vi vill ha en jämställd festivalscen.


För några veckor var jag med och spelade in en del av den här videon, ett upprop för att lyfta debatten om det jämställdhetsproblem Sveriges festivalscener har idag. Organisationen heter jämställd festival och några av dem som är med i videon förutom jag är Jens Lekman, Hanapee, Bianca Kronlöf och Gustav Fridolin mfl.
Klicka play för att se hur du kan hjälpa till!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
40kommentarer
 • Asså för det första: VARFÖR skulle inte kvinnor kunna bli inspirerade av manliga DJs?!

  För det andra: det är ju klart att festivaler vill boka både kvinnor och män, annars hade de inte gjort det – då hade vi sett antingen bara män eller bara kvinnor.

  Olika festivaler har olika genre – och inom de olika genren finns det akter som är mer, eller mindre aktuella. Way out West till exempel bokar ju mycket hett, men samtidigt många smågrupper – det som helt enkelt efterfrågas till festivalen är det som bokas(om det kan bokas). Jag tror att man förstorar problemet mer än vad som behövs.

  Lika väl som det finns kvinnor som inte tas på allvar inom många branscher görs ju det även med män, liksom, hur många gånger får man inte höra att män, eller killar, inte är ansvarsfulla och liknande? Man ser inte lika många män inom barn- och äldreomsorg t. ex. Som sagt så är det ju vi som påverkar vad som ska spelas på festivalerna genom att berätta det för arrangörerna – och de försöker ju boka akterna som efterfrågas så mycket som möjligt. Vi vet ju inte om festivaler försöker boka fler kvinnliga akter men att de är upptagna/inte vill/kan spela på festivalen.

  Sen så tror jag dessutom att konkurrensen redan är väldigt hård inom kreativa branscher, det handlar ju inte om att du inte kommer lika långt som kvinna, det är vad du producerar som avgör hur långt du kommer samt hur driven du är. Hur driven du är ligger i hur du uppfostras, och hur du är som människa. Inom modebranschen, som utan tvekan är dominerande av kvinnor, slåss tjejer med vässade armbågar för att ta sig dit de vill. Jag har aldrig känt att jag blivit nedtryckt av samhället, utan istället av konkurrensen. Det ligger i oss själva hur långt vi kommer och jag tycker att vi västerländska skyller ifrån oss för mycket istället för att ta itu med problemen själva.

  För att slutligen knyta ihop detta långa stycke så tror jag att det handlar om vem som gör bäst i från sig som får spela på festivaler/får jobbet/etc, oavsett kön. Jag är medveten om att många branscher ”tror sig veta” att kvinnor inte är lika bra som män, men det anser jag vara ett annat problem, ett problem som jag tror inte finns i lika stor utsträckning inom kreativa branscher som de ”vanliga”.

  alias 2013-07-14 16:15:00
  Svara
 • Fotar för en festivalblogg i sommar: http://festivalblogg.halebop.se/ och denna kommer LÄTT dyka upp i dagarna! PUSS

  Hilma Lundwall 2013-07-12 18:36:00
  Svara
 • Syftet med den här hedervärda videon där du medverkar verkar vara dels att uppmärksamma folk på hur snedvriden könsfördelningen är bland artisterna på Sveriges festivalscener, samt att uppmuntra människor att utöva sin makt som konsumenter att välja bort ojämställda festivaler, till fördel för jämställda festivaler som Popaganda. Då måste jag få fråga: kommer du att använda denna makt för att aktivt välja bort ojämställda festivaler, så som Way out west, en utav dom med störst andel manliga akter under 2012 (enligt http://jamstalldfestival.se/festivalstatistik/)? Om du kollar i din blogg från förra årets Way out west så nämner du endast manliga artister och band, samt ett blandat artistkollektiv. Jag tycker att budskapet i videon i jättebra, men det blir lite tandlöst om inte ens de som medverkar tycks bry sig tillräckligt för att göra som videon förespråkar.

  Kajsa 2013-07-11 23:36:00
  Svara
 • Vilket himla bra deltagande Sandra, fortsätt så!

  storsolen.wordpress.com 2013-07-11 22:00:00
  Svara
 • Alltså detta är så himla viktigt och bra. Blir ledsen på alla som inte verkar bry sig eller förstå att det faktisk ÄR ett problem att män alltid alltid alltid får ta mer plats än kvinnor inom musikbranschen. Jag lyssnar också på flertalet manliga artister och besöker ibland festivaler med övervägande manliga akter och det är väl inget fel med det, men jag tycker att alla borde tänka efter lite och fundera på VARFÖR man lyssnar på mer musik framförda av män än av kvinnor och VARFÖR festivalscenen idag ser ut som den gör. Och personer som klagar på att detta är är ett typiskt i-landsproblem och att världssvält och liknande är viktigare, det är väl självklart att det finns saker ute i världen som är bra mycket hemskare än detta, vad du än hittar för problem så kan du hitta ett annat som är mycket värre, men det betyder ju inte att man inte kan vilja ta tag och förändra mindre problem för den sakens skull. Det betyder inte att detta inte är viktigt, för det är det. Fortsätt kämpa, alla som är för en jämställd festivalscen!

  Emma 2013-07-11 15:04:00
  Svara
 • De bokas efter hur eftertraktade de är, som någon redan sagt. Annars går ju festivalerna mer back än vad de redan gör.

  paula 2013-07-11 06:34:00
  Svara
 • Alltså. Snacka om ett ”problem”. Västvärlden är ju grym på att uppfinna sådana.

  Ni som nämner att det saknas kvinnliga DJs, att musikscenen domineras av män, och sedan påpekar ni hur dåligt det är. Öh? Jo, men det är kanske så att kvinnor vill göra ANNAT i livet??? Vara fruar, vara mammor, vara omtänksamma, ta hand om sin barn…. Liksom vara KVINNOR? Varför ska en tjej överhuvudtaget vilja vara t.ex. en DJ?

  Lo 2013-07-10 20:58:00
  Svara
  • Svar på Los kommentar.

   kan en inte vara både dj och fru/mamma/omtänksam/ta hand om sina barn; varför ska en tvingas välja? är en mindre kvinna för att en vill syssla med musik? och vad är överhuvudtaget att vara kvinna; tror du inte det är högst individuellt? kan inte män vilja vara män (menar här som i engelskans ”husbands”)/pappor/omtänksamma/ta hand om sina barn?

   xyz 2013-07-11 00:56:00
   Svara
  • Svar på Los kommentar.

   Jag kan förstå att folk är emot kvotering.

   Men.. ”Vara fruar, vara mammor.. Liksom vara KVINNOR”.

   SKOJAR du eller???

   När tjejer inte tas på allvar inom vissa branscher är det klart att de inte vågar satsa. Om en festival visar att de vill ha dit både kvinnor och män ökar det chansen för att fler tjejer ska våga ägna sig åt musik = fler duktiga kvinnor vågar ta plats.

   Dessutom så finns det SJUKT (!!!!!) bra musiker i Sverige. Många många många av dessa är kvinnor. Så det är inte direkt så att vi behöver boka några kassa artister.

   Natalie 2013-07-11 00:27:00
   Svara
  • Svar på Los kommentar.

   Varför skulle inte en tjej vilja vara en DJ? Fråga nån kvinnlig dj vettja

   Och vill inte män vara män, bra pappor, omtänksamma, ta hand om sina barn ?

   hej 2013-07-10 21:35:00
   Svara
 • Viktigt och bra!

  Malin 2013-07-10 20:48:00
  Svara
 • BRAVO!

  emma 2013-07-10 20:20:00
  Svara
 • Detta är varken genomtänkt eller ekonomiskt hållbart. En festival vill locka besökare. Besökare lockas genom att boka populära akter till festivalen. Musikbranschen domineras i dag av män, varför de populära aktörerna oftast är män. Vad har arrangören för incitament att kvotera in kvinnor?

  Anders 2013-07-10 19:53:00
  Svara
 • blir så lycklig av att se detta!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  cecilia 2013-07-10 19:52:00
  Svara
 • himla bra!

  modesty blaise 2013-07-10 18:35:00
  Svara
 • SÅ HIMLA BRA

  Linn Wiberg 2013-07-10 18:15:00
  Svara
 • Måste hålla med de andra som kommenterat. Det är en bra tanke men ja. Själv ska jag på housefestival och med undantag för Rebecca&Fiona så kan jag helt ärligt inte komma på någon annan kvinnlig dj som jag vill uppleva live. Hade varit riktigt tråkigt om festivalen valt bort alla grymma artister/djs BARA för att boka artister utefter deras (kvinnliga) kön. För det kan jag tycka skulle vara mer synd. Rätta mig om jag har fel men har svårt att tänka mig att festivaler väljer artister ”bara för att de är män”. De väljer väl ändå efter prestation (vilka som lockar mest publik) och inte kön. Vilket är en bra grej!

  (Kanske har missuppfattat hela grejen dock, blev lite hastigt nu och är inte så insatt). Kram!

  M 2013-07-10 16:21:00
  Svara
  • Svar på Ms kommentar.

   tror inte det handlar så mycket om att välja kvinnor bara för att det är kvinnor, utan för att kvinnliga artister också är bra och för att om man väljer att lyfta fram fler kvinnliga artister kan de få mer uppmärksamhet och därmed förhoppningsvis inspirera andra kvinnor att satsa på musik.

   varför tror du att det inte finns nån kvinnlig dj du vill se förutom R&F? är det för att kvinnor inte är lika bra musiker eller kanske för att det är mer ”vanligt” med manliga dj’s? och ännu en följdfråga: varför tror du det är mer ”vanligt” med manliga dj’s?

   detta är absolut inget personligt påhopp, jag vill bara väcka några tankebanor hos dig och övriga läsare.

   xyz 2013-07-10 17:45:00
   Svara
 • Vem bryr sig.

  Guest 2013-07-10 15:08:00
  Svara
 • Viktigt med jämställdhet, fast jag tänkte samma tanke som Klara när jag såg videon.

  Ida 2013-07-10 14:31:00
  Svara
 • Gillar detta så himla mycket!!

  Matilda 2013-07-10 13:43:00
  Svara
 • Alltså Promoe! Jag förstår ju tanken med det här och det är ju svinbra och så, men PERSONLIGEN är den musik jag lyssnar på till 80% skriven/framförd av män, och jag väljer festival efter musiken…

  Johanna 2013-07-10 12:51:00
  Svara
  • Svar på Johannas kommentar.

   Men varför är det så då tror du? Saknar kvinnor helt enkelt en liten musikgen som gör dem sämre på att skapa musik eller kan det vara så att det är en mansdominerad bransch där kvinnor inte uppmärksammas och släpps in på samma sätt? Och hur skulle man då kunna lösa det? Något att tänka på.

   Emma H 2013-07-10 16:35:00
   Svara
   • Svar på Emma Hs kommentar.

    Nej, det finns kvinnor som gör fantastisk musik – men som sagt utbudet är större med manliga artister och just de låtarna/artisterna jag råkar fastna för mest råkar vara killar. Jag hoppas också såklart att det blir mer jämställt och att fler kvinnor ställer sig på scener och (i mitt fall) djar, in fact jobbar jag på det just nu.

    Johanna 2013-07-11 02:43:00
    Svara
 • HURRA!

  Linnea Samsson 2013-07-10 12:44:00
  Svara
 • alltså <3 <3
  citatet från musikbokare eller vad det stod kan jag lova kommer från emmabodafestivalen, fick nämligen ett sådant svar när jag frågade vart alla grymma kvinnor var som inte hade blivit bokade än.

  regnstorm 2013-07-10 11:11:00
  Svara
 • BRA Sandra! Så jäkla viktigt!

  Karoline 2013-07-10 10:59:00
  Svara
 • Skulle det bara inte vara finare om man sa att i år är det 100 % artister istället för att påpeka att i år är det 76 % artister som är män och resten kvinnor…

  Klara 2013-07-10 10:41:00
  Svara
  • Svar på Klaras kommentar.

   Fast då är det du som tolkar det FEL.

   Om jag säger ”60 procent av mina vänner är kvinnor, resten är män”.

   Så menar jag att 40 procent av mina VÄNNER är män.

   Inget annat.

   Att säga 100 % artister låter ju bara confusing. Förstår att du kanske menar väl men du letar det där det inte finns något 🙂

   Natalie 2013-07-11 00:33:00
   Svara
  • Svar på Klaras kommentar.

   fast jag förstår inte hur du tänker alls? syftet med videon och jämställd festival är ju att granska festivalerna och lyfta problematiken kring att festivalerna är mansdominerade. därmed är det en viktig sak att dela upp i kvinnor och män för att belysa att det var just 79% som är mansdominerade akter förra året. de menar ju inte att kvinnorna inte är artister, utan syftar på att det är så otroligt stor skillnad mellan könen, pga kassa festivalbokare.

   Caro Wikbro Carlén 2013-07-10 16:47:00
   Svara
 • Yay, go Jämställdfestival! 😀

  Sandra 2013-07-10 10:39:00
  Svara
 • är det bara jag som märker att inte enda person i videon är svart? jämställt vare här..

  zoi 2013-07-10 10:38:00
  Svara
  • Svar på zois kommentar.

   Jämställdhet och jämlikhet är två olika saker. Tycker det är lite synd att man inte kan lyfta ett problem utan att någon måste påpeka att det finns en massa andra problem också. Det vet vi väl alla?

   Inkognito 2013-07-10 20:03:00 http://fashionably2late.blogspot.se/
   Svara
  • Svar på zois kommentar.

   Jämställdhet och jämlikhet är två olika saker. Tycker det är lite synd att man inte kan lyfta ett problem utan att någon måste påpeka att det finns en massa andra problem också. Det vet vi väl alla?

   Cecilia Ryding 2013-07-10 20:00:00
   Svara
   • Svar på Cecilia Rydings kommentar.

    du verkar inte ha hängt med riktigt, alla kvinnor är inte LIKA, och kan innan de blir det aldrig heller bli JÄMSTÄLLDA.

    jämställdhetsdebatten
    i sverige omfattar inte WoCs idag, då denna grupp KVINNOR utstår unika
    orättvisor som vita kvinnor inte berörs av och därfor inte tas upp i
    debatten.

    det är inte OLIKA saker, det är SAMMA sak.

    ungefär
    som att det är lättare att vara överklasskvinna än arbetarklasskvinna.
    men san har enkel logik fattar man ju inte om man aldrig behövt..

    tycker
    det är synd att det bara är vissa kvinnor som far synas och höras i den
    här frågan när det kanske är en särskild grupp kvinnor som fått/får
    göra det minst i dagens samhälle och skulle enkelt gynnas av vitt
    systerligt stöd för att få komma fram ordentligt.

    sluta fly ifrån det här ämnet, det är viktigt och högst relevant i jämställdhetsfrågan och KOMMER diskuteras mer.

    tyckte
    bara att videon var provocerande – utåt sätt är det bara fina vita
    tjejer/killar som vill ha jämställdhet, ganska rutten uråldrig fördom
    man spär på där…

    zoi 2013-07-11 11:25:00
    Svara
 • Men SNYGG video! Klart vi ska ha en jämställd festivalscen!

  Linnéa 2013-07-10 10:15:00 http://www.fyrakatter.blogspot.se/
  Svara
 • Ok, alla mina favoritpersoner (ish) <3333333

  emelie wahlmark 2013-07-10 09:38:00
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!