mycket bättre reflekterar det som feminism i Sverige idag är. Jämställdhet.

    Det ni skrivit tycker jag dock är jätteviktigt, bra och vettigt.

    Sarah 2012-03-08 18:50:27
    Svara
  • Heja kvinnor!
    Jag tycker du även borde göra ett inlägg om kampanjen ”KONY 2012”. Om du inte redan sett filmen: http://vimeo.com/37119711

    Tack för en fin blogg

    Anna 2012-03-08 18:30:57
    Svara
  • bra och viktigt!

    Alva 2012-03-08 18:08:06
    Svara
  • Så bra! Feminisme handlar om like rettigheitar.

    Mari 2012-03-08 17:54:46 http://www.ordmedklang.blogspot,com
    Svara
  • BRA inlägg!

    bella 2012-03-08 17:34:56
    Svara
  • Tänk att vi har haft ett samhälle där det varit lagligt att slå sin hustru. 1864 – Mannen förlorar laglig rätt att aga sin hustru

    1983 mitt år = Alla yrken öppna för kvinnor – även inom försvaret = gillas!

    glad 8 mars!

    kram

    m 2012-03-08 17:33:27
    Svara
  • Fint skrivet!

    Klassiskaemma 2012-03-08 17:05:27 http://Klassiskaemma.blogspot.com
    Svara
  • HURRA!!!!

    Alina 2012-03-08 16:56:49 http://gretalina.blogg.se
    Svara
  • […] mykje inn på det, men om de ønsker å lese litt meir om kvinnedagen og feminismen, har mariell og sandra skrive to flotte innlegg (klikk på namna), som demonstrerar dette på ein heilt nydeleg måte. eg […]

    Photographs & Imaginary Pixies › åttande mars totusenogtolv 2012-03-08 16:54:06 http://imaginarypixies.com/?p=1068
    Svara
  • åh vad bra inlägg!

    kaneli 2012-03-08 16:49:15 http://spicegirl.ratata.fi
    Svara
  • […] på många sätt. Och den är så himla bra. För idag skrivs det i tidningar, pratas det i radio, skrivs på bloggar och uppmärksammans på andra ställen om den kanske viktigaste frågan som finns. Jämställdhet. […]

    We're the only fun in town 2012-03-08 16:18:20 http://onlyfunintown.se/2012/03/attonde-mars/
    Svara
  • Glad 8 mars!! :D♥♥ xx bra inlägg! fler borde läsa den! xx

    Sofia 2012-03-08 16:07:32 http://www.myfakemustache.blogspot.com
    Svara
  • Svar till kommentaren av Sandra 15:30: Du vill alltså inte vara feminist för du inte vill bli diskriminerad? Då borde du nog läsa om inlägget.

    Väldigt bra och tydligt inlägg!

    Julia 2012-03-08 16:06:31
    Svara
  • Väldigt bra och tydligt inlägg.

    Julia 2012-03-08 16:03:53
    Svara
  • Tänkte att du kanske skulle gilla den här 😉
    http://www.aftonbladet.se/kultur/hemmingsson/article14491018.ab

    Anna 2012-03-08 15:56:26
    Svara
  • kvotering handlar inte om att kvotera in en kvinna utan kompetens!! man kvoterar ju in kvinnor som har den kompetensen som krävs för arbetet hon ska utföra. om en man och en kvinna söker samma jobb med samma utbildning i bakgrunden så är det väl mer än logiskt att man kvoterar in en kvinna om det råder brist på dessa. verkligen simpel logik!!

    e 2012-03-08 15:38:02
    Svara
  • Den enda gången någon någonsin har ifrågasatt min kompetens pga mitt kön var på mönstringen.
    En kvinnlig psykolog frågade mig hur jag skulle agera om jag var en kvinnlig officer i Afghanistan. Jag svarade att jag förmodligen skulle agera som en manlig. Hon verkade inte gilla svaret.
    Ingen man jag har prata med har ifrågasatt att jag vill göra militärtjänst utan sagt, ”coolt”, ”vad bra att du vill göra en insats”.
    Jag gillar inte när folk fokuserar på mitt kön, även om dom ska ”hjälpa mig för att jag är en kvinna”.
    Därför jag inte vill vara feminist, jag kan för att jag kan, inte för att jag är en kvinna.

    Sandra 2012-03-08 15:30:58
    Svara
  • Så galet bra skrivet.

    Sara 2012-03-08 15:27:43 http://thevelvetpond.blogg.se
    Svara
  • Läskigaste jag vet är att diskutera feminism, jag blir mörkrädd över hur folk förnekar saker, hänger upp sig på ord och hävdar att ”feminister enbart är gnälliga och skitjobbiga”. Eller vad som helst. För mig är det så självklart att vara feminist, och ändå så är det väldigt få i min bekantskapskrets som räknar sig som feminister. Jag älskar mina vänner, men när dom säger sådant får jag ont i magen.

    Hanna 2012-03-08 15:24:54 http://sadsadcity.blogg.se
    Svara
  • Scneboll: ”gammal arg tant” är det sista jag skulle kalla Gudrun Schyman för. Att hon skulle ha ”svärtat ned” begreppet feminism är så fel det kan bli i min bok. Hon har tvärtom gjort SJUKT mycket för att höja det begreppets status, och höja den här frågans status otroligt mycket i Sverige. Hon och övriga ”arga tanter” som exempelvis Grupp 8-kvinnorna är dem som sett till att vi alls kommit någon vart överhuvudtaget när det gäller jämställdhet, så vi borde snarare falla på knä och tacka dem. Ditt sätt att uttrycka dig om medmänniskor gör däremot inte direkt någon nytta. Jag är STOLT över att kalla mig feminist 24/7, 365 dagar om året, och ser ingen som helst anledning till att vi bör byta begrepp.

    Anna 2012-03-08 14:25:25
    Svara
  • Du är så BRA sandra, tänk så hade alla så fina åsikter och kunde se allt så självklart som dig.

    Kim 2012-03-08 14:21:04
    Svara
  • Scneboll: Gudrun Schyman är grym, vad snackat du om? Mer välslipad debattör får man leta efter.

    Ni som ”tycker kompetens ska gå före kön” och därmed är emot kvotering: Som läget är nu kvoteras män in i styrelser och på höga poster. Just för att de är män, och har manliga vänner med makt som dunkar dem i ryggen. Tror ni snedfördelningen idag beror på att det inte finns kompetenta kvinnor? Nej, det är just för att kön går före kompetens.

    Jeanette 2012-03-08 14:20:37
    Svara
  • Så himla bra att du uppmärksammar detta, är så trött på att människor(framförallt när tjejer gör det!) använder ”feminist” som ett skällsord för att de tror att det är någon som hatar män. Nu förstår förhoppningvis några fler den verkliga innebörden av feminism 🙂

    Fanny 2012-03-08 14:11:26
    Svara
  • Ett viktigt och läsvärt inlägg som jag kommer att länka till.

    Hurra för kvinnor och män!

    Ylva 2012-03-08 13:43:16 http://ylvwes.blogspot.com
    Svara
  • Mycket bra svar. Jag hade inte kunnat säga det bättre själv. Det är synd att vissa grupper, precis som med alla rörelser egentligen, ger feminismen ett dåligt rykte. Ha en fin kvinnodag alla!

    Svara
  • Väldigt bra initiativ, och mycket bra och pedagogiskt skrivet.

    esteterier - i unga fröken karlssons värld 2012-03-08 13:25:46 http://esteterier.blogspot.com/
    Svara
  • Sandra du är bäst. haha. det är allt jag kan säga, har läst din blogg i typ 2 år nu och tänker inte sluta.
    kan du inte titta in på min snabbt? skriver om mitt liv sista året på gymnasiet och att vara modell under tiden 🙂 medverkade i modelljakten för kanal5, någon som kollade? puss

    sanna 2012-03-08 13:14:31 http://www.lolsanna.blogg.se
    Svara
  • Är inte själva ordet feminist idag väldigt nedsvärtat av massa gamla arga tanter som Gudrun Schyman? En jämställdist låter mer i klang med vår moderna tid. Bara en tanke. 🙂

    Scneboll 2012-03-08 13:08:32
    Svara
  • Definitionen av feminist är ganska enkel och har två grundpelare. 1. Att erkänna att det finns en maktordning där män är överordnade kvinnor, 2. Att vilja förändra det.
    Sen är det ganska viktigt att inte bara påpeka hur kvinnor ska ha samma rättigheter som män, utan även skyldigheter 🙂

    jelena 2012-03-08 12:40:05
    Svara
  • […] very good brief introduction to feminism here. If you don’t read Swedish, just use Sandra’s translate function. Share […]

    Vue du RER | elsewhere. journal. 2012-03-08 12:34:53 http://elsewherejournal.wordpress.com/2012/03/08/vue-du-rer/
    Svara
  • Jag tog mig friheten att kopiera dina landvinningar, vilket jag hoppas är ok. Tack för inspiration.

    Genucentrisk 2012-03-08 12:27:17 http://genucentrisk.blogspot.com
    Svara
  • Alldeles utmärkt inlägg Sandra. Jättebra att du lyfter fram dina hjärtefrågor här!

    Svara
  • ”Fröknar” och ”dagis” är två benämningar du kanske vill fundera över… trist för de som pluggat i 5 år att få titeln ”fröken”, och förskola bör kallas förskola för visa att det faktiskt inte bara är förvaring av barn man ägnar sig åt. Jag vet, ord är bara ord, men det skapar föreställningar, särskit viktigt när det gäller att höja statusen på sk. ”kvinnoyrken”.

    M 2012-03-08 12:13:48
    Svara
  • Så bra! Glad 8 mars till dig med. Skrev några ord om dig på min blogg för du är en av mina bästa inspirationskällor. Hoppas du gillar det.

    http://volang.elleinterior.se/glad-8-mars/

    VolangLinda 2012-03-08 12:11:43 http://www.volang.elleinterior.se
    Svara
  • Åh så bra skrivet!

    Malin Aurora 2012-03-08 12:03:03 http://vildblommor.blogg.se/
    Svara
  • Jag tycker du har rätt i en del saker du säger. Men sen tycker jag att man ska gå på kompetens och inte på kön. Visst är det så att kvinnodominerade yrken har lägre betalt än mansdominerade, men då får man kolla på vad det är för yrke. En man som har ett så kvinnodominerat jobb som undersköterska bör ju ha lika hög lön. Frågan är ju snarare varför en kvinna och en man som har samma yrke och utför samma arbete har olika lön? De män som sitter på chefspositionerna och tar plats i politiken tror (och hoppas) jag har jobbat sig dit, och är värda sin position. Men sen kan man ju fråga sig om en kvinna behöver arbeta hårdare för att ta sig till samma position? Det är i sådana fall något som måste ändras. Det ska vara lika villkor. Som sagt kompetensen är det som räknas. Det är därför jag är emot kvotering och sådant också, man ska inte ta in kvinnor eller män i ett företag eller organisation för att det ska vara ”jämlikt”. Det är ju inte det som är definitionen.

    Jonna 2012-03-08 11:51:16
    Svara
  • hurra! det är bra att nån orkar ta upp feminism på ett enkelt sätt, blir ofta sjukt teoretiskt för oss redan frästa annars. bra intiativ!

    sofia 2012-03-08 11:30:26 http://lepetitchien.blogg.se
    Svara
  • så fantastiskt bra, viktigt och fint inlägg! heja!

    sara 2012-03-08 11:18:53 http://saraskrattar.blogspot.com/
    Svara
  • superbra skrivet 😀

    elise 2012-03-08 11:14:51 http://erisuchan.tumblr.com
    Svara
  • vilket helt otroligt bra blogginlägg och initiativ ifrån din sida! På gymnasiet gjorde jag en analys av boken Fittstim förresten. Det som slog mig var hur nästan bara tjejer/kvinnor hade bjudits in i debatten om feminism. Det var ett så märkligt drag tycker jag. Det går ju inte att lösa något om bara häften av de delaktiga bjuds in att diskutera och komma på en lösning. Feminism är lika aktuellt för tjejer som för killar tycker jag. Lika viktigt!

    Erica 2012-03-08 11:03:41 http://bambielux.blogg.se
    Svara
  • I consider myself a feminist and I would love your thoughts on something. In Denmark there is a lot of talk about making laws about how many women should be present on the boards of directors. Too make it more equal. I think it’s positive discrimination and I’m against making laws about how many women should be in different jobs or on different boards. You write that we should have equal rights and I think by making laws we are in some way saying that our gender is inferior. I think we should be evaluated by our abilities and never by gender, even if is it positive discrimination. I would want to think that I was hired by someone because I was the best and not because I’m a woman.

    Julie 2012-03-08 11:01:29
    Svara
  • Bästa grejen, det här ska jag visa människor som inte förstår!

    Maja 2012-03-08 10:55:13 http://hallandan.devote.se
    Svara
  • Det borde heta humanism. Inte feminism.

    Nicolina 2012-03-08 10:45:04
    Svara
  • Fina svar som inte skriver nån på näsan eller hetsar upp. Tack.

    Emeli 2012-03-08 10:28:09
    Svara
  • Jättebra att du uppmärksammar detta! Fördomarna runt feminism är så trist, det är många fler som är feminister i egentlig sak (ideologi- och åsiktsmässigt) men som drar sig för själva stämpeln som ett sånt klargörande innebär. Och så fortsätter fördomarna i en ond cirkel…

    En liten notis bara: i tredje frågan står det mansdomineraNde och kvinnodomineraNde yrken, istället för mans eller kvinnodomineraDe, viktig skillnad det ju! Annars låter det som yrken vars effekt blir att dominera könsgrupperna snarare än att könsgrupperna dominerar inom yrkessfärerna, haha, lite tokigt.

    emma 2012-03-08 09:53:59
    Svara
  • Sandra, du är fantastisk! Att en tjej som du, som besitter en fantastisk maktposition, kan tala om feminism och jämställdhet på ett så lugnt och sansat sätt gör mig så otroligt glad. Hoppas att du får åtminstone någon att omvärdera begreppet feminism.

    Till alla tjejer: Fortsätt ta kampen, våga ställa krav och våga säga ifrån.

    Kajsa 2012-03-08 09:40:25 http://tjejkingen.tumblr.com
    Svara
  • Gratulerer med dagen!

    Synne 2012-03-08 09:39:47 http://sostrenesuse.blogspot.com
    Svara
  • Ben: I en värld där kvinnor systematiskt underordnas män är det inte konstigt att namnet för rörelsen klingar på ett sätt som för tankarna till just den underordnade gruppen. För att inte glömma.

    Rebecka 2012-03-08 09:38:32
    Svara
  • Är inte begreppet ”feminism” lite olyckligt om man vill ta bort fokus på just kön, individualism ist. kanske?

    Ben 2012-03-08 09:12:04
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!