Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

spelreglerna.

Läste ut Jonas Karlssons tredje novellsamling ”Spelreglerna” för några veckor sedan. Kan verkligen rekommendera hans böcker, tycker så mycket om språket och hans underfundiga historier som är så snitsigt hakade i varandra.

Min favorit i den här boken var ”Fakturan” som handlar om en man som får hem en räkning på 5,7 miljoner kronor. Han ringer telefonnumret som står på fakturan och får efter en 11 timmar lång väntekö reda på att det är dags för samtliga människor på jorden att betala en klumpsumma av sina personliga upplevelser; drömmar, kärlek, lycka men även dåliga minnen och krossade hjärtan, allt kostar pengar.

Mannen som jobbar i en videobutik och inte har ens i närheten av 5,7 miljoner kronor börjar ringa telefonväxeln dagligen för att ställa frågor om räkningen. Han får ett direktnummer till Maud, en av de många som är anställda för att lösa folks betalningssituationer. Tillsammans går de igenom hans liv, hans upplevelser och hans uppväxt för att se om summan går att minska. Det är ju trots allt ganska märklgt att någon som jobbar i videoaffär och varken har familj, barn eller ett nämnvärt antal vänner hamnar i en så hög betalningskvot menar Maud.

Mannen blir till sist uppkallad till kontoret för en personlig handläggning.

Där inser dem, chockerande nog, att de gjort en ganska stor felberäkning…

.
Fortsättningen får ni läsa själva! Men älskar sådana här knäppa små historier, och hela boken är full av dem. Dagens boktips.
.

Translation. A Swedish short story collection I just finished reading.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
23kommentarer
 • Sandra jag gillar verkligen sin blogg, mest för ditt sätt att skriva. Jag måste bara påpeka en liiiiten detalj som stör mig, nämligen att du ibland blandar ihop de och dem. kan du inte bara skriva dom? eller försök byta ut mot jag och mig, skulle du säga jag så ska det vara de, t.ex. ”där inser de”. Förlåt petigheten! och fortsätt vara så underbar!

  Lisa2 2013-10-13 12:32:50
  Svara
 • Åh denna ska jag läsa! Och omslaget påminner ju lite om det du ska ha? I like 🙂

  Jenny 2013-10-03 15:41:29 http://www.cestjenny.blogg.se/blogg
  Svara
 • Lisa: Jag är precis som du! Min pojkvän fyllde år i förra veckan och jag fick sååå mycket magont av alla snygga tjejer som skrev ”grattis” på facebook (detta jävla facebook! Dööö facebook!) och kände mig så löjlig och dum samtidigt. Jag vet inte hur man eliminerar svartsjukan, men ibland funkar det att tänka såhär, för mig iaf: om han vill vara otrogen så kan han det, hur mycket jag än snokar i hans mobil och kräver kärleksförklaringar och beröm jämt… Så det är lika bra att bara slappna av! Vill han vara ett rövhål så kan man tyvärr inte förhindra det, eller hur? Så slappna av, njut av din vackra karl, var snäll och go’ mot honom så ska du se att han inte springer efter någon annan… Kram H

  Hanna 2013-10-02 10:50:46
  Svara
 • Lina – just ja, glömt bort! det ska jag göra.

  Mille – jag tror absolut att du kan läsa den här, den är mycket lättläst.
  kram!

  Ella – <333

  Amanda – åh puss!

  Lisa – jag håller nog med de andra, du måste försöka jobba på din självkänsla och lita på att han vill ha dig för dig (ni e ju ihop liksom!). svartsjuka är så himla svårt och kan så lätt bryta ner ett förhållande. du måste försöka lita på att han e kär i dig.

  s – jag tycker du ska höra av dig för din egen skull. för att man mår bra av att vara modig. det behöver ju inte betyda att ni lever lyckliga i alla era dagar, men du slipper gå runt och grubbla och får dessutom en modighets-kick på köpet (de bästa av kickar!).

  sandra 2013-10-02 10:11:40
  Svara
 • Åh, jag fullkomligt ÄLSKAR Jonas Karlssons sätt att skriva. Önskar att han hade skrivit 2 miljoner novellsamlingar till, minst!

  Sara 2013-10-01 18:35:11
  Svara
 • Lisa: Hade jag en flickvän som var så svartsjuk som du skulle jag kanske tröttna efter ett tag (då skulle din svartsjuka till slut ”slå in”). Men om du inte var så svartsjuk, utan istället självsäker, vore risken för att jag skulle tröttna signifikant mindre, i en förenklad modell av verkligheten. Kort sagt: visa dig självsäker och betvivla inte att han tycker att du är bäst, så tycker han det. Svartsjukan blir bara självuppfyllande. Ni är ju tillsammans för tusan.

  Eloise 2013-10-01 05:15:25
  Svara
 • på tal om inget:

  goslingtips!

  pex 2013-10-01 01:08:56
  Svara
 • hej sandra,

  igår låg jag i en kall lägenhet i berlin i famnen på en fin man som jag träffade kvällen innan på en kompis födelsedagsfest. Det enda vi gjorde den kvällen var att smygtitta på varandra och titta bort när man märkte att den andra mötte ens blick. Jag bor egentligen i London men just nu är både mitt huvud och hjärta fortfarande i berlin och i den där lägenheten. Jag vet inte riktigt vad jag ska göra, vore det dumt att påbörja något med den här killen med tanke på att han bor i ett annat land? Borde jag skriva till honom och försöka hålla kontakten med honom? eller borde jag bara släppa det? Jag har verkligen väldigt dåliga erfarenheter av killar vilket har alltid slutat i tårar och jag orkar inte med att ha misstolkat grejer, känt alldeles för mycket och till slut bli avvisad igen.

  s 2013-10-01 00:52:14
  Svara
 • Lisa, jag känner igen mig i det där och måste bara säga ja – det är alltid okej att känna saker, men svartsjuka är en sån där känsla som liksom äter upp en inifrån och jag rekommenderar nog faktiskt att du försöker fokusera lite på att bygga upp dig själv och din eget självkänsla, så att du kanske slipper känna som du gör. Du behöver inte skämmas, utan prata med din kille om hur det känns och fundera på hur du kan slippa känna så.

  Jossan 2013-09-30 23:04:30
  Svara
 • Hej fina Sandra!
  Detta har tråkigt nog inget med fina inlägget att göra.. men jag undrar en grej. Jag undrar, är det okej att vara svartsjuk? jag är ihop med mina fina pojkvän och ibland ligger vi i sängen och jag gråter och gråter över att jag tror att han ska blir kär i någon annan. Någon snyggare, roligare, snällare, you name it. Är det okej att känna svartsjuka när han pratar med någon jag anser mer perfekt? eller när han gillar en bild på en tjej som är snyggare? Jag känner mig så töntig och konstig, men allt jag gör är ju att älska honom så mycket. Jag skäms över min svartsjuka, men han betyder så sjukt jävla mycket och jag är så rädd att förlora honom.

  Lisa 2013-09-30 22:06:10
  Svara
 • hej! superbra boktips! tack, ska lasa! 🙂 sag for ovrigt den har blusen och tankte pa dig: http://www.thewhitepepper.com/collections/tops/products/cropped-shirt-denim kram!

  emma 2013-09-30 21:49:17
  Svara
 • Ja! Den novellen har satt sig i min själv. Vad är egentligen lycka?

  Frida 2013-09-30 21:01:24 http://franfrida.blogg.se
  Svara
 • Låter helt fantastiskt! Tack för tipset!

  kaneli 2013-09-30 19:44:23 http://spicegirl.ratata.fi
  Svara
 • Alltså Sandra. Måste bara berätta hur fantastisk jag tycker att din blogg är. Man mår så otroligt bra av att läsa det du skriver. Det är blandningen av filmtips, texter om kärlek, fina utekvällar, bilder på dina outfits, ja allt är bra helt enkelt! Det är knäppt egentligen men jag kollar/ läser alla filmer oh böcker du tipsar om och det är nästan alla ”det här var det bästa nånsin!” Ruby sparks, Lars and the real girl, blue valentine.. Tack för att du ger mig en så sjukt bra känsla med allt du berättar om! Bästa bloggen ever.

  Amanda 2013-09-30 17:33:30
  Svara
 • Vad Kafka-aktigt det verkar! Måste läsa.

  L 2013-09-30 17:02:55
  Svara
 • Den låter riktigt bra, skriver genast ner tipset i ”att läsa någon gång”-listan.

  sonia tibblin 2013-09-30 17:02:39 http://sonisorbet.blogspot.com
  Svara
 • Åh men vad kul, den skrivs upp på min boklista direkt, är själv en surrealisthora av högsta rang. Älskar när du skriver om böcker förresten 🙂

  Madde Schwedaan 2013-09-30 15:49:05 http://madsonart.wordpress.com
  Svara
 • Åh tycker om böcker med lite surrealistiska inslag! Tycker denna verkar påminna om Den krympande hustrun som var himla bra liten bok!

  Sara 2013-09-30 13:33:58 http://thevelvetpond.blogg.se
  Svara
 • Åh Jonas Karlsson är ju en sån fenomenalt bra människa. Har ett citat från en novell, jag vet inte vilken eller från vilken samling, men det har fastnat i mitt huvud. ”Jag går runt och ställer mig framför honom igen. Det är någonting som inte stämmer. Han verkar ändå inte vara typen som leker under hökens vingar. Ensam. I korridoren på ett stort företag.”
  Som om det fanns en sådan typ, liksom. <3

  Jennica 2013-09-30 13:27:29
  Svara
 • Älskar när du tipsar om böcker. Läste för cirka miljoner år sedan när du tipsade om Miranda Julys ”Ingen hör hemma här mer än du” och beslöt mig för att köpa den, och nu läser jag den vareviga kväll. Älskar världen hon skapar, som är precis som våran, knäpp tragisk och underbar på samma gång. Läser den som tröst, pepp och feelbad alltid och får rysningar av hennes magiska formuleringar ”what a terrible mistake to let go of something wonderful for something real”. gillade även Alltings början som du tipsade om, jätteolik förra exemplet men superfin den med.
  så jag tänker testa den här med! låter spännande

  Ella 2013-09-30 12:48:06
  Svara
 • Hej Sandra!
  Jeg følger din blog fra København, og det er så fint at få et par bog anbefalinger!
  Jeg er meget glad for ord, og jeg vil helst læse bøger på original sproget, hvis det er muligt, fordi jeg synes godt der kan gå noget sprogligt tabt i oversættelsen, hvis den ikke er god. Mit spørgsmål er derfor, om du tror jeg ville kunne læse denne (og nogen af de andre svenske bøger) på svensk (jeg er ok god til svensk, læser din blog uden problemer), eller om du ved, at de er godt nok oversat til at jeg kan læse dem på engelsk eller dansk.
  Hav en dejlig mandag!
  Kærlig hilsen Mille

  Mille Astrup 2013-09-30 12:34:32
  Svara
 • Åh, älskar Jonas Karlssons novellsamlingar. Fantastiska.

  Martina 2013-09-30 11:05:52 http://martinav.blogg.se
  Svara
 • Hej Sandra,

  Hade varit så fint att få höra vad du tyckte om Välkommen till den här världen av Amanda Svensson.
  Hoppas att du får en fin höst i Stockholm 🙂

  Lina 2013-09-30 10:57:34
  Svara
Sandra Beijers webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!