FAQ.

Det känns som att det har dykt upp ganska många nya läsare som ställer frågor om vad 17 jag gör om dagarna och sånt. Så jag tänkte att en FAQ kunde vara på sin plats.
Här kommer lite förklarande info om mina jobb och sånt!


Hur gammal är du?
Jag är 28 år. Fyller 29 den tionde augusti. Då kan ni komma fram och säga grattis om ni är på Way Out West : )


Vad gör du?
Jag lever på lite olika saker. Först och främst bloggar jag ju, det är min huvudinkomst. Jag har ju en väldigt stor blogg liksom, så jag kan tjäna pengar på att skriva och fotografera härinne. Jag är alltså anställd av Rodeo och fixar inte annonser och sånt själv, utan får en lön som vilket jobb som helst.
Jag skriver även frilansgrejer. Har fått en hel del roliga uppdrag sedan jag sa upp mig från mitt reklamjobb i februari så det är jag himla glad över! Så om dagarna sitter jag och skriver krönikor och sånt för olika tidningar. Säger till när de kommer ut förstås.
Jag skriver även klart min roman som kommer ut nästa år på Rabén& Sjögren. Den är i princip klar men det är ju massa småfix och jag läser om den hundra gånger och skriver till saker och ändrar och så. I och med att vi skrivit kontrakt har jag fått ett bokförskott också, så det är även det en inkomstkälla. Har även börjat på bok nummer två!

Vad gjorde du innan?
Jag gick ut Berghs, en reklamskola i Stockholm när jag var 22 år. Jag utbildade mig till copywriter som är en reklamkreatör. Det innebär att man hittar på koncept och kampanjer för olika varumärken. Väldigt roligt! Jag jobbade tre år i Sverige på en byrå som heter Garbergs och sedan som 25-åring bestämde jag mig för att flytta till New York tillsammans med Nina, som också jobbade på Garbergs. Man söker nämligen i kreativa team om två utomlands. Vi översatte vår portfolio och fick jobb på en byrå som heter KBSP som ordnade arbetsvisum till oss och hösten 2010 flyttade vi. Där trivdes vi sådär. Våren 2011 ringde Wieden & Kennedy upp oss och frågade om vi inte ville jobba hos dom. Gudars vad glada vi blev, det är nämligen en himla bra byrå som gör väldigt roliga saker. Ja tack, sa vi och började där. Där jobbade vi med varumärken som Target, Heineken och Nike.

jag och walter aka snyggjohan på berghs skolavslutning 2007.
.
Varför sa du upp dig?
Att jobba med reklam i USA är inte så lätt. Hierakierna är väldigt tydliga, både internt och hos kunderna man jobbar med. Även om våra chefer var nöjda med oss och tyckte att vi hittade på roliga saker så köpte nästan aldrig kunden våra idéer och ville oftast ha snälla tidningsannonser med en logotyp på istället. Efter två och ett halvt år hade vi knappt producerat någonting. Det kändes som att leka reklam nästan, man gick till jobbet och hittade på och hittade på, skrev och skrev, presenterade och presenterade, men kom aldrig hela vägen fram. Det är väldigt själsligt uttömmande och gjorde att man lite tappade gnistan. Samtidigt märkte jag att jag fick mer skrivuppdrag utanför reklamen som jag inte alltid kunde tacka ja till pågrund av tid.
Jag började skriva på mitt bokmanus i januari 2012 och när jag skickade första utkastet i maj till förlaget och de sa att de var intresserade om jag skrev mer så märkte jag att det här var ju det jag tyckte var allra allra roligast. Jag jobbade med reklamen om dagarna men längtade efter att få komma hem och skriva på boken.
När min förra pojkvän gjorde slut med mig i somras och jag inte längre hade något som band mig till USA (han bor i LA) så bestämde jag mig för att säga upp mig i januari och samtidigt skriva klart boken tills dess. Så det gjorde jag.


Hur hann du?
Hmm. Får den här frågan ganska ofta. Ändå svår att svara på. Att jobba med reklam är ju mer än ett heltidsjobb, man förväntas jobba sent och mycket helg. Även bloggen tar ju minst sagt flera timmar om dagen, att knåpa ihop inlägg, svara på mail och kommentarer och fotografera och skriva. Har fem svar:
1. Har ingen TV. Slötittar alltså inte på saker, utan när andra går hem och knäpper på femman, gick jag hem och skrev.
2. Jag tycker att det är jättekul. Att blogga och skriva är liksom min hobby. Jag skriver på tunnelbanan och när jag promenerar och jag funderar ut blogginlägg innan jag somnar. Jag gör det gärna, och då blir det lätt och enkelt.
3. Att blogga och skriva på andra grejer hjälper liksom varandra. Skriver jag på en krönika kan jag få en idé till bokmanuset och skriver jag ett kapitel i den kan jag komma på ett blogginlägg och så vidare. Så jag hoppar hela tiden mellan de olika grejerna och skriver här och där.
4. I USA var det mycket väntetid mellan olika projekt. Ens idéer ska upp till ens kreativa chefer och vidare upp till deras kreativa chefer osv. Då förväntas man sitta på sin plats och vänta. Därför blev det luckor i mitt schema då och då i veckan, någon timme hit och dit. Dessa timmar skrev jag och tidsinställde blogginlägg.
5. Jag tror jag har svinmycket energi, kanske lite mer än andra.


Varför Paris?
I och med att jag sa upp mig försvann mitt arbetsvisum och jag var tvungen att lämna New York. Men jag kände att jag inte ville flytta hem till Stockholm så därför tänkte jag att Paris kunde vara en fin plats att skriva på. Så nu bor jag här i tre månader och sen vet jag inte riktigt var jag ska flytta. I och med att jag nu frilansar kan jag ju bo lite var som helst. Ska i alla fall vara i Stockholm i sommar.

Så.
Hoppas jag rätat ut lite frågetecken!


Translation.
An FAQ about what I work with and what education I have. Read by clicking ”in english” in the right frame (just below my blog profile picture).

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
39kommentarer
 • […] i tidigare frågor&svar, kolla bland annat från förra våren när jag bodde i Paris (exempelvis detta inlägg). Nina Åkestam (min arbetspartner i NYC) har även skrivit en bok som heter Meningen med hela […]

  answers to past weeks comments. | Niotillfem 2014-05-21 15:28:05 http://rodeo.net/niotillfem/2014/05/answers-to-past-weeks-comments-17/
  Svara
 • åh har så mycket framtidsångest om vad jag ska göra och bli och allt, men nu vet jag… jag vill göra precis det du gör! 🙂 typ haha. ..

  emeliej 2013-04-11 12:25:08
  Svara
 • […] det sista! Vore det inte toppen? Läs och inspireras av dessa grymma bloggare som gör just det: Sandra & Clara. Och Emma & Emma, som visserligen inte försörjer sig på sina bloggar som så, […]

  På den 75:e dagen av #Blogg100 « Katta Kvack 2013-04-07 15:02:16 http://www.kattakvack.se/?p=21643
  Svara
 • Där så fint att få följa dig. Du tar vara på din inre önskningar verkar det som tanke på hur långt du har kommit i din karriär. Vad gjorde att du vågade satsa?
  Tror du att dina föräldrars yrkesbana och vana inom media (för elr hur jobbar de på Titan?) har skapat en bra plattform för ditt eget självförtroende inom denna yrkeskategorin?

  Tack för en fin blogg och att du gör, inte bara drömmer.

  Iza Johannesson 2013-04-02 21:02:38
  Svara
 • Hej Sandra!

  Jo det var nämligen så att det tog slut mellan mig och min pojkvän på alla hjärtans dag då vi hade ett distansförhållande. Jätte sorgligt och jätte jobbigt att vara vänner. Jag vill ju ha honom i mitt liv, frågan är om det ens kommer gå? Vi försökte ha en vänskaplig relation men det gick inte och nu har vi ingen kontakt på ett tag… Men kommer vi kunna vara bara vänner eller kommer det bli konstigt? Åh vill ju ha honom i mitt liv och jag älskar honom. Har ett inre hopp om att vi ska bli ett igen men det kommer ju inte hända.. Har du kunnat ha en vänskaplig relation med dina före detta pojkvänner? Ha det så bra bästa Sandra!/Sara

  Sara 2013-04-02 08:22:35
  Svara
 • Your writing and your life story always make me inspired!
  Thanks dearest blogger Sandra 🙂

  And I know you’ll give a try on Istanbul to live, one day, haha:)

  Hugs!

  Deniz 2013-04-02 00:54:38 http://photostorms.blogspot.com
  Svara
 • Åh ditt liv låter så härligt! Kan du inte skriva lite mer om hur du började skrivandet? Hur du började få skriva krönikor osv. Jag älskar att skriva och skulle också vilja jobba som copy och krönikör. Hur får man foten in i dörren så att säga?

  M 2013-04-01 16:46:35
  Svara
 • Tack för alla jättefina kommentarer <3

  Nelly – bor i saint-germain!

  Nina – trivs megabra, men tror att 3 månader räcker, iaf nu. saknar sthlm lite.

  gullvi – jag hyr ut den tills vidare. jag funderar på att söka mediavisum. men då hjälper ju rodeo mig med det, tror det kan vara svårt med frilans men vet inte! kolla upp det! kram

  hanna – bor ensam! hyr lgnheten av min mammas kompis.

  kallie – no advertising in sweden is completely different, you produce something new almost 5 times a year or so.

  frida – hmm vet inte. jag skriver om sånt jag kan och tycker om. att skriva om det man kan tror jag kanske är en bra början? jag skulle aldrig kunna skriva om att ha barn exempelvis, för det har jag ju ingen aning om hur det funkar. puss.

  nea – ja. gud. måste läsa på lite mer om det där.

  love – nej det vågar jag inte! men du kan fråga vad du vill här i kommentarerna! puss.

  sandra 2013-04-01 13:39:12
  Svara
 • Wow! Håller själv på med ett romanprojekt och var gång jag är oinspirerad går jag in på din blogg för inspiration!

  Kan du inte ha en frågestund om bara din bok? Säg till så man kan komma med alla frågor kring det då X♡X♡

  Love 2013-04-01 11:55:36
  Svara
 • Fortsätt göra det du gör, för du gör det så himla bra.

  e 2013-04-01 10:47:56
  Svara
 • Du flyger fritt xxxx

  oroshjärta 2013-04-01 10:14:10 http://hornsgatanminauorta.blogspot.com
  Svara
 • Undrar bara en grej, du har ju ofta på dig kläder från American Apparel jag läste detta inlägg http://enblommigtekopp.blogg.se/2013/march/amercian-apparel-en-skriftlig-ordspya.html
  från en före detta anställd där och det företaget verkar ju helt bängt och supersexistiskt (plus deras vidriga annonser). Tänkte i och med att du röstar på FI och så borde ju det märket vara något som du inte vill stötta eller göra reklam för..

  Nea 2013-04-01 09:16:54
  Svara
 • You are so inspiring! And it’s great you are now doing what you want and able to live wherever you want. It must feel so free and nice! Great post! Xx

  Hannah 2013-04-01 03:46:26 http://www.raisinheart.com
  Svara
 • Bra! Välskrivet.

  Perry 2013-04-01 00:28:15
  Svara
 • Jag tycker om dig så himla mycket.

  Frida 2013-03-31 21:35:00
  Svara
 • Vilka bra svar. Det är kul att få höra vad du har jobbat med, man har ju vetat lite men inte alltför mycket.
  Det kommer säkert att gå fint i Paris. Känns som en spännande stad att bo i.

  Christina 2013-03-31 19:41:33 http://jinxedchrissie.blogspot.no
  Svara
 • du ger mig alltid styrka. du är grym, Sandra!

  Michaela 2013-03-31 19:28:57
  Svara
 • Stærkt at du allerede er begyndt på bog nummer to!

  Svenskofilia 2013-03-31 18:09:30 http://svenskofilia.blogspot.dk
  Svara
 • You go girl!

  K 2013-03-31 17:59:56
  Svara
 • Jag tycker om att skriva och jag vill skriva, men vart får man inspirationen från? hur ska man veta vad man ska skriva om? Vad får du dina idéer från? Vad är ditt bästa tipps? Puss

  frida 2013-03-31 17:43:36
  Svara
 • You should move for a while to Barcelona, Sandra; maybe before of after the Summer. In that time of the year, this city is beautiful <3

  Libertad 2013-03-31 17:40:59 http://sahakiel.blogspot.com.es/
  Svara
 • modigaste sandra, du inspirerar mig verkligen! ♥

  jule 2013-03-31 15:52:31 http://andnoplanb.blogspot.com
  Svara
 • I’ve always wanted to ask you this…is advertising in NY anything like in Sweden? I work in NY doing advertising at a TV network in Manhattan and I feel similarly to you. Unfortunately not even as a creative because those jobs are nearly impossible to get but I feel like I work and work and work and in the end its nice to get paid and work with funny people but its like endlessly rolling a ball uphill. Is it like that where you come from or is it different?

  Kallie 2013-03-31 15:39:20 http://www.happyhoneylark.blogspot.com
  Svara
 • oj vad mycket roligt du har hunnit göra, härligt att du vågar och tror på det du gör 😀

  Emelie 2013-03-31 15:19:05 http://emelieida.spotlife.se
  Svara
 • Du får mig att vilja jobba hårdare. Tack för att du påminner en om att man kan själv!

  Matilda 2013-03-31 14:55:56
  Svara
 • vilka bra frågor, har alltid undrat vad en copywriter gör för något och nu vet jag! Låter som ett skoj jobb men förstår att du hellre vill skriva, det är ju det du är bäst på.

  sonia 2013-03-31 14:52:46 http://sonisorbet.blogspot.com
  Svara
 • Jag går in på din blogg varje dag och läser men jag vågar aldrig riktigt posta kommentarer, nu måste jag bara säga att jag längtar så mycket till den dag man kan köpa din bok, du skriver bara så himla fint!

  Sarah 2013-03-31 14:21:30
  Svara
 • Hur bor du i Paris? Alltså ensam, rumskamrat (etc..)? Och hur fixade du boeende?

  Tack för en fantastisk blogg! 🙂

  Hanna 2013-03-31 13:44:18
  Svara
 • Ooooooooooch….du lever mitt absoluta drömliv. På riktigt.
  Har du tips på hur man kommer dit utan en hel utbildning i bagaget får du gärna blogga om det, eller slänga iväg ett mail till mig 🙂

  Bisous!

  Mici 2013-03-31 13:32:18
  Svara
 • En liten fråga till, kommer du att behålla lägenheten (och möbler) i NY ? och kan man få arbetsvisum i USA om man är frilans ? Om du skulle vilja flytta tbx. Kram

  Gullvi 2013-03-31 13:19:17
  Svara
 • Hur trivs du i Paris? Skulle du vilja stanna dar langre an dessa tre manader? Kram

  Nina 2013-03-31 13:12:12
  Svara
 • Ditt liv. Du är så fruktansvärt peppande mot att livet är ens eget att skapa. Du är en FÖREBILD. Din blogg är det jag längtar efter att läsa och inspireras mest utav, och dina krönikor sedan! Du är verkligen helt otrolig på att skriva så man inte kan slita blicken från skärmen. Fortsätt alltid.

  Tack.

  sofia wikström 2013-03-31 13:04:29
  Svara
 • fikk lyst til å gi deg en kjempeklem fordi du er så tøff!

  Ada 2013-03-31 13:01:47
  Svara
 • du måste skriva en ny parisguide snart! är så nyfiken på typ, var du bor. Inte exakt gata såklart, men vilken del av paris. känner på mig att det är marais.

  nelly 2013-03-31 12:57:27
  Svara
 • Jag tycker det är coolt att du vågar ta steget och liksom kasta dig ut i världen och bara ta allt som det kommer! 🙂

  Malin 2013-03-31 12:54:42 http://maulun.blogg.se
  Svara
 • Energi är nog den bästa lyxen. Känna att man orkar!

  hejregina 2013-03-31 12:53:25 http://hejregina.blogspot.com
  Svara
 • Så himla mäktigt att ”bara kunna flytta sådär” tycker iallafall det är väldigt modigt av dig!

  Emmy 2013-03-31 12:52:10 http://enugglaimossen.blogg.se
  Svara
 • Du tycks vara en helt sagolik kombination av mod, äventyrlighet och positivt förnuft! Ja, en mix av himmel o jord, helt enkelt 😉

  Maria 2013-03-31 12:40:52
  Svara
 • Åh Sandra, du är en sån inspirationskälla för mig. Det är inte klokt hur mycket jag känner igen mig i det du skriver om kärlek, flytt, ångest osv, och framför allt din passion för skrivandet! Blev sjukt glad för dig när du skrev om ditt bokkontrakt. Det fick mig att verkligen tänka efter, kanske jag också borde våga satsa. TACK för din, minst sagt inspirerande och ärliga blogg, fina du! 🙂

  ida 2013-03-31 12:34:43
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!