the list about books.

ookbind

Snabbläsare eller långsamläsare?
Fort. På gott och ont. Om jag inte hänger med på grund av för lååånga meningar tröttnar jag fort för att jag vill att det ska flyta. Säkert många bra böcker som fått stryka med på grund av det :'(

Tegelstenar eller tunnisar?
Tunnisar helst, om det inte handlar om en författare jag redan tycker om, som Murakami exempelvis (ursäkta att jag pratar om honom så mycket), då kan boken helst vara 500 000 sidor lång. Eller om boken fångar en sådär såklart egentligen, då kan den gärna pågå för evigt.

Bibliotek eller bokhandel?
Bokhandel. För att jag aldrig lämnar tillbaka saker.

Ljudbok eller e-bok?
Ingen av dem helst.

Inbunden eller pocket?
Inbunden känns flottare men pocket är enklare i väskan. Kan man säga ”inte för stor bok”? Så länge man kan hålla den i en hand gör det det samma om den är inbunden eller pocket.

Vampyrer eller spöken?
Oj. Varken eller tror jag? Gillar övernaturligt stundtals men då helst odefinierbart.

En i taget eller slalomläsning?
En i taget.

Nytt eller gammalt?
Antingen totalklassiker eller rätt så nytt. Eller så har det blivit på sistone.

Bokmärke eller hundöra?
Hundöron högst upp för att komma ihåg var jag är och hundöron där nere för att komma ihåg var det var vackert.

Snacks eller godis?
Om vi pratar läslektyr och man får önska heeelt fritt säger jag nog vin? Vid en pool en julidag i ett utomlands-land.

Biografier eller memoarer?
I sådant fall memoarer, men helst skönlitterärt.

Skräck eller chicklit?
Helst ingen av dem.

Soffan eller sängen?
Sängen. Men bäst är utomhus.

Inne eller ute?
Uteeeeeee.

Originalspråk (engelska) eller översättning till svenska?
Översatt. Om det inte är på amerikanska, gör sig ej bra på svenska.

Poesi eller prosa?
Prosa helst, men poesiprosa är nog en favoritgenrer. Meningar man kan spara.

Kvinnliga författare eller manliga författare?
Om boken är bra gör det detsamma.

Boken eller filmen?
Boken.

Kokbok eller Bakbok?
Kokbok. Bakar cirka aldrig.

Kärlek eller spänning?
Kärlek!

Första vuxenboken jag läste och verkligen gillade:
Stolthet och Fördom av Jane Austen. Var en sucker för Jane Austen i mellanstadiet. Har nog mycket att göra med att en väldigt populär tv-serie byggd på tidigare nämnd bok gick samtidigt.

Klassiker jag hävdar att jag läst men aldrig tagit mig igenom:
Mästaren och Margarita. Försökt ca fem gånger.

Jobbigaste bok jag läst:
Flugornas Herre när jag var tretton. Visste inte hur ångesten skulle försvinna efteråt.

Bästa barnboksförfattaren:
Roald Dahl! Alla gånger.

Bok som berört mig mest:
Den Oändliga Historien av Michael Ende tror jag. Jag var nio år och har sedan dess läst den säkert tjugo gånger. Tycker den är så oerhört sorglig, spännande, filosofisk och berörande.

Recencera din senast lästa bok:
Jag läser Meningen med hela skiten av min kompis Nina. Tänkte skriva mer om den nästa vecka!

två listor ihopsatta. den här & den här.

 

Translation. A list about books. Read it by using the google translation button in the right frame.

 

photo source.

 

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
27kommentarer
 • Jag gör visst precis som du när jag gör hundöron i böcker! Högst upp för att komma ihåg sidan och längst ner för att kunna läsa vissa fina stycken om och om igen.

  Ebba 2014-06-02 17:29:26
  Svara
 • Lektyr betyder läsning!

  Hedvig 2014-06-01 12:32:48
  Svara
 • håller också med om att man under inga omständigheter FÅR läsa ”den hemliga historien” på svenska! jag gjorde det under den tiden jag fortfarande läste översatt och den var väl okej liksom, men hade definitivt gillat den bättre om jag läst på engelska! så många fel och töntiga direktöversättningar (”are you for real?” i betydelsen ”are you serious?” har blivit ”är du riktig?” liksom WHAT, ingen pratar så). läser aldrig översatt mer, av anledning! om originalspråket är annat än de jag behärskar så tror jag jag ändå helst läser på engelska, svenska översättningar blir ofta ganska pretentiösa.

  juliadesdemona 2014-05-31 01:15:44 http://book.ratata.fi
  Svara
 • Bästa tipset för vackra (kärleks)berättelser med fint språk (amerikansk engelska):::: Douglas Kennedy!

  The Pursuit of Happiness, The Moment, The Woman in the Fifth <3<3<3

  Mik 2014-05-30 04:29:17 http://www.douglaskennedynovelist.com/
  Svara
 • […] List taken from Niotillfem. […]

  It’s all about the books | Hey Hey Delicious 2014-05-30 01:02:35 http://heyheydelicious.com/its-all-about-the-books/
  Svara
 • Tips: Finns en bok inte längre kvar i bokhandeln så leta efter den på ” antikvariat.net ”. Där kan du söka efter böcker på många bokantikvariat över hela landet.

  Perry 2014-05-30 00:10:14
  Svara
 • […] aldrig gjort en ”blogg-lista” förut, men hittade denna på temat böcker på Nio till fem och den kändes helt i min smak, so lets […]

  Och ännu mera böcker! | does angels bleed crimson blood? 2014-05-29 15:07:22 http://doesangelsbleedcrimsonblood.wordpress.com/2014/05/29/och-annu-mera-bocker/
  Svara
 • Hej!
  Åh, jag både förstår dig gällande Mästaren och Margartita, och håller med alla här ovan. Den boken är så himla, himla fantastisk! MEN! Jag var i samma situation som du. Först på tredje försöket tog jag mig igenom den och ÄLSKADE varje sekund. Andra kapitlet och konstigt och knivigt, och allt det religiösa tjafset däremellan ger jag inte heller mycket för, men RESTEN! Gudars, så bra det är. Jag kunde dock inte uppskatta Bulgakov innan jag började läsa ryska och rysk historia och på så sätt förstod sammanhanget bättre. Mästaren och Margarita är en enorm kritik mot Stalin och hans hållning till författare och Bulgakov hade det inte lätt. Han skrev till och med ett brev till Stalin och bad om att få lämna Sovjet men kom till slut fram till att en rysk författare inte kan leva utanför sitt hemland. Jaja, jag ska sluta nörda in mig, men Mästaren och Margarita ÄR fantastisk (och det är tillåtet att skumma de sidorna som utspelar sig i Jerusalem 😉 ) Om du vill prova något annat av Bulgakov först så rekommenderar jag En hunds hjärta. Den är kort och knäpp. Finns inte att köpa, men kanske att låna på ett bibliotek? Eller så kan du titta på serien A young doctors notebook med bl.a. Daniel Radcliffe och Jon Hamm som är baserad på en del av Bulgakovs verk.

  För det andra: Den hemliga historien av Donna Tartt som en annan läsare rekommenderade är också fantastisk, men du ska ABSOLUT INTE UNDER NÅGRA OMSTÄNDIGHETER LÄSA ÖVERSÄTTNINGEN!! Som blivande översättare lägger jag in mitt veto mot det 😉 Den innehåller hemska felöversättningar (Diet coke har bland annat blivit Bantarcola) och översättaren har till och med råkat byta ut två namn mot varandra så att hela historien förstörs.

  För det tredje: Boktips! Det var du som för några år sedan fick mig att läsa Skeppsbrott av Dan Rhodes (du vet, 101 historier om kärlek på 101 ord). Läs ALLT med honom. Han släppte en liknande bok förra vintern som heter ”Marry me”. Finns inte på svenska, men det är inte nödvändigt. Ett annat tips som inte heller finns på svenska är Joe Dunthornes ”Submarine”. Du kanske sett filmen, men boken är 100000 ggr bättre. Knäpp, sorglig och med världens finaste kärlekshistoria.

  Mia 2014-05-29 11:33:17
  Svara
 • Hej Sandra! I januari-februari läste jag en bok som verkligen tog tag i mig och höll kvar. Jag kommer fortfarande på mig själv med att sitta och fundera över karaktärerna och storyn och vad som hände sedan och hur livet kan bli och åh. Den hemliga historien heter den och den är skriven av Donna Tartt. Språket och metaforerna är såsåsåså bra och den är så himlahimla smart. Blir alldeles uppsnärjd i det blå bara av att tänka på den. Så. Tipstips! Kram.

  Elsa 2014-05-29 10:40:43
  Svara
 • Det slog mig precis, varför finns det inga inbundna böcker i miniformat längre? Har för mig att jag sett sådana ganska ofta på loppisar om det är riktigt gamla böcker men aldrig några nya.

  K 2014-05-29 06:58:22 http://www.ksdagbok.blogspot.com
  Svara
 • Jag läste också boken Flugornas herre när jag gick i högstadiet, ush säger jag bara!!

  fa 2014-05-29 01:39:45 http://fannylovisa.webblogg.se
  Svara
 • Back in the days I used to check out your blog 100 times a day… but now life kind of happened but i still try to check up on you once in a while… anyway did you read Master and Margarita (one of my favs, and obviously most of the people leaving comments) then there is The Unbearable Lightness of Being and Bonjour Tristesse.

  Magdalena Krupa 2014-05-29 01:19:21 http://magdalenakrupa.blogspot.com
  Svara
 • Åh vilken fantastisk lista!

  Tyckte Mästaren och Margarita var en av de mest lättlästa av de klassiker jag har läst, men jag var nog inne i en period när jag var svag för allt som hade med Moskva att göra när jag läste den…

  Anna 2014-05-28 23:02:00 http://pansarpiff.wordpress.com
  Svara
 • Enig med E! Mesteren og Margarita blir så fantastisk når den setter ordentlig i gang, man må bare komme forbi det rare andrekapittelet.

  Sarah 2014-05-28 20:02:07
  Svara
 • Men åh, ge Mästaren och Margarita en till chans! Så himla fantastisk bok, sjätte gången gillt kanske 😀 Eller försök med Till en hemlig vän eller Snöstorm och andra berättelser. Bulgakov är bland de bästa och definitivt värd att läsa.

  Sen är Ett gyllne moln över Kaukasus av Pristavkin en av de vackraste böckerna ever, krossade mitt hjärta.

  E 2014-05-28 18:39:15
  Svara
 • Jag undrar om det faktum att jag inte dricker kaffe har att göra med att jag inhalerar böcker istället? Det är någonting speciellt med ord mellan tryckta sidor i vilket fall 🙂

  Coco 2014-05-28 18:17:18 http://middlemoment.wordpress.com
  Svara
 • Hej Sandra! Har du något lästips till den icke läsglade som väldigt gärna vill börja? Jag har aldrig läst mycket böcker och inser allt mer att det är himla synd. Läste Bea Uusmas Expeditionen efter att du tipsade om den och blev helt störtförälskad. Gillade den så mycket att jag läste extra långsamt så att den inte skulle ta slut lika snabbt. Har försökt läsa fler böcker efter det varav jag inte lyckats läsa ut en enda. Så jag undrar om du har något bra tips på en bok för ”nybörjare” som jag?

  Ha en fin dag!

  Josefin 2014-05-28 15:49:39
  Svara
 • Hej ja undrar lite ang JC kollektionen (så tagg!!) vet du hur storlekarna är? stora eller små liksom. jag kommer inte kunna prova i affären så. allt är för övrigt skitsnyggt!

  Cornelia 2014-05-28 14:11:37 http://cyber-tomatoes.tumblr.com
  Svara
 • Dubbla hundöron har jag också alltid kört med! Lånar listan!
  kram/
  finafrun.se

  Fina Frun.se 2014-05-28 13:55:03 http://finafrun.se
  Svara
 • Exakts sådär gör jag med hundöronen också, högst upp för att komma ihåg var jag är och längst ner för att komma ihåg var det var bra. När boken är utläst ser man väldigt tydligt huruvida den var bra eller dålig. Få hundöron längst upp, och många längst ner = mycket bra betyg!

  Lisa 2014-05-28 12:41:20 http://knutlisa.tumblr.com
  Svara
 • hehe, läslektyr.. bra emfas där

  Marie 2014-05-28 12:23:54
  Svara
 • Åh! Det med dubbla hundöron var ju förtjusande! <3

  lilla S 2014-05-28 10:34:19 http://fruktklister.blogspot.com
  Svara
 • Ja Roald Dahl är ett geni! Och pojkarna som Ellinor tipsar om är helt fantastisk.

  Elin 2014-05-28 10:29:55 http://www.teaswag.blogspot.com
  Svara
 • Håller med dig om att Roald Dahl är bästa barnboksförfattaren. <3<3

  Victoria 2014-05-28 09:27:31
  Svara
 • Kul inlägg!!
  Tipsar om ”Pojkarna”, ungdomsbok som fick Augustpriset för ett tag sen. Flickor, pojkar, märkliga och vackra saker, en massa funderingar på hur kroppen gör att omgivningen ser på en annorlunda fast invävt i historier om nakenbad, maskerader, växthus och tjuvåkning på bilskrot. Förstår att du får tusen tips, menar såklart inget dumt med att skriva!

  Ellinor 2014-05-28 09:13:09
  Svara
 • Hej Sandra, jag måste tipsa – har du sett Penguins Hardcover Classics? Omslagen är magiska och jag vill ha nästan var enda en av dem bara därför: http://www.amazon.com/gp/feature.html/ref=amb_link_356881482_8?ie=UTF8&docId=1000703481&pf_rd_m=ATVPDKIKX0DER&pf_rd_s=center-2&pf_rd_r=1XJB65EXX461AQ8255GD&pf_rd_t=101&pf_rd_p=1309149762&pf_rd_i=3036571

  Hanna 2014-05-28 09:01:24
  Svara
 • Läst något från Paulo Coelho? det är min favorit författare… men jag kan erkänna att han mest populära bok har jag läst ca 4-5 gånger utan att greppa. Alkemisten … Men alla andra böcker är helt fantastiska, Veronika bestämmer sig för att dö fick mig att gråta och se på livet på ett helt annat vis. Skulle kunna rabbla upp något fint från alla böcker, men jag tycker att du kan prova läsa för dig själv, och kanske skriva lita om hans böcker sen?

  hanna 2014-05-28 09:01:11
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!