Kycklingsoppa med fänkål och rosmarin (och annat).

dinner.

Välkommen tillbaka till vardagen kanske man ska säga! Idag börjar livet lite på riktigt igen och alla jag känner som jobbar på kontor är nu tillbaka på sina kontor. Jag är också tillbaka på mitt kontor på sitt sätt, vilket egentligen innebär att jag går upp samtidigt (typ…) som min pojkvän men sätter mig på ett café istället.
I och med ej semester-tider och så kanske man just nu är sugen på något som inte är prinskorv och julskinka och gräddiga såser. Det var i alla fall jag och lagade den här grytan på egengjord (!) buljong med massa goda grönsaker och kyckling.
Jag utgick från detta recept men ändrade lite grann på vägen.

Kycklingsoppa med fänkål och rosmarin (och annat).
Tid: Två timmar. Skriver ut detta så ni vet.. Tar ju lite tid liksom, men man kan laga många portioner så att man kan äta i flera dagar!
Du behöver för cirka 5 personer
– Olivolja
– En stor gul lök
– Fyra vitlöksklyftor
– En chili
– 3 morötter
– 2 stavar selleri
– Ett paket bacon
– Kyckling, jag använde cirka 800 gram kycklinglårfilé, men med ben är nog bättre
– 4 kvistar färsk rosmarin
– 2 kvistar färsk timjan
– 2,5 liter vatten
– 2 matskedar tomatpuré
– En ask körsbärstomater
– En fänkål
– En zucchini

dinner.
1. Vi börjar med att göra buljongen. Hacka en hel gul lök, finhacka fyra vitlöksklyftor och en hel chili (ta bort kärnorna inuti).
Skär en morot och en selleristjälk i slantar. Ta halva paketet med bacon, skär i bitar. Fräs sedan alltihop i en stor kastrull med cirka 2 matskedar olivolja i ungefär 5 minuter.

dinner.
2. Addera fyra stjälkar rosmarin (och två stjälkar timjan om du har, jag glömde köpa) och all kyckling. Helst kyckling med ben, men filé funkade det med. Koka upp med 2,5 liter vatten. Låt stå och puttra på lägre värme och med lock i en och en halv timme.

3. När tiden gått, filtrera bort alla grejer från kastrullen, men behåll vattnet och kycklingen. Jag filtrerade bort vattnet med ett durkslag ner i en ny kastrull. Sedan plockade jag ur kycklingen ur durkslaget. Har du kyckling med ben ska du nu rensa bort benen så du bara har köttet kvar.
Koka sedan upp vattnet igen (som nu blivit en buljong) i en ren kastrull.

1
4. Addera två matskedar tomatpuré, en ask körsbärstomater, salt och peppar och koka i fem minuter.

dinner.
5. Skiva två morötter, en selleristjälk och en fänkål.

dinner.
6. I med allt i kastrullen och koka i ytterligare fem minuter.

dinner.
7. Under tiden, stek resten av baconen i en stekpanna på hög värme tills den är knaprig.

dinner.
8. I med en skivad zucchini plus kycklingen i kastrullen och koka i två minuter. Sedan är soppan klar. Smaka av om det behövs mer salt och peppar.

dinner.

9. Servera soppan i skålar och sprinkla över bacon som avslut. Ät upp.

.

Translation. A recipe of chicken soup very much inspired by this recipe.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
9kommentarer
  • Ser jättegott ut<3

    Tora (torahansson.blogg.se) 2015-01-05 21:48:42 http://torahansson.blogg.se
    Svara
  • Åh, dette ser ut som en herlig suppe for kalde vinterkvelder! Jeg spiser ikke kylling, men jeg tipper at jeg kan sløyfe den eller erstatte den med kikerter, for eksempel. Har aldri prøvd å ha hele cherrytomater i suppe, men jeg er helt hekta på cherrytomater, såå dette må jeg sjekke ut. Takk for mattips!
    Forresten: Nå har jeg hygget meg med å rulle rundt på bloggen din og lese alle innleggene fra juleferien. Det ser ut som at du har hatt det veldig fint! GODT NYTT ÅR, Sandra!

    Synne 2015-01-05 20:55:43 http://www.etdrysskanel.wordpress.com
    Svara
  • Hej Sandra ! Har en fundering, eller egentligen en kort fråga som jag funderat på. Dina svenska vänner som bor i new york, jobbar de där, eller hur har de flesta fått visum? Blivit sponsrade av jobb? Var i New York i somras, och tog med din guide utskriven, dubbelvikt i väskan och prickade av massa saker och blev såklart kär i staden. Så tack för det. Kram

    Julia 2015-01-05 15:01:28
    Svara
  • Vad gör du av de grönsaker etc. som du hade i buljongen? kram

    sandra – de är liksom alldeles sönderkokta då, de gav smak till buljongen, så efter det var det adjöss med dem.

    Sandra 2015-01-05 13:16:03 http://hotnailpolish.wordpress.com/
    Svara
  • HeLLOJ Sandra! OF, men jag undrar lite över dina klädköp på internet. Jag handlar ibland på exempelvis asos, då det har så roligt utbud, men varje gång när jag får hem kläderna är det minst två av ex fem saker som är fel storlek, modell eller annat. Jag tycker storlekarna är så olika på olika märken så det är alltiod lite av en chansning när man beställer. Jag borde ju egentligen hålla mig ifrån internetklädköp när det blir såhär, men men… Har du några knep för att det ska bli rätt eller gör du också ”felköp” ibland? Ursäkta om det är en löjlig fråga, men du verkar så proffsig på detta så måste bara fråga!! XX

    ellen 2015-01-05 13:15:30
    Svara
  • mums så gott, detta måste jag testa!

    sonia 2015-01-05 13:13:15 http://sonisorbet.blogspot.com
    Svara
  • Vad är det för ett fint skärbräde(?) på första bilden? 🙂
    Ser jättegott ut förresten, måste testa!

    Matilda 2015-01-05 11:56:40
    Svara
  • Vil også ha en jobb som deg, hvor en kan jobbe fra hvor en måtte ønske! Går for øyeblikket tredje (og siste år) på videregående, så hverdagen er mildt sagt et slit. Skal i forsvaret til høsten, og der tenker jeg det ikke akkurat blir noe mindre å gjøre, dog det blir noe helt annet og mer spennende – ser fram til dette.

    Hva er det du arbeider med, igjen? Har ikke fulgt bloggen kjempekjempelenge, så vet ikke helt om jeg har fått det med meg. Misunner der i hvert fall friheten du har i forhold til arbeidsplass og sånt!

    Den suppen så lekker ut! Liker nok dessverre (?) ikke så mange ulike typer grønnsaker (spiser gulerøtter, men helst ikke kokt, og potet så fremt den ikke er kokt), så den blir nok ikke prøvd av meg.. Tenker jeg kan anbefale den til min mor og stefar, da de er veldig glad i slik mat!

    Eirin 2015-01-05 11:51:00 http://emmslillehjorne.blogg.no/
    Svara
  • ser ju as gott ut!

    linda 2015-01-05 11:21:21
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!