lite boktips kommer lastat.

Var ju länge sen jag skrev om en bok, så här kommer fem på en gång, böckerna jag hittills har läst i år:


Haruki Murakami – 1Q84
Min stvysyster Mira släpade med den här triologin över Atlanten i vintras och nu står de på bästa platsen i min bokhylla. Varje gång jag läser Murakami får jag samma känsla i kroppen. Eller två känslor egentligen: den första är varför jag överhuvudtaget läser någon annan författare. All annan läsning känns helt plötsligt totalt ointressant. Den andra känslan är någon slags helhetsstämning som är svår att förklara. När jag läser andra böcker som jag tycker om viker jag taxöron och stryker under meningar men i hans böcker finns det liksom inte riktigt några självklara stycken utan det är flödet som ger en samma slags magkänsla som att typ lyssna på klassisk musik. Lent och lite märkligt på något vis, som om att man går runt och bär på hemligheter. Ville aldrig att denna skulle ta slut men det gjorde den förstås ändå, på en strand i Mexiko närmare bestämt.


Maria Sveland & Katarina Wennstam – Happy happy, en bok om skilsmassa
Olika historier om skilsmässor, glada och ledsna, panikartade och roliga. Väldigt fin även om man inte har skilt sig. Typiskt bra bok att läsa på löpbandet, även om jag i och för sig började gråta några gånger.


Haruki Murakami – After the Quake
En novellsamling där alla historier har något att göra med jordbävningen som skedde i Kobe i mitten av 90talet. Som vanligt är historierna förvirrande och fascinerade på samma gång. Min favorit var den nyskilda kvinnan som åkte på semester till Thailand och får en dag reda på, av sin private chaufförs uråldriga mamma, att hon har en hård vit sten inuti bröstet.


Fanny Ambjörnsson – Rosa den farliga färgen
Fanny Ambjörnsson (som förövrigt var en av lärarna när jag läste genusvetenskap) har skrivit en jätteintressant bok om färgen rosa. Rosa är en väldigt laddad färg och hon har undersökt dess status, varför den i dagens samhälle är en så kallad ”tjejfärg”, varför den har makt i vissa sammanhang och andra inte och varför små flickor är galna i den. Otroligt intressant, klok och vettig bok. Dessutom lättskriven, så även du som inte är superhaj på feministiska termer förstår den utan problem.


Suzanne Collins – The Hunger Games
Jag älskade Battle Royale som tonåring och eftersom det här är en bästsäljare med ungefär samma plot kände jag att jag behövde läsa. Köpte den på onsdagen och hade läst ut den på fredagen. Läste på jobbet, när jag promenerade på gatan, till frukost, överallt. BISARRT spännande. Alltså helt sanslöst, läs för sjutton. Filmen var också bra, men boken hundra gånger bättre. Är nu inne på andra delen och har den tredje redo på byrån.
.


The books I read so far this year. I recommend them all!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
37kommentarer
 • […] tips är: Fittstim, Lilla Ångestboken, Den Rosa Färgen, I En Klass För Sig, Ja Till Liv!, Hur Man Botar en […]

  1000 feminister och 4 böcker. | Niotillfem 2013-10-03 09:55:41 http://rodeo.net/niotillfem/2013/10/1000-feminister-och-4-bocker/
  Svara
 • Ja Hungergames är verkligen vansinnigt spännande =) Vill du ha ett till tips kan jag tipsa om the Maze Runner av James Dashner, ifall du inte redan läst den. Den är också väldigt bra och en riktigt page turner ^^! Eller varför inte boken som Battle Royale bygger på http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=0575080493 😉

  Ha en fin dag!

  PS. min recension av boken finns här http://schitzo-cookie.blogspot.se/2012/01/maze-runner-av-james-dashner.html

  Miriam - Schitzo-Cookie's Bokblogg 2012-05-19 21:28:23 http://schitzo-cookie.blogspot.se/
  Svara
 • Oh no! I read the whole Hunger Games trilogy in 4 days! Danger! Danger! It’s so good.
  Thank you for the recommendations! I was looking at 1Q84, but now I’ll definitely have to read it!

  Taylor 2012-04-05 18:40:59 http://superlungs.blogspot.com/
  Svara
 • lisa: De går ofta ner i en försvarspostion som går ut, på det är så synd om jag är så liten och skör. För att få medlidande och kunna manipulera bort det beteende de nyss gjort. För att efter ett tag växla till jag har makt, jag är en härskare jag vill styra över ditt liv. Balansen är totalt utsuddan och banden mellan realism och empati finns inte. Därför ska man aldrig diskutera med en sådan person, för personen kommer inte lyssna, vill inte lyssna. För den kan aldrig göra fel har inte gjort fel skäms absolut inte.

  Man kan inte heller bota en sådan person, finns inga mediciner för det eller terapi för det. Man kan underlätta en sådan persons liv om den själv vill. men det är svårt eftersom de nästan aldrig själv inser att de har problem eller söker hjälp.

  Därav ska man bryta all kontakt och inte ta något personligt inte kommunicera med en sådan person. man kan aldrig göra om någon annan eller ändra någon annan. Man kan bara ändra sig själv och gå.

  jag har ju haft sådana här personer omkring mig länge nu, så jag vet mömstrena och har fattat att det är ett kört lopp. Bättre rädd sig själv medan det går!

  gråter 2012-04-02 16:45:55
  Svara
 • lisa: jag jobbar på att få hjälp via kvinnojourer eller polisen. Får se hur jag ska lösa det. Jag lever ett ganska så otryggt liv nu, men ondska omkring mig, tidvis. Vilket jag vet kan skada mig och parasitera min tillvaro när som helst när psykopatin slår till. jag läser mkt om psykopati, störningar och så vidare för att försöka förstå och fatta hur jag ska agera. Men jag har förstått att en sådan person, kämpar enbart efter uoppmärksamhet, kunna såra eller beröra. Visar man att man har blivit berörd är det julafton för personen. Oavsett reaktion eller känsla, smärta glädje eller ångest spelar ingen roll. bara uppmärksamhet visas och persoen får vara i fokus. Eftersom en sådan inte person inte kan känna ånger, eller empati eller skuld. Så spelar känslan alltså ingen roll. Därför ska man ignorera sådana människor så mkt det går. jag jobbar på det. Parasitera, reta, störa är en del av deras personlighet och inget man kan förstå om man inte har samma problem. jag har förstått att man inte ska det personligt, för det är deras egna problem. som de överför på omgivningen för att de inte klarar sina egna känslor som svartsjuka, ensamhet och ångest.

  gråter 2012-04-02 16:37:06
  Svara
 • Älskar Murakami men gillade inte 1Q84, iallafall inte den svenska översättningen. Den kändes fel på något vis. Lite bättre var det när jag läste den på engelska, men fortfarande blev jag lite besviken eftersom den inte ens kunde mäta sig med några av hans andra böcker. Den lyckades inte fängsla mig på samma sätt, tyckte den var väldigt svår att komma in i och långtråkig i början. Men Kafka på stranden och Fågeln som vrider upp världen är några av de bästa böckerna någonsin.

  sara 2012-04-02 12:37:41
  Svara
 • jippie! mer sånt här!!!

  Johanna 2012-04-02 11:26:34 http://weaimforhighspeed.blogspot.com
  Svara
 • Älskar Haruki Murakami! Och Hunger Games-trilogin är utmärkt att sträckläsa. Sanslöst bra!

  Linda 2012-04-02 09:09:10 http://rosettflickan.blogspot.com
  Svara
 • Hunger Games är så himla bra! Jag läser den just nu (för andra gången).

  Kajsa 2012-04-01 17:45:32 http://kobranhuggertill.blogspot.com/
  Svara
 • Snälla fina signaturen “gråter”, det låter som att du är med om något alldeles fruktansvärt och otäckt just nu. Sånt ska du absolut inte lida i tysthet om! Lova att du pratar med polisen om detta om du inte redan gjort det – stalking är ett brott, och att förstöra andras liv är aldrig okej. Jag tror även att det skulle vara bra att prata med någon om din situation på ett mer personligt plan. Om det inte känns bra att prata med familj eller vänner så finns många bra stödjourer per telefon dit du kan ringa och vara anonym. Det finns absolut hjälp att få!

  Lisa 2012-04-01 17:00:41
  Svara
 • Vi såg hunger games på bio igår. har aldrig läst boken (såklart. Det är jättedumt men jag läser verkligen bara böcker när jag är på semester. sedan, när semestern tar slut, lägger jag också ned läsandet. även om boken är halvläst och jättejättejättebra!) men filmen var fantastisk! Kanske fårbli till att köpa med på en resa någon gång.

  Erica 2012-04-01 11:11:21 http://bambielux.blogg.se
  Svara
 • Man behöver absolut ha den tredje redo på byrån….;)

  Frida 2012-04-01 10:48:40 http://adeoalibertate.blogspot.com/
  Svara
 • Läser också hunger games nu. Totalt omöjlig att sluta läsa, började i fredags och tror nog jag hinner klart idag! Är hemma hos föräldrarna på påsklov i två veckor och tog bara med mig första och andra boken, för jag tänkte att jag inte skulle hinna med allihopa. Så himla dumt! Nu kommer jag ju få vänta innan jag kan börja på den sista!

  Josefin 2012-04-01 10:03:02 http://evalinneajosefin.blogspot.com
  Svara
 • murakami<3 1Q84 står i bokhyllen og venter på meg til en lang togtur til Paris neste helg.

  marire 2012-04-01 08:53:37 http://hoydepunkt.wordpress.com
  Svara
 • Murakami alltså<3 En vacker dag ska jag läsa hans böcker på japanska.

  Malin Aurora 2012-04-01 06:09:11 http://vildblommor.blogg.se/
  Svara
 • jag ska aldrig mer ha en portfolio. aldrig mer.

  gråter 2012-04-01 04:28:36
  Svara
 • vad gör man om man vet att man aldrig kommer få ett bra jobb för att man har cpskadade stalkers efter en som vill en illa. som ringer upp ens jobb. som tar sig in i hem datorer och nätverk för jävlas. *anställ inte henne, jävlas bara med henne,* DÖDA MIG VAD JAG HATAR MITT LIV.!!!!!!!!!!!!!

  *allt runt om hennes ska tyngas ner för att hon har sjuka cp-stalkers efter sig. *

  gråter 2012-04-01 04:27:16
  Svara
 • Alltså, jag måste säga det här varje gång någon tar upp Hungerspelen, för min vän Emma har översatt dem till svenska! Jag är så stolt att jag spricker. Åh!

  Linnéa 2012-03-31 23:54:26
  Svara
 • är alldeles för dålig på att läsa böcker, ska börja nu bara för det!

  Moa 2012-03-31 21:41:49 http://www.lioncrime.blogg.se
  Svara
 • oi jga var just och såg hunger games filmen och blev positivt överraskad! första gången jag såg en film som baserar sig på en bok som var lika bra och spännande! läste alla 3 för ca 2 år sedan och nu fick jag en grym lust att börja läsa igen! sååå bra

  anonym 2012-03-31 21:12:12
  Svara
 • * vill, inte will.. ^^

  maihannele 2012-03-31 19:23:22 https://twitter.com/#!/MaiHannele
  Svara
 • Jag har också läst After the quake i år – två gånger verkligen. Så himla bra! Och jag har markerat typ stycke efter stycke med en liten post-it-lapp och skrattar jämnt åt den här raden: ”Balls were not all that Frog lacked. He had no teeth, either.” Murakami är ju den bästa, jag läser Kafka on the Shore nu och ska läsa 1Q84 sedan. Och Sputnik Sweetheart will jag också läsa igen..

  Svårt att hitta bättre böcker än dom av Murakami och Tove Jansson (speciellt Muminböckerna), men jag borde våga försöka! Kanske försöker jag hitta The Hunger Games nån gång, läste om det även i nån annan blogg..

  Vilken är din favorit av Murakamis böcker, eller går det ens att välja? 😀

  maihannele 2012-03-31 19:21:38 https://twitter.com/#!/MaiHannele
  Svara
 • Jag vaknade igår ur min Hunger games-koma. Det vill säga jag läste ut sista boken. Började med första i söndags kväll…. Alltså det var längesen jag var så inne i någon bok, har nog inte haft den här känslan sen jag var i 10, 11, 12, 13 år och läste jämtjämtjämt.

  Kristin 2012-03-31 18:41:38
  Svara
 • Åh The Hunger Games-trilogin är mina favoritböcker! Fast jag tyckte filmen faktiskt var nästan ännu bättre än boken, mest för jag är lite mer av en film- än en bokperson. Och lucky you som nu läser Catching Fire, den är absolut min favorit i serien! xoxo

  Linn 2012-03-31 17:16:53
  Svara
 • Åh, Hungerspelen är verkligen så himlahimla bra! Har precis läst ut första och kan inte förstå hur jag ska överleva tills de andra två delarna dimper ner i brevlådan. (tråkigt att svenska omslagen är så helfula bara)

  Amanda 2012-03-31 16:58:51
  Svara
 • Håller med dig om Hunger Games! Man blir helt fast i dem, jag blir helt fanatisk och börjar kolla upp varje intervju med någon som som kopplas till Hunger Games serien. Just nu väntar jag på bok nr 2 (varför ska posten vara så långsam i Sverige?).
  Kram Kram

  klara 2012-03-31 16:42:11
  Svara
 • håller på att försöka övertala min kompis att börja läsa Hungerspelen, tror inte man förstår hur farligt spännande den är om man inte läst den! Tack för tipsen på de andra böckerna förresten! 🙂

  Linnea 2012-03-31 16:30:46 http://favoritelife.blogg.se
  Svara
 • Hade precis samma situation med Hunger Games. Stängde in mig i mitt rum på jullovet och läste klart alla tre böckerna på fyra dagar. Rekord för min del.
  Var ju så spännande att det gjorde ont i kroppen.
  (Och filmen var fin tyckte jag, Jennifer Lawrence var en fantastisk Katniss!)

  Jessica 2012-03-31 16:28:24 http://litesocker.blogg.se
  Svara
 • åh, läser 1Q84 just nu, dock har jag hållt på med den i flera månader, jag har liksom aldrig tid att läsa nuförtin. men himla bra är den, den växer verkligen för varje kapitel.

  Elise 2012-03-31 16:28:18 http://elzplz.blogspot.com
  Svara
 • Creepy – min bror hade lämnat en Murakamibok (Kafka on the shore) efter sig här hemma och den låg alldeles bredvid mig på bordet nu när jag läste det här inlägget. Ett tecken på att jag får ta och läsa den alltså. Gud vet vad som händer annars.

  Pam 2012-03-31 16:09:05
  Svara
 • Tack för tipsen! 😀

  donnasandra 2012-03-31 16:04:37 http://www.donnasandra.se
  Svara
 • åh, läser första delen utav hungerspelen just nu!

  nathalie 2012-03-31 15:55:26 http://likebeatinghearts.devote.se
  Svara
 • Jag är fascinerad att du går och läser på gatorna. Jag skulle orsaka massa olyckor efter vägen om jag gjorde det:)

  Jag försöker förklara känslan man får av att läsa Murakamis böcker för någon så har jag problem att sätta ord på det. Men närmsta jag kan komma är vackert vemod.

  Kuriosakabinett 2012-03-31 15:55:05 http://kuriosakabinett.blogg.se
  Svara
 • Jag tyckte inte alls att Hunger Games boken var särskilt bra. Förstår inte riktigt detta hyllande. Dels visste man ju hur det skulle gå, men framförallt tycker jag att huvudkaraktärerna är platta och trista. Katniss känns allmänt störande och extremt känslokall. Författaren verkar inte riktigt ha koll på hur man skapar karaktärer med lite djup. Därför tyckte jag filmen var tusen gånger bättre, för då slapp man ta del av hennes tankar hela tiden, och jag tycker ju ändå att grundstoryn är bra.

  Malin 2012-03-31 15:41:35
  Svara
 • Jag förstår precis hur du menar med Murakamikänslan. Den är väldigt svår att sätta ord på, men du lyckas rätt bra. Dock tyckte jag, tråkigt nog, att 1Q84 var en av hans sämsta böcker. Vilket i och för sig inte betyder att den var dålig alls, eftersom att Haruki Murakami är så sanslöst bra.
  Och Hunger Games! Ja, sjukt spännande. Jag läste ut den på en natt. Glömde helt bort att sova.

  Mathilda 2012-03-31 15:40:40 http://causeimazombie.tumblr.com
  Svara
 • ROSA ser virkelig interessant ud. Går ikke udfra den er udkommet på dansk, men så må jeg jo bare købe den næste gang jeg er i Malmø.

  svenskofilia 2012-03-31 15:37:21 http://svenskofilia.blogspot.com
  Svara
 • bästa murakami. vill vill vill köpa och läsa iq84 men dom finns ju bara inbundna. blir ju ojämnt i bokhyllan.

  Vicky 2012-03-31 15:34:06 http://vickys.se/
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!