junifeminism & julifeminism.

da4ac6a694547bd4b0a3089083e21fa8

Alltså förlåt jag skulle ju summera feministiska artiklar, blogginlägg, krönikor etc. som delats mycket i mina sociala medier det här året men sedan kom sommaren och bristen på internet! Därför är juni och juli lite försenade, men här kommer dom. Som vanligt får ni gärna tipsa i kommentarsfältet, läser allt och hoppas och tror att många andra gör det också.

Tidigare inlägg:
Januarifeminism.
Februarifeminism.
Marsfeminism.
Aprilfeminism.
Majfeminism.

.
4 juni.
Hanapee skriver om när sexismen når vädret. Sjukt.

6 juni.
Nöjesguiden skriver De 20 smartaste svaren till jämställdister och rövhattar med tillhörande geni-gifs.

19 juni.
American Apparels vd får sparken!

23 juni.
Rörelsen ”Fatta” lanserar sitt nya projekt. ”Fatta man” ska få män att våga diskutera och vilja ta ansvar.

24 juni.
Lina Thomsgård skriver om ”dottereffekten”, att domare i USA tenderar att döma i mer feministisk riktning om de har döttrar. Måste jag verkligen vara någons dotter?

28 juni.
Joakim Lamotte skriver ett inlägg om hur han blivit feminist genom sin dotter, att han fått upp ögonen efter att ha gått och sett Alfons Åberg på bio med henne. Inlägget delas över tiotusen gånger på fb.

9 juli.
Navid Modiri skriver ett brev till sin dotter om hur han också har blivit feminist på grund av henne.

17 juli.
Hanna Jedvik skriver om hur mäns ord tas på större allvar när de ger sig in i feminism-debatten, exempelvis i fallen som Navid Modiri och Joakim Lamotte.
”Medan kvinnor har blivit hånade, bespottade och hatade för sitt feministiska engagemang i åratal så blir män bemötta som hjältar och tagna på allvar när de säger samma sak som kvinnor (främst) har sagt sedan Mary Wollstonecrafts dagar. Pappor som blir hyllade feminister blir till ytterligare ett bevis på att mäns ord väger tyngre än kvinnors.”

18 juli.
Joakim Lamotte besvarar Hanna Jedviks krönika och tycker att hon har fel genom att  ”definiera mig efter mitt kön”.

18 juli.
Lady Dahmer besvarar Joakim Lamottes svar med det strålande inlägget LATHUND: Feminism för män, hur gör man?
”Sätt din kränkthet åt sidan och förstå att din position är förtryckarens och du bör ha lite ödmjukhet inför detta. Ja, ditt kön HAR betydelse. Ditt kön ÄR relevant. I feministiska rum så är kön en grundläggande och närvarande faktor i all analys, det är inget som kommer bortses ifrån. Tvärtom. Backa när detta påtalas. Nej du behöver ej be om ursäkt men du behöver vara medveten om detta.”

21 juli.
Det dyker upp en tumblr som heter ”Women Against Feminism” där kvinnor förklarar varför de inte är feminister. Bloggen I Wanted Wings skriver ett skitbra svar till dessa kvinnor.

23 juli.
Vice skriver också en så sjusjäkla bra artikel som man bara myser av välbehag för att den är så pang på och vettig. Måste-läsning: Women Against Feminism Have a Strange Obsession with Opening Jars.

24 juli.
Hanna Persson raggar killar på stan på det sätt många killar raggar tjejer på. Tänkvärt och roligt.

28 juli.
I och med Pride tipsar DN Kultur om 10-talets bästa hbtq-skildringar i film.

30 juli.
Ordet ”hen” införs i Svenska Akademins ordlista! Äntligen.

.

 

Translation.
A summary of a bunch of feminist links that have been shared in Swedish social media during june and july.

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
13kommentarer
 • […] månader: Januarifeminism. Februarifeminism. Marsfeminism. Aprilfeminism. Majfeminism. Juni&Julifeminism. Augustifeminism. Septemberfeminism. Oktoberfeminism. […]

  decemberfeminism. | Niotillfem 2015-01-08 09:59:08 http://rodeo.net/niotillfem/2015/01/decemberfeminism/
  Svara
 • […] Dessutom finns det supermycket bra feministiskt att läsa på bloggar. Sandra Beijer har varje månad gjort en sammansättning av MASSOR med feministiska länkar sedan januari, här är det senaste. […]

  Feministisk läsning i feministveckan | MadsonArt 2014-09-09 19:25:11 http://madsonart.wordpress.com/2014/09/09/feministisk-lasning-i-feministveckan/
  Svara
 • Leah Green pà Guardian gjorde också ett klipp i still med Hanapees, förutom att det (förhoppningsvis) är en ögonöppnare så är det också väldigt roligt. Get yer arse out mate!

  http://www.theguardian.com/world/video/2014/apr/04/everyday-sexism-turn-tables-women-men-video

  Martina 2014-08-28 16:26:00
  Svara
 • Denna kom nog också som en reaktion på ”women against feminism” och är så himla rolig och lyckas få en att skratta över något som annars är himla ledsamt. Plus innehåller fabulösa kattbilder. -> http://confusedcatsagainstfeminism.tumblr.com/

  Jenny 2014-08-28 11:53:51
  Svara
 • Bra! Älskar att du skriver de här inläggen! 🙂

  Johanna Torbjörnsson 2014-08-28 10:44:38 http://johannatorbjornsson.blogspot.com
  Svara
 • Tova – fast hon lyfter ju debatten efteråt också, svårt att göra det utan att lyfta ursprungsinläggen. De var ju startskotten till en mycket intressant debatt.

  Sofia 2014-08-28 10:18:58
  Svara
 • Tycker det är så himla typiskt att du väljer att lyfta en man som nu plötsligt hittat feminismen efter att han fått en dotter. Är så himla trött på att vi hyllar män till skyarna för det tar till sig en enkel feministisk analys som ickemän har tjatat om i evigheter.

  Tova – jag tror du läste inlägget lite slarvigt. Jag tog med det för att sedan kunna ta med svaren från Lady Dahmer och Hanna Jedvik. Vill helst kunna länka till hela debatten om det är en längre tråd så man får ett helhetsperspektiv.

  Tova 2014-08-28 09:19:50
  Svara
 • Älskar dessa inlägg! Rekommenderar bloggarna Noboytoy och When Darkness Falls. 🙂

  veronica 2014-08-28 07:59:08
  Svara
 • Alltså, världens största tack och heja dig för att du gör dessa sammanfattningar! Så jävla bra!!

  Sara 2014-08-28 07:58:59
  Svara
 • Tack, tack och tack för att du gör dessa inlägg! Blir alldeles tårögd över alla fantastiska feminister!

  Alfrida 2014-08-28 06:47:18 https://jaktapport.wordpress.com
  Svara
 • ÄLSKAR att du gör dessa inlägg!!! Så grymt intressant när du skriver om feminism. Tror du inspirerar väldigt många! Tack för det.

  Lisa 2014-08-28 00:03:05
  Svara
 • Tack! Jag älskar de här sammanfattningarna! 😀

  Marielle 2014-08-27 18:29:16
  Svara
 • Kom att tänka på att utanför Emporia, i Hyllie (Malmö) så har de satt sådana där gunghammockar där man sitter mittemot varandra. Så står där något om att man ska sätta sig ner och prata, och jag har för mig att det man ska prata om är jämnställdhet och grejer, men jag vågar inte säga exakt säkert att det var så, men i den stilen faktiskt.

  Tyvärr är det väl inte så många som faktiskt sätter sig ner och gör just detta.

  Lindah 2014-08-27 17:51:54
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!