I tisdags lagade jag en soppa där en del på instagram frågade om receptet. Så här kommer det. Dock med inga steg-för-steg-bilder som jag brukar göra, för jag tänkte inte riktigt på bloggen när jag lagade :'( (never again)
Hur som helst blev denna soppan HUR himla god som helst och är fullproppad med massa grönsaker och smaker.
Kokosmjölkssoppa med räkor och vitlöksfrästa champinjoner.
Du behöver för cirka 4-5 personer:
– En buljongtärning, fisk eller vegetarisk.
– Cirka 30 räkor (typ ett halvt paket)
– Tre vitlöksklyftor
– En chili
– En gul lök
– Cirka 10 champinjoner
– En tumnagel ingefära
– En gul paprika
– En halv zucchini
– 5 broccoliträd
– En burk kokosmjölk
– En halv matsked sesamolja
– Ett paket Tom Kha Gai paste (finns i asiatiska matbutiker)
– En halv lime
– En kruka koriander
– Fyra salladslökar
1. Är räkorna frysta ska du börja med att tina upp dem. Jag tinar mina räkor i min diskho och bränner på med massa salt över. Ungefär en timme senare brukar de ha tinat och är dags att skala.
2. Hacka 2 vitlöksklyftor, chilin (ta bort alla kärnor eller hälften beroende på hur starkt du vill ha) och en halv gul lök. Fräs i en stor kastrull.
3. Slå över 5 deciliter vatten och buljongtärningen och låt koka upp under lock.
4. Skär champinjonerna i halvor och fräs i en stekpanna på låg värme tillsammans med olja, en hackad vitlöksklyfta och riven ingefära.
5. Skär paprikan i lagom stora bitar, skär zucchinin i tunna slantar, dela broccoliträden om de är för stora. I med allt i kastrullen och låt koka i två minuter.
6. Häll över kokosmjölken och champinjonerna i kastrullen. Låt koka upp försiktigt så inte mjölken skär sig. Addera resten av gullöken skuren i ganska stora men smala bitar, sesamoljan, saften av en halv lime och tom ka gai-paketet. Låt koka lätt i en minut och smaka av med soja och/eller salt.
7. Servera i skålar med räkor, hackad salladslök och koriander på toppen.
.
Translation. Coconut soup with shrimp and lots of vegetables.
Oj, jag undrar också om jag hade för stor tom ka gai-förpackning, 400 gr? För när jag gjorde blev det ganska oätligt tyvärr 🙁
Tror att jag hade i för mycket tom kha gai. Ett paket? Mitt paket var på 400g….
[…] Broccoliträd? Jag trodde först att du menade en broccoli, helt enkelt, men när det sedan stod fem träd så antar jag att det inte var så du menade… Menar du en sån liten gren/bukett från en broccoli, när du skriver broccoliträd? Då borde väl fem träd vara ungefär en liten broccoli utan stammen? Eller menar du något annat? Förvirrad här, men vill veta! Ja precis, en gren eller en bukett! Visste inte riktigt vad det hette, men det ser ju verkligen ut som små träd. Visste du förresten att alla hundar hatar broccoli! […]
Ok det var så himla gott! Lagade ikväll Mums!
Wera: Mitt bästa tips som jag fick när jag var student var att laga mat tillsammans med andra.
Jag träffar fortfarande en hel del av personerna som var med i mitt matlag, jag kan numera laga mat utan att bränna grejer och när folk säger att det smakar gott så görs det inte längre med ett ansträngt leende.
Det vart inga extravaganta grejer, utan vi körde mest olika soppor, knytis och hade lite koll på olika mataffärers veckoblad.
Ungefär så.
åh vad gott!!! då vet jag vad jag ska äta ikväll!
Broccoliträd? Jag trodde först att du menade en broccoli, helt enkelt, men när det sedan stod fem träd så antar jag att det inte var så du menade… Menar du en sån liten gren/bukett från en broccoli, när du skriver broccoliträd? Då borde väl fem träd vara ungefär en liten broccoli utan stammen? Eller menar du något annat? Förvirrad här, men vill veta!
Vad är sesambuljong för något? kram
Haha jag stalkar dig lite och klickar in på några random gamla sidor. Såhär skriver du om din student:
”på min studentmottagning hos mina föräldrar på östermalm fick jag givetvis välja musik.
Det var ju min studentmottagning.
Jag lät Doktor Kosmos ”Kapitalist nu ska du dö” gå på repeat.
Underbart roligt och oerhört naivt när jag tänker tillbaka.
Helt självklart, tänkte jag då.”
Hahah tyckte jag var himla kul alltså
Det både ser ut och låter väldigt gott!
Kramar
åh vad gott! Det måste jag testa!
Hej Sandra! Ser så himla gott ut. Jag har precis blivit vegetarian och saknar inte alls köttet. Men tycker det kan vara svårt att gå på resturang och när jag blir bortbjuden. Blev lite nyfiken på om du funderat på att bli vegetarian eller har du varit? Kram o tack för en världens mysig, inspirerande och super underbar blogg! <3
hur blir man som fattig student i ett främmande land som är helt ointresserad av matlagning intresserad av att laga mat??? att köket är det minsta någonsin och att salt och peppar är det enda som finns i kryddväg är inte heller direkt inspirerande.
snääälla ge lite pepp och tips!!!
omg så gott!!!!!!!
ser skitjävlagott ut!
Åh vad gott det låter och denna soppa måste jag bara laga någon dag. Soppa är så gott att äta på vintern och tack för receptet!
Mvh Anette
Sandra! Folk har ju frågat dig innan om du inte kunde göra en tjejfredag någon gång, och du har sagt att det bara är fritt fram för den som vill att köra på och sen länka hit. Vet du om någon gjort en? Krami!
guuuuu’ va gott det där såg ut. Måste prova!
det där ser himmelskt ut!
Obs! Dumt med salt på räkorna om du vill att de ska tina, om man har lite koll på kemi (entalpi och entropi) så vet man att salt sänker fryspunkten, så isen kommer ”smälta” men räkorna kommer hålla sig frysta längre då de blir kallare! Det var så man gjorde glass förr i tiden, men tog massa is och saltade på den så fick man ner temperaturen till typ -20 grader istället för nollgradigt som is är egentligen 🙂 /Kemistudent