I lördags, även kallad alla hjärtans dag, lagade jag en superdekadent rätt. Både tryffel och saffran och parmesan på en och samma tallrik.
Hade det varit höst hade jag bytt ut champinjonerna mot kantareller, då hade det varit så extra-allt-gott-som-finns, och det är aldrig fel på lördagar.
Du behöver för cirka 2 personer:
– fettucini (eller en annan valfri pasta med mycket ägg i, det är de pastorna som är gyllengula)
– en vitlöksklyfta
– en tredjedels gul lök
– 6-8 stycken champinjoner (eller kantareller om du har det hemma <3)
– Ett halvt paket bacon (man kan såklart ta fejkon eller bara helt utesluta, kommer smaka mycket ändå)
– En knivsudd saffran
– En halv burk creme fraiche
– En matsked persilja
– En dl parmesan (en god!)
– En halv sommartryffel (kan ju bytas ut mot tryffelsalt eller tryffelolja. Inte särskilt ofta man har tryfflar hemma liksom)
Okej, börja med att skära champinjonerna och baconet i lagom stora bitar samt hacka vitlök och gul lök.
Fräs allt i en stekpanna på medelvärme. Jag stekte först baconet i en egen stekpanna tills det fick färg, sedan hällde jag av fettet och stekte allt tillsammans i en ny stekpanna med lite salt, en skvätt olivolja och några blad rosmarin.
Koka även upp vatten i en stor kastrull, där ska pastan bo sen.
När vattnet dunstat ut champinjonerna och allt börjar få färg i stekpannan, addera den halva burken creme fraiche, persilja och saffran. Rör ihop på ganska låg värme.
Nu är det dags att lägga pastan i det kokande vattnet och riva parmesan. En halv dl parmesan kan du lägga i stekpannan och blanda ihop med allt det andra.
När pastan har ungefär två minuter kvar till al dente så häller du av vattnet och blandar ner i stekpannan med salt och peppar.
Här är min sommartryffel! Jag köpte den på Amsterdams flygplats när jag mellanlandade från Kenya. Den stod och skrek efter mig i en liten delikatessaffär. Aldrig ägt tryffel i hela mitt liv och nu äger jag tre ganska små i en glasburk för 14 euro. Vi är mycket lyckliga tillsammans.
Lägg upp pastan på tallrikar med strösslad parmesan över och riven tryffel (eller tryffelolja då, det funkar också).
Tadaa. Så himla smakrikt, krämigt och lyxigt. ^^
.
Translation. Fettucini with saffron, mushrooms, bacon, parmesan and summer truffles.
Det är så himla gott med pasta! Detta ska jag prova 🙂
Du är min största pastainspiratör! Jag älskar pasta!
Eftersom jag kollat en massa på Masterchef så har jag lärt mig att tryffelolja är så gott som aldrig gjort på tryffel, utan på parfym. Parfym!!!! Alltså även den dyraste sorten. Så tryffelsvamp är definitivt bättre då, om än dyrare i längden.
Varning bara ni som inte ätit tryffel! Alla gillar det absolut inte, speciellt inte tryffelolja. Jag och många med mig upplever det snarast som koncentrerad möglig tåbira… 🙁 Jag klarar inte en droppe i maten. Förhoppningsvis gillar ni det såklart, många gör ju det också, men smaka innan ni köper en dyr flaska!
Åh vad gott! Blir altid så glad när jag ser en ny pasta rätt! <3 <3
http://tidningensolo.se/sandra-beijers-skonhetsfavoriter/
Fin du är!!!
what does truffel taste like?:) looks delicious:)
beautytruuth.wordpress.com
tryffel! måste äga tryffelolja, kanske blir dagens jakt på stan.
inte relaterat alls men hallå har bästa idén om er podd: kan ni inte ha ett avsnitt om onani och sex??
Ni kan ju exempelvis prata om första gången ni onanerade/låg/hade orgasm, finaste/knäppaste ligget, bästa/sämsta/konstigaste stället ni har har haft sex på, om ni har haft skuldkänslor över er kåthet och onani, bästa sexscener i filmer och böcker, vilken kändis ni allra helst hade legat med, att ligga när en är kär vs när en inte är kär, sexualundervisningen i skolan, osv.
Har kommit på en massa bra argument till varför ni borde göra detta (pga älskar listor)
1. Kommer ju bli världens bästa, fnissiga, spännande avsnitt??
2.Sex är kul att prata och höra om i alla åldrar, men särskilt i tonåren(som väl är eran största målgrupp?) är det nytt spännande och fnissigt.
3.Killar pratar sex hela tiden och kan vara så öppna med sin sexualitet, medan tjejer tidigt lär sig att skämmas över det. Därför blir det så peppigt om tjejer pratar sex och sexualitet, och får det att kännas mer okej och mindre skamlöst för tjejer.
4. jag skulle bli så glad ju!!! hihi
Men smarr då! Ser supergott ut, och ja tryfflar vill man ju gärna äga. Och äta!
Och, håller med Lovisa här ovan. Skulle också gärna veta hur du gör med fotonas storlek och sånt i och med att du inte sparar originalen…
Hittade din och Jockes tröja hemma hos min kompis: http://halvskarp.tumblr.com/post/111093349048/sunday-hair-dye-day
mycket fin!
Känner du till rookie magazine? Isåfall undrar jag om du kan skriva om det någon gång? tänker att du har många läsare i tonåren som skulle se en helt ny värld öppna sig. Det är ju ca det bästa en kan läsa när en är femton och känner sig ensammast och mest miserable i världen. Puss
Hej Sandra! Jag är verkligen sämst på att beräkna pasta. Antingen blir det för mycket eller för lite haha. Hur mycket pasta brukar du koka per person?
parmesanpasta kan ju göra livet bättre vilken dag som helst! och åh just det, en fråga! håller på med fotoböcker på blurb nu, och det är ju himla smidigt. om det inte vore så att jag måste redigera OM alla (ALLA) bilder eftersom jag sparat ned dem i bloggformatet 800px och det är alldeles litet för stora landscapeformat-böckerna. tack hon där uppe för jag sparat i originalformat också. började fundera på hur du gör, eftersom du sagt att du inte sparar ned dina originalbilder utan bara de redigerade. lägger du upp dem i originalstorlek på flickr och sen kodar in dem i bloggen i den storleken också? mina blir pisskass i kvallen om jag lägger upp i större storlek än bloggbredden på bloggen, men dina blir ju väldigt skarpa. är det nån särskild tjänst flickr har? förlåt för lång och ev otydlig fråga, har inte ätit frulle än.
Åh bästa smakkombinationen ju! Älskar både saffran, tryffel och parmesan. Detta måste jag prova!
åh så gott! kanske ska passa på att laga nu i veckan, mina föräldrar kommer och hälsar på och då får man ju lyxa lite extra tänker jag (även om man lever på CSN).
Ser jättegott ut, verkligen!
Allt ser så gott ut! Vad smakar tryffel egentligen? 🙂 vågar man prova?