– inget jag säger låter som det känns, sa han.

ett liv för lite

Nu har jag läst en ny bok igen. Denna gång Kristofer Ahlströms ”Ett liv för lite”. Den kom ut rätt nyligen och var så bra tycker jag.

ett liv för lite

Någonting man märker när man hoppar från att just läst en översatt bok till en svenskskriven är att man önskar att alla böcker i hela himla världen var skrivna på ens modersmål. För det blir så mycket bättre när man hamnar direkt i författarens språk och det tänkte jag mycket på när jag läste Kristofers bok. Att varenda mening är så genomtänkt, som om att varje ord har funderats kring i ett par sekunder. I alla fall känns det verkligen så. Tycker man om vackra formuleringar är denna bok som godis och prinsesstårtor.

ett liv för lite

Boken handlar om en arbetsklassfamilj på Södermalm i Stockholm, den tar avstamp i femtiotalet men vi får följa med ända till nutid.
Det är ett tvillingpar som växer upp där den ena – David – inte är som alla andra. Och där den andra – Caroline – tampas med att försöka skydda honom från verkligheten och samtidigt få bli vuxen på sina egna vilkor.

ett liv för lite

Den handlar även om Sveriges psykvård, om trasiga familjerelationer och om ett Stockholm som förändras över decennierna. Den har dessutom några slags övernaturliga, eller snarare typ magiska små skeenden i boken. De gillade jag extra mycket.

ett liv för lite

Och om kärlek då förstås. Mitt bästa att läsa om 🙂

Allt som allt, helt sjukt välskriven, spännande, obehaglig och sorglig. Rekommenderas.

.

 

Translation. A Swedish book called ”Ett liv för lite” I recently finished reading.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
10kommentarer
 • Åh, verkar som en underbar bok! Jag undrar om du har läst böckerna om Elsas värld av Sofi Fahrman? Ingen bok som annars är särskilt bra eller som jag tror är din stil men i tredje boken (Elsas hemlighet) är Elsa i New York. Hon råkar älska staden och boken handlar väldigt mycket om olika tips på resteuranger och krogar och sånt i New York samt hennes kärlek för denna underbara stad. Jag tänkte lite på dig då, hehe. Och sen, hör och häpna, du nämns också i boken, du sitter på en resteurang och äter svenska köttbullar i New York. Och du är en av Elsas favoritbloggerskor. Haha, visste du om detta? 😀

  anna 2014-11-04 11:43:53
  Svara
 • Hej Sandra. Jag älskar din blogg och avgudar din skrivstil. Vad sjutton ska man göra om man känner exakt som i Veronicas låt stopp? Vad är det egentligen jag känner när jag sjunger den? För jag tänker för mycket på honom, hela tiden, men jag måste stoppa honom på samma gång. Finns det något namn på denna sjukdom? Jag blir snart galen. Du är bäst! Puss. Puss. Puss.

  Gabriella 2014-11-03 22:32:37
  Svara
 • Åh tack för tipset ska jag absolut låna! 😀

  Agnes 2014-11-03 20:47:05 http://agnesblixa.devote.se
  Svara
 • Hej! Jag bor i Paris o var på ett helt underbart ställe häromdagen, tror att du skulle älska det. Kika in här: http://elinsparis.spotlife.se/2014/11/03/musee-des-arts-forains/.
  Det är alltså ett ställe proppfullt med saker från tivolin, cirkusar, karnevaler etc. Helt magiskt!!

  elin 2014-11-03 17:01:17 http://elinsparis.spotlife.se
  Svara
 • Åh denna ska jag läsa efter att jag läst ut ”Maken”! Måste bara säga Sandra, jag läste din bok för några veckor sedan, och jag tyckte så mycket om den! <3 Sträckläste den på några dagar! Längtar till din nästa bok!

  Fredrikapåvinden 2014-11-03 16:39:55 http://fredrikapavinden.com
  Svara
 • HEJ fin-sandra! Jag har en fråga, jag har googlat och sökt i bloggen men hittar då ta mig tusan inte bilden och svaret jag söker. Jag minns en bild på dig, du står i en soffa supersöt och bakom dig är en hel radda med bilder på fjärilar, eller tavlor med fjärilar. Det fanns en hemsida till dessa fina tavlor (tror bilden kom från Elsa Billgren och det var någon ni kände/bekant med som hade gjort dem?) åh minns så dåligt men minns bara att det var så fint och jag orkar inte måla om min vägg utan vill bara tapetsera den med fina bilder. Puss på dig tack för bästa bloggen!

  amanda 2014-11-03 16:26:58
  Svara
 • Åh, verkar som en bok värd att spendera regniga höstdagar med!

  Josefin 2014-11-03 15:06:55 http://alfapet.tumblr.com/
  Svara
 • Åh! Ska genast botanisera på lokala biblioteket, läste just ut en bok och pendlar för tillfället på morgnarna så har mer lästid än vanligt! tack för tipset.

  Ulrika 2014-11-03 12:01:47 http://nettelblad.blogg.se
  Svara
 • SÅ fin den verkar! Ska läsa så fort jag får råd. Tack tack tack för tipset!

  Sophi 2014-11-03 10:47:33 http://www.spohi.wordpress.com
  Svara
 • Har också den här boken hemma i bokhyllan – men läst så mycket i och med plugget att jag inte hunnit börja på den ännu… Tack för rekommendationen, bra påminnelse att börja läsa den!

  Jennifer - om resor, kärlek & drömmar 2014-11-03 10:35:44 http://jennifersandstrom.se
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!