Det är inte vilken säsong som helst just nu, det är nämligen SPARRISSÄSONG. Denna magiska lilla grönsak som gör varenda rätt godare. Tycker jag i alla fall. Här kommer en utmärkt pastarätt som jag lagade igår, med fokus på en himla massa ost och båda sorterna av sparris. (Passar även på att skicka ett par hjärtemojis till Michelle som lät mig laga mat hemma hos henne nu när jag är utan kök <3)
Du behöver (för två hungriga personer):
En kvist körsbärstomater
Två rejäla vita sparrisar
Och fyra stycken gröna
En halv citron
En vitlöksklyfta
En halv ask ricotta
Några droppar tryffelolja (om man vill)
En skiva gorgonzola (typ tablettask-stor)
En näve valnötter (ursäkta att typ alla mina recept just nu innehåller valnötter men har snöat in)
Pasta (jag använde tortiglioni och kan rekommendera räfflig pasta för då hakar såsen in sig i pastan)
Okej, börja med att sätta på pastavatten, för den här rätten går fort. Ta bort det översta lagret på de vita sparrisarna genom att skala dem. De blir nämligen lite beska annars. Men behåll toppen för den e godast. Skär bort ungefär två centimeter i botten på både den gröna och vita sparrisen.
Skär sedan sparrisen i valfri storlek. Jag gjorde rätt små bitar. Ju mindre bitar desto kortare behöver sparrisen koka, i och med att det är säsong nu är inte sparrisen så vek och brukar behöva koka längre. Vill man spara kastrull-disk-tid (och det vill man ju) kan pastan och sparrisen koka i samma vatten. Min pasta behövde koka i tio minuter och när det var fem minuter kvar slängde jag i den vita sparrisen och när det var tre minuter kvar slängde jag i den gröna. Så blir allt klart samtidigt!
Såsen går fort att göra. Hacka vitlök och fräs i en stekpanna med olivolja. Sänk värmen på plattan till låg, i med några rejäla klickar ricotta, biten med gorgonzola, saften av en halv liten citron, ett gäng delade körsbärstomater, några droppar tryffelolja (inte mega-nödvändigt om man inte har hemma) och en hel del salt. Låt allt värmas ihop. Glöm inte att smaka av. När pastan och sparrisen är klara blandar du ihop allt i kastrullen och saltar och pepprar.
Servera med några blad basilika. Ät upp!
Translation. I pasta dish I made containing ricotta cheese, gorgonzola cheese, white and green asparagus, cherry tomatoes, walnuts and garlic.
måste.göra.!
Har du några favoriträtter som inte innehåller varken pasta, bröd eller (några större mängder) mejeriprodukter? Har alltid inspirerats av din matlagning och dina recept, och haft lite samma smak i mat, då jag kommer från en familj som alltid ätit nästan bara italiensk mat med ostar och pasta och bröd och tomatbaserade såser osv. Tycker att det är väldigt kul med matlagning, och att laga åt andra, men nu har jag precis blivit ihop med en kille som inte kan äta bröd, pasta och typ mjölk/grädde/yoghurt/etc. Känner mig plötsligt jättedålig på matlagning då typ 80% av all mat jag brukar laga innehåller pasta eller bröd av något slag. (Glutenfritt och laktosfritt fungerar inte heller.) Så nu blir det typ bara olika varianter av sallader hela tiden… Har du några roligare tips?
MUMS vad gott det blev, tack för alla dessa underbara tips du delar med dej om både film, bok och mat! Jag och min kille har ofta testat dina tips och åter igen gjorde du oss lyckliga med gott mattips! All credits till dej <3
Återigen: Älskar dina matinlägg. NÄR kommer kokboken? 😉
Mat är livet. New York är livet. Kombinera dessa två och allt blir perfekt. Ja, och kärlek så klart också. 🙂
Åh vad gott det låter! Älskar dina matinlägg. Allting ser så gott ut och det är kul att se hur kreativ du är i köket!
Nam! Jeg er så glad i hvit pastasaus, og det er jo så enkelt å lage hjemme. Nå fikk jeg skikkelig lyst på asparges, daaaaa. Den knøttlille kasserollen er SUPERSØT!
http://frida.blemma.net/2014/05/08/det-handlar-om-dig/
kolla vad en vän skrev om din bok 😀
alltså den där pyttelilla grytan, DÖR! vad har du i den? så jättejättegullig.
sen undrar jag också över den konstiga kommentaren om flickr, va? alltså va?
Lagade det här ikväll då en kompis kom över på vad vi nu har som söndagstradition (date night, if you will) och GOSH så gott det var! Enkelt o så himla smarrigt. Tack Sandra, ser fram emot nästa recept 🙂
HEJ. Flickr? Igen? Du vet väl att du inte får lägga in flickr-bilder utan att länka till flickr vid varje bild? Anmäler IGEN.
skämtar du med mig aprillo?
hejhej fina sandra (och alla andra bloggläsare)
tips för sparrisälskande: på gröna sparrisar behöver man inte skära bort änden – om man tar tag i änden och försöker bryta den lite lätt finns det redan något slags inbyggt ”brytställe” så att änden bryts av på exakt rätt ställe!
kram
Najs med vegetarisk mat, tummen upp!
Mums!
Du, sandra, hur gör man för att bli sådär disciplinerad som du är? Hur hittar du motivationen, viljan och strukturen? Känner mest att jag virrar omkring i livet, går baklänges och i sidled men inte framåt.
Finns inget som gör mig så hungrig som att läsa pastarecept. Detta såg supergott ut!
Ser väldigt gott ut! 🙂
Måste bara skicka en hälsning. Har ju inte Twitter så får köra #sandraochmichelle här i kommentarsfältet! Lyssnade på er finaste podcast hela kvällen igår. Lagade mat, åt mat, gjorde lip tint etc. etc. med podden på. Kändes lite som att hänga med er, som Michelle så fint beskriver er pod. Alltså så, värd, lördag. HUR mysigt som helst! Tack tack för sällskapet. <3