Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

paper towns.

Jag läste ju en John Green-bok på svenska för några veckor sedan och var inte helt övertygad. Men ni var så många som tyckte att jag absolut måste läsa på engelska för att förstå tjusningen, så på flygplatsen mot New York köpte jag Paper Towns.
Ni hade förstås rätt.
Men! Jag tror också att jag har kommit på varför jag var lite besviken förra gången. Jag trodde att John Greens språk och böcker var närmare typ Nicole Krauss och Jonathan Safran Foer som nästan skriver i diktform. Men så är det ju inte riktigt, Greens böcker är ju snarare roliga och snabba med en tydlig plot. Verkligen inget fel med det, tvärtom, men när jag lyckades förstå honom på något vis var det mycket enklare att komma in i hans värld.

Paper Towns handlar om Q som varit förälskad i sin granne Margo sedan tidernas begynnelse. En kväll några veckor innan de ska sluta high school knackar hon på hans sovrumsfönster och ber honom att följa med på ett nattligt äventyr. Självklart tackar han ja.

När de sätter sig i bilen visar Margo sin inköpslista med de mest märkliga grejerna. De påbörjar sedan en rätt avancerad hämndaktion mot hennes otrogne pojkvän och alla som varit inblandade. Morgonen efter är Margo spårlöst försvunnen. Hennes föräldrar bryr sig inte nämnvärt, Margo har rymt förut. Men Q inser att den här gången är det annorlunda. När han bestämmer sig för att hitta henne upptäcker han att Margo har lagt ut små ledtrådar till honom som tar honom till platser där han aldrig tidigare varit.

Jag tyckte nog mer om den här än Förr eller senare exploderar jag. Paper Towns var himla spännande, jag visste aldrig riktigt vad som skulle hända på nästa sida och jag tyckte väldigt mycket om alla karaktärer och deras jargong sinsemellan. Man gillade liksom deras kompisgäng på ett fint sätt. En både rolig och sorglig bok.
.

Translation.
Finished reading Paper Towns by John Green a week ago. I read The fault in our stars in Swedish and wasn’t overwhelmed by the book. Reading John Green in the original language was a so much better experience and adventure.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
27kommentarer
 • […] skynda på 😀 <3 Jag har läst och var inte superövertygad faktiskt, skrivit en recension här! Här är även en recension av Paper Towns som jag läste sedan när många kommenterade att jag borde läsa John Green på engelska […]

  answers to past week’s comments. | Niotillfem 2014-06-01 13:35:17 http://rodeo.net/niotillfem/2014/06/answers-to-past-weeks-comments-18/
  Svara
 • man bör nog alltid läsa på originalspråket om man behärskar det! sällan översättningar blir bra enligt mig. åtminstone översättningar från engelska till svenska.

  juliadesdemona 2014-02-01 00:33:42 http://book.ratata.fi
  Svara
 • All ära till Paper Towns, men Greens bästa roman är helt klart hans första, Looking for Alaska. Läs den och skrattgråt över perfekt skildrade komplexa karaktärer, tonårskärlek, tragiska öden och äventyr på internatskola.

  Elina 2014-01-29 11:52:13
  Svara
 • Jag tipsar också om Looking for Alaska, min John Green favorit hittills.

  Anna 2014-01-28 14:10:52
  Svara
 • Du tipsade om Ed’s lobster som såg sååå galet gott ut! Men undrar, har du testat även Lucs Lobster och vilken är godast isf? =)

  Nelly 2014-01-28 11:11:55
  Svara
 • Älskar mysteriemeningen ÄLSKAR! Just så.

  oroshjärta 2014-01-28 10:31:31 http://hornsgatanminauorta.blogspot.com
  Svara
 • Paper Towns är min absoluta favoritbok av John Green. Jag har läst den och läst om den ungefär hur många gånger som helst.

  Kajsa 2014-01-28 10:20:13 http://www.kobranhuggertill.blogspot.se/
  Svara
 • Blev sugen på att läsa den nu tack vare dina bilder av texten, tror att den skulle passa mig så tack för tipset 🙂

  LiveHealthyBeHappy :) 2014-01-28 07:02:32 http://livehealthybehappy.blogg.se
  Svara
 • Too bad you don’t write any of these nice, personal stories you yourself tell on your blog anymore..

  ala 2014-01-27 21:39:52
  Svara
 • Purcashing it for my Kindle tonight, I’m so excited to read something new. Thanks!
  If you have time you should read Boy Detective Fails by Joe Meno, I think you’d really like it.

  Kallie 2014-01-27 21:06:13 http://www.happyhoneylark.blogspot.com
  Svara
 • Håller med Moa. Jag älskar John Green och hans allra bästa bok (enligt mig) är just Looking for Alaska. Den är så himla forever young. På bästa sätt.

  Ester 2014-01-27 20:56:18
  Svara
 • Åh, låter ju väldigt fin!

  Tokyo-Love 2014-01-27 20:46:36 http://sakuradesu.blogg.se
  Svara
 • Älskar verkligen dina boktips, mer sådant tycker jag!! Mer läsning åt folket!

  KAJSA 2014-01-27 20:45:02 http://www.ljudkassett.blogg.se
  Svara
 • …nu måste du bara läsa An Abundance of Katherines, och Looking for Alaska också. av John Green förstås. Dom är bäst.

  Monika 2014-01-27 20:42:35
  Svara
 • åhhhh. Läser Paper towns just nu och den är så jävla himla bra att jag aldrig vill att den ska ta slut ungefär.

  Svara
 • Har du läst Andrew Kaufman – All of my friends are superheroes? Den är bra, känns lite som din stil på böcker!

  Pam 2014-01-27 20:11:01
  Svara
 • snälla sandra hjälp mig! jag vill så gärna läsa copywriting eller reklam men har ingen som helst möjlighet att finansiera de dyra studierna, hur jag än skulle vilja. vet du om det finns något alternativ som skulle vara ens lite billigare än berghs/forsbergs/miami ad school? det behöver inte vara i stockholm. det får ligga var som helst utanför eller i sverige. tack på förhand. puss

  sandra 2014-01-27 20:08:43
  Svara
 • Om du inte har läst Looking for Alaska innan så tycker jag du ska läsa den med! Den är himla himla bra och man blir så jäkla förälskad i boken. Den är supersvår att lägga ifrån sig och precis som Paper Towns så är den väldigt oförutsägbar! Upplevde alla sorts känslor under hela boken, skrattade högt, grät som ett barn och den lämnade mig med en jäkla massa tankar i huvudet. Den är svår att släppa och jag kan läsa den hur många gånger som helst för varje gång upptäcker man en ny liten detalj som gör att man förstår sig på boken liite bättre.

  Helt klart läsvärd, en av de bästa jag läst på länge!

  Moa 2014-01-27 19:57:11
  Svara
 • Vad heter den på svenska?

  Jennie 2014-01-27 19:24:35 http://ineedyoutoneedmeback.devote.se
  Svara
 • Alltså åh, jag måste nog ta mig till biblioteket!!

  rebeccajohnnysdotter 2014-01-27 19:17:52 http://glossfashion.com/rebeccajohnnysdotter
  Svara
 • Jag vill tipsa om en bok som jag lånat på bibblan (genom min platta<3 vilket löser i-lands problemet att jag jämt glömmer att lämna tillbaka boken) den heter "min mormor hälsar och säger förlåt".

  Jessica 2014-01-27 18:57:38
  Svara
 • Blev så jävla förbannad på slutet första gången jag läste den. På riktigt. När jag läst sista ordet SLÄNGDE jag ifrån mig boken. John Green är dock en av mina favoritförfattare.
  Puss ta hand om dig Sandra.
  ps. första gången jag kommenterar din blogg, kommenterar aldrig bloggar typ, men ville passa på att säga att jag tycker om din blogg jättemycket och så. Tror du följer mig på instagram om jag inte minns fel, heter hipsterklitoris där.

  kajsa 2014-01-27 18:47:00 http://kajsawiklunds.blogspot.com
  Svara
 • Uppskriven på boklistan. Nu.

  Har förresten precis hittat ett jättebra online-spel som jag tror att du skulle gilla. Det heter The End, jag har precis skrivit om det på min blogg ifall du är intresserad 😉 Det handlar om döden, på ett filosofiskt plan.

  Madde Schwedaan 2014-01-27 18:37:47 http://www.MadsonArt.wordpress.com
  Svara
 • Älskar dina tips! På böcker, filmer och allt annat.

  Matilda 2014-01-27 18:32:22 http://matildakllman.blogg.se
  Svara
 • Hej världens bästa Sandra! Jag har startat en bok-blogg, om böcker, om ord, om dikter, om textrader, om fina omslag, om litteratur, om författare. Den är i sin födelse men jag tänkte bara att du kunde kika på de inlägg jag ändå knåpat ihop. Allt från Hjalmar Söderberg, till diktrader från Edith Södergran och svenska femtiotalsdeckare än så länge. Tänkte fylla bloggen med drömlika böcker, inte med hårda kritiska recensioner utan mer några rader och tankar om varje bok eller strof. PUSS http://evinnerligt.blogg.se/

  Evinnerligt 2014-01-27 18:29:08 http://evinnerligt.blogg.se/
  Svara
 • Paper towns är helt klart John Greens bästa bok. Så himla trovärdiga, älskvärda karaktärer liksom.

  Amanda 2014-01-27 17:57:07
  Svara
 • Åh, behöver verkligen boktips nu, denna tänker jag gå och köpa imorn. Det ända jag har att läsa nu är en Nora Roberts-kliché och det känns sådär.

  Fanny 2014-01-27 17:39:09 http://thewildheart.blogg.se
  Svara
Sandra Beijers webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!