I tisdags lagade jag en soppa där en del på instagram frågade om receptet. Så här kommer det. Dock med inga steg-för-steg-bilder som jag brukar göra, för jag tänkte inte riktigt på bloggen när jag lagade :'( (never again)
Hur som helst blev denna soppan HUR himla god som helst och är fullproppad med massa grönsaker och smaker.
Kokosmjölkssoppa med räkor och vitlöksfrästa champinjoner.
Du behöver för cirka 4-5 personer:
– En buljongtärning, fisk eller vegetarisk.
– Cirka 30 räkor (typ ett halvt paket)
– Tre vitlöksklyftor
– En chili
– En gul lök
– Cirka 10 champinjoner
– En tumnagel ingefära
– En gul paprika
– En halv zucchini
– 5 broccoliträd
– En burk kokosmjölk
– En halv matsked sesamolja
– Ett paket Tom Kha Gai paste (finns i asiatiska matbutiker)
– En halv lime
– En kruka koriander
– Fyra salladslökar
1. Är räkorna frysta ska du börja med att tina upp dem. Jag tinar mina räkor i min diskho och bränner på med massa salt över. Ungefär en timme senare brukar de ha tinat och är dags att skala.
2. Hacka 2 vitlöksklyftor, chilin (ta bort alla kärnor eller hälften beroende på hur starkt du vill ha) och en halv gul lök. Fräs i en stor kastrull.
3. Slå över 5 deciliter vatten och buljongtärningen och låt koka upp under lock.
4. Skär champinjonerna i halvor och fräs i en stekpanna på låg värme tillsammans med olja, en hackad vitlöksklyfta och riven ingefära.
5. Skär paprikan i lagom stora bitar, skär zucchinin i tunna slantar, dela broccoliträden om de är för stora. I med allt i kastrullen och låt koka i två minuter.
6. Häll över kokosmjölken och champinjonerna i kastrullen. Låt koka upp försiktigt så inte mjölken skär sig. Addera resten av gullöken skuren i ganska stora men smala bitar, sesamoljan, saften av en halv lime och tom ka gai-paketet. Låt koka lätt i en minut och smaka av med soja och/eller salt.
7. Servera i skålar med räkor, hackad salladslök och koriander på toppen.
.
Translation. Coconut soup with shrimp and lots of vegetables.