oktoberfeminism.

1

Dags för månadens feminismsummering. Här är länkar som delats mycket på de platser jag har hängt omkring i på internet förra månaden.
Tipsa gärna om fler i kommentarerna!

3/10
Artisten Sara Larsson lägger upp en bild på sin instagram där konturerna av hennes bröstvårta syns och får en massa sexistiska kommentarer. Hon slår tillbaka rejält med två videos. ”Big fucking ups till folk som förstår vad jag menar och som inser att kvinnokroppen inte är till för att tillfredsställa alla män och att bröstvårtan är helt jävla naturlig”

3/10
Ny studie visar filmbranschens sexism i siffror. Studien undersöker nästan 6000 karaktärer i 11 länders bästsäljande filmer. Exempelvis: av alla roller som överhuvudtaget hade en replik var bara 30% kvinnor och bara 14% av chefer och företagsledare på film är kvinnor. Kul.

7/10
Valerie Kyeyune Backström skriver en krönika om mediebevakning runt vår nya kulturminister Alice Bah Kuhnke. ”Det är inte lätt att vara kvinna i en fientlig värld. Allt man gör granskas hårdare, noggrannare. Så litet utrymme för flex. Det vet alla kvinnor; det gäller alla kvinnor. Men vissa mer än andra.

7/10
Sveriges Kvinnolobby tar strid mot den sexistiska reklamen. ”Under ett år har Sveriges Kvinnolobby drivit en kampanj där man anmält sexistisk reklam till reklamombudsmannen. I måndags togs nästa steg i kampanjen som fått hashtagen #reklamera. Då fick den sexistiska reklamen backa för en stund när organisationens egna affischer tog plats i Stockholms tunnelbana med budskap som ”Utrymme reserverat för naken, retuscherad tjej”

8/10
I Finland startas rörelsen och hashtaggen #faboless. ”Ett sätt att utmana rådande strukturer och påminna om att motkrafter behövs. Att vi behöver också annat än mansnätverk för att göra en bättre värld.

10/10
Två manliga deltagare kastas ut ur Big Brother-huset efter att de hetsat och uppmantat en kvinnlig deltagare att ge dem oralsex fastän hon inte velat. Hanapee skriver om Allemansrätten till kvinnors kroppar.

10/10
Zara Larsson skriver om kroppscensur igen, i detta fall angående menstruation. ”I dagens samhälle så är folk helt nöjda med att se bilder av objektifierade kvinnor överallt. Puta med rumpan, sticka ut med brösten, små bikinis utan överdel, äta banan med porrig blick – det är helt ok! Men en bild på en kvinna i profil, som inte anspelar på sex för fem öre, med ett tampongsnöre är inte ok? Bilden av en kvinna som bara är kvinna är inte ok.”

15/10
Organisation och klädmärket FCKH8 släpper en video där flickor i prinsessklänningar svär och pratar om jämställdhet och feminism. Den ses av hundratusentals på bara en vecka.

25/10
Nanna Johansson skriver blogginlägget ”Jag är Hugo Rask” om den svåra viktiga konstnärsgubben.

28/10
Månadens roligaste: Women Having A Terrible Time At Parties In Western Art History

31/10
Bloggkommentatorerna skriver om orättvisan i Paradise Hotel, där tjejerna konstant och alltid ifrågasätts om de påstår sig gilla sex. ”Tjejerna har inte sex ensamma, de har sex med killar, men ingen bryr sig som vanligt om killars beteende eftersom de inte har något att förlora. De blir inte slampstämplade och spottade på, snarare tvärtom.”

 

Tidigare inlägg:
Januarifeminism.
Februarifeminism.
Marsfeminism.
Aprilfeminism.
Majfeminism.
Juni&Julifeminism.
Augustifeminism.
Septemberfeminism.

 

 

Translation.
A summary of feminist links that have been shared in my social media feed during october.

picture source.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
13kommentarer
 • Hej, har last din fina blogg i flera flera ar.
  Alskar saklart manadsfeminismen, och extra roligt var denna manaden!
  Studerar namligen pa Annenberg School of Communication, som utforde den globala studien pa sexism i filmbranschen – och ar numera en del av just det research teamet! Wohoo!

  Nej, men tack for en super blogg och forsatta fina inalgg!
  Kram!

  Madeleine 2014-11-14 08:24:53
  Svara
 • Hej!
  Jag undrar lite över hur ni löser detta med pojkvän och feminism. Jag har jättesvårt att hitta någon som har bra värderingar (bor i en liten stad med inskränkta människor och få nya influenser) och varje gång jag känner att en kille jag träffar egentligen kanske har sexistiska värderingar blir jag så avtänd och alla känslor jag hade bara rinner av mig. Jag borde ju kunna ”upplysa” dem men jag tycker inte att det ska behövas? Har ni kompromissat med killar eller har ni bara varit med feminister? Någon som har en bra lösning?

  Feminist 2014-11-04 20:04:30
  Svara
 • Hej fina Sandra!

  Jag har precis börjat lyssna på din och Michelles podcast och uppskattar den mer än du kan föreställa dig tror jag. Seriously a lifesaver, ni gör mig SÅ glad!

  Så gött med feminism-sammanställning här, klickade hit via bloggkommentatorerna. Fick efter mycket om och men i går kraft att formulera några egna tankar här: http://dinfavorit.blogspot.dk/2014/11/att-oppna-ogonen.html . Inte särskilt mycket nytt kanske, men skönt att få ur sig det man tänker på, och gött med positiva tillrop på nåt man kämpar för!

  Tack för den allmänna livspepp du bjuder mig på!

  Kramar

  Din favorit 2014-11-04 17:09:58 http://dinfavorit.blogspot.se
  Svara
 • Haha alltså Women Having A Terrible Time At Parties In Western Art History var ju bara för rolig

  Sandra 2014-11-04 12:43:05 http://sandrajm.blogg.se
  Svara
 • Älskar dessa inlägg! Feminism är grymt <3

  Cecilia 2014-11-04 12:12:33 http://listor.se
  Svara
 • Känns som en ovanligt deprimerande månad. Det känns som de tidigare varit mer positivt material, saker som gått framåt. Denna hur Bah Kuhnke blivit behandlad, filmrapporten och de jävla Big Brother. De sistnämnda gör mig bara så förbannad, och jag tycker även att det säger en hel del om programmet. Och om det var någon annan än jag som störde sig på delar av Gone Girl kan jag rekommenderar två artiklar Hanna Fahl http://www.dn.se/kultur-noje/cool-girl-en-vinnare-som-blir-forlorare/ & The Guardian http://www.theguardian.com/film/2014/oct/07/gone-girl-backlash-david-fincher-misogynist-feminist.

  Emma Lindvall 2014-11-04 12:10:34 http://doesangelsbleedcrimsonblood.wordpress.com/
  Svara
 • En 14-årig tjej skriver en insändare i Borås Tidning efter att ha sett Big Brother med titeln ”Killar är kungar – tjejer är horor” som diskuterar den skeva kvinno- respektive mansrollen som finns i samhället när det kommer till sex.
  Efter någon timme tvingas artikeln tas bort på bt.se efter riktade hatkommentarer i form av näthot mot flickan.
  http://www.bt.se/nyheter/boras/almas-pappa-(4509018).gm

  Sofia 2014-11-03 22:47:53
  Svara
 • Åh älskar månadsfeminism inläggen så mycket! Super bra! 😀

  Agnes 2014-11-03 22:04:34 http://agnesblixa.devote.se
  Svara
 • uppskattar månadsfeminismen så mycket!

  emma 2014-11-03 21:19:45
  Svara
 • Älskade FCKH8s klipp! Sjukt uppfriskande att dom fick vara prinsessor och inte gjordes ”pojkiga”. Brukar annars göras så när tjejer påtalar orättvisor.

  Nina 2014-11-03 21:04:14 http://www.feministdelegationen.se
  Svara
 • Den där Fckh8 organisationen är inte så bra som det verkar. Jag gillade också filmen innan jag sökte lite på företaget. De vill bara tjäna pengar, något de är öppna med. Check it: http://stopfckh8.tumblr.com/

  Sandra 2014-11-03 19:42:00
  Svara
 • Tips, tips!
  ”Feministjävlar” av Louise Brahce http://louisebrahce.blogg.se/2014/october/feministjavlar.html

  Ariel 2014-11-03 19:00:03
  Svara
 • Som alltid, jättebra tips! Women Having A Terrible Time At Parties In Western Art History är ju grym!
  ”twenty more minutes and i’ll have made it through this entire night without talking to any–
  fuck, fuck, the dog sees me” är bäst!

  Tokyoyo 2014-11-03 18:23:32 http://tokyoyo.se
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!