låt vargarna komma.

låt vargarna komma.

Läste ut Låt vargarna komma av Carol Rifka Brunt förra veckan. Jag köpte den efter att tre bloggläsare hade rekommenderat den till mig, oberoende av varandra. Ett enda litet exemplar fanns kvar i min närmaste bokaffär, så det måste förstås varit ödet.

låt vargarna komma.
Låt vargarna komma handlar om fjortonåriga June som bor i en förort till New York tillsammans med sin syster Greta och deras mamma och pappa. Året är 1987 och Junes morbror Finn är sjuk i aids. Faktum är att han dör ungefär trettio sidor in i boken. Finn är Junes allra bästa vän, han bor i en inbonad lägenhet mitt på Manhattan, målar tavlor, kan allt om historia och är allt det som hennes klasskompisar inte är. När han dör vet hon inte vad hon ska ta sig till.

låt vargarna komma.

På begravningen ser hon en man som smyger omkring i utkanterna av sällskapet. ”Han är inte bjuden” informerar hennes syster Greta. ”Det är Finns speciella vän, han som dödade honom.” Här kan man förstås börja ana att Finns pojkvän, eller så kallade ”speciella vän,” och June kommer att hitta till varandra om några kapitel. Och visst gör de det, trevande och på ett sorgligt men högst nödvändigt vis, eftersom de är de enda två i hela världen som älskat samma person lika högt.

låt vargarna komma.

Låt vargarna komma är en väldigt fin bok. Den handlar både om att vara fjorton år och ganska ensam, om att sakna någon som aldrig mer kommer komma tillbaka och om att hitta vänskap på oväntade platser. Och om kärlek såklart. Och lite mysterier är förstås också inbakade. Stundtals lite för amerikansk om ni förstår, men inte så att det emot för mycket.

låt vargarna komma.

Jag tycker boken i sin dramaturgi och på många sätt i sitt ämne liknade John Greens Förr eller senare exploderar jag men till skillnad från Greens bok där jag ibland kunde känna att dialogen var krystad och inte alltid särskilt verklig, tycker jag den här författaren lyckades så otroligt bra med det. Boken känns liksom, så himla verklig. Karaktärerna pratar som man faktiskt pratar, handlingen är oförväntad och boken är så otroligt välskriven och stundtals himla sorglig.

låt vargarna komma.

Och kunde känna igen mig och komma ihåg hur det är att vara fjorton någonting och bygga upp världar i hemlighet där allting var precis motsatsen till hur det egentligen var på riktigt. Finns här eller här.

.

 

Translation. Just finished Tell the Wolves I’m Homeby Carol Rifka Bunt. Such a lovely book, read about it and buy it here.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
13kommentarer
  • […] kan hitta boken hos t.ex. Bokus eller Adlibris. Några andra som skrivit om den är Niotillfem, En bok om dagen och The world I live […]

    Låt vargarna komma - Brunt, Carol Rifka | Bokblomma - Linneas bokblogg 2014-11-19 20:18:13 http://www.bokblomma.com/12671/brunt-carol-rifka/lat-vargarna-komma
    Svara
  • Åh den är så bra! Ett tips på bok som lite grann påminner om ”låt vargarna komma” är ”himlen börjar här ” av Jandy Nelson. En sorglig men samtidigt så himla fin bok som jag tycker också hade det där verkliga och välskrivna sättet. Tips!

    Jo 2014-07-11 21:15:17
    Svara
  • Det låter som en riktigt bra bok!

    Hanna 2014-07-11 18:38:38 http://hannafialotta.blogg.se
    Svara
  • Du måste läsa min allra bästa väns bok ”Vi är inte sådana som i slutet får varandra”, jag är stolt som en tupp och jag tror du kommer älska den!

    Elin 2014-07-11 00:56:01
    Svara
  • Will have to look for this book. Sandra, you might also like to read ”Stay with me” by Garret Freymann-Weyr.

    Vanessa 2014-07-11 00:11:00
    Svara
  • Hallå Sandra. Ryan Gosling ska bli pappa! D: Nu är han verkligen long gone… Kan inte du förresten ha en Ryan Gosling fredag med bara HAN!? xxxx

    Emma 2014-07-10 19:41:00
    Svara
  • *skriver upp på listan LÄS:*

    Jennifer i München 2014-07-10 15:49:31 http://jennifersandstrom.se
    Svara
  • Now I have to find this in English! It sounds fantastic.

    A tip for you I’ve left before, but still think is true: Boy Detective Fails by Joe Meno. Its really wonderful and the book itself comes with a decoder pin so you can follow along with clues on the bottoms of the pages. Plus the language is so beautiful.

    kallie 2014-07-10 15:20:52 http://www.happyhoneylark.blogspot.com
    Svara
  • Vi på Barnens Bokklubb älskade också Låt vargarna komma! Vi hade den som utvald bok för våra medlemmar i vintras faktiskt. Vi har den fortfarande i vårt sortiment, så man kan köpa den av oss också. Kostar bara 139 kr. http://www.barnensbokklubb.se/lat-vargarna-komma
    Ps. Gillar dina boktips!

    Hanna 2014-07-10 12:43:35 http://www.barnensbokklubb.se
    Svara
  • Vi på Barnens Bokklubb älskade också Låt vargarna komma! Vi hade den som utvald bok för våra medlemmar i vintras faktiskt. Hos oss kan man köpa den också, den kostar bara 139 kr! http://www.barnensbokklubb.se/lat-vargarna-komma
    Ps. Gillar verkligen dina boktips!

    Hanna 2014-07-10 12:41:21 http://www.barnensbokklubb.se
    Svara
  • Tycker så mycket om när du skriver om böcker som du läst. Jag brukar alltid screenshota och lägga i mappen ”böcker att läsa”. Själv läser jag ”Tusen strålande solar” för tillfället som är väldigt fin.

    Ellen 2014-07-10 11:50:19
    Svara
  • älskar när du tipsar om böcker!

    linn london 2014-07-10 11:36:33 http://radarmagazine.se/linnwiberg
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!