Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

expeditionen, min kärlekshistoria.

En av de finare grejer med att ha ett förlag är att varje gång jag är där på möte får jag plocka med mig vilka böcker jag vill. Som att gå i en bokaffär och bara ”jag tar den där och den där och den där”. Alltså. Drömmen. <33
Hur som helst, förra gången jag var där fick jag den här. Var helt enormt peppad, för jag har hört så mycket bra om boken. Läste ut den på två dagar och även om inte ens halva januari gått är jag helt säker på att jag läst den bästa boken jag kommer att läsa detta år. Tror kanske vid närmare eftertanke att det är en av de bästa böcker jag läst i hela mitt liv.

I juli, år 1897, ger sig Ingenjör Andrées expedition iväg i en vätgasballong mot Nordpolen. Ingen har någonsin lyckats ta sig dit och dessa tre svenska män vill vara de första. Ingen av dem har några större kunskaper om arktiska förhållanden, men det gör ju inget, de ska ju bara passera ovanifrån med en ballong, inte sätta en fot på marken. De har packat champagne, rosa sidenhalsdukar och tjusiga handskar i älgskinn. De blir bejublade i Sverige när de ger sig av och alla tre ser framemot att komma hem som hjältar.
Resan ska ta 6 dagar, men ingen hör något av dem på 33 år.

1930 hittas deras kroppar av en slump på Vitön, en öde ö hundratals mil från Nordpolen. Alla deras dagböcker är intakta. Man läser att de har tvingats nödlanda på isen redan efter tre dagar. I flera månader drar de sin packning (som väger flera hundra kilo) på slädar och försöker ta sig till någon slags fast mark. I oktober når de Vitön och så fort de har stigit i land på ön upphör alla dagboksanteckningar.

I nästan hundra år har forskare försökt klura ut hur de tre männen har dött, men ingen har lyckats. Bea Uusma har studerat expeditionen i femton år och är numera världens främsta expert på ämnet. Den här boken handlar om hennes väg mot att försöka lösa gåtan.

En av de tre männen har Bea kanske mest snöat in på, och det är Nils Strindberg, den yngste i expeditionen. När de reser iväg är han nyförlovad med en Anna och i hans dagbok har han skrivit otaliga brev till henne, hur mycket han saknar henne och vad de ska göra tillsammans när han kommer hem. Det är så fruktansvärt sorgligt.

Ett av breven.

Anna väntar på honom i tio år innan hon till sist ger upp och gifter sig med en amerikan. När hon dör har hon skrivit i sitt testamente att de kan begrava hennes kropp hos sin man, men hennes hjärta, det ska de ge till Nils. Nils bröder lever fortfarande, de åker till Amerika och fraktar hem Annas hjärta i en liten silverkista. I hemlighet gräver de upp Nils grav och placerar hjärtat bredvid hans brända aska.
ALLTSÅ <33

Historien om den här expeditionen är så otroligt ångestfylld. Isen rör sig och även om de går i månader kommer de knappt framåt. De går och går och går. Trots att man vet hur det ska sluta hoppas man så mycket att de kanske ändå överlever just den här gången, just när jag läser boken kanske de får komma hem? Det är som den mest spännande historien, och ännu mer spännande blir det ju när man vet att allt är på riktigt.

Även om det här kanske vid första anblick i bokaffären ser ut som en faktabok är den desto mer som en roman, där vi hoppar mellan artonhundratalet och nutid och Beas jakt på att lösa gåtan vad som egentligen hände på Vitön.  Gudars det är så himla bra. Läs den bara.

 

Translation. I just finished reading the loveliest of books, about a Swedish Arctic balloon expedition. In 1897, three men decides to be the first to reach the North Pole. They go on a voyage with a hydrogen balloon, and the goal is to just pass the pole in the sky and then land in Russia or Canada. The expedition were supposed take 6 days but instead they are gone for 33 years. In 1930 they find their bodies on a desert island hundreds of miles off the North Pole. All of their diaries are still intact.

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
47kommentarer
 • […] Boken är utgiven av Norstedts och finns bland annat hos Bokus och Adlibris. Några andra som skrivit om den är Aftonbladet, Bokhora och Niotillfem. […]

  Expeditionen: Min kärlekshistoriaBokblomma | Uusma, Bea | Bokblomma 2014-12-30 12:01:13 http://www.bokblomma.com/13090/uusma-bea/expeditionen-min-karlekshistoria
  Svara
 • VET DU. Var på jakt efter en present till min kompis i ett antikvariat idag, men hittade en present till mig själv istället. En bok som handlar om samma expedition, med guldblad och de vackraste gröna pärmar jag sett. På insidan står det ”exemplar 13 utav 999 tryckta”. En smula fantastiskt!!! Den heter ”Med Örnen mot Polen” och är numera det vackraste jag äger.

  Kajsa 2014-05-14 15:25:52
  Svara
 • Isabella: Jag fann detta blogginlägg efter att ha googlat på bokens namn. Jag läser boken just nu och håller med om att den är kommersiellt upplagd men håller inte med om din kritik. Det är uppenbart att Uusama har varit besatt av Andrée-expeditionen under lång tid och därför inte alls märkligt att hon väljer att skriva en bok om det. Foton, brev, citat etc (det kommersiella upplägget) gjorde det hela mycket mer levande för mig. Uusama är i allra högsta grad en seriös forskare, en som dessutom har känsla för estetik och bra upplägg. Det går såklart alltid att diskutera huruvida andras privata historier ska/inte ska porträtteras men breven finns för allmän beskådan redan före Uusama valde att publicera dem i sin bok. Jag gillar även att Uusama är närvarande i boken eftersom det är hennes bok. När jag köpte boken var det inte för att läsa något á la kurslitteratur. Det gör jag redan varje dag. Suck, blev bara trött av ditt inlägg.

  Johanna 2014-03-23 10:32:21
  Svara
 • Vill verkligen, verkligen läsa den här boken! Jag såg precis babels inslag med Bea och hon är så himla sprudlande och nördig. (kan inte fatta att hon utbildade sig till läkare bara för att kunna förstå Andréexpeditionen bättre)

  Elin 2014-03-03 16:43:21 http://ettaventyr.blogspot.com
  Svara
 • . Hjärtat var Annas, och en del av hennes mycket privata historia. Att som skribent göra det till sitt eget privata, genom att kladda ihop det med sitt eget darriga kärleksliv, för tankarna till en slags textuell nekrofili, på det sätt Uusma gör.
  Jag säger: kommersiellt upplagt, utstuderad användning av andras forskning, med en reklambranschens estetik á la ”vicks blå”. Det finns många fantastiska författare som refererar intertextuellt öppet och mer direkt till verkliga händelser, fast på ett värdigt sätt som även förnyar synen på den gamla historien. Detta augustpris är branschens pris till branschen, parallellt med Disneys massiva kampanj om filmen ‘Frost’, beas privata kärleksbesvär outas i press, schyfferts vrålande på prisutdelningen ”gör en zlatan”/med snabb uppföljning med jättestora gör en zlatan bilder i t-banan. Som alltid i alla branscher förekommer makar, textuella referenser, svårlösta moraliska problem om vad man får göra/inte får göra med andras texter och liv. Tankarna går till felicia feldt som i sitt komplexfyllda monstrum nästan psykotiskt kopierar hennes mors skribentstil parallellt med offentligt modersmord.Vem hugger då uusma i ryggen? Seriösa forskare, riktiga författare och intressanta illustratörer. Och de som fortfarande tror på någon slags hederlighet i omnänt litteraturpris. Konstnärligt sett är boken amatörmässig textuellt, och kritiken är som vanligt när schyffert är inblandad trams. Parallelllen Nils Strindberg- ”henrik schyffert” hör till det mest skrattretande i litteraturens historia. vi är många som minns ”schyfferts” försök att tolka Fordringsägare” på SVT med torsten flinck. Detta är komik på hög nivå. Verkligheten….

  Isabella de Moureau 2014-02-22 00:53:28
  Svara
 • åh vilket underbart inlägg!! såg bea uusma på babel i höstas där hon pratade om boken. nu blir jag extra sugen på att läsa den när du skrivit så otroligt fint om den.

  fanny darling 2014-01-25 08:40:38 http://fannydarling.devote.se
  Svara
 • wow du fångade mig verkligen. måste beställa nu på en gång. har alltid varit fångad av adrés expedition, tror pga min pappa som alltid berättat mycket. tusen tack för tipset! puss

  ps sjukt smart av förlaget ju!

  amanda 2014-01-15 13:43:22 http://amandahildur.blogg.se
  Svara
 • Åh, den boken måste jag läsa!

  Jennie 2014-01-14 19:58:35 http://ineedyoutoneedmeback.devote.se
  Svara
 • Alltså. Jag måste bara läsa denna! Verkar så himla bra. Dock bor jag i en ryggsäck i Australien utan adress, så vågar inte klicka hem den än. Är det någon som ska till typ Cairns och läser denna på vägen och vill låna ut den till mig i typ en dag? Pasta, goon och en kram som tack!

  Sanna 2014-01-14 02:22:19 http://Vilsnaiaustralien.blogg.se
  Svara
 • Jessica: Tack! Dagens bästa information! Det blir en sväng till en bokhandel i morgon!

  Helene - Mitt så kallade liv 2014-01-13 21:44:20 http://blomstergarden.blogspot.se
  Svara
 • Heléne – textutgåvan är inte inbunden utan häftad dvs mjukt band. 🙂

  Jessica 2014-01-13 17:25:31
  Svara
 • Åh vad bra det här lät!

  Lisen 2014-01-13 16:50:47 http://www.absolutlisen.se
  Svara
 • Åh gud. Måste läsa!

  Fröken Cocco Sohl 2014-01-13 11:24:34 http://coccosohl.wordpress.com
  Svara
 • Bara ryser när jag läser om det, speciellt om hjärtat – ÅH! Måste läsa!

  Olivia 2014-01-13 10:12:13 http://oliviara.webblogg.se
  Svara
 • Läste bara början av detta blogginlägg för detta är en bok jag suktat efter ett tag (och jag är en sådan som inte vill veta ett uns mer än det jag redan hört eller läst på baksidan av boken, jag vill ha så mycket kvar av boken som möjligt). Dock gillar jag inte hardbacks (har flyttat för många gånger = lessons learned) så jag väntar på en pocketversion. Men jag älskar att du skriver att det antagligen är årets bästa bok för nu ser jag ännu mer fram mot den och jag misstänker än mer att jag kommer älska den.

  Böcker = kärlek.

  Kram

  Heléne

  Heléne - Mitt så kallade liv 2014-01-13 09:45:17 http://blomstergarden.blogspot.se/
  Svara
 • Jag måste också tipsa om Maken! Fantastiskt bra bok 🙂 du kommer älska den!

  I 2014-01-13 07:34:29
  Svara
 • det låter verkligen som en fantastisk bok. nu blev jag lite opeppad på att slå upp a room with a view som jag fick igår. haha. 🙁

  Vicky 2014-01-13 06:09:13 http://vickys.se/
  Svara
 • Sandra, hva gjør man når ens sambo flytter ut og gjør det slutt etter 4 år?
  (vi hadde vært ihop siden vi var 17, han gjorde slutt for 2 mnd. sen)
  når han finner en ung, blond rebound på jobben?
  når man gråter og gråter og han var den eneste jeg stolte på og den eneste jeg kunne prate med?
  når alt man vil er at han skal komme tilbake, og man ikke vil bo ensam?
  når mine venner sier de ikke orker å høre mer om mitt tjat?
  når man kjenner at man ikke er bra nok, alt er håpløst og verden går under?

  🙁

  hva gjør man? 2014-01-13 00:14:07
  Svara
 • Men alltså, muminboken på fönsterbrädan <3

  Jutta 2014-01-13 00:03:06
  Svara
 • ödet! jag såg filmen som jan troell gjorde om denna expedition bara häromdagen. och skriver en artikel om amiral byrds domedagsexpedition till sydpolen just nu. ser fram emot att läsa denna sorgliga bok!

  jenny 2014-01-12 23:30:45
  Svara
 • Åhh, måste läsa! Tänkte också fråga om du skulle vilja skriva ett sådant där brevvänner-inlägg igen? Nu är det vinter och det är så mycket tankar och känslor just nu, brev/mail lyser ju upp ens gråa vardag! Tack på förhand och för en fin blogg. Kram.

  Sofia 2014-01-12 20:51:35
  Svara
 • Den är fantastiskt MEN bör läsas som den illustrerade utgåvan. Är ca en miljon gånger bättre.

  Jessica 2014-01-12 19:39:31
  Svara
 • Den verkar helt fantastisk.

  JOSEFINE 2014-01-12 17:24:53 http://josefineeklunds.blogg.se/
  Svara
 • Maken är verkligen den bästa boken i hela vida världen.

  Anna 2014-01-12 17:04:59
  Svara
 • Läste boken i september och kan fortfarande inte släppa den. Så jävla bra. Trodde aldrig att min sökhistorik skulle få just Andréexpeditionen-tema, men det fick den.

  C 2014-01-12 16:40:38
  Svara
 • Såg när Bea var med på TV4 för ett tag sen och pratade om just det här! Så himla häftigt men ändå så synd. Ska verkligen läsa den nu när du tipsat om den! TACK

  Miriam 2014-01-12 16:29:41 http://milimedia.devote.se
  Svara
 • Åh vad bra det verkade då. Behövde ett boktips nu.

  Alva 2014-01-12 15:55:21 http://otilltalande.devote.se/
  Svara
 • Åh herregud, den måste jag läsa.

  Malin Aurora 2014-01-12 15:34:14 http://vildblommor.blogg.se/
  Svara
 • http://svenska.yle.fi/artikel/2014/01/06/det-handlar-om-sandra

  Kul att finländsk media uppmärksammar dig!=) är själv finlandssvensk och läser din
  blogg varje dag. Du skriver så bra!

  Madde 2014-01-12 15:27:51
  Svara
 • verkar intressant, aldrig hört talas om den. tackar så hjärtligt för tipset! f.ö undrar jag om du läst ”maken” av gun-britt sundström. är nämligen en av de bästa böckerna om förhållanden som jag någonsin läst i hela mitt liv. tror att du – eller nä, är faktiskt helt SÄKER – på att du skulle älska den. sen tycker jag du ska köpa hem allt av lina neidestam, för sånt behövs i ens samling.

  elise 2014-01-12 15:14:55 http://singmyspring.blogspot.se/
  Svara
 • Is it translated in english? it seems really interesting

  vzm 2014-01-12 13:35:44
  Svara
 • Ida: Det är bra att uppmärksamma faktafel folk kan göra, för annars förvrängs saker och blir till något annst. Rättning är något man antingen kan göra med skadeglädje eller med en välvilja. Att välja det tidigare tycker jag däremot visar på att man behöver stå över andra..och det är ju lite sorgligt.

  L 2014-01-12 13:32:44
  Svara
 • Rätt onödig kommentar, Ida. Vad fick du ut av det där? Triumf?

  Efter den här himla tentaångesten lagts sig ska jag belöna mig med att läsa den här. Fick typ rysningar!

  Alexandra 2014-01-12 13:15:25
  Svara
 • Så bra!

  Anna 2014-01-12 12:44:38
  Svara
 • Ser ut som du läst textutgåvan? Ett tips är att införskaffa den illustrerade, så fint med alla bilder till berättelsen.

  Louise 2014-01-12 12:11:08
  Svara
 • Åh, den har jag velat läsa ändå sen jag hörde Bea berätta om den i Värvet. Men, trodde väl kanske att det var mer av en faktabok som sagt, men nu, nu ska jag läsa den!

  Maja 2014-01-12 12:06:02 http://Www.Mla-photography.blogspot.com
  Svara
 • Jag lyder din order och läser så fort jag hittar den på bibblan 🙂

  Madde Schwedaan 2014-01-12 12:01:47 http://www.MadsonArt.wordpress.com
  Svara
 • Men… Alltså förlåt men om det nu är den kanske bästa boken du läst så borde du väl ändå inte ta fel på just de detaljer du väljer att berätta om. Nils var den yngsta medlemmen i expeditionen, både Andree och Fraenkel var äldre. Anna bodde och begravdes i England.

  Ida 2014-01-12 11:03:29
  Svara
 • När jag gick i mellanstadiet hade vi Andrée expeditionen som tema. Kommer ihåg att jag tyckte att det var riktigt intressant och än idag då jag är (27) kan jag ibland tänka på historien. Men nu får jag ju verkligen leta upp denna bok och läsa!

  emma 2014-01-12 11:00:30
  Svara
 • Minns den här historien så himla väl från skolan, kommer ihåg att jag blev helt fascinerad över den och det faktum att man aldrig riktigt vet vad som hände.

  Emelie 2014-01-12 10:48:56 http://unvelo.se
  Svara
 • Åh, vad sorgligt… men ändå en sådan fantastisk historia!

  Ellen 2014-01-12 10:33:52 http://ellenerikssons.se
  Svara
 • Åh vad sorgligt… men ändå en sådan fantastisk historia!!

  Ellen 2014-01-12 10:32:35 http://ellenerikssons.se
  Svara
 • Åh, eftersom jag växte upp i Gränna har jag tillbringat många timmar på andre museet och läst om deras historia. Vill gärna läsa den här boken!

  Charlotte 2014-01-12 10:04:58
  Svara
 • I Gränna finns museumet ”Andréexpeditionen Polarcenter”, där har man ställt ut dom saker och kläder man hittade efter deras resa, dagboksanteckningar och brev, även ballongen finns på plats. var där i somras, mycket intressant. Får du chansen nångång så åk dit och kolla 🙂

  Johanna 2014-01-12 09:50:12
  Svara
 • Åh, så väldigt sorgligt, men vackert ändå. Måste läsa. Tack för tipset!

  jennifer 2014-01-12 09:37:00 http://jenniferstroud.blogg.se
  Svara
 • ÅH JA! Vad kul att du också hittat den här. Fick den i födelsedagspresent i oktober (efter att jag sett Uusma på Go’kväll och hetsat mina föräldrar att det var den här boken jag ville ha i present) och läste ut den på en dag. FAN-TASTISK.

  Sofia 2014-01-12 09:14:39
  Svara
 • Den är SÅ bra!

  Nikolina 2014-01-12 09:12:31 http://giraffescantdance.blogspot.se/
  Svara
Sandra Beijers webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!