Rodeo frågade mig om jag var intresserad att laga lite mat tillsammans med en riktig kock. Jag svarade förstås EH JA.
Jag tycker ju som ni vet mycket om att laga mat men är självlärd och kan inte så mycket grundgrejer egentligen. Därför begav jag mig mycket pepp mot Atelier Food igår kväll.
I samarbete med ölen TT har restaurangerna Atelier Food i Stockholm, Dubbel Dubbel i Göteborg och Green Matmarknad i Malmö gjort en meny ihop. Den skulle kocken Karl, som varit med och skapat den, göra tillsammans med mig och förhoppningsvis skulle jag lära mig några smarta matknep och goda recept på köpet.
Vi började med en köttbuljong på oxsvans och annat samt en jäkla massa grönsaker och rotfrukter. Hade aldrig gjort en buljong förut så det var roligt.
Vitlöken skulle man dela såhär och grilla på ashög värme så att de blev svarta.
Ner med allt i kastrullen och så en massa vatten.
Tycker det blev lite som ett konstverk. I tretton timmar skulle historien småputtra tillsammans med kött och ben.
Sedan picklade vi kålrötter. Hur gott som helst. Man bara la de i en lag med socker, vatten och ättika efter de varit i ugnen ett slag.
Efteråt las den upp fint på tallrik med andra rotfrukter som varit i ugnen.
Sen till det absolut godaste – jordärtskockspuré. Man smular ner jordärtskocka som varit i ugnen i en bytta tillsammans med en klick crème fraîche, salt och citron och sedan värmer man det i en kastrull. Så himla lätt och totalt dödsgott. Det klickades på bredvid tillsammans med lite majonnäs och annat. Åt upp rotfruktstallriken på en halv sekund.
Recept på purén och picklade kålroten:
.
Efterrättsdags. Jag knäckte äggulor i en skål och så svängde vi ihop en maräng. Det hade jag heller aldrig gjort förut, man fick vispa i en evighet men sedan såg det ut som pärlemor.
Sedan strimlade vi mandlar i en gullig maskin som såg ut som en pennvässare.
Och så gjorde vi mandelbiskvier! Mina blev lite snea och vinda men det gör inget.
Samtidigt fick äpple hänga i vatten och en jäkla massa socker tills det blev som segt godis nästan.
Kocken lägger upp.
Det här blev det! Yoghurtglass med mandelbiskvier, karamellig äppelkompott och mandelkräm.
Exakt recept:
.
Mandelbiskvier
60g äggvita
20g socker
Skal från 1 citron
85g mandelmjöl (rivna mandlar)
85g florsocker
Blanda ägg o socker till tjock smet, tillsätt citronskal samt lite citronsaft ! blanda mandelmjöl o florsocker och arbeta sedan försiktigt samman till en massa. Spritsa upp på bakpapper o grädda i 7-10min på 180 grader
Mycket rolig kväll. Och god!
Vill du äta maten kan du boka bord här, eller via Facebook (där du även kan läsa hela menyn). Datumen som gäller är nu på fredag i Stockholm, fjärde december i Göteborg och elfte december i Malmö. Kostar bara 150 pix och allt är ekologiskt.
.
Translation. Last night I tried to make broth from scratch, pickled Swedish turnip and almond macaroons among other delicious things together with a real chef. So much fun.