mördarens apa.

I Marocko läste jag den här ungdomsäventyrsboken på lite över 600 sidor och med ett omslag så fint att man bara smäller av, illustrerad och skriven av Jakob Wegelius.

Romanen är berättad av gorillan Sally Jones, nerskriven på hennes första egna skrivmaskin. Allt börjar en mörk natt i Lissabon när hennes bästa vän och sjökapten Chiefen mordanklagas för att ha knuffat en man i vattnet. Chiefen sätts i fängelse och får domen 25 (!) år. Men Sally Jones känner på sig att något inte står rätt till, och bestämmer sig för att lösa fallet på egen hand, även om det så ska ta flera år. Jakten på lösningen i mysteriet tar henne till all världens platser, allt från en liten dragspelsverkstad till en stormrik maharadjas palats.

Man lär känna många människor genom historien, och därför är det extrafint och bra att man kan bläddra tillbaka till första sidorna och se hur de ser ut.

Även gorillor kan ha tänkvärda saker att säga om kärlek.

Och här är Sally Jones också, ensam och ledsen på ett hustak :'(


Älskade illustrationerna, de påminde mig väldigt om Jan Lööf, som skrivit exempelvis Skrot-Nisse och Sagan om det röda äpplet. Och insidor med kartor går alltid hem i mitt hjärta. I övrigt är historien äventyrlig, lättläst och roande. Skulle säga att den är som en Indiana Jones för tweens, och skulle nog älskat den här boken i mellanstadiet. Även om den är 600 sidor lång går det fort att läsa och twisterna i boken är otippade på ett bra sätt. Så kanske inte helt direkt för en 29årig Sandra (fast ändå på ett sätt i och med att jag läste alltihopet) men fin, ge bort den till någon i 9-13årsåldern som du gillar tycker jag. Eller läs den själv om du är svag för böcker med äventyr och illustrationer.

Slutligen tycker jag att det här är en av de bättre livsråden jag läst i en bok – klart man ska ta med sig en stor påse vetebullar med socker på när man ska träffa någon obehaglig typ.

.

Translation. A review about a Swedish book called Mördarens Apa written by Jakob Wegelius.

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
17kommentarer
  • Sträckläste din bok på ett 11-timmarsflyg mellan Köpenhamn och Tokyo. Ser SÅ fram emot nästa!

    Johanna 2014-05-19 14:55:32
    Svara
  • Tycker boken verkar helt underbar, tack för tips. Tycker mycket om dina bokinlägg.

    V 2014-05-03 22:59:28
    Svara
  • Det är helt otroligt vad det går att hitta bra böcker i ungdomshyllan, en som jag verkligen kan rekommendera är Boktjuven av Markus Zusak! LÄS ALLA NI SOM LÄSER DETTA! Den är jättebra.

    Josefin 2014-05-03 19:54:16 http://www.thewarpig.webblogg.se
    Svara
  • Jag antar att du är trött på pekpinnar efter den här ”klassdebatten” och du är inte ensam. Vill bara påminna dig om att du har massor med läsare som älskar din blogg precis för vad den är och inget annat.
    Sluta aldrig blogga snälla.

    sandra 2014-05-03 19:10:13
    Svara
  • åh du borde/måste läsa Legenden om Sally Jones, som kom för några år sedan och fick augustpriset. Mördares apa är alltså en fortsättning på Legenden om Sally jones. Den är mer en bilderbok och är så underbar!!

    Bodil 2014-05-03 18:07:45 http://tystfranochmednu.devote.se
    Svara
  • Låter som en intressant bok att läsa. Ska se om bibblan har den. 🙂

    Madeleine 2014-05-03 18:04:14 http://whitemaskgirl.wordpress.com
    Svara
  • Tack!!! ^_^

    Johanna 2014-05-03 17:52:24 http://neliima.se
    Svara
  • http://nojesguiden.se/blogg/bjorn-werner/klassforakt-till-sandra-beijers-forsvar

    E 2014-05-03 17:20:56
    Svara
  • Kan man ta med sig Det handlar om dig imorgon för att få den signerad (om det finns tid till det?)? Annars är det ju fint ändå att få träffa dig och kanske hitta något att köpa!

    Erika 2014-05-03 17:01:40
    Svara
  • Hej Sandra!
    Jag blev inspirerad att också sitta på olika kaféer och skriva färdigt min bok, istället för hemma. Som ny i Stockholm skulle jag hemskt gärna uppskatta en någon form av lista på olika ställen/kaféer att kunna sitta ostört i några timmar och skriva. Tack!!

    Love 2014-05-03 12:48:22
    Svara
  • Sandra, jag skriver också. Ibland. Främst noveller om kärlek. Det skulle betyda så oerhört oerhört mycket ifall du skulle kunna säga vad du tycker om någon av mina noveller. Ge lite ris och ros och så. Så tror du du skulle kunna göra det ifall jag mailade en novell till dig? Det skulle göra mitt 22-åriga wannabeförfattarhjärta väldigt lyckligt!

    Linn 2014-05-03 12:47:02
    Svara
  • Sandra! Du kanske har svarat på detta tidigare men jag undrar verkligen. Hur tog du dig tid att skriva en hel bok?
    Jag har en idé som verkligen har fastnat i mitt huvud men jag tar mig liksom aldrig tid att få ner dom. Så hur gjorde du? Skrev på bussen/vid frukostbordet/på natten osv eller HUR?

    Maja 2014-05-03 11:51:04 http://Www.Mla-photography.blogspot.com
    Svara
  • Så jäkla magisk bok!

    Sista chansen på slutsålda Franklin & Marshall baseballjackan!
    http://www.tradera.com/franklin-and-marshall-baseball-jacka-auktion_163301_206972494?utm_nooverride=1

    sandy 2014-05-03 10:34:42
    Svara
  • Åh, men du måste läsa första delen! Legenden om Sally Jones. Själv är jag Wegelius-fangirl av stora mått och tycker alla hans böcker är the bomb, men tror bara just Legenden går att få tag på just nu. (Möjligen även hans dagbok från en Antarktis expedition som såklart var ljuvlig.)

    Svara
  • Grattis Sandra till recensionen i DN idag!!

    A-K 2014-05-03 10:14:39
    Svara
  • Jag är ledsen att jag neggar nu – det är fantastiskt med böcker, och jag utgår naturligtvis inte från att du skulle vara *asond* pga OBV är du inte det, och alla (också snälla) människor gör lite fel ibland, så jag menar helt enkelt inte detta som argt skrik utan mer ”det här känns märkligt”. Det känns ganska unket när en vit person beskriver och ritar upp rasifierade personer så där (alltså Wegelius). Jag har inte läst boken och kan såklart inte uttala mig om de beskrivningarna. Men bilderna känns lite exotifierande – de ska vara ”spännande, utländska och exotiska” snarare än medlemmar ur en kultur med rimliga individer. Indien osv blir ett äventyr, snarare än ett land där människor bor. Hur var det med beskrivningarna i boken?

    Ellinor 2014-05-03 10:04:10
    Svara
  • Hmm, Sally Jones, måste vara denna som även är en hyllad pjäs för barn som spelades i Malmö för några år sen? Kommer ihåg att jag tänkte jag skulle läsa boken, men det har jag helt glömt av… Så tack för påminnelsen! Och så himla snygg!!

    Anna 2014-05-03 08:20:28
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!