För några dagar sedan gjorde jag denna eminenta vintersoppa.
För att också laga behöver du:
– Rödbetor
– Morötter
– Hönsbuljong (eller vegetarisk om man vill)
– Valnötter
– En gul lök
– Två vitlöksklyftor
– Färsk chili
– Persilja
– Matlagningsyoghurt eller grekisk yoghurt.
– Tomatpuré
Börja med att sätta på en kastrull med vatten som får koka upp. Skala rödbetor och skär morötter och rödbetor till slantar och tärningar.
Hacka lök och vitlök och chili. Fräs chili, lök och vitlök i en annan stor kastrull med olivolja. När allt ser fint och glansigt ut häller du över det varma vattnet.
Lägg i morötter och rödbetor och två tärningar buljong när det börjar koka. Koka på medelvärme i en kvart ungefär (man får smaka av rotfrukterna ibland så att de inte är för hårda/för mjuka).
Rosta valnötter i en stekpanna. Det gör man genom att steka på hög värme utan olja och röra ofta, när valnötterna får färg är de klara, man måste vara snabb för de bränns vid lätt.
När det är några minuter kvar, klicka i en rejäl sked matlagningsyoghurt, massa persilja och typ två matskedar sån där tomatgrej på tub i kastrullen. Salta & peppra.
Servera med en stor klick yoghurt, strössla över valnötter och ät med något gott bröd.
.
Translation.
A carrot and beet soup with walnuts I made a couple of days ago