ambassadör för friends.

friends

En sak som blev officiellt idag och som jag är väldigt glad och stolt över är att jag är en av 2014 års ambassadörer för Friends! Friends är en av de organisationer i Sverige som jag tycker är så otroligt bra och viktig. De verkar mot mobbning i skolor genom att utbilda människor (framförallt lärare) och finnas där det händer. Hade ju själv en rätt halvkul högstadietid om man säger så. Tänk om Friends funnits där och kanske på något sätt gjort det enklare.
Du kan läsa mer om Friends verksamhet här och om samarbetet med mig här.

För några veckor sedan spelade vi även in en film i min gamla högstadieskola vilket var en så surreal känsla, hade ju inte varit där på drygt femton år liksom. Du kan se den här,

På torsdag har jag och Michelle tema utanförskap, ensamhet och tonår på vår podd i samband med ambassadörskapet, så kan ni lyssna lite på hur vi var när vi var fjorton-nånting.

.

Translation. I’m the new ambassadeur for the Swedish organisation ”Friends”, dedicated to the prevention of mobbing and bullying.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
53kommentarer
 • […] ni kanske minns är jag en av Friends ambassadörer under 2014. Friends kämpar mot mobbning och utanförskap i skolorna och arbetar långsiktigt både med lärare […]

  frågestund tillsammans med Friends. | Niotillfem 2014-04-23 07:29:01 http://rodeo.net/niotillfem/2014/04/fragestund-tillsammans-med-friends-2/
  Svara
 • Får panik av Friends, jag tycker det är ett riktigt hemskt och utnyttjande företag. Likt Nathalie som skrivit här innan i kommentarerna håller jag med om att Friends INTE jobbar för att förbättra elevers situation! Snarare tvärt om tyvärr.
  Jag har erfarenhet av mobbning och vet varför Friends inte har vad som krävs. Det är otroligt provocerande att höra alla fina ord om organisationen när allt de gör är påkostade reklamer/kampanjer/galor osv och häftiga sammarbeten med kändisar.

  Moa 2014-04-11 19:02:50
  Svara
 • Jag mår lite dåligt över att du säger att en lärare kanske inte ser. För tro mig det gör vi, allihop! Vi ser igenom ungdomarnas masker! Vår legitimation och vår utbildning är redskap främst för att se DET! Det är jobbigt att många hela tiden undervärderar mitt yrke och min kunskap! Jag har en universitetsutbildning och expertkunskap i mina ämnen som jag är utbildad i men mer än 75% av mitt yrke går ut på att finnas där för eleverna! Sluta lägga skulden på lärarna!!! Lägg inte skulden på någon, hjälp istället ungdomarna att fatta! Jag gillar FRIENDS och jag tycker att ditt ambassadörskap är fantastiskt! FRIENDS är en bra organisation så länge den används på ett bra sätt, vilket många människor vittnar om att den inte HAR gjort, men den GÖR det, jag har sett det och jag vet det!

  A 2014-04-03 10:29:24
  Svara
 • Du är så himla bra och fin!!!!

  Hampus 2014-04-03 10:02:50
  Svara
 • […] är det torsdag och då är det dags för ett nytt avsnitt av min och michelles podcast. I och med ambassadörskapet med Friends bestämde vi oss för att göra en podd om att gå i högstadiet och hur man försöker […]

  sandra och michelle. podcast nr 10. | Niotillfem 2014-04-03 08:58:38 http://rodeo.net/niotillfem/2014/04/sandra-och-michelle-podcast-nr-10/
  Svara
 • Åh så fint och så bra! Heja heja

  Emilia 2014-04-02 15:28:40
  Svara
 • H!
  Jag tror att du sätter fingret på några av problemen med hur mobbing bemöts.
  I offentliga diskussioner i skolan får man aldrig prata om eller exemplifiera med vilka personer som är mobbade utan där får diskussionen bara hållas allmän och med påhittade exempel. Direkta insatser för att stötta mobbade och att stoppa mobbarna måste skötas mycket diskret och försiktigt för att inte försämra den mobbades situation.
  Risken att de representanter som utses är de med störst social kompetens eller de som är mest populära är överhängande. Dessa är inte alltid rätt personer. Ibland är de just de mest socialt kompetenta som är mobbare och de använder då sina sociala talanger för att trycka ned andra. Lärarna har ofta dålig koll på elevernas sociala samspel i klassen.

  P 2014-04-02 01:24:49
  Svara
 • alltså måste säga att den här videon var himlahimla fin och bra faktiskt

  Daria 2014-04-01 22:30:10 http://dariaspitza.blogg.se
  Svara
 • Sandra jag älskar dig! Nu sitter man här igen och grinar för att det där var så himla fint!!! Hoppas du verkligen känner vilken fantastisk förebild du är för oss som läser din blogg! Tack 🙂

  Anja 2014-04-01 20:57:34
  Svara
 • Vill egentligen inte kritisera men får alltid en liten klump i magen när Friends lyfts fram som något som är så himla bra. ”vi är emot mobbning och därför är vi bra” typ. Jag kan bara skriva utifrån mina egna erfarenheter och under högstadiet blev jag av med mina två bästa kompisar när de vände sig emot mig. Jag hade inte särskilt mycket kontakt med de andra i klassen och kände mig väldigt ensam. Vi hade två representanter från friends i klassen som aldrig haft något som helst intresse för mig tills nu. Jag minns så tydligt när jag satt själv utanför klassrummet och en av dessa satte sig bredvid mig och skulle börja prata. Stelt. Det fick mig bara att känna mig tusen gånger mer ensam. Minns också att jag fick berättat för mig att alla representanter från varje klass satt och åt bullar och pratade om läget i deras klass. Vilka som var mobbade och inte. Det fick mig inte heller att känna mig bättre när hela skolan visste om att jag var ”mobbad”. Så nej usch. Friends har aldrig klingat bra i mina öron….

  H 2014-04-01 20:38:14
  Svara
 • ”Det finns tusentals personer där ute som väntar på att bli din kompis utan att de ens vet det” -Sandra Beijer

  Finaste jag har hört på länge. Gud.

  Sandra 2014-04-01 17:46:31
  Svara
 • MEN SÅ FIN VIDEO. Började ju gråta här!

  Karoliina 2014-04-01 15:48:32
  Svara
 • Kul att du engagerar dig i såna här frågor! Tror det är väldigt viktigt att prata om. MEN. Jag läser just nu till lärare och när vi pratat om mobbning har bl.a. Friends kommit upp. Skolverket har, som tidigare nämnts i kommentarerna, utvärderat olika program (däribland Friends) mot mobbning i skolan och kommit fram till att inget antimobbningsprogram rekommenderas. Det Skolverket kritiserat är bland annat Friends icke-vetenskapliga grund och ”elever som aktörer”, alltså kamratstödjare. I vissa fall gör kamratstödjare att mobbningen t.o.m. ökar. Att skolor använder sig av färdiga program (inte bara Friends) verkar alltså inte vara den bästa metoden.
  http://www.skolverket.se/om-skolverket/visa-enskild-publikation?_xurl_=http%3A%2F%2Fwww5.skolverket.se%2Fwtpub%2Fws%2Fskolbok%2Fwpubext%2Ftrycksak%2FRecord%3Fk%3D2498

  Gabriella 2014-04-01 15:28:45
  Svara
 • Gud vad fint! Grät nästan en liten skvätt vid den sista meningen.

  Alexandra 2014-04-01 11:38:40 http://alexbokhylla.blogspot.com
  Svara
 • Ni som kritiserar: Ni är väl medvetna om att elevdemokrati på högstadiet är en illusion? I praktiken är den inte till för att elever ska ha någon makt utan för att de ska börja träna på att tänka kring att fatta gemensamma beslut och ta hänsyn till andras vilja. De så kallade ”omröstningar” och val hit och dit som sker i högstadiet är ofta, ofta manipulerade och modifierade av lärare för elevernas bästa. Detta sticker säkert i ögonen på många men det är så det måste gå till när demokratin är en skendemokrati, en lärprocess.

  Ingen lärare vid sina sinnens fulla bruk skulle idag låta klassens populära mobbare vara kamratstödjare i ett klassklimat där andra elever är utsatta. Och skulle en lärare mot all förmodan göra det är det den läraren som bör kritiseras och inte de organisationer som försöker arbeta mot mobbing. Sådana här projekt ska och måste användas med urskillning, de vuxna måste känna in eleverna och avgöra. Lärare har överlag rätt bra koll på klimatet i en klass, vem som är utsatt, vem som mobbar och så vidare. Dock kan det nog verka som att de inte har det då det ofta är fruktansvärt svårt att förhindra och hjälpa trots att man vet (därav inte sagt att man någonsin ska sluta försöka). Lärare gör ofta, ofta, ofta saker som enskilda elever aldrig märker eller ser. Givetvis med hänsyn till varje elevs integritet.

  Jag vill inte förminska någons dåliga upplevelse av högstadiet, jag hade det själv asjobbigt under den tiden. Är lärare idag. Skriver det här för att jag tycker att vissa av er lite väl snabba i er kritik mot Sandra och Friends, det handlar ju till stor del om hur den enskilda skolan använder, anammar och anpassar råden/hjälpen en organisation erbjuder.

  V 2014-04-01 11:19:36
  Svara
 • Så fin och peppig film. Älskar dig.

  Claudia 2014-04-01 11:12:20
  Svara
 • Din film väckte en känsla av igenkännelse. Väl valda ord och en högstadietid som liknar fleras. Jag var aldrig mobbad, det var bara den där tystnaden som rådde, och blickarna, när jag gick förbi vissa ”gäng” i korridorerna. De viskande rösterna jag hörde när jag gått förbi, och valda glåpord som gick att urskilja ur det viskande sorlet. Då vet jag inte om jag förstod helt vad som pågick, jag hade mitt trygga lilla kompisgäng på 3-4 st. Tack och lov. Hade jag inte haft dem hade jag nog uppmärksammat allt och tagit det hårdare. Men i slutändan, nu idag. Är jag ändå lite kaxig över den tiden. Vad blev dem, som inte jag blev? Ingenting. Blev de bättre människor av sitt beteende? Nej. Vad gjorde de av sina liv? Blev kvar i den lilla, lilla staden. Kvar på samma jobb. Förhoppningsvis är de nöjda, jag kan unna dem det. Men det viktiga är att jag är nöjd! Och som du säger i slutet av ditt klipp, att det finns människor som väntar på att bli just Din / Min vän – utan att vi vet om det. Det finns så oerhört många fantastiska personer där ute som kommer älska att vara din / min / vår vän, och älska det just för att du är den du är! Och du Sandra, är så jäkla bra! Jag blir imponerad, gång på gång. Du är stark och har nått så långt, bara för att du är du! (Nu måste jag ta o köpa din bok inom kort.)
  Kram

  Johanna K Andersson, Fotograf 2014-04-01 08:32:07 http://johannakandersson.blogg.se
  Svara
 • Vilken fin film Sandra! Bra jobbat, det är så viktigt!

  ewa 2014-04-01 08:14:44
  Svara
 • ja alltså .. verkligen, sandra. jag gick ju på tyska bara en gata ner ungefär och var inte mobbad men ändå utanför för det. har inte heller varit där sedan jag gick ut för många år sedan och jag måste nästan gå dit igen för att känna hur långt bort man kommit.

  Vicky 2014-04-01 03:40:55 http://vickys.se/
  Svara
 • Alltså! ”Det kanske inte är självklart för en lärare att den människan… är livrädd inuti”. Jobbigaste och banne mig finaste jag hört på länge. Det är så himla sant.

  Och alla som klagar. Gör det! Det är ju bara bra om ni kan få in kritik och kanske få friends att tänka nytt och fräscht. Jag var dock kamratstödjare (som det hette) i fyran till femman. Jag var den mobbade, den som folk kallade tjockis fastän jag inte var det alls (faktiskt) och den som hatade snö bara för att det betydde att man blev jagad med snöbollar av killarna som bodde gatan över mig. Vi hade mest möten om hur vi kunde hjälpa osv. Jag tyckte det var bra, men hade varit fint om man fick in lite ”du är också värdefull och vi vill inte att du ska vara livrädd”. Det handlar ju faktiskt om att barn ska våga prata om att de är mobbade också. Det är den svåraste biten tror jag. Att säga till en vuxen.

  Tycker dethär klippet är så himla ärligt och fint och duigt. Du är fantastisk Sandra! Heja dig och din bok och din ambassadör-titel! 🙂

  Caroline 2014-04-01 02:11:00 http://www.artsy.blo.gg
  Svara
 • Fint! 🙂

  Linda 2014-04-01 00:01:43
  Svara
 • Du är bäst. Tack för att du finns <3

  emma 2014-03-31 23:36:46
  Svara
 • Skulle ju förresten så himla gärna vilja ha en såndär ”hej”-pin. Kan man beställa det kanske? Länken funka inte på deras hemsida :/

  Jenny 2014-03-31 23:23:45 http://www.cestjenny.blogg.se
  Svara
 • Åh så fint! Detta gjorde dagen mycket bättre. Du äger.

  Jenny 2014-03-31 23:16:21 http://www.cestjenny.blogg.se
  Svara
 • NEEEEEEEEEJ!!!!! Gud vad ledsen jag blir nu!! Dock är jag glad att jag inte är den första personen som tar upp det här i kommentarsfältet.
  Alltså – du är några år äldre så du hade inte Friends på din skola. Men några av oss hade det och så vitt jag förstår så är jag inte den enda personen som tycker Friends är fel.
  Jag var mobbad i grundskolan. Jag var tom tvungen att byta skola I MITTEN AV fyran pga mobbing. För då, i slutet av 90-talet, så var det inte alls så himla självklart att det inte var offrets fel. Nej, nej.
  Skolan jag bytte till hade Friends från typ femman (kan minnas fel men det var nog slutet av mellanstadiet). Hos oss (jag kommer ifrån Sthlm) valdes frå Friends-representanter eller vad dom nu kallades från varje klass. En kille och en tjej. Men kruxet var ju liksom att klassen röstade fram dom här människorna. Så dom som valdes var ju liksom dom två populäraste personerna i klassen.
  Jag var så himla utsatt i mellanstadiet på min ”nya” skola och Friends var absolut inte till något stöd. Tvärt om. Jag tycker deras metoder är helt fel. Jag hatar faktumet att en av dom få sakerna jag älskar mest i livet – AIK – spelar på vår nationalarena, för av någon himla skev anledning heter arenan officiellt Friends Arena. Jag hatar det. För AIK var min tillflyktsort när jag inte ville ha med skolan att göra. Friends var sämst; jag kommer fortsätta tycka att hela deras filosofi är skev.
  Och så har dom klampat in på det jag älskar nästan mest i livet – fotboll.
  Alltså.. Grejen är sådan att det är himla svårt för utsatta personer att lita på Friends och deras himla ”representanter” i klassen. Och när man kollar på hela #selfie grejen vill en bara sjunka ner genom jorden.
  Jag förstår att du tror att du gjort någonting bra men jag lovar att jag inte är ensam när jag skriver dessa ord: Friends är ingen bra organisation. Dom hjälper nästan ingen. Har dom lyckats hjälpa någon så är det en succé. Men jag tycker liksom inte att det är det. Jag vill bannlysa Friends från skolorna. Dom har ändå ingenting att komma med.
  Så snälla – lyssna på oss som haft med dom att göra och gör en ordentligare research.

  Nathalie 2014-03-31 23:13:40
  Svara
 • Jag undrar också hur du tänker om deras Unselfie-kampanj?

  Hanna 2014-03-31 22:55:39
  Svara
 • Åh vad fin du är! Läste hela din bok idag, för min lillasyster (som är 14, jag är 20) hade köpt med den hem. Hon hade köpt den till sig själv idag och läst halva innan jag lade beslag på den. Blev gråtmild av att se en bok med ditt namn tryckt på framsidan, eftersom jag (och typ alla mina tjejkompisar) har följt dig i så många år. Kände mig stolt över dig! Fast jag knappt känner dig. KRAM och tack för allt Sandra.

  Ellen 2014-03-31 22:48:14
  Svara
 • Fasen vad fint Sandra!

  Lisen 2014-03-31 22:43:55 http://www.absolutlisen.se
  Svara
 • Finaste jag sett idag. Du är världsbäst!

  Ebba 2014-03-31 22:17:24
  Svara
 • Nä, tårar i ögonen fick jag nu Sandra! SÅ himla fint verkligen. Och du är så gullig.

  Maja 2014-03-31 22:17:01 http://www.mla-photography.blogspot.com
  Svara
 • Så himla fin film. Jag grät nästan för det förde mig tillbaka till min trasiga högstadietid i sjaskiga korridorer med nedklottrade skåp och mobbande skolkamrater. Så glad att du är ambassadör för Friends!

  Em: Vad baserar du det på? Har du några bevis?

  Lisa m 2014-03-31 22:09:30
  Svara
 • Sandra, det du gor ar bara SA bra! Du ar SA bra. <3 kram!!!

  emma 2014-03-31 21:58:25
  Svara
 • Hej! Jag har en liten fråga… Vad innebär det att vara Ambassadör för Friends? 🙂 Kram.

  V 2014-03-31 21:47:28
  Svara
 • Grattis! Det måste kännas givande. Många som har det hemskt jobbigt. Saknas personer ute på skolgården tycker jag.

  Med vänlig hälsning Anna
  6barnunder7

  6barnunder7 2014-03-31 21:34:36 http://6barnunder7.se
  Svara
 • Så himla peppig film!

  Simone 2014-03-31 21:08:30 http://atsimones.blogg.se
  Svara
 • Jätte kul och hoppas verkligen att du som verkar ha så himla bra värderingar kan hjälpa denna organisation. Tyvärr är ju det som både jag hört, upplevt, samt den jag har relation med upplevt är ju att Friends fungerat så att klassen röstar fram kandidater = de populäraste = de som mobbar att vara Friends representanter. Finns inget värre än att låta de som mobbar, de som misshandlar både fysiskt och psykiskt, vara de personer man ska vända sig till. Gör bara de trakasserade elevernas liv ännu värre, blir sån jäkla dubbelbestraffning och skolan värre. Så otroligt idiotiskt att låta elever i klassen vara de man ska vända sig till. Ingen ungdom vill ju erkänna att hen blir mobbad inför personer i sin klass! Vad tycker du om deras metoder? Hoppas du får vara med och påverka kommande kampanjer osv så Friends kan göra något rätt för en gångs skull!!

  Em 2014-03-31 20:50:51
  Svara
 • Så fin film. Gick också i Engelbrekt och var så trasig under högstadiet men fick blomma ut i gymnasiet med min knäppa stil och ännu knäppare nya vänner. Gick ut för massa år sen jag med och fasen vad jag fortfarande kan reagera starkt genom att se skolans fasad där min lilla lillebror nu tyvärr går i mina fotsteg och inte heller är så glad.

  PATRICIA 2014-03-31 20:20:36
  Svara
 • Grymt!!!!

  Martina 2014-03-31 20:13:49
  Svara
 • Hej. Jag undrar, i relation till detta inlägg, hur du ser på debatten som har följt Friends kampanj #Unselfie? Och framför allt undrar jag därmed, eftersom du nu har ett samarbete med organisationen, om det har förts en dialog med de du har jobbat med kring den kampanjen, och vad de själva har att säga? Den har ju minst sagt väckt en hel del reaktioner. (För den/de som inte vet hur kritiken har sett ut handlar det i stort sett om att en mängd feministiska skribenter har kritiserat Friends för att lägga skulden och ansvaret på offret i en maktstruktur, istället för att fokusera på de som utövar det psykiska våldet)

  Elea 2014-03-31 19:33:25
  Svara
 • Din bok!!! Bästa läsupplevelsen jag haft på länge.

  T 2014-03-31 19:26:48
  Svara
 • wow vad fint hörru!!!!

  Flora 2014-03-31 19:19:59 http://florasblogg.se
  Svara
 • Började nästan gråta, jättebra Sandra!

  Annika 2014-03-31 19:03:44
  Svara
 • Du är så fin att det inte är riktigt klokt

  Linnea Johagen 2014-03-31 19:00:49 https://livelearnlove.devote.se
  Svara
 • gråter sandra du e så gullig

  linnea 2014-03-31 18:56:20 http://lejonlinnea.blogspot.se
  Svara
 • Inte mening att vara negativ. Alltid fint med engagemang. Men Skolverket är ganska kritiska mot friends metoder då de inte bygger på någon vetenskaplig grund… http://www.skolverket.se/press/pressmeddelanden/2011/skolverket-rekommenderar-inget-program-mot-mobbning-1.123154

  Karin 2014-03-31 18:52:03
  Svara
 • Jag blev lite varm i hjärtat när jag såg videon, fint!

  clara 2014-03-31 18:36:17 http://clarahedman.blogg.se
  Svara
 • Så himla fint och bra!!!!!!!!!!

  Evelina 2014-03-31 18:34:49
  Svara
 • Blir glad när ”kändisar” är mänskliga, då känner jag mig lite mindre ensam i min kamp genom livet. Såg tidigare idag att Lorde la upp detta på sin twitter, också det värmde mycket /mvh 21-årig tjej som inte kan bli sams med sin hy https://twitter.com/lordemusic/status/450460437998747650

  xyz 2014-03-31 18:13:24
  Svara
 • åh, du bör också vara så galet glad och stolt över detta. det hade jag med varit. och eftersom du redan når ut till en massa massa personer så passar detta dig perfa. heja!

  Madeleine -an uncompromising feministic vegan 2014-03-31 18:10:59 http://sisterdisco.blogg.se
  Svara
 • men alltså hur fint? började gråta litegrann kanske. Sätter på oh very young med cat stevens så jag får gråta lite till, tack sandra för du hjälper dom som behöver det <333

  Anna 2014-03-31 18:03:39
  Svara
 • DU är så världsbäst.

  Hanna 2014-03-31 17:51:44 http://hannaalmgren.blogspot.se
  Svara
 • Det var en himla fin film. Skönt att kolla på för den som är rädd för gymnasietiden och att byta skola. Tack <3

  Madde Schwedaan 2014-03-31 17:42:17 http://www.MadsonArt.wordpress.com
  Svara
 • Åh, grattis! Du kommer säkert göra ett fantastiskt jobb. MEN ordet ”mobbning” är jag inte alls förtjust i. För egentligen borde en tala om vad ordet, i de allra flesta fall, innebär: misshandel och övergrepp. Att använda ordet mobbning förminskar det.

  Anna 2014-03-31 17:36:01
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!