my top 10 high school movies.

Utan inbördes ordning:

MG3
1. Mean Girls
Har ju till och med komponerat en tröja i ära till denna filmen, som är skriven av Tina Fey med Lindsay Lohan i huvudrollen. Elak, smart, rolig, feministisk och rosa rosa rosa. Innehåller självklart (som jag tror alla filmer på denna lista gör): populära och inte så snälla tjejer som går i slow motion i en skolkorridor medan alla runt omkring hänförs.


Trailer här.

2. Jawbreaker

Svart komedi från -99 som handlar om skolans populäraste tjejgäng som ska röva bort den allra populäraste på hennes födelsedag som en överraskning. De trycker in en jawbreaker i hennes mun (en rund hård godis som inte går att bita i ) och kastar in henne i bakluckan på en bil. När de kommer fram dit de ska och öppnar luckan är hon såklart: död. Av en händelse råkar skolans nörd se detta och för att få henne att hålla tyst lovar de henne status. Rose McGowan spelar huvudrollen. Var besatt av denna film som tonåring, hyrde den i videoaffären säkert tio gånger.


Trailer här.

3. 10 things I Hate About you
10
Hade den här filmen på video (och filmmusiken på cd) när jag gick i högstadiet. Utan tvekan den high school-film jag sett allra allra flest gånger
Julia Stiles och Heath Ledger spelar huvudrollen i denna nyversion av Shakespeares ”Så tuktas en argbigga”. Joseph Gordon-Levitt spelar killen som blir kär i skolans populäraste tjej. Han bjuder ut henne men det finns ett problem: hon får inte gå på dejt för sin pappa förrän hennes syster börjar dejta. Denna syster är i sin tur fullkomligt ointresserad av skolans snubbiga douchebags, och dom av henne. Joseph nosar upp skolans bad boy (Heath Ledger) som går med på att försöka få henne att falla för honom, mot betalning. Ja, sen kan man ju gissa vad som händer.

10things
Trailer här.

4. The Craft


Denna filmen var it-filmen när jag gick i högstadiet. Jag vet inte hur många fredagseftermiddagar vi gick hem till varandra och provade olika övernaturliga scener från filmen. The Craft handlar om en tjej som börjar på en katolsk high school, hamnar i tjejgänget som praktiserar häxkraft på fritiden, och sedan går allt åt helvete ungefär. Den är väl närmast en skräckfilm, i alla fall om man är yngre.  De har SJUKT fina kläder, nittiotal-deluxe med skotskrutiga minikjolar, dr martens och svarta choker-halsband.


Trailer här.

5. She’s All That.
allthat
Klassisk Den Fula Ankungen-komedi från -99. De två populära killarna i skolan har ett vad där en av dem ska göra skolans nörd till balens drottning. Nörd-tjejen (som är ”ful” i ett par stora glasögon) får en make-over och får hänga med de coola, samtidigt som han lär sig om djupare grejer, om konst och känslor etc blabla ni fattar. En av de bättre i göra-om-genren pga ganska roliga skämt och bra kemi mellan huvudrollerna, men stundtals rätt lökig liksom. Älskade denna som tonåring dock.
Trailer här.

6. Breakfast Club
breakf
Kultfilm från 80-talet där fem personer från helt olika grupper i skolan, ses en lördag för kvarsittning. Läraren försvinner och de röker gräs, dansar, hånglar och öppnar sig för varandra. Hade denna på video i mellanstadiet och var så kär i Emilio Estevez. Detta är en film man typ bör ha sett pga klassiker, så bara gört!


Trailer här.

7. Can’t buy me love
b4354ef5c7ced59ab257f9310d8b8fd5
En till åttiotalsrulle! Can’t Buy Me Love handlar om Ronald (spelad av Dr. McDreamy) som betalar 1000 dollar till skolans populäraste tjej för att hon ska vara hans flickvän i en månad. Hon blir förälskad men han blir helt uppe i sin nyvunna status och förvandlas till en douche. Fin film tycker jag, och så himla mycket åttiotal!

love
Trailer här. och hela filmen här.

8. Clueless


GAH. Denna film från 1995 är min topp etta på high school-filmer. Manuset är en nyversion av Jane Austens bok ”Emma” och handlar om skolans populäraste tjej Cher som älskar att agera matchmaker och göra andra lyckliga men glömmer bort sitt eget lite snurriga kärleksliv på vägen. Kan typ alla repliker utantill. Dessutom är kläderna to die for.


Trailer här.

9. Heathers


Svart high schoolkomedi från -88 som är mycket knäpp men kul. Winona Ryder spelar en populär tjej som tröttnat på hela statusjargongen. Hon träffar Christian Slater (som förövrigt är drömhunkig här) och tillsammans bestämmer dig sig för att systematiskt döda skolans elit.


Trailer här.

10. Welcome To The Dollhouse
dawn-weiner-floral
Även detta en svart komedi, denna från 1995. Älskade den när jag gick i gymnasiet. Handlar om Dawn tretton år, som ingen egentligen gillar. Hon är inte populär i skolan, har inga vänner, hennes familj är inte överförtjusta i henne och skulle inte säga att man som tittare är det direkt heller. Hon tycker om att sjunga, är kär i skolans heting och har en helt egen ganska så fantastisk klädstil. Welcome to the Dollhouse är som en yngre version av Napoleon Dynamite skulle man nog kunna säga.

fuck
Trailer här.

.

Translation. Ten of my favorite high school movies in no particular order.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
48kommentarer
  • […] ♥ I’m definitely going to re/-watch my way through Sandra’s Top 10 High School Movies! […]

    Bifrost Photography | Link Round-Up 2014-11-16 17:58:03 http://bifrostphotography.com/links-16112014/
    Svara
  • Älskar sånna här inlägg! Ska titta på ett gäng av dessa, snarast!

    Lisa 2014-11-16 12:58:10 http://fallellerflyg.blogg.se
    Svara
  • […] Sandra Beijers lista på high school-filmer och stannade vid beskrivningen av filmen Can’t Buy Me […]

    Fanny Åström | Kom i kontakt med ditt inre hat » Om samhällets ursäktande av mäns gränsöverskridande. 2014-11-15 14:05:09 http://www.arsinoe.se/om-samhallets-ursaktande-av-mans-gransoverskridande/
    Svara
  • Två favoriter
    Teen witch, så bra. Tänk vanlig tjej som visar sig vara häxa som gör sin high school tid magisk!

    och Now and then, som visserligen handlar om tolvåriga flickor som på en sommar blir ”vuxna” med bland annat Christina Ricci och Thora Birch. Gjord under nittiotalet men utspelar sig på sjuttiotalet om jag inte minns fel.

    Karolin 2014-11-15 02:23:09 http://mariannekarolin.se
    Svara
  • Lost and delirious, visserligen från 2001 och internatskolemiljö, men så bra!

    Lovisa 2014-11-14 23:26:58
    Svara
  • Galet grymma filmer! Jag har sett alla och tycker 90-talsfilmerna är nåt alldeles extra! Förövrigt: Welcome to the Dollhouse fick vi se på bio/skolbio när jag gick i mellanstadiet! Bäst!

    Kajsa 2014-11-13 22:09:24 http://www.kobranhuggertill.blogspot.se/
    Svara
  • Hahaha vilken bra lista! Jag älskar också dead poets society och back to the future! <3

    Thea 2014-11-13 19:39:43 http://maedchenvommeer.blogspot.de
    Svara
  • Ja perks of being a wallflower borde va med! Fantastisk film

    Bella 2014-11-13 18:54:32
    Svara
  • […] Har du tråkigt kan du alltid titta på gamla high school-filmer. NioTillFem-Sandra listar sina favoriter. (rodeo.net/niotillfem) ///If you’re bored, you can always watch old high school movies. In […]

    Link lovin' - månadens länkar till blogginlägg jag älskar! 2014-11-13 17:29:15 http://ohangie.se/link-lovin-posts-from-the-blogiverse/
    Svara
  • The perks of being a wallflower är lätt min favorit, gillar inte high school-filmer så mycket annars.

    Elin 2014-11-13 17:16:39
    Svara
  • Cruel intentions!!!

    elin 2014-11-13 14:05:40 http://elinsparis.spotlife.se
    Svara
  • När kommer Collegefilm-listan?
    Denna måste ju vara med då: http://www.imdb.com/title/tt0292644/

    Kajsa 2014-11-13 10:57:37 http://skinandscent.for.me
    Svara
  • Haha, så morsom liste!
    Jeg tror The Craft er blitt tilgjengelig på amerikansk Netflix nå, faktisk.
    Breakfast Club! Klassiker!

    Synne 2014-11-13 10:54:51 http://www.etdrysskanel.wordpress.com
    Svara
  • Gillar About last night också 🙂

    Svara
  • Oh jag älskar clueless och breakfast club så mycket!

    Paula 2014-11-13 10:02:29 http://icant-pretend.blogpost.com
    Svara
  • Tråkigt att inte Easy A var med, den förtjänar verkligen en plats på listan. Även Fired Up! som är gjord av samma regissör, den handlar om två killar som går med i cheerleading laget för att få åka på läger och stöta på tjejer. Så underbara båda två. ❤️

    Linnéa 2014-11-13 09:56:36
    Svara
  • Fantastisk lista!

    Och Clueless måste ju vara essensen av det bästa av 90-talet. Jag och en av mina bästa vänner hade filmkväll var och varannan vecka under hela högstadiet med ett väldigt tydligt manus:

    Hyr valfri film, köp fryst pizza & popcorn.
    Ät pizzan
    Titta på hyrfilmen
    Titta på Top Gun (åh, älskar Top Gun)
    Ät popcornen
    Titta på Clueless

    ALLT blir bättre om man avslutar kvällen med att titta på Clueless

    ”Why should I listen to you, anyway? You’re a virgin who can’t drive”

    ”That was way harsh, Tai”

    Cicci 2014-11-13 09:32:55
    Svara
  • hej! har ni sett Some kind of wonderful? på tema ungdomar på 80talet. Lea Thompson spelar miss Amanda Jones. John Hughes har skrivit den också. älskar!

    lisa 2014-11-13 03:35:28
    Svara
  • jaaaaaa! Tack för denna ypperliga lista

    Vera 2014-11-13 02:43:52
    Svara
  • Alltså, antalet hjärtögonemojis det här inlägget genererar är inte att leka med. High School 4-ever! Men, MÅSTE ju också slå ett slag för Fast times at Ridgemont High: tidigt 80-tal, Sean Penn är skolans meste stoner och ämnet abort tas upp under tämligen odramatiska former (vilket i princip aldrig händer i amerikansk populärkultur). En annan film att vurma för är ju Ung rebell, high school-filmernas urmoder med James Dean (James Dean!) i huvudrollen.

    Förresten, Anna Nio i kommentaren ovan, hjärtögonemojis till dig med för alla megatips!

    Karin 2014-11-13 00:51:23
    Svara
  • Åh breakfast club ja! – ej att förglömma underbara låten ”dont you forget about me” men måste lägga till pretty in pink, den är också så jäkla fin..

    Isabella 2014-11-13 00:34:26 http://Isabellahansson.blogspot.com
    Svara
  • Såg just 10 things I hate about you. Första filmen jag gråtit till på evigheter! Älskar den <3

    Stina 2014-11-13 00:10:20
    Svara
  • bra tips! https://www.youtube.com/watch?v=F4ezLBGzYbk <— lätt favoritscenen i she's all that! haha

    Isabella 2014-11-13 00:06:04 http://Isabellahansson.blogspot.com
    Svara
  • Okej, High School och Collegefimer är min bästa genre, särskilt de från 80-talet, så jag känner att det är min samhälleliga plikt att upplysa dig om en underbar, och alldeles för okänd film, som du verkligen borde se (ifall du inte redan gjort det, men då borde den vara med i listan, för så bra är den): ”Valley Girl” från ’83. Nicholas Cage som 19-åring, massa bra new wave-hits och inte samma trötta moralpanik kring sex som det annars lätt blir i tonårsfilmer. Mer bra som du förhoppningsvis redan sett (annars får du massa tips nu) är ”Better Off Dead” (superknäpp och rolig high school/skidrulle (!) med John Cusack), ”She’s Out of Control” (makeover deluxe, Dana Ashbrook (Bobby i ”Twin Peaks” som störig och ball bad boy), ”Real Genius” (Val Kilmer är ett skämtsamt tonårsgeni, allmänt vrickad humor alltigenom), ”Revenge of the Nerds” (ett gäng collegenördar visar att man inte behöver muskler för att slå tillbaka), självklart John Hughes rullar ”Ferris Bueller’s Day Off” (klassiker!), ”Weird Science” (två nördar bygger en drömkvinna med hjälp av vetenskap, en ung Robert Downey Jr spelar Kool Kille I Plugget) och ”Sixteen Candles” (Molly Ringwald är den udda tjejen som älskar skolans hunk), och två tidiga 90-talare: ”Pump Up the Volume” (piratradio och utanförskap, med Christian Slater) och ”Welcome Home Roxy Carmichael” (Winona som adopterad enstöring i liten stad som obsessar om den enda kändis de nånsin genererat). Puh. Mycket nöje!

    Anna Nio 2014-11-12 23:15:39
    Svara
  • Å, bästa listan! Men Juno fattas!

    Julia 2014-11-12 22:20:04
    Svara
  • Älskar älskar ÄLSKAR verkligen The Breakfast Club & Can’t buy me love. Blev kär i Emilio Estevez, Judd Nelson (så svår men samtidig så bra?) och Patrick Dempsey på en och samma gång. Även Pretty in Pink (med Andrew McCarthy som snyggingen<333) är så himla bra och måste ses. 80 tals filmer är kärlek<333

    Amanda 2014-11-12 21:49:59 http://aamandahenriksson.blogg.se
    Svara
  • Detta inlägg <333

    Sandra 2014-11-12 21:44:54 http://sandrajm.blogg.se
    Svara
  • Men how about Fucking Åmål?! Torde väl kunna räknas in till high school filmer fastän den är svensk 🙂 Ser du inte svenska filmer på tal om det? Finns ju så många bra undangömda bra filmer på svenska från 90-talet framförallt.

    En film jag kan alla repliker till, typ den enda: Hipp hipp hora

    linnea 2014-11-12 21:39:24
    Svara
  • THE BREAKFAST CLUB. Världens bästa film. Ahhhh <33333 !

    Emma 2014-11-12 21:26:11
    Svara
  • Hahaha vilken nostalgi!!! Jag älskar alla dessa filmer och blev så sugen på att se om allihop nu!

    Idag hittar ni drömhåret på www.modevarlden.se samt en stil jag älskar, boho!

    Kram Johanna

    Modevärlden 2014-11-12 20:37:34 http://www.modevarlden.se
    Svara
  • Åh vad glad jag blev att jag sett alla förutom de två sista, har dock tänkt se Heathers länge nu. Tycker nämligen om (nästan) alla filmer du rekommenderat det senaste året (speciellt But I’m a cheerleader!) och beundrar din filmsmak.
    Blev himla sugen på att se Jawbreaker igen 🙂

    Mici 2014-11-12 20:23:38
    Svara
  • Vilket bra inlägg! : ) Älskar The Breakfast Club alltså.. Gick från att aldrig ha sett den till att se den fem gånger på två dagar och läsa allt som fanns att läsa om den på typ hela internet i år… < 3

    Fröken Cocco Sohl 2014-11-12 19:16:09 http://coccosohl.wordpress.com
    Svara
  • Sand! You should watch Now and Then.

    Maria 2014-11-12 19:14:46
    Svara
  • ÅH! Tack, Sandra, för att du skrev det här inlägget!
    The Craft såg jag för säkert 10 år sedan hos en kompis och jag har aldrig kommit ihåg vad den hette så har aldrig hittat den igen! TACK! <3
    Nu ska jag se den på en gång!

    Andie 2014-11-12 18:52:44 http://nattstad.se/andiiex
    Svara
  • Du har listat i princip alla filmer jag var besatt av under högstadiet.
    Mina tjejkompisar och jag kollade på ”10 osaker…” VARJE sommar under flera år.
    Det låter kanske larvigt men jag blir fortfarande lite gråtfärdig över att Julia Stiles följer en av mina vänner på Instagram (airasweetie) och inte mig, men hur skulle hon kunna följa när hon inte ens vet om att jag existerar.

    Julia Stiles och Jena Malone är nog mina favoritskådisar. De går sin egen väg och låter sig inte styras av Hollywood.

    claudia 2014-11-12 18:23:27
    Svara
  • Min kväll är räddad! Blir nog en eller två av de där med lite te i sängen känner jag, tack!

    Elin 2014-11-12 18:01:54 http://eliinsw.blogg.se
    Svara
  • Heeeelt crazy att inte Easy A är med på din lista måste jag säga!

    Mimmi 2014-11-12 17:44:27
    Svara
  • High school movie-tips: G.B.F. Handlar om en gaykille som blir outad mot sin vilja, men eftersom det är det senaste att ha en gay best friend så börjar skolans tre mest populära tjejer (som alla är ledare för varsin clique) att tävla om vem av dem som får honom till sin bästa vän. Väldigt rolig och sympatisk och visuellt fin tyckte jag, finns på amerikanska Netflix.

    Lotta 2014-11-12 17:34:37
    Svara
  • Perfekt inlägg för tråkig onsdagskväll.

    kaneli 2014-11-12 17:32:30 http://spicegirl.ratata.fi
    Svara
  • Alltså Christian Slater i Heathers <3 mådde dåligt i typ en veckas tid pga dagdrömde om honom JÄMT vilket kändes så hemskt eftersom han ja, mördade alla

    Lisa 2014-11-12 17:25:10
    Svara
  • Ikke Cruel Intentions??? Eller den er kanskje ikke så high school..

    Kat 2014-11-12 17:24:05
    Svara
  • Bokmärker detta, känner att jag måste se ALLA snarast. Har sett en del av dem, men inte alla. Tack för tips. 🙂

    Ps. Jag ser fram emot inlägget med folks skrivbordsbakgrunder!

    Lise 2014-11-12 16:48:50 http://instagram.com/larsochlitelise
    Svara
  • Alltså jag har bara sett mean girls och she´s all that på hela den här listan. Perfekt grej att kika på när jag sitter och pysslar med något så imorgon blire minsann filmdag!

    Sandra 2014-11-12 16:44:12 http://atilio.blogg.se
    Svara
  • Jaaaa, älskar dessa filmer <3 Ca alla John Hughes filmer om ungdomar i high school är så bra, speciellt Ferris Bueller's Day Off och Pretty In Pink, kan kolla på dom hur många gånger som helst.

    nn 2014-11-12 16:29:56
    Svara
  • Definitivt Ten things I hate about you och She’s all that. Fortfarande mina favoritfilmer någonsin och Kiss me med Sixpence non the Richer är fortfarande min älsklingslåt. Underbart.

    Lisa 2014-11-12 16:23:49
    Svara
  • Vilken bra lista! Kul att du tog med Can’t buy me love, såg den på bio som barn och storgillade.

    Fager Dam 2014-11-12 16:16:56 http://fagerdam.ratata.fi
    Svara
  • bästa <3

    jessica sofie 2014-11-12 16:14:41 http://jessicasofiemichelle.blo.gg/
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!