att vara sjutton år och bo i london.

Jag får ganska mycket frågor om mitt år när jag bodde i London under andra ring, så jag tänkte att jag skulle republicera ett inlägg jag skrev 2008:

2001, precis efter att jag fyllt 17 så flyttade jag till London tillsammans med Jonna. Vi gick hela andra ring på Svenska Skolan i Richmond och det var så himla roligt. Jag flyttade in i en värdfamilj som skolan ordnade tillsammans med en pojke som hette Carl som jag aldrig hade träffat förut. Han brukade duscha innan mig på morgnarna och skrev alltid ”god morgon sandra” i imman på badrumsspegeln. Skolan låg i en korridor i ett stort college och vi var 60 stycken ungefär. Skolan organiserade så att de hade alla kurser som man läste på sitt eget gymnasium i Sverige så att man inte behövde gå om eller läsa extramycket när man flyttade tillbaka. Minns att på historialektionerna var vi bara 4 stycken.

De här två damerna blev mina bundsförvanterna alla dagar och nätter i Englands huvudstad:


Camilla.


och Cecilia.

Även om skolan var sjukt hård och det kändes som att jag pluggade jämt jämt jämt har jag nog aldrig gått ut så mycket som när jag bodde i London. Jag var sjutton år och ville bara ut ut ut, dansa dansa dansa och leva så mycket som jag bara kunde. På måndagarna var det Trash, på onsdagarna Candybox, på fredagarna Bedrock och på lördagarna After-Skool Klub.

Vi satt på tåget in till city (tog ungefär 45 minuter) drack Smirnoff Ice och pratade pojkar. Sen direkt in på klubben runt tio, dansade tills det stängde runt halv fyra och sen hem igen med nattbussen. Jag bodde i Kingston – en förort långt bort från kärnan. Och att ta sig hem med nattbussen tog ungefär två timmar. Om det var en torsdagmorgon gick jag helt enkelt hem, duschade och gick till skolan igen. Jag kan inte förstå nu hur jag orkade det här. Men jag orkade. Hela tiden.


Det stod alltid mjölkflaskor i glas utanför folks dörrar som mjölkmannen hade varit och lämnat på morgonen. På den här bilden var det skolavslutning och vi bestämde oss för att sno ett par. Ursäkta så här i efterhand, hoppas det ordnade sig den morgonen för familjen utan mjölk.


Londons väder är mycket trevligare än Sveriges och vi brukade sitta utanför vid skolans byggnader och plugga. Roligt att jag sitter och håller i en diskett förövrigt.


Jonna och Camilla


Jonna och Alex bodde i samma värdfamilj. Jag sov hos Jonna typ var tredje dag. Hon bodde 20 minuter med buss från mig och vi brukade sitta på hennes innegård och dricka öl. Hennes värdfamilj hade en brittisk inneboende som hette Tim. Han var 18 år, jobbade i en spritbutik och var ständigt hög på gräs. Jonna föll direkt och de var ihop i tre månader tills en natt när hon hittade honom i hans säng med en annan tjej. Jag minns att vi gick ut i natten och sparkade på en mur. Ibland känns det bättre om man sparkar på saker.


Annars hade vi ofta skolfester hemma hos de i skolan som bodde permanent i London. Det slutade alltid katastrofalt på något sätt. Oskulder togs, saker gick sönder och bråk uppstod. Men vi hade ju väldigt roligt däremellan också.


Carl Fredrik och Joakim kom och hälsade på.


Och Nathalie kom över en helg också. Just den här bilden är tagen i After Skool Klubs fotoautomat.


Vi tog fotoautomatkort ofta. Här är en bild på mig och Carina, en tjej som bodde i närheten av där jag bodde:

Jag var med och gjorde årsboken för vår skola också. Den var fylld av festfestfest. Vi var sjukt ambitiösa och skrev en text om alla som gick i skolan det året. Camilla skrev min text och ville jävlas. Så himla deppig text ändå, så mycket hånglade jag ändå inte, lovar:

Den engelska pojkvännen var en kille jag dejtade i en månad. Han hette Adam och var fräknig och kunde INTE kyssas. Han flyttade till Stockholm efter jag åkt hem för att försöka ”vinna tillbaka mig”. Det gick inte speciellt bra. Han bodde i Stockholm i ett halvår på en båt och ringde mig två gånger om dagen. Jag ville verkligen inte träffa honom något mer.


Sen blev det skolavslutning. Här är Jonna och Malin.


malin och jag på skolavslutningen.

jag tror det var ungefär allt.
Att läsa ett år utomlands i gymnasiet var väldigt väldigt roligt i alla fall. Om ni får chansen, ta den! Jag har för mig att kommunen betalade 50% av avgiften, men vet inte hur det funkar nu, var ju tio år sedan. Man kan även söka på stipendie. Men läs mer om svenska skolan i london här.

.

Såhär skrev jag i en gammal frågestund från 2010 om min tid i London:

Du skriver väldigt lite om din gymnasietid och London tycker jag, varför?
Hmm kan skriva mer såklart, det var så himla länge sen så det är väl därför jag inte skriver så mycket om det. Det var en rolig men klurig tid också. Jag saknade min mamma en massa, men ville aldrig åka hem. Jag drack himla mycket pints, hånglade med pojkar jag inte visste namnet på i mörka hörn på Londons indieklubbar, sov över hos kompisar nästan jämt, skrev så fingrarna skavde, läste jämt jämt och försov mig ibland. Rektorn HATADE mig. Han ville inte ens hälsa på mig i korridoren, helt knäppt. Har alltid sett mig själv som en städad och trevlig person ur lärarnas ögon men i London uppfattades jag helt plötsligt som motsatsen. Blev kär i en kille i min parallellklass, vi panikhånglade ibland på hemmafester men det var allt. Bodde i en värdfamilj tillsammans med en annan pojke som hette Carl. Han blev som min bror och jag tyckte (tycker) så mycket om honom. Han skrev alltid meddelanden till mig på spegeln efter han duschat. Värdfamiljen hade en dotter som var himla jobbig och ville alltid hänga efter mig. Varje fredag åt vi pizza med vitlöksbröd och vi hade efterrätt varje dag och jag gick upp fem kilo. Min mamma skickade Kalles Kaviar till mig och jag var “ihop” med en brittisk kille i typ tre veckor som blev besatt och flyttade till Stockholm när jag flyttat tillbaka och telefonterroriserade mig. Det var obehagligt. Lärde mig inte sådär jättemycket engelska, men alla pratade ändå med ful svenskbrittisk brytning när vi flyttade därifrån. Saknar inte tiden men hade väldigt roligt. Det var väl ungefär det.

.


When I was 17 I lived in London for a year and went to the Swedish School in London.

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
29kommentarer
 • Hej, jag och några vänner ska till London snart och jag måste få fråga dig, hur tog ni er in på alla klubbar fast ni inte var 18? Har hört att dom är väldigt stränga där!

  Beatrice 2014-10-28 19:42:13
  Svara
 • […] i London. Jag gick på svenska skolan i London under andra året i gymnasiet för de som missat (här finns ett inlägg om det). Hur som helst fanns jättemånga av de mailen som vi skrivit till varandra kvar och det är som […]

  en brevväxling från 2001. | Niotillfem 2014-01-14 04:10:14 http://rodeo.net/niotillfem/2014/01/en-brevvaxling-fran-2001/
  Svara

 • Katrin – ja! drinkar för ett pund! så himla galet och fint.

  meg o – would love to see your pictures too!

  melinda – nu sover jag åtta timmar om natten. ibland tio. kram.

  julia – länkade i inlägget! kram

  emma – åh!

  sandra 2012-12-03 18:07:02
  Svara
 • Gick på svenska skolan våren -08, kanske bästa terminen i mitt liv där de engelska eleverna ständigt beatboxade och dansade breakdance i korridorerna. Min värdfamilj var från Sri Lanka och jag fick curry i olika former till middag varje kväll i ett halvår. Jag och min värdbror som var nio år lekte mest hela tiden. Vår underbara engelskalärare som vuxit upp i Indien och var av klassiskt brittiskt överklassnitt skelade så pass att vi aldrig förstod vem hon bad svara på frågor på lektionerna. Ví var sjutton år, drack öl på vår lokala pub 3 gånger i veckan där jag beställde ”the usual” av bartendrarna vi lärde känna, stella artois med rose’s lime syrup och snakebites (godare än det låter). Hade ett högst oklart fyllehångelförhållande med en brittisk indiekille från Barnes som mest gick ut på att vi bråkade, han hade alltid ringar under ögonen av förlorad sömn. Hammersmith var vår absoluta favorittunnelbandestation där vi spenderade hela vår sista kväll, våra favoritkillar kom förbi av en slump och vi hängde med dem hem, vaknade fem timmar innan planet gick hem till Sverige. Vi satt alltid vid Themsen och drack billigt vin eller grät över pojkar på Tescos parkering med en burk Ben & Jerrys chocolate fudge brownie. Vi firade Valborg med en engångsgrill (vår version av en majbrasa) på en parkbänk med vin och ylade på Sommarnatt. Så gott som varje morgon efter vi festat satt vi i timmar och drack iced caramel macchiato på Starbucks. Vi drömde om brittiska män, fantastiska våningar och färskpressad apelsinjuice när vi vandrade till Richmond längs floden där pilgrenar snuddade vattnet. Jag kedjerökte cigaretter av märket Sovereign och var ytterst förnöjd med mina fina Clippertändare. Vi lärde ständigt känna nya engelsmän som vi gick på hemmafester hos. Det var en fantastisk tid jag aldrig någonsin kommer glömma.

  Emma 2012-12-03 00:36:16
  Svara
 • Himla intressant inlägg! Jag går i ettan nu och funderar på att gå ett år i high school efter detta år och sedan börja tvåan ett år senare än alla andra. Ska bara fundera lite till, är lite rädd att mista allt här hemma, både vänner, familj och hästarna.

  sonia 2012-12-01 20:24:52 http://sonisorbet.blogspot.com
  Svara
 • hej! jag är 15år nu men när jag är typ 17-18 vill jag super gärna plugga utomlands! vad gick du på för svensk skola och vad kostade det? Det hade varit superskysst om du svarade! 😀

  julia 2012-11-30 22:13:33 http://juliajohannesson.blogspot.se
  Svara
 • Vad kul att du också har bott i Kingston! Jag var på utbytestermin på Kingston University förra året =)

  Miriam 2012-11-30 16:21:40
  Svara
 • Jag skulle också vilja prova bo i England eller Irland ett tag. Det påminner lite om USA bara mycket mindre och mysigare! Jag ska förresten till New York över helgen 🙂

  Sandra - Breakaway 2012-11-30 03:18:48 http://www.breakaway.se/
  Svara
 • Men ojojoj hade ingen aning om att du gått på SSL! Har också gjort det, det var fett! Skolan ligger dock inte på samma ställe nu men ändå liksom. Älskar Kingston av hela mitt hjärta, var där i helgen. Vill tillbaka nu.

  Josefine 2012-11-30 01:15:20 http://linneajosefines.blogg.se
  Svara
 • Jag är 18 år gammal och bor i London i detta nu. Jobbar på Harrods i Knightsbridge, och bor med fyra fantastiska tjejer i en trång och kall lägga i Hackney, vars gator kryllar av britter med varsin kånken på ryggen.

  Älskar det här.

  Josefin 2012-11-29 23:52:31 http://www.thewarpig.webblogg.se
  Svara
 • Hej Sandra, himla fin blogg.
  Nu är det såhär att jag undrar exakt vad hela kalaset kostade? Liksom? För jag vill gärna åka dit. Och är det som det står på hemsidan bara Naturvetenskap, Samhäll och Ekonomi? Hur gjorde du med skolan och kostnaderna och kommunen och sådär? Svara gärna, tusen kramar.

  Mathilda 2012-11-29 23:41:31 http://juniortwister.blogg.se
  Svara
 • Jag ville så mycket att plugga utomlands, men det gick inte när jag studerade på gymnasiet i mitt hemland. Jag försökte att åka till USA men var för ung för det då. Och nu bor jag i Scerige är arbetslös och mycket sugen på att resa någonstans. Story of my life 🙂

  Elena 2012-11-29 23:40:44
  Svara
 • Hur många timmar brukade du sova då? Och hur många sover du oftast nu?

  Jag är en väldigt trött person även fast jag festar rätt sällan. Du har ju skrivit att du är morgontrött, men annars verkar du ha ganska hög energinivå med tanke på allt du gör om dagarna och inte minst nätterna? 🙂

  Melinda 2012-11-29 22:51:47
  Svara
 • ditt liv verkar vara lite av en dröm när jag tittar igenom din blogg
  du verkar ha så jävla kul jämt, det är ju underbart

  martina 2012-11-29 22:34:03
  Svara
 • Älskar sådana här tillbakablickar, gärna mer sånt! Kanske om resten av gymnasiet, efter studenten, något år i Stockholm bara eller så. Väldigt fin läsning!

  Lisa 2012-11-29 21:57:28
  Svara
 • Vilket bra inlägg!! Jag blev helt pepp på att gå ut och dansa. Tur att det är fredag imorgon<3

  Anna 2012-11-29 21:50:48
  Svara
 • God, this reminds me SO much of my own time in London! It was 2002 for me and I was just 19 but I went to Trash and all of those club nights and drank loads of Smirnoff Ice (ha) and some awful blue Alchy-pop called ”W.K.D. Blue” …ick… :-0—!@#$ But never really got hangovers somehow!?!

  So funny. Luckily, I did not live far from central London. I can’t imagine a 2hr bus ride home after a night of drinking and dancing?! I should try to post some of my photos from back then.

  hugs! xM

  Svara
 • Jag bor i London nu, fast jag är inte sjutton år och hånglar inte med okända pojkar i mörka discohörn. För jag har min pojke där hemma, men London har verkligen fått en speciell plats i mitt hjärta. Det häftiga är verkligen att alltallallt finns här i London, inom fem minuter med tunnelbanan. Alltalltallt som man sett på film och turistkort, och allt är ju så vackert.

  Linnéa 2012-11-29 20:47:01 http://www.fyrakatter.blogspot.se
  Svara
 • åh gud va roligt att se!

  olivia 2012-11-29 20:34:49 http://www.okntnmr.blogspot.se
  Svara
 • Åh bodde i london 2001-2004 🙂 fast gick grundskolan då 🙂

  emma 2012-11-29 20:19:50 http://blog.hagelstorm.com
  Svara
 • Åh JA alla som kan borde flytta utomlands på gymnasiet. Går Svenska skolan i Paris nu och det äger det mesta jag gjort även om det är jobbigt ibland. Ba göre.

  Johanna Frostling 2012-11-29 20:16:46 http://johannafrostling.blogg.se/
  Svara
 • Vad fint med meddelandena på spegeln!
  Älskar London! Bodde i Notting hill år 2010 och jobbade som personlig assistent. Saknar fortfarande vissa delar så himla mycket! <3

  Alina 2012-11-29 19:47:50 http://gretalina.blogg.se
  Svara
 • Ah, vi var i London samtidigt! Och jag var också på Candybox. Drinkar för ett pund, om du minns? Det var en farlig tid det där.

  Katrin 2012-11-29 19:37:26
  Svara
 • Så morsomt å lese!
  Jeg har selv bodd et år i Irland som utvekslingsstudent, og det er noe av det beste jeg har gjort! Jo mer tid man tilbringer utenlands, jo mer lærer man om seg selv og om verden (og jo mer får man lyst til å lære og oppleve).
  Nå bor jeg jo i Paris, og jeg er så glad, og føler meg så heldig.
  Håper den siste novemberdagen din blir bra!

  Synne 2012-11-29 19:26:46 http://etdrysskanel.wordpress.com
  Svara
 • Himla bra inlägg

  bells 2012-11-29 19:14:30 http://osmidig.blogspot.se/
  Svara
 • låter som en helt lagom soft tid. tänker ofta på london och på att jag skulle vilja spendera mer tid där. så nu gick jag för ett par dagar sen och impulsköpte biljett dit över jul, så slipper man ångestjulen i sverige och kan strosa över piccadilly circus istället.

  Vicky 2012-11-29 19:08:07 http://vickys.se/
  Svara
 • Alltså, trots knäppa pojkvänner och knasiga rektorer låter din tid i London så fin och så gagnande. En sådan där minne-för-livet-sak liksom.

  Helena 2012-11-29 19:05:17 http://frommercury.blogspot.com
  Svara
 • Gick också ett år på Svenska skolan i London för ett par år sedan. Då var det också mycket fest och pojkar och hångel och jag undrar, precis som du, hur jag orkade 😉

  Carro 2012-11-29 18:56:17 http://kevlarsoul.blogg.se
  Svara
 • Härligt det låter! Hade varit riktigt häftigt att få plugga utomlands ett år på gymnasiet, men jag gjorde det efteråt istället. Drog till Spanien i 4 månader för att lära mig spanska. Oj va häftigt det är att bo utomlands, jobbigt, underbart och allt däremellan! 🙂

  Malin 2012-11-29 18:20:04 http://maulun.blogg.se
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!