making pasta from scratch.

making pasta.

I julklapp fick jag en pastamaskin. Sedan dess har den fått ligga i en flyttkartong för att jag har bott på så många olika platser. Men så inhandlade jag ju mig en lägenhet och i somras plockade vi fram maskinen. Jag längtar tills vi spikar upp en liten hylla i köket, då ska den stå där och blänka. Pastamaskiner är så fina!
I fredags tvättade jag den ren, smsade Gustav och Alexandra och skrev: vi ska baka spaghetti till er, kom förbi med en flaska vin vetja.

making pasta.
Du behöver (för fyra personer)
– En pastamaskin (faktiskt inte så dyra, cirka 400 kronor i affären).
– 3 dl vetemjöl
– 3 dl durumvetemjöl
– 4 ägg
– 5 matskedar vatten
– Salt

Såhär gör du pastadeg:
Häll mjölet i en hög och gör en liten krater i mitten. Där knäcker du i två ägg + två äggulor. Blanda allt med händerna tillsammans med en nypa salt och fem matskedar vatten.

making pasta.

Man får knåda länge, degen ska bli följsam och len liksom. Packa sedan in den i plast och låt vila i rumstemperatur i ungefär en halvtimme.

making pasta.

När halvtimmen har gott skär man upp degbollen som om man skar en limpa bröd tunt tunt liksom. Det finns bra bilder i själva pastamaskinsinstruktionen på detta! Sedan ska varje skiva in i den breda delen av pastamaskinen för att plattas till. Varje skiva viker man på mitten och kör i maskinen igen, igen och en gång till. 3-4 gånger alltså, så att pastan blir riktigt välknådad. Det blir förövrigt ganska många sådana här små plattor, man får lägga dom där de får plats i lägenheten, exempelvis på hushållspapper.

making pasta.

Sedan väljer man vilken pasta man vill ha och vevar fram den! Alltid veva medsols. Alltså! Blev så pepp när detta hände.

making pasta.

Pastan ska ligga och torka. Det kan den göra på handdukar och hushållspapper. Helst en timme, läste jag, men jag väntade en kvart och det räckte fint.

making pasta.

Och så gör man förstås sin sås. Vilken som helst. Jag gjorde en tomatsås genom att steka körsbärstomater på medelvärme tillsammans med vitlök, chili och färsk timjan. Sedan hade jag i bacon, champinjoner, och salsiccia och lät allt götta till sig tills det såg ut ungefär såhär.

making pasta.

Koka pastan i cirka 1-2 minuter. Servera med sås och lite parmesan.
JÄTTEROLIGT att göra (men tog ganska lång tid så var inte för hungrig när du börjar det var nämligen jag).

.

Translation. Last weekend I tried to make my own pasta and it turned out super delicious! If you are a pasta fan like me I definitely recommend you to get a pasta machine ^_^

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
17kommentarer
  • Jag fick en egen pastamaskin i födelsedagspresent och jag o mina bästa
    tjejer ska testa den ikväll! Så pepp och glad. Men blev det mycket pasta? Alltså räckte det där gott och väl eller blev det lite åt varje? Kram på dig.

    Josefin Andersson 2014-09-26 07:00:50 http://www.augustihimmel.devote.se
    Svara
  • Gud vad peppigt!! ♡ Verkar jättekul och gott, får se till att köpa mig en sådan när jag flyttar hemifrån.

    Felicia 2014-09-23 19:21:01 http://aikaendi.blogg.se
    Svara
  • åh vad det där såg gott ut!

    clara 2014-09-18 13:20:27 http://siclaro.devote.se
    Svara
  • Hjemmelaget pasta er kjempegodt! Kjæresten min og jeg pleier å lage det uten pastamaskin, og det går også helt fint – man bare kjevler deigen tynn og skjærer den i strimler. Man føler seg alltid som en verdensmester når man lager pasta fra bunnen, hoho. Nam!

    Synne 2014-09-18 13:06:58 http://www.etdrysskanel.wordpress.com
    Svara
  • Sicken lyx! Har aldrig gjort hemmagjord pasta, men hemmagjorda chips!

    Chips&Choklad 2014-09-18 10:16:53 http://chipsochchokladbloggen.blogg.se
    Svara
  • åh va gott de ser ut

    livet med Asperger och kronisk smärta 2014-09-17 19:59:59 http://domkallarmighannes.com
    Svara
  • Ser så gott och roligt ut, vill också testa!

    kaneli 2014-09-17 16:32:12 http://spicegirl.ratata.fi
    Svara
  • Ja, det där lät ju inte alls så svårt. Man kanske får skaffa sig en pastamaskin och försöka. 🙂

    Jämtlandshanna 2014-09-17 11:50:47 http://jamtlandshanna.wordpress.com
    Svara
  • Åh vad gott det ser ut! Tack för tipset!

    Agnes 2014-09-17 09:02:43 http://agnesblixa.devote.se
    Svara
  • men jösses så gott det där ser ut!

    Linda 2014-09-17 07:37:14 http://rosettflickan.blogspot.com
    Svara
  • Tips om man inte vill ha pasta liggande exakt över allt (färsk pasta håller sig faktiskt rätt länge, så man kan gör mycket och låta det ligga på tork) är att hänga upp spagettin istället för att lägga den på hushållspapper. När jag var liten satte min pappa upp trästänger i skafferiet, typ som gardinstänger som gick tvärs över, som vi hängde pasta på. Bonus på att man blir fett glad varje gång man öppnar skafferiet.

    Elin 2014-09-17 00:16:27
    Svara
  • Men åh jättesnälla kommentera valet? Jag tänker att du måste ha jättemycket att säga. Vi är så många som är upprörda och du har så många som vill lyssna på dig. <3

    Agnes 2014-09-16 23:41:52
    Svara
  • Drömmer om den där pastamaskinen och den dagen man ska ha tid och ork för att faktiskt testa på egen hand. Men det får nog vänta något år, kanske tills förstahandskontraktet i alla fall. Dock peppigt och kul att göra egen mat från grunden!!

    Beatrice 2014-09-16 23:34:35 http://herbariumet.blogg.se
    Svara
  • Åh nu blev jag hungrig haha

    Clara 2014-09-16 23:00:56 http://clarahedman.blogg.se
    Svara
  • åh en sådan ska jag önska mig i julklapp!!! ser för roligt och gott ut!!

    Martina 2014-09-16 22:58:10
    Svara
  • åh är SÅ pepp på att testa detta! men hushållet vi bor i just nu har liksom… inget basförråd så om inte ens mjöl finns tillgodo så kan jag ju leta mig fördärvad efter en pastamaskin. haha. får bli när jag kommer hem igen. det ser iallafall sjukt gott ut (med fejkon för en annan då) puss!

    lovisa 2014-09-16 22:08:43 http://polichinelle.se
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!