tt testar mat.

Rodeo frågade mig om jag var intresserad att laga lite mat tillsammans med en riktig kock. Jag svarade förstås EH JA.
Jag tycker ju som ni vet mycket om att laga mat men är självlärd och kan inte så mycket grundgrejer egentligen. Därför begav jag mig mycket pepp mot Atelier Food igår kväll.

I samarbete med ölen TT har restaurangerna Atelier Food i Stockholm, Dubbel Dubbel i Göteborg och Green Matmarknad i Malmö gjort en meny ihop. Den skulle kocken Karl, som varit med och skapat den, göra tillsammans med mig och förhoppningsvis skulle jag lära mig några smarta matknep och goda recept på köpet.

Vi började med en köttbuljong på oxsvans och annat samt en jäkla massa grönsaker och rotfrukter. Hade aldrig gjort en buljong förut så det var roligt.

Vitlöken skulle man dela såhär och grilla på ashög värme så att de blev svarta.

Ner med allt i kastrullen och så en massa vatten.

Tycker det blev lite som ett konstverk. I tretton timmar skulle historien småputtra tillsammans med kött och ben.

Sedan picklade vi kålrötter. Hur gott som helst. Man bara la de i en lag med socker, vatten och ättika efter de varit i ugnen ett slag.

Efteråt las den upp fint på tallrik med andra rotfrukter som varit i ugnen.

Sen till det absolut godaste – jordärtskockspuré. Man smular ner jordärtskocka som varit i ugnen i en bytta tillsammans med en klick crème fraîche, salt och citron och sedan värmer man det i en kastrull. Så himla lätt och totalt dödsgott. Det klickades på bredvid tillsammans med lite majonnäs och annat. Åt upp rotfruktstallriken på en halv sekund.

Recept på purén och picklade kålroten:

Jordärtskockspure
10 jordärtskockor
3-4msk creme fraiche
Salt
God vinäger
Baka jordärtskockan i ugn på låg temperatur tills mjuk/(eller koka skalad), kläm ur innanmätet och mixa upp med creme fraiche och vinäger tillsätt salt
.
Picklad Kålrot
2 kålrötter
Lag på 1dl ättika, 2dl socker, 3dl vatten
limezest
Baka kålroten i ugn på låg temperatur tills mjuknad! Eller koka uppskuren i bitar i 15min
Lägg sedan i pickellag och låt ligga några timmar serveras med lite limezest

 

Efterrättsdags. Jag knäckte äggulor i en skål och så svängde vi ihop en maräng. Det hade jag heller aldrig gjort förut, man fick vispa i en evighet men sedan såg det ut som pärlemor.

Sedan strimlade vi mandlar i en gullig maskin som såg ut som en pennvässare.

Och så gjorde vi mandelbiskvier! Mina blev lite snea och vinda men det gör inget.

Samtidigt fick äpple hänga i vatten och en jäkla massa socker tills det blev som segt godis nästan.

Kocken lägger upp.

Det här blev det! Yoghurtglass med mandelbiskvier, karamellig äppelkompott och mandelkräm.

Exakt recept:

Mandelkräm
1 dl krossade mandlar (rostas i stekpanna tills gyllenbruna)
4dl mjölk
Vaniljstång(pulver)
1,5dl socker
5st ägggulor
3msk maizena
1dl grädde
Koka upp mjölk vanilj och rostad mandel, blanda samman äggula maizena o socker, sila över mjölkblandningen över äggblandningen och ställ på spisen, värm upp tills det kokar och vispa då kraftigt tills en hård créme uppstår
Vispa sedan upp 1dl grädde och blanda samman med crémen när allt kallnat
.
Karamelläpple
5 äpplen
150g socker
1dl vatten
Citronsaft
Stjärnanis
Ölskvätt
Koka socker och vatten tills det blior gyllenbrun släng i resten av ingredienserna och koka till äpplena är mjuka, lyft sedan upp äpplena o koka ner blandningen tills det tjocknar litet, kyl ner och blanda samman när det är svalt.
.

Mandelbiskvier
60g äggvita

20g socker
Skal från 1 citron
85g mandelmjöl (rivna mandlar)
85g florsocker
Blanda ägg o socker till tjock smet, tillsätt citronskal samt lite citronsaft ! blanda mandelmjöl o florsocker och arbeta sedan försiktigt samman till en massa. Spritsa upp på bakpapper o grädda i 7-10min på 180 grader


Mycket rolig kväll. Och god!

Vill du äta maten kan du boka bord här, eller via Facebook (där du även kan läsa hela menyn). Datumen som gäller är nu på fredag i Stockholm, fjärde december i Göteborg och elfte december i Malmö. Kostar bara 150 pix och allt är ekologiskt.
.

Translation. Last night I tried to make broth from scratch, pickled Swedish turnip and almond macaroons among other delicious things together with a real chef. So much fun.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
26kommentarer
  • […] att du börjar sponsra företag så sjukt mycket, är lite som att gå in på en enda stor reklamkampanj. Antal samarbeten jag haft […]

    answers to past week’s comments. | Niotillfem 2013-12-03 17:24:50 http://rodeo.net/niotillfem/2013/12/answers-to-past-weeks-comments-6/
    Svara
  • Undrar också vad buljongen var till:)

    C 2013-11-30 20:44:36
    Svara
  • Lisa m. Reklam för köttindustrin.

    linnea 2013-11-30 12:04:34
    Svara
  • Linnea: Varför tycker du inte att inlägget är passande? Alltså jag hoppar inte på dig eller så ~ jag är bara nyfiken!

    Lisa m 2013-11-29 19:25:32
    Svara
  • Lisa m.
    Jag vet att alla inte är vegetarianer? Hur kan jag ha missat det menar? Tyckte bara inte detta inlägg var speciellt passande.

    linnea 2013-11-29 17:40:41
    Svara
  • verkar urgott!! Ikväll ska jag också laga mat tror jag. det hör inte till vanligheterna…. Balmoral Chicken är det godaste jag vet! Receptet kommer på bloggen såsmåningom! Det är haggisfylld kyckling lindad i bacon som äts med ett sorts rotmos och whiskeysås. Finns inget godare.

    Scottish Moments 2013-11-29 16:21:43 http://scottishmoments.com
    Svara
  • maja: var det lärarens förslag att ha den uppgiften? kanske skulle vara på sin plats att diskutera de förtryckande normerna istället för att lägga skulden på alla de kvinnor som faller offer för den. så pass trött på att det ska fokuseras på vad enskilda kvinnor gör för ”fel” istället för att prata om patriarkatets förtryckarroll. det där brukar kallas för dubbelbestraffning: om du inte bryr dig om ditt utseende och vill se bra ut får du skit för det, men om du anstränger dig och tycker att det känns viktigt med hur man ser ut får du skit för att vara en dålig feminist i det med. helt otroligt att man som kvinna inte ska få vara intresserad av utsida utan att anklagas för att vara bakåtsträvande. snälla du, SYSTERSKAP.

    (med det sagt: jag är långt ifrån ett fan av niotillfem-bloggen i det stora hela men jag är otroligt trött på att få höra att jag och andra kvinnor är dåliga feminister pga intresse för utseende)

    matilda 2013-11-29 14:09:27
    Svara
  • Maja: Har ni diskuterat feminism och näthat på skolan någon gång? Kanske kan vara nästa grej. Eller kanske konstruktiv kritik?

    Cecilia 2013-11-29 10:38:41
    Svara
  • Fina Sandra,
    Det här är säkert knäppt, men here I go.

    Jag blev kär i min bästa vän. Han som sett på när jag blivit dumpad av moppeidioten i nian. Han som inte var min typ. Men kände mig ut och in. Såg igenom hela jag. Sen gick det ett par år jag blev så jävla kär i honom. Hade väl alltid varit det ändå. Han i mig med. Han var så himla fin. Och så direkt så var det vi. Det gick snabbt. Men vafan. Inget kunde stoppa oss nu. Det gjorde inget. Vi visste ju att vi var rätt.
    Det hann inte gå lång tid innan det bara inte funkade. Det var inte bra helt enkelt, så innan det hann bli värre så avslutade vi det. Han var så likgiltig helt plötsligt. Som om vi bara var okej han och jag. Det här knäckte mig.

    Hur kunde vi inte vara rätt han och jag? Vi var ju rätt väl. Han och jag är inte fel bara. Och så var vi det. Han är ju inte ens min bästis längre.

    Det har gått ett halvår sedan det tog slut. Kan inte glömma. Har gjort allt. Inte lyssnat på Bob Dylan. Dansat. Haft kul. Mått rätt bra. Men jag kan inte gå vidare. Går inte. Inte utan honom. Ältar loss.

    Så, hur fan glömmer man? HUR GÖR MAN SANDRA?

    Jag förstår så himla hårt om du inte orkar svara på alla broken-hearted som säkert vänder sig till dig precis som jag. Men alltså, fan vad fint det är om du svarar.

    SÅ HIMLA STOR KRAM

    Clara

    Clara 2013-11-29 00:28:48
    Svara
  • varför detta enorma behov av att lägga upp så posiga bilder på dig själv? och samtidigt predika om att det viktigaste är att vara smart och snäll, men du lägger verkligen i majoritet upp bilder med halvöppen mun, handen i håret osv. Blir så jävla frustrerad, vi håller på med bakåtsträvande kvinnoideal nu på min skola, södra latin, och tre i min klass valde dig med just dessa argument. Du är så sjukt bra på vissa områden men jag kan verkligen inte förstå det här. Speciellt inte heller att du aldrig någonsin ens vill kännas vid det, du ignorerar.

    Maja 2013-11-28 22:58:17
    Svara
  • ”ingen tvingar dig att läsa” är en så meningslös kommentar, om Clara läser bloggen normalt, men reagerar på ett inlägg har väl hon all rätt att ifrågasätta? Med tanke på allt som sandra fått via bloggen är det konstigt att hävda att man inte har något ansvar för dom
    som läser den, inte ens när det är trogna läsare.

    Agnes 2013-11-28 22:52:44
    Svara
  • Linnea: Alla människor är inte vegetarianer vet du. Många äter kött och det är inget fel i det.

    Lisa m 2013-11-28 22:24:29
    Svara
  • Vad söt kocken var! !

    Inga-Lill, 21 2013-11-28 21:37:44
    Svara
  • Åh, vilken lyx att få laga med en kock! Men vad använde ni buljongen till? (eller är jag blind..?)
    Vilket fint initiativ, hade ju varit mycket trevligt att gå och käka maten också. Mmmm

    Tokyo-Love 2013-11-28 19:22:00 http://sakuradesu.blogg.se
    Svara
  • Clara, ingen tvingar dig att läsa den här bloggen.
    Personligen tycker jag det här inlägget var roligt att läsa!

    M 2013-11-28 19:16:27
    Svara
  • Bara 160 pix? låter inte så bara i mina öron.
    Sen fattar jag inte varför du känner ett behov av att sponsra företaget?
    Sen fattar ja inte varför du sponsrar kött?
    Är du för slakt? Fattar inte?

    Linnea 2013-11-28 19:07:59
    Svara
  • Får du betalt när du gör såna här sponsgrejer? Eller gör du det för din egen mediaexponering?

    Elle 2013-11-28 19:05:36
    Svara
  • Ser supergott ut! Förresten – vart är din jättefina tröja ifrån?

    Rebecca 2013-11-28 18:41:00
    Svara
  • Roligt att du börjar sponsra företag så sjukt mycket, är lite som att gå in på en enda stor reklamkampanj.

    Clara 2013-11-28 18:01:34
    Svara
  • Såg ju megatrevligt ut! :d

    Emily Dahl 2013-11-28 17:57:52 http://www.emilydahl.se
    Svara
  • Men jösses vad min mage kurrar nu!

    Annelie 2013-11-28 16:57:01 http://liebeskoma.blogspot.se/
    Svara
  • ÅÅH vad härliga bilder 🙂 Tänkte höra med dig……… I vår ska jag plugga på distans. Men det är ju så tråkigt att sitta själv och plugga?!! Drömmen vore ju om du gjorde ett inlägg där man får kommentera ”hejhej jag söker plugg/jobbkompis i denna staden, gillar sitta på detta biblioteket/fiket vill du bli min vän?” och sen sammanställer du det i ett inlägg, så kan man hitta kompisar att sitta med på dagarna 🙂 Tack för en klok och inspirerande blogg !!

    henrietta 2013-11-28 16:44:03 http://henriettaochjohanna.blogspot.no
    Svara
  • Efterrätten låter ju galet god! Bra att allt är Eko 🙂

    /Evelina – Evelinas Ekologiska
    www.evelinasekologiska.se

    Evelina - Evelinas Ekologiska 2013-11-28 16:32:37 http://www.evelinasekologiska.se/
    Svara
  • Så mye godt og spennende! For en luksus å kunne lære av en utdannet kokk, og smake seg gjennom fristende saker. Takk for oppskriftene!

    Synne 2013-11-28 16:29:49 http://etdrysskanel.wordpress.com
    Svara
  • MEH! Vill också!!

    Lisa! 2013-11-28 15:54:37 http://llisahedman.spotlife.se
    Svara
  • OMG all look delicious!! Yummy!! I must try all this (I don’t have a chef friend, but anyway I’ll try!!)

    Libertad 2013-11-28 15:49:44 http://sahakiel.blogspot.com
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!