she taught me everything I knew about crawfish and kissing and pink wine and poetry. She made me different.

looking for alaska
Förlåt, nu var det så länge sedan jag gav ett boktips. Jag hamnade i en flera-otipsiga-böcker-på-raken-spiral. En gav mig exempelvis så mycket ångest att jag var tvungen att titta på någon form av tecknad film efter typ varje läs-session. Nog om det och i alla fall: jag har läst Looking For Alaska nu. Jag köpte den på Arlanda innan jag reste ner till Marseille.
Looking for Alaska är John Greens allra första roman. Först läste jag ju Förr eller senare exploderar jag och tyckte sådära om den (filmen var ju rätt lökig den med..) och då sa ni att jag absolut måste läsa honom på engelska! Så då tog jag tag i Paper Towns och boken växte helt klart i sitt originalspråk. Och så nu: Looking For Alaska.

looking for alaska
Den här boken är nästan tio år gammal, den publicerades i 2005 och handlar om sextonåriga Miles som samlar på berömda personers sista ord. Miles kommer från Florida och flyttar ner till Alabama för att gå på internatskola. I samma korridor bor Alaska. Alaska är skolans cigarettsmugglare, är ihop med någon äldre snubbe och är förstås allt Miles längtat efter och vill ha. Han blir dödsförälskad från första mötet och tillsammans med henne, hans rumskamrat The Colonel och några andra på skolan bildar de ett tajt gäng som sätter sig emot skolans rika, populära elever och röker och dricker vin på hemliga gömställen.

looking for alaska
Vet inte hur många gånger jag har sett det här utdraget pinnas vidare på Pinterest. Och det är ju förstås för att det är så himla himla fint.

looking for alaska

Den här boken är framförallt en kärleksroman. Och som John Greens andra böcker är även denna rätt sorglig, utan att avslöja för mycket. Alla är trasiga på sitt eget lilla vis och ingen vågar riktigt berätta hur de känner på riktigt. Nu var det över två månader sedan jag läste den, men det som fastnar mest är just de här slags meningarna. Tycker John Green är bra på att blanda kommersiellt och ganska amerikanskt lätt-utlistat filmiskt i sin dramaturgi tillsammans med meningarna som gör att boken till slut är full med nedvikta taxöron.

looking for alaska

Looking for Alaska håller fortfarande efter tio år helt klart, men bör nog läsas på engelska. Har upptäckt att amerikanska böcker med mycket dialoger blir helt värdelösa när de görs om till svenska, som om vårt språk inte matchade det amerikanska överhuvudtaget. Kanske är det så.
En bok som gick snabbt att läsa och lämnade efter en mjuk fin känsla.

 

.

Translation. A review of Looking For Alaska by John Green. So many people have recommended it to me, so this summer I finally read it. My favorite parts where the ones where the main character describes in which ways he were in love with her.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
26kommentarer
 • älskar john green, jag borde verkligen läsa denna, har du läst hans andra böcker? :))

  Olivia 2014-10-01 09:12:06 http://sammels.blogg.se
  Svara
 • jag läste tiger lily för ett tag sen och måste bara tipsa om den för den var så. himla. bra. jag brukar inte tycka om kärleksböcker så mkt, men den här var verkligen annorlunda där kärleken inte riktigt låg i fokus fast ändå var en stor del av handlingen.. googla den säger jag bara! 🙂
  (tror definitivt att det kan vara ett bra tips till dig också e…;))

  tilde 2014-09-30 17:49:06
  Svara
 • Ja, en dålig översättning kan förstöra en hel bok! Och om boken är sådärbra, blir den helt bedrövlig om översättningen är dålig!

  Ellen 2014-09-30 17:40:45 http://harborellen.blogspot.com
  Svara
 • du måste ju säga vilken bok ångestboken är!!

  julia 2014-09-30 17:23:07 http://book.ratata.fi
  Svara
 • Får jag gissa på vilken ångestboken var? Jag gissar Stoner. Den är ångest! Men fantastisk på samma gång. För mig var språket olikt något jag läst tidigare, ren poesi. Men min vän blev gravt deprimerad av den och förbannade mig för att jag tipsat henne om den..så jag vet att den är lite av en allmän fara…

  PS Tack för boktipset!

  Jenny 2014-09-30 15:57:48
  Svara
 • Jag måste bara tipsa dig om en sån underbar fantastisk bok jag läst i år. Den heter Stoner och är skriven av John Williams för typ längesen, har legat kvarglömd i nåt hörn sen dess men har nu blivit superhajpad för att berömda personer har upptäckt och skrivit om den. Miljöerna påminner om Den hemliga historien som du tipsade om för ett tag sen, men den är mer poetisk och mer för vuxna. Alltså den är magisk, släppte den inte ur handen på tre dagar. Tror du skulle tycka om den! Puss

  Siri 2014-09-30 09:16:24
  Svara
 • *infinite

  Malin 2014-09-30 07:48:58
  Svara
 • Läs något av David Levithan! Typ Dash and Lilys book of dares. Eller Nick and Norahs infinitive playlist. Finns massa :))

  Malin 2014-09-30 07:47:04
  Svara
 • e: Om jag inte stretar från genren för mycket (gillar deckare annars), skulle jag rekommendera Danny Wallaces ”Yes Man” – som inte alls är densamma som filmen med Jim Carrey – för att den handlar om livet på sitt egna vis och är lättsmält och rolig.

  Sandra: Nu blev jag lite nyfiken på vilka böcker som var ”otipsiga”…

  Svara
 • Svar till e: En bok Sandra har tipsat om tidigare och som jag tycker är så jävla bra rent ut sagt är ”Alltings början” av Karolina Ramqvist. Den handlar om kärlek, men olycklig sådan. Satt som förlamad i flera minuter efter att jag läst ut den. Andra olyckliga kärlekshistorier är ”Flickan med glasfötter” av Ali Shaw, ”Svindlande höjder” av Emily Brontë och ”Egenmäktigt förfarande” av Lena Andersson.

  clara 2014-09-29 23:50:05
  Svara
 • Hej Sandra! Vill bara börja med att skriva att jag verkligen älskar din blogg och allting du skapat här. Förutom hurrande kommentarer är det första gången jag skriver till dig angående bekymmer, men jag vet liksom inte vem annars jag ska vända mig till. Är så rådvill och vilsen just nu, önskar att det fanns en stor pausknapp man bara kunde trycka på för att få tid att andas ut och tänka ifred. 
Men såhär ligger det till då; jag och min kille har snart känt varandra i två år. När vi först träffades föll båda helt pladask för varandra och efter ha haft jobbiga relationer tidigare kände jag att nu, nu har jag äntligen hittat rätt. Vi började ganska tidigt att prata om förlovning, bröllop, föräldrarledighet i Paris, och ett hus vid Medelhavet när vi är gamla. Allt kändes så himla rätt och lätt.
  Men. Den senaste tiden, har jag börjat ifrågasätta om det verkligen är rätt, och ängslan och ångesten nästan kväver mig ibland. Han är världens snällaste människa, mina vänner tycker om han och han passar verkligen in i min familj. Men vissa egenskaper som han har stör mig så fruktansvärt mycket. Och jag som aldrig riktigt varit så ytlig börjar t o m fundera på om jag inte skulle ha varit med någon som är längre (han är 10 cm längre än mig), någon med bredare axlar, rakare tandrad. Herrejösses, skäms ju när jag skriver det här, för det är verkligen inte jag att tänka såhär, men de här spökena återkommer hela. Jävla. Tiden. Jag vet inte om det förvärras av att en av mina bästa klasskamrater har typ den snyggaste kroppen någonsin, och även om det aldrig skulle bli något mellan mig och han (han är i ett stadigt förhållande och jag skulle aldrig någonsin kunna förstöra det) så drömmer jag om honom ofta. Han kanske inte heller har de egenskaperna som min kille har som jag faktiskt tycker om. Men alltså, hur fan vet man att det är rätt? Hur ska man våga, hur vet man att man inte kommer ångra sig sen? Hur vet man vad som är viktigt hos en partner, som gör att man vill vakna upp bredvid hen, morgon efter morgon?
  Jag har pratat om detta med min kille, och han säger att han direkt visste att det var rätt med mig och att det fortfarande känns så. Det hjälper inte att jag konstant har ångest heller. Oh, snälla, smarta, sagolika Sandra, hjälp 🙁

  Anna 2014-09-29 23:39:23
  Svara
 • Finally, a book review I can understand hahahaa!

  It seems like such a beautiful book – I’m going to buy this right away.

  <3

  Jacquie 2014-09-29 22:39:13 http://jacquie-otag.blogspot.co.uk
  Svara
 • Om man vill mörda alla par man ser på gatan och är superkänslig för hej vi är lyckliga för resten av våra liv- historier, vilken bok är bäst att läsa? Började läsa fault in our stars men fick ju bara panik på ostigheten och kärleken.

  e 2014-09-29 22:03:30
  Svara
 • åh älskar dina boktips!!! alltid att en blir sugen!!! 🙂 (btw är vi några som skapat en bokcirkel nu, efter ditt ”brevvän-med-twist-inlägg”)! så himla fenomenalt!!!

  henrietta 2014-09-29 21:35:57 http://henriettaochjohanna.blogspot.no
  Svara
 • jag undrar lite om du lånar böcker på bibblan ibland? det är ju schysstare för miljön tänker jag

  Nathalie 2014-09-29 21:28:44
  Svara
 • Håller med om översättning, det är rätt lurigt. är uppvuxen med översättarföräldrar (dock inte skönlitteratur, men ändå) så köksbordsdiskussionerna här hemma var alltid hur man får det att låta naturligt på svenska (alltså inte översatt) när man översätter tex en engelsk text – det kan vara mer krävande än man tänker sig.

  Ulrika 2014-09-29 20:37:35 http://nettelblad.blogg.se
  Svara
 • Vilken var boken som gav dig så mycket ångest? Vissa böcker är ju sådär.

  Håller f.ö med om att hans böcker är tusen gånger bättre på engelska.

  Kajsa 2014-09-29 20:31:22
  Svara
 • Jag läste Looking for Alaska för flera år sedan, efter att en vän till mig tyckt att den var helt fantastisk. Men jag läste den på svenska, och blev inte alls övertygad. Ganska besviken faktiskt. Vissa böcker ska man verkligen läsa på originalspråk. Jag har en tendens att så att säga översätta översättningen annars… Haha.

  Evelina 2014-09-29 20:23:01
  Svara
 • Men vilket knäppt sammanträffande; jag köpte precis den boken idag på en second hand-butik i Clapham, helt spontant mest för att jag gillade namnet och hört talas om författaren (ej läst eller sett Förr Eller Senare Exploderar Jag). Får återkomma till din recension så fort jag läst klart den alltså!

  Mia 2014-09-29 19:49:47 http://miakristinacecilia.blogg.se/
  Svara
 • John Green är helt underbar. Älskar hans böcker 😀

  emzi 2014-09-29 19:46:34 http://emmelemzi.com
  Svara
 • Älskar John Green böckerna !!
  Tvillingbloggen http://wlaukkanen.se

  Vendela o Vanessa 2014-09-29 19:45:12 http://wlaukkanens.se
  Svara
 • Ja, många böcker förlorar en hel del i översättningen.

  Jämtlandshanna 2014-09-29 19:13:42 http://jamtlandshanna
  Svara
 • Det här var den första boken jag läste av honom och jag äääälskade den. Jag grät som ett litet barn också.

  jenni i muminland 2014-09-29 19:02:30 http://jennifersandstrom.se
  Svara
 • håller verkligen med om john green! det är liksom precis på gränsen att vara nicholas sparks cheesy, men tycker ändå att det håller allt som oftast. var inte heller imponerad av the fault in our stars, men i looking for alaska finns iaf himla mycket citatvänligt, och de är liksom sköna böcker att läsa när en vill ta en paus från mer pretentiöst en stund.

  tips tips: ”crash course world history” på youtube, en serie där john green snackar om viktiga historiska händelser, oftast väldigt underhållande, och lärorikt dessutom!

  agnes 2014-09-29 18:16:49 http://nordnoll.blogg.se/
  Svara
 • ’Looking for Alaska’ blev en av mina favoritböcker bara något kapitel in, så fin bok (läste också den på engelska så vet inte alls om den håller på svenska).

  Caja 2014-09-29 17:10:59 http://cajacreations.etsy.com
  Svara
 • haha håller SÅ med om att filmatiseringen av ”förr eller senare exploderar jag” var, som du sa, lööökig. gillade inte boken heller för den delen. inte alls min smak.

  elise 2014-09-29 17:04:08 http://singmyspring.blogspot.se/
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!